0199 Kongresszus élőben #18

A kongresszus mai ülése megvitatja, vajon szükséges e az Arkangyal Projekt mindenek felett álló finanszírozása vagy sem.


UEE KONGRESSZUS (396)

 

2946-8-23 SET

 

Automata jegyzetelő

Igazolás és hitelesítés – Yates jegyző (#57573BDF)

 

2946-8-23_09:04 – Átirat elkezdődik

MARSHALL MADRIGAL SZÓSZÓLÓ (U-Borea-Magnus-rendsz.): Kérem, foglalja el mindenki a helyét!

< szünet >

MARSHALL MADRIGAL SZÓSZÓLÓ (U-Borea-Magnus-rendsz.): Köszönöm! Elegen vagyunk a határozathozatalhoz, megnyitom az ülést.

RACHEL LESTER SZENÁTOR (T–Vann–Croshaw-rendsz.): Szószóló…

MARSHALL MADRIGAL SZÓSZÓLÓ (U-Borea-Magnus-rendsz.): Lester Szenátor, megadom a szót.

RACHEL LESTER SZENÁTOR (T–Vann–Croshaw-rendsz.): Köszönöm, Szószóló! Tizennyolc hónappal ezelőtt, az Aggódó Civilek Alapítványa egy ambiciózus projektbe fogott – hogy azonosítsa és tételekre bontsa a kormány minden kiadását a 2944-es költségvetési évtől kezdve, ami a Synthworld-el kapcsolatos. Merész és hálátlan feladat, ami csak még több nehézséget okozott a kormány támogatásának hiánya miatt.

Múlt héten, a CCF kiadta a jelentését, amit azóta továbbítottam a Szenátus minden tagjának. Azoknak, akik még nem olvasták, engedjék meg, hogy összefoglaljam! Hanyag kezelésről, kirívó engedélyezésekről, és számtalan támogatott célkitűzésről szól, amiknek összességében vajmi kevés közük van a Projekthez. Az ellenőrizetlen és nem követhető kiadások puszta mértéke is sokkoló.

Tizenöt millió adófizető pénze folyik el a lefolyón, mert valaki rossz csavart rendelt. Újabb hat millió megy el működő holoképernyők fejlesztésére, amik kevesebb, mint két évesek. Ezekből az összegekből több étel szállítmány is kerülhetett volna a Hyperion-ra vagy a közbiztonság javítására is fordíthatták volna Nexus-ban.

Leegyszerűsítve, a Birodalom lakossága szenved, és mind tudjuk, hogy ennek a kormányzatnak nincs meg a megfelelő anyagi tőkéje, hogy megoldjon minden problémát. Ez a pénzügyi feszültség nehéz döntésekre kényszerít minket. A rendszerek biztonságát erősítsük, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni, anélkül, hogy azon aggódnánk, mikor támad meg minket valaki? A szociális szférát erősítsük, hogy a Vanduul háború árvái megkapják a megfelelő támogatást? Elkülönítsük a megfelelő összegeket, hogy kiépítsünk egy olyan infrastruktúrát, ami biztosítja Tram népének a biztonságos és tiszta ivóvizet?

Vagy maradjon a status quo, ahol milliónyi kreditet költenek a Synthworld-re, aminek semmi látszata nincs?

Ezekkel a gondolatokkal a fejemben fogalmaztam meg az Ésszerű Synthworld módosító javaslatot, ami az AV4-3223 nevet kapta, és célja, hogy elszámolási kötelezettség alá vonja az Arkangyal Projekt Kezdeményezést azzal, hogy a költségvetési meghatározását „kötelezőről” „megítélés szerintire” változtatja. Szóval, ahelyett, hogy muszáj lenne a teljes költségvetés egy bizonyos százalékát a Synthworld-re költeni minden évben, a módosító opcionális kifizetést javasolna, ami felhatalmazná a Előirányzati Bizottságot, hogy minden évben nézze át a projekt büdzséjét.

Így, mikor az olyan jelentések, mint a CCF-é, féktelen költekezést fednek fel, lesz a kezünkben valami. Ezekben a nehéz gazdasági időkben, sosem volt ennyire fontos garantálni, hogy minden elköltött kredit jó helyre megy.

Köszönöm! Nem kívánok élni a maradék időmmel.

MARSHALL MADRIGAL SZÓSZÓLÓ (U-Borea-Magnus-rendsz.): Köszönöm, Szenátor! Jegyző, kérem, iktassa be az AV4-3223-at!

YATES JEGYZŐ: Igenis, Szószóló!

OCTAVIA BEATE SZENÁTOR (U–Asura–Ferron-rendsz.): Szószóló, ha szabadna…

MARSHALL MADRIGAL SZÓSZÓLÓ (U-Borea-Magnus-rendsz.): Beate Szenátor, megkapja a szót.

OCTAVIA BEATE SZENÁTOR (U–Asura–Ferron-rendsz.): A felszínen, Lester Szenátor javaslata ésszerű – egy jó kormányzási gyakorlatnak tűnik. De, ez egy trójai faló. Tavaly, a Terra Közlöny idézte Lester Szenátort, amint azt mondja, hogy a „Synthworld az emberi önhittséget szimbolizálja”, és hogy a projekt ellen szavazott volna, ha a Szenátus tagja lett volna, mikor először indítványozták azt.

