0018 Új Egyesült Hírközlő #05

Milyen munkákat vállal egy Információs Ügynök? Miért van szükség egy ilyen elavult rendszerre? Megbízhatóbbak-e, mint a hivatalos hírközlő utak? A válaszokat megtudhatjátok a legújabb Egyesül Hírközlőből!


Információ, mint fizetőeszköz: az Infó Vadász felemelkedése

 

Írta: Rachel Combs
Szerkesztő

 

Ahogy a UEE befolyása egyre nőtt az univerzumban, az emberiség egy új szakma kialakulását figyelhette meg. Az Információs Ügynökét. Ezek a szakemberek az életüket a megfelelő helyre való helyezkedéssel töltik, mindig naprakészek a legújabb munkalehetőségeket, a helyi rendszer információit és a pletykákat illetően. Egy jó ügynök jó kapcsolatot ápol a helyiekkel és átutazókkal, hogy mindent megtudjanak, sokszor még a Hírközlőt is megelőzve. Hogy ebben sikeresek legyenek, sok informátor futtat, vagy épp vásárol szállodákat a leszállási zónák közelében.

Egy olyan korban, ahol csillagközi utazások és szuperszámítógépek vannak, sokan kérdezhetik, hogy egyesek miért ragaszkodnak ennyire egy ilyen elavult rendszerhez. Egyszerűbben: a kommunikáció időbe telik. Még a legjobban összefésült hírek és médiák is egy közvetítő rendszeren múlnak, amik folyamatosan küldik és fogadják a friss adatokat a Központi Archívumba. Mivel ez egy folyamatos adatáramlás a UEE minden területéről, időbe telik, hogy kielemezzék és elterjesszék. Emiatt, az emberek mindig is a szájhagyományban bíztak a legjobban, főleg ha megbízható volt a forrás. Az emlékezés szubjektív mivoltára való tekintettel érdekes fordulat, hogy az Infó Ügynökök megbízhatóan emlékeznek arra, amire szükséges. Ő a szűrője és tárolója az értékes adatoknak. Hogy jobban megértsük ezt, figyelmesen olvassuk el az alábbit! Wilkes Állampolgár kirak egy zsoldos álláshirdetést, annak érdekében, hogy megvédje a vagyonát a fenyegető veszélyektől. Egy adatfolyam jelenti az ajánlatot, a munkadíjat, és talán egy linket Wilkes polgár publikus profiljához. Az ajánlat ezután átfolyik a nyilvános Adat Szervereken és az egész UEE területén láthatóvá válik. Egy jó infóvadász tudja viszont, ha egy munka bűzlik. Tudja, hogy Wilkes Állampolgár demenciában szenved és azt is, hogy az elmúlt évtizedben már tizenhatodszorra adja fel ugyanazt a hirdetést.

Általánosan elmondható, hogy egy informátor nem tagozódik cégekbe, szervezetekbe. Mindenki legjobb barátai és a függetlenségük egy erény, ami a pártatlanságukat szimbolizálja. Következésképp, munkaajánlataikat magánszemélyektől, kisebb vállalatoktól és nem Állampolgároktól kapják, akik nem engedhetik meg maguknak vagy nem akarják kifizetni a tagsági belépőket. Egy Infó Ügynök által ajánlott munka nem teszi gazdaggá az átlagembert, de segíthet az elismerés és karrier építésében.

A megbízásos szerződések mellett egy ügynök adásvételi szerződések lebonyolítására is képes. Felfedezők, akik ásványlelőhelyekre, vagy egy Ugró-pont navigációs adataira bukkantak, sokszor keresik fel őket a közvetítői szerepre egy-egy eladásnál, hogy ne kelljen a UEE-nél regisztrálni. Az adatokat magasabb áron veszik meg, mint az UEE átlagok, de a vevőnek privát hozzáférése lesz az aranybányához, vagy akár egy egész rendszerhez…addig, amíg más észre nem veszi.

A kérdés legalitását illetően megoszlik a publikum és kormányzó erők véleménye, de még az ügynökök között is. Némely informátor úgy gondolja, hogy ők nélkülözhetetlen pillérei a társadalomnak, a közösség kiszolgálói, és ezért visszautasítják a bűnsegédletet. Mások már nem ennyire szigorúak, hogy az információ honnan jön és hová megy. „Az infó az infó” – mondja a Killian-i Trevor Elias. „Én nem bántok senkit, csak átadom az üzenetet annak, aki hallani akarja.”

Hogy van e olyan ügynök, aki csakis az alvilágnak dolgozik, nem kérdés. E sorok írója nem volt képes beszivárogni közéjük a szigorú biztonsági protokolljaik miatt, hogy beszéljen eggyel, de biztosan van belőlük is bőven. Ezek a sötét figurák még magukra is veszélyesek, mivel a bűnöző testületek képviselőiként működnek. Ezért ezen szervezetek erőivel is bírnak.

Talán, ami a legmegkapóbb ebben a szakmában, az a kimondhatatlan és megfoghatatlan mivolta. Bányásznak lenni egyszerű; ásol, kivonod az ércet, aztán eladod vagy feldolgozod a magad hasznára. A zsoldosok az életüket, hajójukat és gyakorlatukat adják, hogy megvédjenek vagy megtámadjanak valamit. Egy Infó Ügynök értéke sokkal kevésbé megfogható – ez az általa birtokolt információtól függ. Míg az univerzum minden sarkán vannak ’telepített’ ügynökök, mindig lesz hely az újoncoknak is. Az Infó Ügynök egyszerre barát és ezermester. Ha valaki megbíz valamilyen információval és megtanulod összekomponálni a kapcsolataidat, akkor belőled is lehet egy Infó Ügynök.

 

…cikk vége

Eredeti cikk az RSI oldalán
Megjelenés: 2013.02.26.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.