0188 Kaizen #09

A Kaizen mai adásában Aaron a biztosításokról beszéget meghívott vendégével, Laura Quinn-el. Mennyiben befolyásolta a meghirdetett Vanduul háború a határmenti rendszerekben élők biztosítását.


ADÁS KEZDÉSE:

Isten hozta önöket a Kaizen-nél, a pénzügyi megoldások műsorában. A műsorvezető, Aaron Schere vagyok. A mai program első fele a biztosításokról fog szólni. Mivel számos esemény történt a közelmúltban a UEE-ben, legfőképp a Vanduul háború, az ipari kínálat is megváltozik, és erről nem árt tudniuk.

A múltbeli teljesítmény nem függ össze a jövőbeli eredményekkel. Sem Schere, sem a Kaizen nem garantálja a sikeres kimenetelt vagy profitot. Mielőtt az itt elhangzott információk szerint cselekedne, kérdezze ki pénzügyi tanácsadója véleményét!

Kezdjük a Stanton-rendszerrel. A ProtLife hajó biztosító társaság, a stanton-i Microtech leányvállalata, új szolgáltatást nyújt, amely felgyorsítja a cserefolyamatot azoknál, akiknek ellopták vagy elpusztították a hajóját, egy bizonyos összegért.

A korai beszámolók szerint az ügyfelek jó néven vették a szolgáltatást, legfőképp azok, akik egyetlen hajóval rendelkeznek, és a fuvarosok – mindkét csoportot jelentősen hátráltatná a várakozás és a bürokrácia, amit a legtöbb vállalat megkövetel. Egy bennfentes szerint, ha a pozitív visszajelzések folytatódnak, a szolgáltatás minden ProtLife ügyfél számára elérhető lesz egy éven belül.

Ezalatt, az IACA (Fogyasztói Érdekvédelmi Szervezet) megbízottja azon aggódik, hogy a hajók gyors cseréjének bevételei miatt a biztosítócégek csigalassúságúvá fogják csökkenteni a normál kifizetések idejét, amivel rákényszerítik a hűséges ügyfeleket az extra költségek kifizetésére. Mégis, az aggodalmak ellenére, azt pletykálják, hogy hasonló akcióra készülnek az egymással rivalizáló vállalatok.

Ha már a biztosításoknál tartunk, jöjjön a mai fő hírünk. Nyolc hónapja már a Vanduul-ok támadásának az Aremis-en, de az omladozó épületek látványa még mindig szokványos a bolygó bizonyos részein. Múlt héten, egy az Aremis-i Helyőrség-ben megjelent cikkben, Laura Quinn rámutat, hogy szerinte mi okozza a legfőbb problémát. Laura itt van ma velünk, hogy elmondja mit talált, és ez miképpen tartja vissza Aremis-t a gazdasági és érzelmi felépüléstől.

Üdvözöllek, Laura!

Laura Quinn: Köszönöm a meghívást!

Csaknem két hónapot töltöttél nyomozással, és arra jutottál, hogy a lakosság sorsa akkor változott meg igazán, mikor a Szenátus hivatalosan háborúba kezdett a Vanduul-al. Kérlek, magyarázd el, miként hatott ez az újjáépítési erőfeszítésekre.

Laura Quinn: A nyomozásom felfedte, hogy a biztosító cégek előhúzták a ’háborús kivétel záradékot’, amivel megtagadják a biztosított személy számára a kifizetéseket.

Összefoglalva, abban a pillanatban, hogy a Szenátus háborút hirdetett, a biztosítók fel lettek mentve mindenféle felelősség alól, ezzel sok aremis-i lakost bizonytalanságban hagyva, és feldühítve, mivel nem tudják, hogyan szedjék össze magukat a várt segítség nélkül.

A cikkben leírtad, hogy beszéltél Garret Wong-al, a Biztosítási Kereskedelmi Szövetség képviselőjével, aki hevesen védte a saját igazát. Mi volt az indoklása?

Laura Quinn: Mr. Wong azt állította, hogy a háborús kivétel záradék alapvető része a lakóhellyel rendelkező személyek biztosítási szerződésének, és ez így van már évszázadok óta. Enélkül, a biztosítók fizetőképtelenek lennének, ha egy háború által teljesen elpusztított világot kellene újraépíteniük. Az ettől való félelem akkora terhet jelentene, hogy a biztosító cégek megtagadnák a háborúval fenyegetett rendszerek biztosítását.

Tehát, ha a sima lakástulajdonosokat, akik elvesztették mindenüket a háború miatt, nem kártalanítják, mit kéne tenniük a Vanduul határon élőknek?

Laura Quinn: Nos, Mr. Wong gyorsan rámutatott, hogy a Vanduul támadások nem biztosíthatatlan körülmények, csak nem tartozik bele a sztenderd biztosításba. Ha benne lennének, az megnövekedett költségeket is jelentene Birodalom szerte.

Példaként elmagyarázta, miért van szüksége egy Angeli lakosnak az alap biztosításán felül egy földrengés biztosításra is, hogy teljes biztonságban legyen. A földrengések általánosak az Angeli-n, és a cégek nem várják el a Green-i lakosoktól, hogy vállalják fel ezeket a költségeket is. Ugyanez vonatkozik azokra a rendszerekre, amik a Vanduul területeket határolják. Ez egy specifikus fenyegetettséget jelent, amire külön biztosítást kell kötni.

Valójában, Mr. Wong azt javasolja mindenkinek, aki a Vanduul front közelében él, hogy keressék fele a legközelebbi helyi biztosítócéget, hogy megvitassák, melyik opció a legmegfelelőbb számukra a teljes védelem érdekében.

A Szenátust terheli némi felelősség az ügyben. Végül is, az egész miattuk történt. Mit tesznek ők, hogy megoldják a kialakult helyzetet?

Laura Quinn: Beszéltem Aremis frissen megválasztott szenátorával, Edward Aemile-vel, aki elég kemény helyzetben találta magát ezzel. Ha emlékszel, Aremis épp a támadások előtt egy hónappal vált elismertté a Szenátusban. És konkrétan Aemile Szenátor volt az, aki az elismerési ceremónia közben, szavazást kezdeményezett, hogy háborút indítsanak a Vanduul-ok ellen. Vérpezsdítő beszéd volt, de komoly következményekkel is járt Aremis számára, amiket még mindig nem fogott fel teljesen.

Aemile Szenátor épp egyeztet a többi szenátorral, hogy kidolgozzanak egy olyan javaslatot, ami nagyobb katasztrófa-elhárítási alapot jelentene Aremis számára – elég kemény feladat egy újonnan megválasztott képviselő számára, akinek a bolygója még megfelelő politikai súlyt sem épített ki.

Köszönöm, az információkat, Laura! Ez mindenképpen egy olyan téma, amire a befektetőknek oda kell figyelniük, mivel ez befolyással van Aremis újjáépítésére, és meghatározhatja, hogy a jövőben, ha a Vanduulok elleni háború folytatódik, miként állnak a kárigények kezeléséhez – főleg ha a konfliktus tovább gyűrűzik más rendszerekbe is.

Mikor a Kaizen visszatér, a Piaci Bontással folytatjuk, aztán Jerome Jesop-al a Cestulus optimista gyártási szektorát vitatjuk meg. Fenn tudja tartani vajon a lépéselőnyét, esetleg hamarosan kipukkad a lufi? Ezzel, és még sok mással várja vissza önöket a reklám után a Kaizen.

ADÁS VÉGE

Eredeti cikk az RSI oldalán
Megjelenés 2016.06.08.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.