0204 Kaizen #10

Aaron Schere újabb Kaizen-el jelentkezik, ami a jelenlegi katonai felkészültség növekedésének hatásait taglalja a meghívott vendég segítségével.


ADÁS KEZDÉSE:

Üdvözlök mindenkit újra a Kaizen-nél. Aaron Schere vagyok, és ma is én leszek a pénzügyi megoldások szakembere.

A mai műsorban Vladimir Millar-al beszélgetünk a Birodalom szerte növekvő számú helyi milíciákról, és megtárgyaljuk, hogy ez egy hosszú távú trend, amibe érdemes beleinvesztálnunk, vagy csak egy pillanatnyi fellángolás. De, előtte még, lessük meg a legújabb híreket – itt az idő egy kis Piaci Bontásra.

A múltbeli teljesítmény nem függ össze a jövőbeli eredményekkel. Sem Schere, sem a Kaizen nem garantálja a sikeres kimenetelt vagy profitot. Mielőtt az itt elhangzott információk szerint cselekedne, kérdezze ki pénzügyi tanácsadója véleményét!

Tegnap, az Aciedo egy sor új módosítást jelentett be, amiket a komm relé állomásaikhoz fognak felhasználni. Az új dizájn nem fog különösebben eltérni az eddig megszokott látványtól, de a vállalat állítja, hogy a változások kifizetődőek. A reléket új ötvözetből készítik, hogy a keretek ellenállóbbak és egyben könnyebb súlyúak legyenek, valamint ez egy sokkal modulárisabb készítési technikát is rejt magában. Bár a felújított változat nagyobb költségekkel jár, az Aciedo azt állítja, hogy gyorsabban össze tudnak majd rakni egy állomást, gyorsabb lesz a javítás, és ezzel hosszú távon csökkentik a költségeket. Ha működik, akkor az Aciedo komm állomások még gyakrabban fordulnak majd elő a Birodalom területén.

Most pedig jöjjön a Vega-rendszer. Bár a rendszerben a gazdaság visszaesett a tavalyi Vanduul támadások okán, már látják a fényt az alagút végén. Elsősorban a Kastak Arms miatt: a Szelén-tartalmú személyi fegyvereket és védőfelszerelést készítő gyártócég az utolsó negyedévben profitemelkedést regisztrált.

Tegnap, a vállalat bejelentett pár kezdeményezést, ami azt mutatja, hogy a cég nem elégszik meg ennyivel. Ehelyett, a Kastak felfedte, hogy Aremis ipari szektorának számtalan telepét vásárolta fel, amik súlyosan megsérültek, vagy teljesen elpusztultak a támadások során. A cég ígéretet tett, hogy helyi munkásokkal népesíti be az új gyárakat ezeken a helyszíneken. Ez úgy tűnik, nyereséget hoz majd a vállalatnak, ami a magas kereslet miatt termék hiánytól szenvedett, és az aremis-i embereknek is, akik mindenképpen vissza szeretnék kapni a munkájukat.

A Kastak Arms a „Hétköznapi Hősök” kezdeményezésének hat hónapos meghosszabbítását is bejelentette. A program keretében a Vega-rendszer lakói nagy kedvezménnyel juthatnak hozzá a gyártó fegyvereihez és felszereléseihez. Legújabb reklámkampányuk – amiben túlélők mesélnek arról, hogyan védték meg saját magukat és családjukat Kastak termékekkel a Vanduul támadások során – különösen jól teljesít. A Vega-rendszer lakossága rekord mértékben vásárolta meg ezeket a termékeket az alacsony árazás, és a kormány képességeibe vetett hit megrendülése miatt.

Ez utóbbi nem csak a Vega-ra vonatkozott. Szerte a Birodalomban, egyre több az önkéntes, a polgárőrök száma is nő. Vladimir Millar van itt ma velünk, hogy beszélgessen velünk egy kicsit erről, és hogy milyen hatással van ez a piacra. Mint a kilian-i Birodalmi Védelmi Kezdeményezés (BVK) tudományos munkatársa, a közérdekek és a privát biztonsági erők ellentéteire specializálódott. Köszönjük, hogy eljött hozzánk, Vladimir!

Vladimir Millar: Örvendek!

Vágjunk is bele! Mit gondol, mi ennek a trendnek az oka? Sokan a Vanduul támadást okolják.

Vladimir Millar: Biztosan sokan jelentkeznek szolgálatra, hogy Birodalom védelmének részesei legyenek, de az én szememben, a Vanduul-ok okolása mindenért, kissé túlegyszerűsíti a problémát. Persze ez is egy faktor, de sok minden vezetett a támadásokhoz, mint például a Polo Indítvány. A hadsereg költségvetésének csökkentése sokakat aggodalommal töltött el. Bár az indítvány végül megbukott, sokan mégis csatlakoztak már meglévő haderőkhöz, vagy alapítottak újabbakat, mert attól tartottak, hogy a kormány a jövőben mégis csökkenti a katonaság pénzügyi támogatását.

Természetesen, ennek az ellentéte történt a vega-i támadások óta. A katonaság költségvetése növekedett, többet emésztve fel a UEE összesített GDP-jéből, mint valaha. Ez nem enyhítette a lakosság aggodalmát?

