A Hajók

A Star Citizen hajói nem csupán szép formájúak, hanem teljes funkcionalitású járművek – alkatrészek százaival, melyeknek nagy része úgy mozog, ahogy egy igazi űrhajótól elvárnád.

original

Ezért egy hajó megalkotásánál, nem csupán a kinézetére kell ügyelnünk, hanem minden egyes alkatrésznél arra is, hogy legyen helye, és illeszkedjen. Legyen az akár egy létra, ami lenyílik, akár egy asztal és székekkel, akár egy ajtó, ami kinyílik és bemész rajta, mindennek meg kell legyen fizikailag helye a hajó testen belül.

star-citizen-hornet-blueprint

Röviden, ipari szinten tervezünk, mérnöki pontossággal, figyelmünk kiterjed még a levegőztető , meghajtó és egyéb rendszerek visszajelzőire és kapcsolóira is.

Hogyan működnek a hajtóművek?

Minden űrhajó hasonló motorral rendelkezik, ugyanaz a szisztéma, alkatrészekből áll melyeket bővíthetsz és cserélhetsz, hogy jobb teljesítményt érj el, majd később egyes alkatrészeket újabbra, jobbra cserélhetsz, mint egy PC-ben! Még arra is lesz lehetőséged, hogy túlpörgesd a motort egy kis beavatkozással, kockáztatva ezzel, hogy az kigyullad.

M50_032713_notes

Felvétel

A felvevők a hidrogén gyűjtők a hajó elején, mely az űrben található hidrogén összegyűjtésével hajtja a hajót. Fejlesztések befolyásolják ezek hatékonyságát, minél hatékonyabban vesz fel egy hajó üzemanyagot, annál hatékonyabb a motorja. Fejlettebb felvevők a radarerősséget is növelik. Ezek a felvevők befolyásolják a hajó kinézetét is. Régebbiek úgy nézhetnek ki, mint egy egyszerű ventillátor, de a modernebbek már különböző színekben világítanak a hőfokuktól függően.

Modok

A mod-ok kisebb alkatrészek, melyek beszerelésével növelhető a hajó teljesítménye.

Hajtómű

A motor a hajó központi erőműve. A teljesítménye gyártótól függően változik, (maghasadásos, fúziós, antianyag). Mind különböző teljesítményt produkál.  Motor típusok: General Fusion 3000, Merlin Agena-L, Korolev Atlas III, Suncom Omega.

Fúvókák

A meghajtók a lánc vége, a fizikai kimenetele az egész motorrendszernek. Befolyásolják a teljes motor teljesítményét: különböző égésfokokon működnek, különböző távolságokon, növelik vagy csökkentik egy hajó radarprofilját (fizethetsz extrát egy “hangtompítós” meghatjóért, ami kevesebb felismerhető jelet ad ki, égésnyom stb.). Itt jól látható a fizikai különbség, különböző méretű szórófejek, különböző színű tolólángok, stb.
A meghajtók két fő szempont szerint rendszerezik.

 • Az egyik a Tolóerő, ami meghatározza egy meghajtó helyét és szerepét. Példának okán a 10-es besorolású egy cirkálók fő hajtóműve, míg az 1-es csak egy manőverező rakéta az RSI Aurorán.
  Általában egy csatlakozóra felszerelhetsz más ugyan olyan, vagy kisebb besorolású meghajtót, tehát egy 5-ös  kategóriájú helyére tehető egy 3-as is, de egy 3-as helyére 5-ös például nem.
  Egy hajó egy fő hajtóművel és minimum négy, de általában nyolc mellékhajtóművel rendelkezik. A főhajtómű erős, magas besorolású, a hajó sebességét határozza meg, a kisebb mellékhajtóművek pedig az irányíthatóságért felelősek.
 • A második fontos érték a csatlakozás típusa. A rögzített meghajtók nem mozognak. Az Apollo holdraszálló meghajtóit neveznénk rögzítettnek. Aztán vannak a merev csuklós meghajtók, melyek egy vagy két tengely mentén képesek mozogni.  Aztán a flexibilis meghajtók, melyek nem merevek, mint egy Harrier vagy F-35-ös meghajtója. Végül pedig az irányított meghajtók, melyek irányító lapokkal rendelkeznek, ezzel befolyásolva a kiáramló hajtólángok irányát.
  Például a Hornet egy maximum 4-es osztályú irányított főmeghajtóval rendelkezik, és négy 2-es besorolású manőverezőrakétával, valamint további négy 2-es kategóriájú csuklós meghajtóval a hajó alján.

Fegyverzet és fejlesztések

FORECARGODOORSopen

Fejlesztési modulok

Egy hajó fejlesztési kapacitása mutatja, hogy mennyi modul adható az alap vázhoz. Pár fejlesztés, mint a kibővített raktér, több mint egy fejlesztési helyet foglal.

A fejlesztések kombinációja és mérete szinte határtalan.

Fejlesztett raktér

Megváltoztatja a hajó rakterét, ami jelentheti azt, hogy a rakodótér bővített, vagy esetleg van egy elektromágneses védőfala, ami elrejti az illegális árut a hatóság letapogatói elől.

Belső váz

A hajó strapabírását növeli, azaz azt, hogy mennyi sebzést bír elnyelni. (Ez több anyagból készülhet, plasztacél, duracél, isofém, stb.)

