0216 Elhallgatott Történetek #03

Az Elhallgatott Történetek mai műsorában Octavia Watt, a 127 éves tram-i lakos, különös történetével ismerkedünk meg.


Ha az űrbe tekintünk könnyen aprónak és jelentéktelennek érezhetjük magunkat, mégis a leleményességünk, találékonyságunk és képzelőerőnk kezelhetővé tette ezt a nagy kiterjedésű végtelenséget. Ma már gyakran teszünk meg nagy távolságokat anélkül, hogy az különösebben feltűnne. Néha viszont hihetetlen dolgok történhetnek, amik miatt rádöbbenünk, hogy oly módon vagyunk összekapcsolódva időben és térben, amit nem is értünk. Ez az Elhallgatott Történetek.

Ma Tram városát látogatjuk meg a Ferron-rendszerben, ami nehezen tér magához, mióta a bányás vállalkozások tömegesen hagyták el a 29. század közepén. Ahogy a jól fizető állások megszűntek, a rendszer lakossága is megcsappant. Ebben a században, Ferron-nak kevés állandó lakosa volt, emiatt, ez az elhallgatott történet, amiben egy váratlan vendég jelent meg egyszer Octavia Watt ajtajában, még hihetetlenebb.

2945 decemberének végén járunk, mikor a 127 éves Octavia Watt egy délután úgy döntött, előkészíti házát az Utazók Napjára. Minden évben, három gyermeke és azok családja, együtt töltötte az ünnepet szerény kis házában Tram külvárosában. Bandák háborúznak az ivóvízért és a szegényes közellátásért, ami sokakat üldözött el, mégis gyerekei sorozatos kérései ellenére, Octavia nem hajlandó elhagyni az otthonát.

OCTAVIA WATT: Semmim sem volt az emlékeimen kívül, de részben ezért szerettem ott lenni. Emlékeztetett a charon-i szülőházra, ahol felnőttem. Különösen megnyugtató, mikor egyszerű módon élsz.

Octavia gyerekei beletörődtek, hogy édesanyjuk a hátralévő napjait a szeretett házban tölti, ahol a közbiztonság egyre gyatrább. Nemsoká egy váratlan vendég érkezett, és mindent megváltoztatott.

OCTAVIA WATT: Épp Merle-nél jártam, hogy vigyek pár extra törülközőt, mert nem lehet tudni, elég lesz e, ha a gyerekek hazajönnek. Félúton voltam hazafelé, mikor az ég hirtelen fényes lett.

Octavia felnézett a hangrobbanás közben. Aztán egy éles visító hang tört át az égen, ami kettészelte a vastag felhőket és a szmogot. Egy pillanattal később az újabb robbanás és felvillanó fény ledöntötte a lábáról. Miután felállt, Octavia rémülettel a szemében meglátta, hogy a háza romokban hever. A por és törmelék közepén egy valószínűtlen és váratlan vendég ült.

OCTAVIA WATT: Én… fogalmam sem volt, mi a fene történik. Mikor közelebb értem csak egy összeégett fémcsövet láttam, tele a UEE és a Tengerészgyalogság logóival, pont ott, ahol a jó öreg kanapé volt előtte.

A hirtelen és meglepő becsapódás odavonzotta Octavia még meglévő szomszédait. Egyesével összegyűltek a becsapódás krátere köré. Csak értetlenkedtek, mi lehet előttük, mígnem egyik szomszédjuk Merle Ramic, aki egyszer rövid időre járt a UEE Flottájában, megérkezett a helyszínre. Azonnal azonosította a fém objektumot, ami egy egyszemélyes ostrom hüvely, ismertebb nevén „Szög”, amit a gyalogság használ űr-felszíni hadműveletek során.

Attól tartva, hogy valaki beszorult, Merle óvatosan lement a roncshoz, és felnyitotta a vészhelyzeti nyílást. Miután lefektette a testet a földre, Merle levette a katona sisakját, remélve, hogy talán még meg lehet menteni a szerencsétlent. Végül rájött, hogy már késő…túl késő. A katona már jó ideje halott volt.

A helyszínelők rekord gyorsasággal kiértek. A területet elkordonozták, és felvették a tanúvallomásokat, de senki sem tudta a választ az egyetlen fontos kérdésre: hogy pusztíthatta el Octavia házát egy halott tengerészgyalogos?

Bár sokan hallottak már a katonaságon kívül is a Szögről, kevesen látták még akcióban. Úgy vélik, az UPARQ tudósok visszafejtették a Vanduul-ok rettegett „Tüskéit”, amiket hajó-hajó közötti csatákban alkalmaztak. Átalakították a kinézetét, hogy ember számára is alkalmazható legyen. Egy Szög biztonságosan el tudja juttatni az utasát egy hajóból egy bolygó felszínére, kilencven másodperc alatt. Az eszköz technikai csoda lehet, ha helyesen alkalmazzák, viszont fémkoporsó, ha nem.

A UEE soha sem kommentálta hivatalosan a balesetet, és nem adott magyarázatot arra sem, miért kellett Octavia házának elpusztulnia. Nagyvonalú áttelepedési díjat fizettek neki, így most a Cestulus-on lakik lányával. Ettől függetlenül, Octavia még mindig azon kapja néha magát, hogy honvágya van.

OCTAVIA WATT: Istenem, de hiányzik a csend és béke. Itt túl sokan vannak, de milyen más lehetőségem van? Legalább még tudok magamról gondoskodni, és nem vagyok Elena túl nagy terhére.

Octavia ma sem érti, hogy fúródhatott egy Tengerészgyalogsági Szög a házába. Mikor az Elhallgatott Történetek visszatér, beszélünk azzal a személlyel, aki talán tudja a választ – egykori szomszédja, Merle Ramic.

MERLE RAMIC: Nem sokat voltam a Flottánál, de annyira elég volt, hogy tudjam, az egyenruhája régi volt, nagyon régi. A kutatásaim alapján, úgy 200 éves, vagy még több.

A szünet után, Merle megosztja velünk, mit látott azon a napon. És feltesszük a kérdést, mit rejteget a UEE? Ezt a Szöget vajon egy titkos akció során vetették be a Ferron-rendszerben vagy, ami még különösebb, lehet, hogy egy teljesen másik rendszerből sodródott át valahogy, évszázadokkal ezelőtt?

Ezekkel a kérdésekkel jön vissza az Elhallgatott Történetek a reklám után.

Eredeti cikk az RSI oldalán
Megjelenés 2016.12.21.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.