Vladimir Millar: Egyáltalán nem. A fronttól távolabbi rendszerek, amik azt tapasztalták, hogy a hadsereg erőfeszítései hatástalanok, elvetették a magasabb büdzsét, mert a katonaság forrásai amúgy is az olyan helyekre összpontosult, mint a Vega vagy Elysium. A legszélsőségesebb katonai mozgalmak úgy vélik, hogy az extra kiadások nem is a Birodalom védelmére vannak költve, hanem korrupt üzletemberek és bürokraták zsebeit tömik.

Ezalatt, a Vanduul fronton lévő rendszerek helyi katonai ereje is egyre csak nő. Tehát, azok is, akik a hadsereg számának növekedését látják, követik a változást.

Mi a motivációjuk?

Vladimir Millar: Néhányan csak segíteni szeretnének. Ők a Vanduul-t és a bűnözést tartják a legnagyobb fenyegetésnek a Birodalomban, és elkötelezetten szeretnének segíteni a megállításában. A Flotta aktívan közreműködik ezekkel a mozgalmi csoportokkal, és sokan a hadseregben komolyan számolnak is velük a háború során.

Más félkatonai szervezetek a hadsereget egyszerűen csak hatástalannak vagy inkompetensnek tartják. A Vanduul támadások előző évi növekedésére hivatkoznak, mint bizonyítékra, hogy a hadsereg nem képes egyedül ellátni a feladatát.

A következő kérdés magától adódik –

Vladimir Millar: Miért nem csatlakoznak inkább magához a hadsereghez?

Pontosan.

Vladimir Millar: Sok esetben egy mozgalomhoz való felvétel sokkal kevesebb buktatóval jár, mint a Flottához vagy a szárazföldi seregekhez való csatlakozás. A fizikális és egyéb szakismereti követelményeket leszámítva, a hadsereghez való csatlakozás nagy elkötelezettséggel jár. El kell hagyni az otthonod, hónapokig tart a kiképzés, ha nem évekig, és bárhová kirendelhetnek szolgálatra. A helyi mozgalmakkal az emberek az otthonuknál szolgálhatnak, és még másik munkájuk is lehet.

Akkor miért nem csatlakoznak biztonsági vállalkozókhoz vagy más zsoldos csapatokhoz?

Vladimir Millar: Ezen emberek többsége, még ha kapnak is fizetést, egy ideológiáért harcolnak és nem a profitért. Nem érdekli őket egy bányászat ércszállítmányának védelme, inkább bebiztosítják, hogy az olyanok, mint ők biztonságos életet tudjanak élni.

Ez elég érdekes, de térjünk rá, hogy ez milyen hatással van a piacra. Korábban már utaltam a Kastak Arms sikerére. Nem csoda, hogy jól teljesítenek a jelenlegi helyzetben. Szóval, a kérdés, amire ki akarok lyukadni, hogy merre haladunk. Mit gondol, a katonaságért való lelkesedés hosszú vagy rövid távú lesz?

Vladimir Millar: Mint kutató, nem az én dolgom, hogy előre jelezzek dolgokat. Én adatokat gyűjtök, analizálom és megpróbálom kontextusba helyezni. Viszont, megannyi évem során a BVK-nál, nem láttam még ilyen elhivatottságot az emberekben, hogy a biztonságukat a saját kezükbe vegyék.

Nyilvánvalóan, rövidtávon, ez az olyan cégeknek, mint a Kastak Arms kedvez, de hosszú távon is befolyásolhatja, hogy a különféle vállalatok hogyan adják el a termékeiket a nyilvánosságnak.

Hogy-hogy?

Vladimir Millar: Vegyük például az RSI-t, és a legújabb csatahajójukat a Polaris-t. A hajó méretei arra utalnának normál esetben, hogy a hadsereg lesz a fő felvásárló, de az RSI rájött már korán, hogy a mozgalmak számára is hasznosak lehetnek. Szaktanácsadókat vontak be különféle milíciáktól, hogy segítsenek a hajó tervezésében. Az RSI nem tett volna ilyet, hacsak nem gondolnák, hogy jelentős civil vásárlópiac van egy ilyen méretű hajóra is.

A befektetők is így gondolják. Az RSI részvények az egekben a Polaris bejelentése óta. Még egy utolsó kérdés, mit gondol meddig tart ez a katonai feszültség?

Vladimir Millar: Ez nem túl egyszerű. Vannak akik azért csatlakoznak, mert nem gondolják, hogy a UEE megvédi őket, és vannak, akik azért, hogy a hadsereget támogassák. Mivel jelentős lendület van mindkét oldalon, van egy érzésem, hogy egy ideig még így maradnak a dolgok.

Köszönöm Vladimir-nak a Birodalmi Védelmi Kezdeményezéstől, hogy velünk volt ma. Reklámra megyünk. Utána, megnézzük, hogy a microTech legújabb mobi szériája meg tud e felelni a vásárlók elvárásainak. Ezzel és még többel jövünk, amint a Kaizen visszatért.

ADÁS SZÜNET

Eredeti cikk az RSI oldalán
Megjelenés 2016.09.27.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.