Az elnök levele – 64 millió

(CR mondandóját és a greeting citizen részt nem fordítottam még le,  később majd pótlom)

A TÖBBFŐS HAJÓK RENDSZEREI

Áttekintés (Overview)

Mikor először megfogant a fejünkben a vázlat a kapitális hajók legénységi állomásairól, azt gondoltuk hogy könnyű lesz ezt a rendszert átültetni a kisebb, több fős hajókra is. Végül aztán világossá vált hogy azok a legénységi állomások amiket a kapitális hajókra álmodtunk meg a kisebb hajók esetében talán túl bonyolult lenne használni, így felosztottuk a hajókat három kategóriára.

Az olyan hajók mint a 300i meg fogja tartani az egyszemélyes HUD-ját, hasonlóan ahoz amit az arena commanderben láthattok. (kéretik megjegyezni hogy különböző gyártók különböző HUD-dal ellátott hajókat fognak gyártani). Ez a rendszer úgy van felszerelve hogy segítse a pilótát gyors manőverek végrehajtásában, mely remek mikor éppen vadász ellen harcolsz, vagy aszteroidákat kerülgetsz! Viszont a többszemélyes hajókon további legénységi tagokkal fogsz rendelkezni, akik széles körben képesek lesznek állítani vagy módosítani az egyes hajórendszereken.

A kapitális hajóknakWeaponControlRenders_005 mint a Javelin nagyobb számú legénységre lesz szüksége ahhoz hogy az egyes hajórendszereket működtessék, lövegtornyokban foglaljanak helyet, vagy olyan műveleteket hajtsanak végre mint a vetőnyílás újratöltése torpedóval, vagy az elromlott energia relék megjavítása. Mivel nagyon sok fegyver és hajórendszert kell kezelni, az állomás kezelőszerveinek összetettebbnek kell lennie, ezáltal minden egyes állomásnak egy célt kell szolgálnia.

Mindazonáltal, a több fős hajók esetében mint a Retaliator, Freelancer vagy a Constellation, muszáj volt egy kicsit máshogy elképzelni a legénységi állomásokat. Te, a rajongók, jeleztétek felénk miszerint szeretnétek ha a többfős hajók egy emberrel is repülhetőek lennének, azzal a lehetőséggel egyetemben hogy bármikor barátokat tudjatok hívni a fedélzetre hogy kezeljék a hajótok egyes részeit úgy mint lövegtornyok vagy a legénységi állomások bármelyike. Ezért úgy döntöttünk hogy a hajók egy fővel is működtethetőek lesznek ugyanazzal a fedélzeti rendszerrel (HUD) amit már láthattatok az együléses gépekben. Mindazonáltal bármikor is szeretnéd hogy a barátaid segítsenek a hajódat kezelni, legénységi állomások fognak elérhetővé válni, így biztosítva egy kicsivel több lehetőséget hogy módosítsd a hajód különböző funkcióit. Tömören, a több fős hajóknak sokkal alkalmazkodóbbnak kell lennie az együléses, vagy a kapitális hajóknál.

A legénységi állomások.Freelancer-Crew-Station-Pre-Vis

Legénységi állomások fizikai objektumok amikkel közvetlen interakcióba léphetsz. A konzol amihez állhatsz, vagy ülhetsz hogy a feladataidat elvégezd. Ezek az állomások fix felbontású képernyővel rendelkeznek, ahol a kezelőszervek vagy az utasítás látható. A képernyő fix felbontáson tartása nagyon fontos ahhoz hogy ugyanazt a felhasználói felületet használni tudjuk az összes hajó és állomás esetében anélkül hogy át kelljen dolgoznunk felületet minden egyes alkalommal.

A képernyő maga hasonló lesz a hangárban található holo-asztalhoz, és ami információ abban megtalálható lesz valós időben fog frissülni a játék világában, lehetőséget adva másoknak hogy lássák miként végzed a feladataidat. Ez hasznos lesz a kapitánynak vagy a parancsnoknak hogy megbizonyosodjanak hogy nem Galagát játszol, és neked is mivel be vagy jelentkezve az állomásra, valamint  a többieknek is mivel te látni fogod az összes hajón történő dolgot anélkül hogy ki kelljen lépned az állomásról.

