Design – Az Endeavor

A MISC Endeavor az egyik legegyedibb hajó a Star Citizen világában, és a tökéletes megtestesítője a játék azon felfogásának és iránymutatásának, miszerint a játékos szabadon választhassa ki a saját útját és élményét.


 

A moduláris felépítés jellegzetessége, hogy lehetővé teszi az alap funkcionalitás példa nélküli szintű testreszabhatóságát, lehetővé téve hogy a hajó számos különféle területen megfeleljen. Azzal hogy a hivatalos márkaképviselet le tudja cserélni a három csatlakozási pontra helyezhető modulokat egy jelképes összegért, lehetővé teszi hogy gyorsan és költséghatékonyan lehessen változtatni a hajó funkcionalitását, és ezáltal a játékos által végzett foglalkozást.

A Jeladó (ID Beacon)

A Jeladó egy egyedi azonosító és információs kódot sugárzó eszköz, amivel egy hajó sugározhatja hogy bizonyos szolgáltatásokat nyújt, vagy épp hogy szeretne egy adott szolgáltatást igénybe venni. A jeladó helyzete és az általa sugárzott információk a hajó navigációs térképére vetíthető és szűrhető, hogy csak a kívánt és szükséges jelek legyenek láthatóak.

A katapultált játékos bekapcsolhatja a saját jeladóját, jelezve hogy fizetne azért hogy megmentsék, míg mások akik fogják a jelet és rendelkeznek a megfelelő hajóval, dönthetnek hogy az összeg megfelelő-e az erőfeszítésért, és a kockázatért.

Az Orvosi Modul

A Orvosi Modul fel van szerelve minden szükséges eszközzel hogy bármilyen sérülést, betegséget el lehessen látni, miközben világok között barangolunk. Már maga ez is biztosítja a vállalkozó szellemű játékosok számára, hogy a többi Endeavor által elkerült területeken élénk érdeklődés övezze jelenlétét. Az Orvosi Modul emellett egy még alapvetőbb szerepet is ellát, lokális feltámadási pontként (respawn point) is szolgál a játékosok és pár kisebb hajó számára.

Amikor egy játékos meghal, lehetősége van egy kórházzal rendelkező leszállási zónában feltámadni egy minimális összegért. Alternatíva lehet viszont ha egy közeli Endeavor fedélzetén kerülünk ismét játékba, amennyiben az Endeavor fel volt szerelve Orvosi Modullal és aktiválták a jeladójukat hogy feltámadási ponthoz tartozó szolgáltatást nyújtanak. Ezzel a megoldással sokkal gyorsabban visszatérhet az illető a megelőző cselekvéséhez. Miután a játékos az Endeavor fedélzetén új testbe került, egy váróteremben várhat, ahol megvárhatja, amíg a biztosított hajóját leszállítják. Az Endeavor tulajdonosa fizet a prémium szolgáltatásra, amivel expressz sebességgel leszállítják a biztosított hajókat a hajójához, cserébe ő szabhatja meg a szolgáltatás profitszintjét. A hajó megérkezésekor a feltámadt játékos, és a szintén ott feltámadt csapattársai, elfoglalhatják az új hajót és mehetnek ismét az útjukra.

A legtöbb klánnak célszerű legalább egy Endeavor-t tartani a flottájukban, és a közelben (de biztos távolságban) tartani ha esetleg valami ütközetre kerülne sor.

Az Agro Modul

Az Agro Modul lehetővé teszi hogy a kontrollált környezetben számos különböző növényt termeszteni tudjunk profit reményében. A termesztéshez szükséges dolgok, mint termőtalaj, trágya, magok és víz, mind megvásárolhatóak a legtöbb leszállási zónában, vagy néhány esetben, a környezetből is megszerezhetőek.

A földművelés egy munkaigényes eljárás, és sok, részletekre való odafigyelést igényel. Két részből áll az alap kirakós: megbizonyosodni arról hogy mire van az adott növénynek szüksége arra hogy jól érezze magát, és a megfelelő időt hagyni a növekedéshez. A művelethez tisztában kell lennie a föld minőségével, a trágya típusával, a hőmérséklettel, az igényelt vízmennyiséggel és napsugárzás mennyiségével és típusával.

