mobiGlass

A CIG-nál az állandó újabb és újabb stretch goal-ok és letter from the chairman-ek helyett úgy gondolták, inkább egy-egy nagyobb lélegzetvételű cikket hoznak le megünneplésként különböző aspektusairól a játéknak. Ennek egy újabb fejezete lett a mobiGlass-ról szóló írás. És nem semmi amit bele akarnak tenni 🙂
(de fontos leszögezni, hogy ez egy design leírás, nem garancia hogy minden a leírtaknak megfelelően kerül bele, ez éppúgy függ a játékegyensúlytól, mint sokminden mástól. Tehát ezek azok, amikkel számolnak a kivitelezés során, és amit szeretnének beletenni)

Eredeti hír az RSI oldalán.

Mi is az a mobiGlass?

A mobiGlass egy kézre csatolható eszköz, ami információs mindenesként fogja végigkövetni az életünket. Segít vásárolni, navigálni, nyomon követni a rakományt, üzeneteket olvasni, kapcsolatot tartani ismerőseinkkel, és számos mást még. Gyakorlatban egy HUD jellegű felületet biztosít, amin adatok jelennek meg.

A koncepció:

Koncepció szerint a mobiGlass egy fikcionális operációs rendszert futtató mobil eszköz.  A microTech találta fel, de a rajta futtatott programokat számos egyéb cég készítette, mindegyiknek egyedi brandje, design-ja van, ízlésünktől függ melyiket választjuk. Egy boltba belépve épp akciós termékekről kaphatunk tájékoztatást, de nem kell félni, nem lesznek spam levelek.

A felület egy úgynevezett diegetic interface, ami annyit jelent, hogy egyrészt fizikálisan is jelen van a játékban (tehát nem csak a játékos elé van vetítve, hanem bárki láthatja), másrészt a játék világába is illeszkedik (tehát megintcsak, nem egy játékos HUD, ami van mert van, hanem egy eszköz, ami hud-ot vetít a játékosnak, tehát fizikailag létezik a megfelelője a játék világában). Ilyet láthattunk pl a Dead Space holografikus ábrázolásában. Ezt a felületet intuitívra kellett készíteni, mert bármennyire is jól néz ki, ha nem használható egyszerűen, akkor az hibás. Ötvözni akarták az AR-rel (augmented reality, kiterjesztett valóság), ami már ma is elérhető, de 900 év múlva sokkal fejlettebb lesz. A megvalósítás annál is inkább nehéz, mivel a játék minden részével képesnek kell lennie kapcsolódni, legyen az egy objektum, egy társalgás vagy a hajónk. Ezen fogjuk tudni követni a küldetéseinket, a pályát, harcban, űrben, bányászat során mind mind más és más dolgokat.

A kinézet:

A mobiGlass egyaránt képes 2D és 3D dolgokat megjeleníteni, szövegtől, paneleken át objektekig. Két párhuzamos mód van, a kontaktlencsébe épített AR kijelzés és a mobiGlass által vetített holografikus. Ezek együtt hozzák létre azt az élményt, amit a készítők elérni igyekeznek. Ezek mellett az mobiGlass képes külső eszközökkel is kapcsolódni, mint hajók, játékbeli kijelzők, stb. Egy klán vezér képes lehet így kivetíteni az információkat egy kijelzőre a többi klántárs számára.

A felület letisztult, főleg geometriai formákból áll, és sok erős, egyenes vonal jellemzi. Mivel a menük lebegnek a háttér előtt, így a hátteret ki kellett tölteni némi színnel, hogy ne olvadjon bele a környezetbe. A kékes szín kulturálisan a hologramok egyik jellegzetes színe, a környezet kissé el van mosva használatkor

A teljesen diegetic felépítésnek köszönhetően számos érdekes lehetőséget teremt, hisz a kivetített képet mások is láthatják. Így egy játékos mutathat rajta a másiknak valamit, vagy épp kémkedni lehet hogy érzékeny információkhoz juthassunk. Bizonyos helyeken blokkolva lehet, például fejvadászként követünk valakit egy bankettre, ahol viszont zavarva van a mobiGlass, tehát nem tudjuk a neveket, információkat megjeleníteni rajta az emberekről.