Műveletek Engineering-Station-Pre-Vis

A különböző rendszerek amiket felszerelsz a hajódra befolyásolják a legénységi állomások és a többi konzol funkcionalitását. Minden egyes ilyen állomás előre beállított műveletek végrehajtására képesek, amikkel a hajód beállításait befolyásolhatod. Nem minden állomás lesz alkalmas minden művelet végrehajtására.

Minden állomás közvetlen kapcsolatban fog állni azzal az elemmel aminek a paramétereit módosítod, ezért ha felszerelsz egy olcsó energia ellátó rendszert (power plant), a konzol is csak kezdetleges módosításra fog lehetőséget adni. Viszont ha jobb rendszerrel szereled a hajód, a felhasználói felület is profibb lesz, lehetőséget adva hogy az alrendszereid energia ellátását hatékonyabban kezeld. Bár ha úgy döntesz hogy nem szerelsz a hajódra ilyen alkatrészt, nem lesz lehetőséged az azzal járó paraméterek módosítására. Például a felszerelsz egy pajzs generátort a hajóra, hozzáférésed lesz az azzal járó felhasználói felülethez, viszont ha elég bátornak érzed magad hogy pajzs generátor nélkül hagyd el a hangárt, a pajzs paraméter interfésze nem lesz ott egyik legénységi állomáson sem.

Műveletek listája.

Pajzs állítása: A pajzs állítása felületen lehetőséged lesz a pajzs és a pajzs generátor tulajdonságainak állítására.

 • A külső pajzs egyes szeleteinek egyenkénti megerősítése, mely kissé meg fogja növelni annak nagyságát, és hatással lesz a visszatöltési időre is.
 • Felgyorsítja a sérült pajzs rész regenerálódását.
 • Illetve be lehet állítani hogy a háromból melyik tulajdonság domináljon, pajzs erősség, visszatöltési szorzó, vagy visszatöltési idő.

Radar állítása: Egy általános radar lehetőséget ad hogy azonosíts célpontokat terhet levéve ezzel a pilótáról. A műveleti lista ki fog bővülni hogy lehetőséged legyen parancsokat küldeni a flotta többi tagjának is:

 • Célpontok azonosítása, így a pilótádnak ezzel nem kell foglalkozni.
 • A radar sugarának fókuszálása az esetlegesen rejtett célpontok felderítése érdekében.
 • Meggyengített célpontok megjelölése, legyen az sérült szövetséges, vagy veszélyes ellenség.
 • Alrendszerek azonosítása nagyobb hajókon

EWAR: Az elektronikus hadviselés állomása lehetőséget ad hogy akadályozd a másik fél rendszerének működését, egy teljesen új oldalát megvilágítva ezzel a játékos elleni harcnak. Ahhoz hogy elektronikus hadviselésre alkalmas légy, a hajód EWAR modullal felszereltnek kell legyen, mely a hatását egy bizonyos hatósugáron belül fejti ki.  Valamint lehetőséged lesz jeladó felszerelésére is, amivel bizonyos hajókat lehet majd támadni. Az elektronikus hadviselés az alábbi területekre oszlik majd:

 • Zavarás: Csökkenti az ellenfél rendszereinek hatósugarát
 • Megszakítás: akadályozza az ellenfél rendszereinek működését
 • Kikapcsolás: Kikapcsolja az ellenfél rendszerét, arra kényszerítve hogy újraindítsa azt.
 • Debuff: Sebezhetővé teszi az ellenfelet.

Kommunikáció: Az alap kommunikáció arra ad majd lehetőséget hogy például csatornát nyiss egy másik hajó felé, többfős beszélgetést bonyolíts le, vagy információt kézbesíts például egy rakományról vagy egy hajóról. Viszont ha jobb kommunikációs berendezést szerelsz a hajódra akkor úgy nevezett automata üzenet rendszer is elérhetővé válik. Például ha a hajódon van dokkológyűrű, engedélyt kérhetsz a másik hajótól az összekapcsolásra.

Üzemanyag: Az ezzel kapcsolatos alap szintű utasítás lista például engedi majd a számodra hogy dönts melyik tartály legyen feltöltve a hajó elülső hidrogén szűrőin keresztül.  Játékosoknak úgynevezett “üzemanyagtöltő karral” a hajójukon lehetőségük lesz kezelni plusz funkciókat mint üzemanyag kinyerése, vagy annak feltöltése.