Az Agro Modul két Biodome-ból áll, mindegyik több különálló rekesszel – ágyással – ahol különböző növényeket lehet termeszteni. Mindegyiknek megvan a saját világítási rendszere felette, és egy vezérlő konzol, ahol a sugárzás típusát és erősségét lehet állítani. A Biodome hőmérsékletét – nem a rekeszekét – be lehet állítani, tehát ha különböző fajtákat termesztünk egymás mellett, akkor célszerű ellenőrizni hogy azonos hőmérsékletet kedvelnek-e. A víz és trágya adagolás valamint a növények leszedése manuális folyamat.

Sok szívósabb növény nőni fog általános, hétköznapi földben alap nitrogén/foszfor/kálium trágyával, mérsékelt klímával és közepes mennyiségű vízzel és napi 8-10 órányi fénnyel. Ahhoz viszont hogy az igazi lehetőségeket kihasználjuk, egzotikusabb – és finnyásabb – növényeket termesszünk, magasabb minőségű föld, különleges trágya, melegebb vagy hidegebb hőmérséklet több vagy kevesebb víz vagy egy adott mennyiségű fény lehet szükséges.

Mindegyik növény egy-egy kirakós, és a földműves feladata hogy az optimális megoldást megtalálja a legjobb minőségű növények termesztéséhez a legalacsonyabb áron. A legtöbb növény értékét a termésük adja, a zöldség vagy gyümölcs ami létrejön, fűszer vagy illat, vagy akár egy orvosi alapanyag ami kinyerhető belőle. Néhány azonban nagyon rövid ideig használhatóak csak, és kinyerés után azonnal le kell szállítani, vagy elveszik az értékük.

A hatékony földműves aki az alapokra fókuszál biztos megélhetést biztosíthat magának, de a legtöbb profittal kecsegtető lehetőségek akkor állnak elő, ha rájövünk az egzotikus növények igényeire, amit hírhedten nehéz termeszteni, de nagy kereslet van rá. Ilyen tudásra szert tenni nem egyszerű vagy olcsó, ahogy drága és ritka magokkal kell kísérletezgetni.

A tulajdonságok elkerülhetetlenül változni fognak a fejlesztés során, az egyik érdekesebb ötlet ami megvitatás alatt áll, hogy a napsugárzás forrása szerepet játsszon-e, és hogy néhány kritikus növény ne elégedjen meg mesterséges fénnyel, hanem meg kelljen-e találni a természetes ideális fényforrást a rendszeren belül. Néhány faj például jóval jobban érezheti magát egy csillag koronájában, ami extra terhet ró a hajó páncélzatára, mások pedig galaktikus gázfelhőkben, ami más embereket vonzhat oda hogy megszerezzék az értékes rakományt.

A Felfedező Modul

A Felfedező Modul a becsvágyó csillagászok számára készült. Erős, 16 méteres teleszkópot szereltek egy forgatható alaphoz, amivel a túlvilágot is vizsgálhatjuk infravörös, látható és gamma sugarak szintjén, amellett hogy rendelkezik egy dupla drón-kivető csővel is hosszútávú felfedezésekhez. Önfejű üstökösök, ércben gazdag aszteroidafelhők, elhagyatott hajók vagyonokat érhetnek a fosztogatóknak, és ősi fekete lyukak a Szent Grált jelenthetik tudományos kutatások számára, és ezek csak páran azok közül a csodák közül, amiket egy türelmes kutató felfedezhet.

Valami érdekes felfedezéséhez jellegzetesen ki kell jelölni az égbolt egy részét, és lassan anomáliák után kutatni. Egy objektum, olyannak tűnik mint bármi más a csillagok sűrű tengerében alkalomadtán felfedheti magát, ha a mozgása eltér a többitől, vagy más módon tűnik ki a tömegből. Az objektum lehet hogy olyan sugárzást bocsát ki, ami eltér az átlagostól, vagy egy nagy aszteroida felhőben feltűnhet, hogy egy adott sugárzást elnyel a háttérsugárzásból, amitől lehet hogy kicsit csillogni fog a csillag rávetülő fényében.

A teleszkóp nagyítása gyakran segíthet meggyőződni mi is lehet az az objektum. Ilyen állítások mindenesetre pár másodpercbe is belekerülnek, és minden zoomolás értelemszerűen csökkenti a látható területet, ami azt jelenti hogy a teljes égbolt pásztázása nem lesz megvalósítható normális időkereten belül. Az űr végtelenjének módszeres analizálásával viszont folyamatosan találhatunk új és új dolgokat, amik stabil bevételt jelenthetnek.

