Bremen-rendszer

Története

Bremen joggal állítja magáról, hogy “a legkisebb naprendszer ami a galaktikus ügyekre a legnagyobb hatást gyakorolta”. Már vagy öt évszázada a Bremen és a szerény Rytif bolygó meglepően fontos tényezőnek bizonyul mindenben a galaktikus hadviseléstől kezdve a Messer rezsim megdöntéséig; manapság pedig azzal lepi meg a világot, hogy váratlanul high-tech űrhajóipari központtá vált.

A Sharon’s Nebula peremén elhelyezkedő K típusú, fősorozatbeli csillagot először a legendás hivatásos felfedező, Bao Yun látogatta meg 2441-ben. Yun legénysége feltérképezte a rendszer négy világát, és az egyetlen zöld sávba eső, terraformálásra alkalmas bolygót “jelentéktelennek” minősítve rögtön el is adta a jogokat a United Nations of Earth-nek (Földi Egyesült Nemzetek). A UNE terjeszkedési tanácsa fejlesztésre jelölte ki a Brement, és a Rytif terraformálása hamarosan elkezdődött. Két évtizeden belül a rendszer készen állt az emberi telepesek lassú beáramlására. Míg a legtöbb telepest a kockázatosabb, erőforrásokban gazdag rendszerek vonzották, a Bremen sokak számára a “biztonságos” alternatívát jelentette.

Bremen-Chart

Aztán a 27. század hajnalán az emberiség újra idegenekkel vívott háborúban találta magát. A Második Tevarin Háború kibontakozásával az újszülött United Empire of Earth-nek (Egyesült Földi Birodalom) nagy szüksége volt megbízható erőforrásokra Corath’Thal armadáival szemben.

Mivel a magvilágok a hajók és fegyverek gyártására fókuszáltak, az UEE a távolabbi kolóniák irányába fordult. A tervezők, akik ezeket a világokat a háborús erőfeszítésekbe be akarták vonni, és ugyanakkor a túladóztatott belső bolygókról is valamelyest le kívánták venni a terhet, meglepve tapasztalták, hogy a Bremen II ökoszisztémája egyedülálló a nehezen romló élelmiszerfélék termesztésében.

Pár hónap múltán már a Bremen termelte az UEE frontszolgálatos katonai egységeinek szállított élelmiszerek túlnyomó részét. A népesség az egekbe szökkent, ahogy spekulánsok érkeztek termőföldet vásárolni, és az eredeti ‘félénk’ telepesek közül sokan hirtelen több millió uec birtokában találták magukat, köztük a bolygó de facto kormányzója, Arcturus Kroerner telepes is. A háború hét éve és az azt követő béke két évtizede alatt Bremen farmjai, csomagoló- és szállító létesítményei olyan gazdasági húzóerővé váltak, mint ebben az iparágban sehol máshol.

2640-re azonban a rendszer népessége apadásnak indult. Az emberiségre gazdag idők jártak, és az újonnan megerősített Birodalom többre vágyott, mint a Bremen nyújtotta egyszerű táplálék. Úgy látszott, hogy a bolygó mellett továbblépett az idő, és a népszerű háborúban betöltött szerepe pedig csupán egy lábjegyzet lesz a történelem margóján. Pedig végső soron éppen Bremen visszatérése korábbi, szerény gyökereihez tette lehetővé, hogy következő, legfontosabb szerepét betölthesse. 2792-ben anti-Messer aktivisták Brement kezdték a rezsim megdöntésére irányuló szervezkedéseik bázisul használni. A korábban a Xi’An Birodalomba menekült forradalmi gondolkodású disszidensek visszaszivárogtak, és Bremenről indították útjára az összeesküvést.

Bremennek a Messer kormány megdöntésében betöltött szerepe a nagyközönség előtt titok volt, mígnem a Szenátus feloldotta az ellenállás kormányba épült tagjai, és a bolygó forradalmárai közti kommunikációs naplók titkosságát.

Ez a bizonyíték vezetett a bolygó hivatalos elismeréséhez, mindössze öt évvel ezelőtt (bár egyes elméletek szerint a bolygó felszíne alatt talált, korábban rejtve maradt értékes ásványok felfedezése lehetett a nyomósabb indok).