Letapogatás: Az ezzel kapcsolatos funkció lista függeni fog attól hogy milyen letapogató (scanner) van felszerelve a hajódra.

Repülési elektronika és CPU: Az ezzel kapcsolatos utasítás lista engedélyezi majd a számodra hogy befolyásold a hajód repülés irányítását, különös tekintettel a CPU energiájára. Például fontossági sorrendbe állíthatsz egyes rendszereket mint az ITTS vagy a rakéták célpont befogása, így jelentősen lecsökkentheted a befogásig eltelt időt.

Energia rendszerek kezelése:  Minden egyes alkatrész és fegyver ami a hajódra került telepítésre meg fog jelenni az energia rendszerek kezelése képernyőn. Több fős hajók esetében több lehetőséged lesz az egyes elemek energia ellátottságát befolyásolni.

Navigáció: Ez lesz az a hely ahol megtervezheted majd az utadat egy másik rendszer felé, vagy felállíthatsz úgynevezett útválasztókat a célod felé vezető úton. További információ lesz elérhető úgymint üzemanyag felhasználás, hátralévő idő a célig és az aktuális sebesség. Ezen eszközök lehetővé teszik majd a számodra hogy útvonalat szerkessz, figyelembe véve az üzemanyag felhasználást és a szükséges időt.

Az állomások felhasználói felületeinek áttekintése

Mikor egész felületet terveztük, legfőképpen a funkcionalitásra és a szerkezetre koncentráltunk. Először is, minden egyes elemnek funkciója kellett hogy legyen – úgy mint egy elem amivel valamilyen műveletet végezhetsz, vagy egy info panel ami számodra fontos információt jelenít meg.  Nem akartunk semmilyen csicsás animációval telezsúfolni a képernyőt hogy aztán elvonja a figyelmed a műveletről amit éppen végzel.  Valamint szeretnénk ha az minden egyes művelet globálisan látható hatást vált ki, mint például a 3D sematikus képernyő esetében.

(Persze ez a kinézet még nem végleges, és bármikor változhat)

Műveleti pultScreen-Breakdown

A műveleti pult hasonlóképpen fog működni az együléses hajók esetében látottal. Lehetőséged lesz majd ugrálni az elérhető műveletek közt, majd az mentén tovább haladva további részletes utasítás lista válik majd elérhetővé, mellyel befolyásolhatod a hajód egyes részeit.

Többfős hajók esetében minden művelet elérhető lesz a műveleti pultban. Ez ülésenként változni fog, néhány műveleti ülés több területet fed majd le, és néhány pedig elképesztően részletes változtatásokra ad majd lehetőséget. Ez majd lehetőséget ad arra is hogy más rendszerek információit kísérd figyelemmel anélkül hogy ki kelljen jelentkezned a saját műveleti pultodról.

Hajó statisztika

Itt látható majd rengeteg fontos információ például a hajó gáz kibocsájtása vagy az erőforrások felhasználásának üteme, melyek valamilyen módon befolyásolhatóak lesznek.

 • Kibocsátás: ez a kijelző mutat majd információt a hajó jelenlegi elektromágneses és infravörös kibocsátásával kapcsolatosan, plusz egy másodlagos kijelző ami a külső elektromágneses és infravörös zajt becsli majd meg. Ha a hajód kibocsátása jelentősen alacsonyabb mint külső környezeti érték, biztos lehetsz benne hogy a hajód láthatatlan az olyan radarok számára amik arra a bizonyos kibocsátásra fókuszálnak.
 • Energia és CPU felhasználás: Figyelemmel kíséri a energia és cpu felhasználást minden 3 másodpercben, majd megjelöl egy időintervallumot ami alatt a rendszert intenzíven használva esetleg  szűk keresztmetszetet jelenthet majd a hajó energia ellátását illetően . Ez majd hasznos eszköz lesz a mérnököknek hogy rájöjjenek miért nincs energia a hajón.

Sematikus nézet WeaponControlRenders_001

A sematikus nézet alatt egy 3D hologramot kell érteni ami a hajót ábrázolja majd, és úgy kerül majd tervezésre hogy bármilyen dolog ami a hajón történik látható és kiértékelhető legyen. Lehetőség lesz majd ennek a hologramnak a forgatására, kicsinyítésére vagy nagyítására.