Tisztán látszik, hogy ez a módosító nem a nagyobb rálátásról szól, hanem hogy minden évben nyirbálják meg a projekt költségvetését, amivel a keményen dolgozó tudósokat és kutatókat rákényszeríti, hogy minden egyes kredittel számoljanak el, minden egyes évben, ahelyett, hogy azzal a kolosszális megbízással foglalkoznának, amivel meg lettek bízva. Ezzel Lester Szenátor és a többi Synthworld ellenző lassan ki tudná véreztetni a projektet, hogy lényegtelen dolgokra tudják fordítani a finanszírozási költségeket addig, míg végül semmi sem marad. Végső céljuk pedig, hogy ne hagyjanak a Szenátusnak más választást, mint bezárni a boltot.

Corbyn Salehi Császár pont emiatt a kimenetel miatt aggódott, mikor először javasolta az Arkangyal Projektet. Ő megértette, hogy egy ilyen monumentális terv különösen nagy elhivatottságot jelent a kormány számára, és hogy számtalan politikus lesz, akiből hiányzik a bátorság és a hosszú távú előretekintés, ami a Synthworld sikerességének kulcsa – a politikusokat sokkal inkább az újraválasztásuk érdekli, mintsem hogy mi a jó az embereknek.

Pontosan emiatt tette Salehi Császár kötelezővé a projekt finanszírozását. Csak így tudta biztosítani, hogy az egész nem válik a Szenátus éves költségvetési folyamatának áldozatává. Egy ilyen projekt csak úgy lehet sikeres, ha minden résztvevője biztos abban, hogy a szükséges költségek a rendelkezésükre állnak.

Röviden, a Synthworld sikeressége két tényezőn múlik: a meggyőződésünk foka és a Birodalom elhivatottsága, hogy finanszírozza a projektet. Ha megváltoztatjuk a költségvetési státuszt, akkor a második pont sérül, és attól tartok, idővel alábbhagy a lelkesedésünk ezzel a figyelemreméltó mérnöki teljesítménnyel kapcsolatban.

Ezért kérem, hogy ne fogadjuk el ezt a javaslatot! Álljanak ki, Salehi Császár eredeti, félelmet nem ismerő víziójáért! Köszönöm!

MARSHALL MADRIGAL SZÓSZÓLÓ (U-Borea-Magnus-rendsz.): Lester Szenátor, szeretne reagálni?

RACHEL LESTER SZENÁTOR (T–Vann–Croshaw-rendsz.): Először is, az idézet, amire Beate Szenátor utalt egy hosszú interjúból lett kiragadva, amit a Terra Közlöny készített. Míg valóban említettem, hogy valószínűleg a Synthworld ellen szavaztam volna akkoriban, elmagyaráztam, hogy már így is számtalan bolygó és hold van, ahol órákig repülhetünk anélkül, hogy az emberiség bármilyen nyomára bukkannánk. Ezzel a sok felfedezetlen és fejletlen területtel, miért kellene egy újabb világot létrehoznunk, hacsak nem teljességgel szükséges?

Ez egy hipotetikus kérdésre adott válasz volt. Jelen pillanatban, sokkal jobban izgat a valóság, amivel szembenézünk. Ahogy a régi mondás tartja: ’változnak az idők’. Ez már egy merőben más Birodalom, egy merőben más helyzetben, mint amiben 2872-ben volt. Akkoriban, a Vanduul konfliktus megállt pár elszórt támadásban, távol állt attól az aktív hadjárattól, mint amiben ma vagyunk. A UEE nemrég beleegyezett egy a Xi’An-al kötött kölcsönbérleti szerződésbe, ami új vállalkozási lehetőségeket nyit a két civilizáció között. Épp ideje volt.

Biztos vagyok benne, hogy ha azok a képviselők itt volnának ma, átgondolnák a szavazatukat. Látnák, hogy már csaknem egy év eltelt az aremis-i támadás óta, amiben a bolygót darabokra szedték. Mégis, inkább egy álbolygó készítésére koncentrálják a költségvetést ahelyett, hogy egy már meglévő újjáépítésén serénykednének, ahová az emberek már 500 éve letelepedtek.

Ez a javaslat nem egy titkos összeesküvés, hogy ellehetetlenítsük a Synthworld-öt. Ez egy felhívás a Szenátus számára, hogy a projekt kiadásait a Birodalom többi prioritásával egy sorba állítsa. Ez viszont csak a költségvetési státusz megváltoztatásával lehetséges. Attól függetlenül, hogy más mit gondol, ez a javaslat erről szól.

MARSHALL MADRIGAL SZÓSZÓLÓ (U-Borea-Magnus-rendsz.): Esetleg szeretne valaki még hozzátenni valamit az AV4-3223-hoz, mielőtt megszavazzuk, hogy bizottság elé állítsuk e a módosítót?

< szünet >

MARSHALL MADRIGAL SZÓSZÓLÓ (U-Borea-Magnus-rendsz.): Vannak egy páran, látom. Tartsunk öt perc szünetet, hogy eldöntsük a felszólalások sorrendjét!

< kalapács bumm >

ÁTIRAT VÉGE

Eredeti cikk az RSI oldalán
Megjelenés 2016.08.24.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.