 Repülés vezérlés

Növeli a hajó célzási távolságát, szövetséges vagy ellenséges hajók felismerési sebességét, stb., végtelen számú szoftveres bővíthetőséggel.

Finomító eszközök

Nagyobb hajók képesek nyersanyagot bányászni aszteroidákból vagy arra sordódott űrhulladékból. A hajón található  finomító labor gyorsan és könnyedén segít ezeket azonnal pénzre válltható formába hozni!

Fegyver kondenzátor

Növeli a fegyverre adható energia mértékét.

Ugróhajtómű

Ha rendszerről rendszerre akarsz utazgatni, szükséged lesz egy ugrás vezérlőre! Sokféle modell létezik, van ami messzebbre és gyorsabban juttat el, van ami elrejti az ugrás nyomait a kémlelő szemek elől.

Pajzs generátor

Elérhető ezer gyártótól millió modell. Egy standard pajzs X védelmet nyújt Y újratöltési idő mellett Z energiáért cserébe. Vannak speciális pajzsok, melyek például valamilyen eséllyel visszaverik a könnyű támadásokat, lézereket, de komolyabb támadások ellen, pl. protontorpedó, gyengébb.

Vegyük figyelembe, hogy minden fejlesztés valamilyen hátulütővel is jár. A nagyobb raktér például a hajó sebességének és irányíthatóságának a kárára megy, stb.

Felfüggesztési pontok

Weapons

Minden hajónak van X hardpontja, mérettől függően, melyekre különböző fegyvereket erősíthetőek. Ezek besorolásától függően bírják el a különböző fegyverzetet.

hornet_front_modules

Class 1

Fix fegyver, az alap előrenéző lézerágyú, részecskeágyú, stb.

Class 2

Csuklós fegyver, egy olyan rögzítés mely engedi hogy a fegyver egy íven mozogjon ahelyett, hogy fixen előre lőne. Ritkább és drágább, mint a class 1 es.

Class 3

Pylon. Ez az, ahova a rakétákat teszed, de elektromágneses zavaró is kerülhet ide, esetleg extra lőszer.

Class 4

Torony, ez olyan, mint a class 1-es , de olyan hajókra tehető, ahol egy másik játékos használhatja ezt.

Class 5

Ember vezérelte torony, általában nagy hajókon és zászlóshajókon található.

Class 6

Nehéz, ember vezérelte torony, zászlóshajók közti “közeli” csatákban használják.

Class 7

Gerinc menti fix lézerek – nagyot sebző lézerágyú, nagy hajók ellen hatásosak.

Class 8

Zászlós hajó lézerek – nagyobb hatótávú, űrháborúban használatos.

Fegyverek

maxresdefault

A Star Citizen fegyverei két nagy csoportra vannak osztva: gépágyúk és önhajtásos lövegek (rakéták, elhárítók)

 

Gépágyúk

Tervezési irányelvek

A fegyverek kivételek a “több mindig jobb” szabály alól. Ha visszagondolunk az eredeti Wing Commander sorozatra, jól látható egy ugrás. Az első két játékban 3-8 féle gépágyú közül választhattunk, és pontosan tudtuk, hogy melyik milyen. Aztán jöttek a sorozat későbbi részei, ahol már 10-20 féle ágyú közül választhattunk, de úgy érződött, hogy mind csak árnyalatai ugyan annak. Bárki meg tudja mondani, hogy mi volt a kedvenc felszerelése a Wing Commander 1-ben vagy a 2-ben, (sőt mindenkinek más volt), de kevesen emlékeznek akár a hajókra és fegyverekre a Wing Commander 3-ból.

Mint ezek a korai játékok, mi is szeretnénk pár ikonikus fegyvertípust megalkotni, majd később erre építeni. Persze mind testreszabható modokkal, és különböző cégek különböző modelljei ugyan abból a fegyverből erősebbek lehetnek. De új fegyverek felfedezése, mint az első részecskeágyú bemutatása, nagy port kavar, a játékban is.

Ballisztikus (nehéz löveg) fegyverek:

 • Klaus & Werner Mass Driver Cannon
 • ASD PN-21 Scattergun
 • Behring “Ripper” GaussGun
 • MaxOx 35mm Dredge Gun (AP Sabot tölteteket lő)

Saját meghajtású fegyverek

Minden  saját meghajtású fegyver pilon típusú 3-as vagy 4-es felfüggesztési pontra szerelhető. Ugyanazt a típust több gyártó is gyárthatja, viszont mindenkit biztatunk a márkahűségre. Drágább változata ugyanannak a rakétának lehet, hogy kicsit nagyobbat üt, mint a rendes változata, és a “leértékeltek” pedig nagyobb eséllyel sülnek be.

Rakéták

A tölteteket 3 alkotóelem alapján osztályozzák:

Vezérlés: Lehet egyszerű (sima rakéta, semmi célfelismerés), hőkövető, képfelismerő, barát-ellenség érzékelő.

Meghajtás: Általában egyszerű rakéta hajtóanyaggal (folyékony vagy szilárd) működnek, de egyes nagyobb rakéták egzotikus meghajtásokat is használhatnak, mint egy űrhajó.

Robbanótöltet: Lehet nagy hatóerejű robbanóanyag(HE, High Explosive), nukleáris (maghasadásos és fúziós), EMP elektromágneses impulzus, vagy antianyag.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.