 • Nézet mód: Kiválaszthatod hogy milyen nézetben szeretnéd majd ábrázolni a hajód. Például ha a fentről lefelé irányuló nézetet szeretnéd csak meg kell nyomnod a “T” gombot.
 • Kijelző mód: Ezzel válthatsz az egyes módok között amik aztán kirajzolják a hajót valamint egyes komponenseit annak megfelelően hogy mely mód van éppen kiválasztva. Egyszerre csak egy mód lehet aktív.
 • DF (default/alaphelyzet): A hajótest és komponensei fekete-fehérben kerülnek kirajzolásra minden fajta kijelölés nélkül.
 • HT (Heat/Hő): A legtöbb hőt generáló komponens világosan lesz kiemelve, majd a kevesebb hőt termelő komponensek kijelölése ahhoz viszonyítottan sötétül majd.
 • EM(electromagnetic/electromágnesség): Ebben a módban az a komponens lesz inkább kiemelve amelyik a legtöbb elektromágnesességet gerjeszti, majd a kevesebbet gerjesztő komponensek kijelölése ahhoz viszonyítottan sötétül majd.
 • DM(damage/sérülés): Ez a technológia nagyjából ugyanaz lesz amit már láthattatok az együléses hajók esetében. A sérült hajótest részek egy ábrán ki lesznek emelve, és színezve a sérülés fokának megfelelően. A sérült részek az ábrán sárgán lesznek festve, míg a kritikusan sérültek pirosan kerülnek majd kijelzésre.
 • PW (power/energia) Ez a nézet bármely potenciális energia problémát azonnal kijelez majd. A  veszélyeztetett rendszerek  sárgával kerülnek majd kijelzésre, míg melyek nem kapnak elég energiát pirosan válnak láthatóvá.
 • Komponens szűrő: Ezekkel a szűrőkkel személyre lehet szabni a hajó megjelenítését. Úgymint:
 • Hajótest: Megmutatja/elrejti a hajó külsejét
 • fegyverzet: megmutatja vagy elrejti a hajó fegyvereit, beleértve tornyokat és rakétakilövőket is.
 • rendszerek: megmutatja vagy elrejti az egyes hajórendszereket, úgymint pajzsgenerátor, energia generátor stb.
 • meghajtás: elrejti vagy megmutatja a hajó hajtóműveit vagy motorjait.
 • Pajzsok: elrejti/megmutatja a pajzsokat.

Előre beállított sablonok

A sablonok lehetővé teszik a számodra hogy elments egy bizonyos beállítást. Ez különösen nagy segítség lehet mikor egy kimondott célra szeretnéd a hajód felszerelni. Ezek a sablonok könnyen átnevezhetőek lesznek.

Log

Ez a panel az üzenetek listáját fogja majd tartalmazni, ami lehet játékossal való beszélgetés, játékos kérelme, hajóval kapcsolatos kritikus információ, vagy szerver infó.

Értesítések

Ez a panel értesítéseket tartalmaz majd más játékosoktól– más szóval teljesítendő feladatok listája amik olyan játékosoktól érkeznek majd akik kérik hogy teljesíts nekik egy bizonyos feladatot. Ez a panel mindig az éppen zajló műveletektől függően is jelenít majd meg értesítéseket. Például ha az energia ellátásának kezelés zajlik éppen, akkor  értesítések kerülnek majd megjelenítésre arra vonatkozóan hogy éppen mely rendszerek energiája  van csökkentve, növelve, vagy kikapcsolva.

Merre is tartunk

A többfős hajóK kezelő állomásai csak a kezdet, és a fentebb látható műveletek listája nagy valószínűséggel bővülni fog amint új játék elemek válnak elérhetővé. Továbbá a többfős hajó rendszerek természetesen átültetésre kerülnek majd a kapitális hajókra is, ott viszont már több állomás válik majd elérhetővé és a rendszer még komplexebb lesz.

Tisztán látjuk hogy a többfős hajók, és a képesség hogy a barátok összejöjjenek, egy legénységet alkossanak, és kezeljék a hajó egyes részeit egy olyan dolog amit előtte még sohasem láthattunk. Habár a rendszer már most is elég komplexnek tűnhet, reméljük hogy a játékosok nagy kedvvel fognak belevágni a hajójuk a személyre szabásába a megannyi helyzet egyikének megfelelően ami a verse’-ben rátok vár majd.

