Baker-rendszer

A Baker egy bináris rendszer, ami két K típusú, fősorozatbeli csillagból, és az őket körülvevő meglehetősen sivár, a lakhatatlantól az alig lakhatóig terjedő bolygókból áll. Egy Covalex szállítmányozási központ, és egy nagyjából automatizált bányatelep a civilizáció összes jele a régióban. Ahogy általában, ez természetesen most is csak a történet egyik fele – a Baker rendszer ad otthont ugyanis az “Able Baker Futamnak”, az illegális versenyek kétségkívül legveszélyesebb eseményének.

A Baker hírneve két tényezőből fakad: egyike a nagyon kevés kettős csillagrendszereknek az Egyesült Földi Birodalomban, ami (elméletileg) lakott is, másrészt egyetlen ugrásra fekszik a gazdag Terrától. Az előbbi nagy számú asztrofizikus figyelmét keltette fel, akik égnek a vágytól, hogy egy ilyen csillagrendszert a biztonságos és biztosított űrben tanulmányozhassanak. Az utóbbi felelős pedig mind a rendszer legcivilizáltabb pontjáért – ami a szállítmányozási központ -, mind az illegális versenypályaként betöltött szerepért.

Bakert és a környező halmazt először 2508-ban vették fel a térképre, ugyanaz az expedíció, ami a Terrát is azonosította. Míg az utóbbit a régió feltérképezése után csakhamar fel is fedezték, a Bakerről mindenki megfeledkezett, hiszen a kettőscsillagok általában nem sok mindent tartogatnak az emberiség számára. Még ha egy bináris rendszerben van is a zöld sávban terraformálható bolygó, a két csillag közelében (vagy között) való elhaladással járó gravitációs stressz komoly ellenérv a civilizáció megtelepedése ellen.

Az első sikeres ugrás a Baker rendszerbe 2676-ban történt, jóval azután, hogy a Terra a galaktikus politika komoly tényezője lett. Az oda vezető ugrópontot véletlenül fedezték fel a Terra rendszer peremén, majd a Baker rendszert egy tisztán tudományos expedíció fel is derítette. A hivatalos területi kereskedelmi jogokat a terrai kormány kapta, ami csendben kiosztotta őket terrai székhelyű konszernek közt.

Belső bolygók: Baker I, II és III

Települések és erőforrások szempontjából a Baker első három bolygóját rögtön le is írták, amint a rendszert feltérképezték. Egyiket sem lehetet az élet fenntartására alkalmassá terraformálni, és egyik sem rendelkezik olyan kincsekkel, ami kifizetődővé tenné a rendszer napjához közeli utazást.

Baker I : kis bolygó, sűrű vasmaggal, és a két naphoz veszélyesen közeli pályával. Ez a közelség instabil orbitális pályát eredményez, ami a tudósok szerint lassan addig vezet, hogy a bolygót elemészti a nagyobbik csillag a következő százötven millió évben.

Baker II : tipikus szmog bolygó, egy beteges sárgászöld színű világocska sűrű, és nagyon mérgező atmoszférával. Bár a csillagok gravitációja nem gyötri jelentősen a pályája során, a bolygó atmoszférája annyira alkalmatlan az emberi életre fenntartására, hogy a terraformálás komolyan soha fel sem merülhetett. Ami azt illeti, a toxikus keverék rendkívül korrozív is az átlagos űrhajók hajótestére nézve; a bolygó épp nemrégiben került a címlapokra, amikor egy gyaníthatóan fegyvercsempész Freelancer a Baker II-n próbált elrejtőzni, csak hogy a hajó szó szerint szétolvadjon a legénység talpa alatt.

Baker III : jégóriás, kavargó, kék erekkel behálózott fehér monstrum. A bolygó kerülete a felfedezése óta jelentősen megnőtt, amit a tudósok érdeklődve figyelnek.

Baker02

Xenia

A Covalex szállítmányozási csomópontja, ami a Terra gyorsan növekvő szállító iparának támogatására jött létre. Xenia ugrásszerű fejlődésnek indult, amikor kiderült, hogy az állomás használatával a kereskedők elkerülhetik az áruk terrai létesítményeken keresztüli szállításával járó egyre magasabb vámokat.