SC_Mustang_Concept_Art_Rear

Ma Bremen virágzó légűri iparnak ad otthont, melyet a Silas Koerner – a rendszer leggazdagabb hajdani telepesének leszármazottja – és az ő Consolidated Outland csoportja hajt. Bremen lett a “külső világok” közül az első, ahol komplett űrjárműveket építenek, naponta több ezer Mustang kerül le a futószalagokról. Gazdag történelmével, és különféle természeti kincseivel Bremen úgy néz ki továbbra is váratlanul fontos tényezője marad a modern, poszt-Messzer Birodalomnak is.

Bremen I

A Bremen rendszer első bolygóját Bao Yun felmérésében három szóval intézték el: “kis élettelen szikla”. Az elmúlt századok során sem lett a bolygó izgalmasabb, és nincsenek gazdag érctelepek, vagy más erőforrások, amik kifizetődővé tennék a bolygó meglátogatását. A szikla azonban afféle legendává vált a Bremenről az ismeretlen felé induló felfedezők közt: hagyomány lett a bolygó látóterébe érve a szárnyak billentésével köszönteni a Bremen I-et, hogy jó szerencse kísérje a következő hosszú utat.

Bremen II (Rytif)

Éléskamra, a forradalom kohója, és high-tech főhadiszállás: a Bremen II, hivatalosan Rytif, oly sokféle szerepben ismert. Rytif ad otthont jelenleg a Consolidated Outland növekvő űrhajóipari birodalmának, és lakóhelye a cég excentrikus alapítójának. A felszín alatti ércek nemrég történt felfedezése a bolygó mezőgazdasági hagyományaival együtt azt eredményezik, hogy a terraformált bolygók közt ritkaságnak számító módon a Rytif “önfenntartó”, vagyis elméletben csillagközi kereskedelem nélkül és létezhet. A valóságban persze a bolygó távolról sem elszigetelt, a Mustang terméksor népszerűsége vonzza a kereskedelmet a galaxis minden részéből.

Mustang Concept Art 01

A mozgalmas történelem, és friss népszerűség ellenére a Rytif települései ‘kisvárosias’ jellegűek. A látogatókat általában az egyenlítő északi oldalán fekvő, közepes méretű városba, Stalfordba irányítják. Stalford régóta a bolygó mezőgazdasági központja, hidroponikus farmokkal, és kereskedelmi viváriumokkal a környező dombokon. A Messerek bukásának állított különféle turista-centrikus emlékművek elszaporodtak az elmúlt öt évben, és a turizmus úgy tűnik szintén tartós növekedésnek indult.

Bremen III

A Bremen III egy mag nélküli bolygó jócskán kívül a zöld sávon, túl bármilyen ésszerű terraformálási lehetőségen. Eredetileg számottevő méretű ásványkincsekkel bírt a rendszer felfedezésekor, de a Bremen II fejlesztéséhez (a kezdeti terraformálást, és a háborús átállást is beleértve) külszíni fejtéssel hamar kifosztották. Ma nem sok ok akad a Bremen III megközelítésére, bár Rytifről is ugyanezt mondták a kormányváltásban betöltött szerepe előtti években.

Bremen IV

A jókora jégóriást a helyiek (komoly bizonyíték nélkül) a rendszer “őrbolygójának” tartják, mert távol tartja az üstökösöket a belső bolygóktól. Hidrogén és más gázok kavargó tömege váltakozik különféle jégmezőkkel, ami különösen szép látványt nyújt. Sajnos a nyers üzemanyagtöltés a Bremen IV-en szinte lehetetlen a tiszta gázmezők hiánya miatt. Nem ritkák a bolygó körül keringő makacs Starfarerek, vagy Caterpillarok roncsai, akik mégis megpróbálkoztak ezzel.

Piaci ajánlatok – Rytif
Vétel: Finomítatlan ércek +2
Vétel: Alapvető élelmiszerek +1
Eladás: Alkatrészek nagy tételben (Mustang) +2
Eladás: Finomított ércek +2

Forrás: Jump Point 20

Bremen-rendszer” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.