 • 2014-12-06 - 16:23
  Permalink

  bocs esetleg elírásokért, majd átolvasom én is amint időm engedi 🙂

  Válasz
 • 2014-12-07 - 08:35
  Permalink

  Nos, előreláthatóan nem lesz könnyű dolgom a Mérges Rájával. Felvételt hirdetek: lövész kerestetik egy Retaliator fedélzetére 🙂

  Viszont egyre jobban tetszenek az elképzelések és megoldások tervei. Párszor repültem már, próbálgatom szárnyaim ahogy időm engedi, de csak alapfokon. Ahogy látom, bele kell húznom a dolgokba, hogy mire valóban repülhető állapotba kerülnek a multicrew hajók, addigra tudjam, hogy ki hol találja meg a helyét a fedélzeten.

  Üdv: Sting hadnagy.

  Válasz
 • 2014-12-09 - 11:17
  Permalink

  Hát igen a retaliatorra kell majd jó pár ember/NPC.
  Lehet felületes voltam, de továbbra is kérdés az, hogy a hajó tulajdonosa meg tudja-e majd szabni a beosztottak hozzáférését? Nem lenne túl jó, ha minden célpontra, vagy pont, hogy baráti hajóra valaki elindítson egy olyan rakétát amilyen a retaliatornak is van….

  Válasz
  • 2014-12-09 - 19:50
   Permalink

   Pontosan ez a legnagyobb kérdés Drenadar. Ezért kellenek a gyakorló repülések. Én sem szeretnék rábízni egy torpedót egy “zöldfülűre”. Ám 2 lövész már van, egy harmadik kérdőjeles. Mindháromban megbízom, teljes mértékben. Ha jönnél negyediknek, akkor adok TS-t privátban.

   Üdv: Sting hadnagy.

   Válasz
   • 2014-12-09 - 19:53
    Permalink

    Drenadar, van egy u.i. is: a többieknek is jóvá kell hagyniuk. Ha csak egyetlen apró kitétel is van, amiért valaki nem szeretne veled repülni, bármi is legyen az, tiszteletben tartom a kérést. Függetlenül a rendfokozatoktól.
    Sorry, de nálunk így működik. Ők sem szeretnének egy Bengal-t felrobbantani-felrobbantatni egy Vanduul hajó hordozó helyett.

    Válasz
 • 2014-12-09 - 22:54
  Permalink

  Sting!

  Köszi a meghívást, de akkor az én Retaliatoromat ki irányítja? 🙂

  Hatékonyabb lenne két retaliator együtt 🙂
  + 1-2 kísérő vadász 🙂

  Válasz
 • 2014-12-10 - 10:42
  Permalink

  A másik fő kérdés, hogy ha mindenki játékos a hajón, hogyan lesz megoldva, hogy élvezetes legyen mindenkinek a hajón szolgálni? Hogyan fogja lefoglalni magát a legénység a holt időkben?

  Válasz
  • 2014-12-10 - 19:38
   Permalink

   Mi holtidőben általában vagy sörözni, vagy pálinkázni szoktunk, de van, hogy leülünk kártyázni is 😀

   De 2 retaliator mindig jobb, mint 1, max komolyabb fuvarokat is bevállalhatunk. 🙂

   Amúgy ha éppen fuvarmentes idő van, akkor nálunk mindenki mehet szabadon. Ha fuvar van, és van kedve beülni, akkor jön, ha nincs, úgy sem dől össze a világ. Ha jön, kap részesedést, ha nem jön, akkor nem kap. Ennyi 🙂

   Válasz
 • 2014-12-11 - 09:47
  Permalink

  Fuvarozásra nekem van egy Freelancerem 🙂 Retaliatorral nem fuvarozni fogunk, hanem demoralizálni 😀

  Válasz
  • 2014-12-11 - 18:45
   Permalink

   Demoralizált fuvarozás? Úgy sem rossz 😀 Megpakoljuk a gépet szajréval, utána demoralizálunk egyet, majd visszük a szajrét tovább :D. Megúszunk egy rakat ellenőrzést, és a kalózoknak sem jut eszükbe belénk kötni. 😀

   Válasz
   • 2014-12-20 - 10:18
    Permalink

    Hát én bízom benne, hogy sokaknak elmegy a kedvük mindentől, ha szembe jön velük kettő retaliator! 😀

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.