Amíg pár objektum – különösen üstökösök a hosszú csóvájukkal – biztosan beazonosíthatóak a megfelelő nagyítással, mások felderítésére nagy hatótávolságú drónokat küldhetünk hogy biztosra menjünk. Amikor a biztos beazonosítás megtörténik, egy POI (Point of Interest, gyakorlatilag látnivaló pont) fogja jelezni a felfedezést, és meg fog jelenni a játékos navigációs térképén. Ettől a ponttól az információ megosztható másokkal vagy eladható egy információs brókernek.

Egyéb jövőbeli modulok

Számos egyéb modul van a tervezőasztalon, beleértve a Legénységi modult, ami további lakóteret biztosít utasoknak, és Üzemanyag modul, amivel jelentősen kitolható a hatótávolságunk. A gyűrű alakú Részecskegyorsító modul és a hozzá tartozó műhely rendkívül  precíz módosítást tesz lehetővé különböző fegyverek és hajtóművek komponensein, így növelve az elemek képességeit. Ez megadhatja azt a kis pluszt a polcról levehető elemekkel szemben, vagy egy újabb bevételi forrás lehet azok számára, akik az egyedi elemek készítésében látják a piacot.

Más jövőbeli modulokról is vannak tervek, például Védelmi modul ami számos védekező jellegű fegyverrel látja el a hajót, hogy nagyon szoros helyzetekből is élve kerülhessünk ki. Együtt egy Orvosi modullal, lehetővé teszi hogy az Endeavor mélyen behatoljon veszélyes területekre, a játékosok számára értékes feltámadási pontot, a kapitánynak pedig hatalmas bevételeket biztosítva.

Végszó

A kiemelkedő testre szabhatóság eredményeként az Endeavor moduláris felépítése lehetővé teszi a játékosnak hogy a lehető legrugalmasabb, többcélú hajót birtokolhassa. Azzal hogy költséghatékonyan megváltoztathatja a design-t a modulok cserélésével, lehetővé teszi hogy számos piaci igény közül az épp akkor legmegfelelőbbre és legjövedelmezőbbre csaphasson le, ami nagy előny a fix célú hajókkal szemben.

Az Endeavor minden embernek mást jelent. Van akinek mobil kórház, amivel a rászorulókon segíthet. Másoknak a természethez való visszatérés, ételt teremtve az éhes lakosságnak. A kíváncsi kutatók felfedezési platformként tekintenek rá, szellemi kihívást nyújtva vagy személyes ablakként a Mennyországra. Az Endeavor ezek mindegyike, és még több. Az Endeavor maga a szabadság, a szabadság hogy a saját utadat kövesd, és a szabadság hogy megváltoztathasd a döntésed.

Sic itur ad astra (“Így jutsz el a csillagokig!”)
Eredeti cikk: https://robertsspaceindustries.com/comm-link/engineering/14974-Design-The-Endeavor

 • 2015-10-07 - 16:30
  Permalink

  A Részecskegyorsító, avagy Supercollider Pod szükséges ahhoz hogy Quantum drive-ot használhassunk illetve ugrópontokat vagy anélkül is képes lesz az Endavor használni ezen funkciókat? Mert ha kell akkor gyorsan be kéne szerezzek egyet az Endavoromhoz.

  Válasz
  • 2015-10-07 - 16:36
   Permalink

   Tudtommal semmi köze nincs hozzá. A Supercollider+műhely ahhoz kell, hogy tuningolj hajók részegységein (hajtómű, fegyverzet, hűtés, stb).

   Válasz
 • 2015-10-07 - 17:43
  Permalink

  Köszönöm, akkor most megnyugodtam 😀
  Amúgy nem tudod véletlenül hogy a Liberum Arbitrium tagjai hol chatelnek mert hogy a star citizen hivatalos chat szobáján nem az biztos… Sem Organization chaten. Prohardver fórummal kéne megpróbálkoznom esetleg?

  Válasz
 • 2015-10-07 - 20:02
  Permalink

  Ott mindenképp ott vannak 🙂

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.