Az állomás maga egy sor, rakterüket egy körgyűrűben összekapcsoló előregyártott lakómodulból áll. Ezeknek a mérete a kis hajóknak szánt, atmoszférával ellátott hangároktól a hatalmas, a legnagyobb szállítóhajó típusokat is ellátni képes űrdokkokig terjed. A nagyobb, Covalex neve alá bejegyzett hajók a nagy tételben szállított áruikat általában itt terítik, innen magánfuvarozók szerződnek a rakomány környező rendszerekbe szállítására.

A Xenia ideális hely a frissen összeállt Freelancer és Constellation legénységeknek, hogy megtanulják a szakma rejtelmeit, hiszen a Xenia-Terra, és a Xenia-Gem útvonalak csak egy ugrást jelentenek. Nagy profittal ugyan nem jár a Covalex importadó elkerülési manőverében segédkezni, de arra, hogy egy tapasztalatlan legénység ráérezzen a szakma ízére, ideális. Az állomás forgalmas munkaközvetítője is jó lehetőség hosszabb távú, és jobban fizető fuvarok keresésére.

FIGYELMEZTETÉS UTAZÓKNAK: Mivel a Bakernek nincs elismert lakott világa, az UEEN rendszertelenül felügyeli. A rendszeren áthaladás esetleg veszélyes lehet.

Baker IV

A Baker rendszer utolsó bolygójának nincs se atmoszférája, se mágneses mezője, viszont rendkívül gazdag ásványkincsei vannak. A Shubin Interstellar birtokolja a bolygó jogait, és a GIO névre keresztelt bányatelep a bolygó egyetlen attrakciója. Űrhajók szabadon közlekedhetnek a GIO-ra, de a Shubin gyártotta létesítmények a legnagyobb jóindulattal is spártaiak.

A Verseny

Bár a Baker három belső bolygója a hagyományos értelemben hasznavehetetlen, mégis új szerephez jutottak, mint a galaxis legveszélyesebb illegális versenypályája. Az Able Baker Futam – amit hat havonta egyszer, a pontos időpontot résztvevőknek csak 24 órával a kezdés előtt kihirdetve tartanak -, a belső bolygók közt állítja szembe egymással a pilótákat.

Ellis05

A kihívás három részből áll, ezeket kvantum utazási fázisok kötik össze, amit csak megadott helyen lehet használni. Először is a pilótáknak a Baker III körüli űrben kell boldogulniuk veszélyes jégkristályok közt, melyek zavarhatják a műszereket, és erősen rontják a kilátást. A második szakaszt csak úgy hívják ‘szívd a gázt’. Ebben a szegmensben kapnak szerepet a Baker II toxikus atmoszférájához nagyon közel elhelyezett célgyűrűk. A pilótáknak nagyon óvatosan kell manőverezni, hogy elkerüljék a hajótest sérülését. Végül pedig el kell érni a Baker I-et, ahol a verseny utolsó szakaszában a fegyverek is használhatók. A “civilizáltabb” rendezvényekkel ellentétben a versenyzőket nem zárják ki azonnal az ellenfél hajójának elpusztításáért (bár a pilóták megölése azért itt is tilos).

Ezért a galaxis egyik legveszélyesebb kihívása ez a verseny. A pálya teljesítése komoly dicsőségnek számít az illegális versenyzők körében, bár a hivatalos versenycsapatok jobbára elkerülik az Able Baker Futamot. Mivel egy ismeretlen személyek által szervezett nem hivatalos versenyről van szó, itt nincs szabály a biztonsági eljárásokra, vagy a fegyverhasználatra, az utolsó, fegyvereket is engedélyező szakasz kivételével. Különösen versengő kedvű résztvevők részéről előfordul, hogy már a verseny korai szakaszában az ellenfeleik lelövésével próbálnak előnyhöz jutni.

A látogatók azzal is jobb, ha tisztában vannak, hogy az esemény illegális jellege miatt sok áldozatot szed az amatőrök közt. Mivel a Terra csak egy ugrásnyira van, ezért itt az általában megszokottnál sokkal nagyobb az ilyen műkedvelők aránya. A Baker belső területe tele van frissen vásárolt versenyhajók roncsaival.

Forrás: Jump Point 21

Baker-rendszer” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.