04_AR4

A kapcsolódás:

A legfontosabb dolog amit a mobiGlassról tudni kell, hogy a játékban szinte bármihez kapcsolódhat, karakterektől a hajóreklámokig, ezt a TAG rendszer biztosítja. A környező világ tele lesz ilyen elemekkel, például leszállva egy bolygóra láthatsz egy hajó leárazásról reklámot. AR módban viszont már különböző gombok is megjelenhetnek körülötte, ami pl elnavigálhat a boltba ahol az akció tart, vagy akár közvetlen vásárlást is nyújthat. Leírást kaphatsz az akcióról, a hajóról a galactapedia-ról. A valóságban pedig megjelenítő függő, hogy mit és hogy is fogunk látni, Oculus Rift mellett különösen lenyűgöző a látvány, de akár telefonra, tabletre is kiküldhetjük majd a mobiGlass adatait.

A mobiGlass felépítése:

 • Csuklóra szerelhető készülékház: szinte bármelyik öltözetre rászerelhető, de közvetlenül kézre is csatolható.
 • Univerzális mobiGlass csatlakozó
 • Holografikus kivetítő: szupererős és ellenálló lencséből álló kivetítő, ami a készülékház tetején található
 • Holografikus képernyő: a kivetítő által vetített, anyagtalan képernyő. 2D és 3D elemek is megjeleníthetőek benne
 • Hátlap: noha a fő megjelenítő a holografikus képernyő, a készüléken van egy tradícionálisabb kijelző is
 • Biometrikus telep: Ez látja el árammal, miközben az élettani adatainkat is figyeli
 • Fő szkenner port: Egy általános célú szkennerrel kezd a mobiGlass, amivel információkat lehet a környezetünkről szerezni. Rövid hatótávolságú, és fejleszteni, cserélni lehet újabbra, okosabbra, jobbra.
 • Specializált szkenner port: Egy üres port 3rd party szkennerek számára
 • Data Drive: A tároló. A genetikai jellemzőink alapján szinkronban tartja vagy épp letiltja a tárolt adatokat.
 • Rendszeren belüli kommunikáció
 • Processzor: A P79xx a legerősebb processzor, amit személyi készülékekbe tettek eddig. A microTech legfejlettebb processzora
 • Chip foglalatok: üres foglalatok, amibe tetszőlegesen lehet új funkcionalitást biztosító chipeket tenni.
 • Vezetékmentes hálózat: Ezzel képes kapcsolódni a hajónktól kezdve a páncélzatunkig bármivel.
 • Opcionális páncélzat: Mert veszélyes helyzetek adódhatnak

Funkcionalitás és testreszabhatóság

Csakúgy mint a Star Citizen sok egyéb része, ez is rendkívül testreszabhatóra van készítve. Új modulokat, chipeket vehetünk, ezáltal kiegészítve a funkcionalitást (pl warrant scanner), illetve programokat tölthetünk le rá. A programok között éppúgy van az ismerősök rendszerezésére használatos Contacts, mint a pénzügyeinket segítő Finances vagy a Skyline a térképekhez.

A modulok 4 kategóriába sorolhatóak:

 • Group A: Nélkülözhetetlen funkciók, ami az alapja minden mobiGlassnak, ilyen például a kommunikációs modul. Minden körülmények között működik, még a teljesen rommá tört mobiGlassok esetén is.
 • Group B: Fejlettebb funkciók, amik központi elemei a mobiGlassoknak, de nem nélkülözhetetlenek. Ez már rendszerenként jobban eltérhet, vagy ki lehet kapcsolva, ilyen például a térkép
 • Group C: Specializált funkciók, amik bizonyos szerepekben szükségesek, másoknak nem. Ezek általában már külön chipekben kerülnek forgalomba. Ilyen például a biometrikus szkenner
 • Group D: A játékmenetet nem befolyásoló modulok, témák, kinézetek, stílusok.

A mobiGlass éppúgy sérülhet mint az ember. Normal állapotban minden rendeltetésszerűen működik. Hurt állapotban már bizonyos funkciók kikapcsolódnak. A legtöbb C kategóriás kikapcsol, és pár B is. Grafikai anomáliák léphetnek fel, betűk felcserélve, rossz helyen, hiányosak, vagy épp nem nagyon működnek, villognak… Damaged állapotban már minden C kikapcsol, és a legtöbb B is, az anomáliák súlyosbodnak. Ruined állapotban pedig már csak a nélkülözhetetlen funkciók működnek, és az anomáliák megnehezítik a készülék használatát.

mobiGlass hatótávok:

A kijelzésből adódóan több távról beszélhetünk (ezek azért lényegesek, mert ugye ettől is függ, hogy más személy mit lát abból, amit mi látunk). A legközelebbi maga a holo kijelző, a játékos látóterének 95%-át elfoglalja ha be van kapcsolva. Az interakciók zöme ezen zajlik, de amennyiben nem rendelkezünk AR eszközzel (pl kontaktlencsével, szemüveggel), ablakszerűen használható AR információk megjelenítésére is. Ettől távolabb van a Közeli AR, közeli objektumokról kaphatunk ezzel, de bizonyos interakciókat nem tehetünk meg ilyen közelségben (túl közeli). Bizonyos esetekben egy kis ikon fog erre figyelmeztetni. Ez azért szükséges, mert így lehetőség lesz komponenseken belüli al-komponensek kiválasztására (tehát távolról az egész szekrényt jelölhetjük ki, míg közeledve a szekrényen lévő dolgokat is. A Középtávolságú AR az a táv, amin belül sok dologról kaphatunk információkat (de nem zavar be a sok közeli vagy távoli dolgok információja). Végül vannak a Nagy távolságú AR elemek, ezek minimális információkat jeleznek (pl felnézve az égre az időt és az időjárást láthatjuk)

A megjelenített adatok mennyisége filterekkel szabályozható. Ha bemegyünk egy boltba, explorer módban általánosabb dolgokról kaphatunk információkat, emberekről vérdíjakról, míg ha easyShop filtert kapcsoltunk be, inkább a vásárolható eszközökről kapunk információkat.

Kiterjesztett valóság:

A mobiGlass igazi ereje az AR felületből származik. AR objektumok az AR kijelzőn tűnnek fel, több kategóriája is van:

 • Kiterjesztett tárgyak: Ezek valódi, játékbeli fizikai objektumok, aminek AR módban körvonala keletkezik, más színnel történik kiemelésre, de mivel fizikailag létező objektum, így a játékos ütközhet vele
  05__Ship_Attach2
 • Holografikus tárgyak: Ezek már teljességgel vetített objektumok, amikkel így a játékos nem is ütközhet. Ez lehet egy holo-reklám, egy fegyver ábra, illetve ki-be kapcsolhatóak.
 • AR címkék: 2D-s panelek virtuális panelek a 3D-s világban. Ez tartalmazhat információkat az emberről, egy bolt nyitvatartását, bármit. Bővebb információkat jeleníthetnek meg amennyiben jobban fókuszban vannak, mint amikor csak a látóterünk szélén.

Az AR objektumok több állapotban lehetnek. Lehetnek például túl távol a játékostól, láthatatlanok még AR kijelzőn is, amíg a játékos közelebb nem kerül. Lehetnek emellett túl közeliek, ezek ilyen esetben nem kijelölhetőek. Lehetnek Idle állapotban, amikor mondjuk nagy távolságból már látszanak, de még nem jelölhetőek ki. Lehetnek már kijelölési távolságban, ezek már világosabbak, és lehetnek kijelölve, ekkor nagyon világossá válik és animálásra kerül.

Az AR objektumok számos módon változtathatóak és kezelhetőek:

 • Változtatott: A mobiGlass-t meg lehet hackelni hogy félrevezető információkat mutasson. Megfelelő eszközök nélkül nehéz észrevenni, hogy valaki megbabrálta az adott címkét
 • Blokkolt: Nem elérhető információ. Ezt több módon is el lehet érni, például zavaró eszközökkel. Blokkolt feliratok vagy meg sem jelennek, vagy UNAVAILABLE felirattal jelennek meg
 • Kontextus függő: Ezek a címkék akkor jelennek meg, ha a játékos megfelelő kontextusban kerül oda. Például ilyen, hogy egy ember fölött akkor jelenik meg a vérdíj, ha nekünk szerződésünk van hogy kapjuk el az adott illetőt, míg egy fejvadász előtt minden vérdíjjal üldözött ember látható
 • Korlátozott: Csak az adott társaság, nép vagy csapat tagja láthatja, vagy épp egy adott biztonsági szint birtokában olvasható csak, mindenki másnak RESTRICTED felirat látható
 • Elérhetetlen: Néha nincs megjeleníthető információ, ilyenkor vagy meg sem jelenik a címke, vagy az áll rajta hogy UNAVAILABLE

Felmerülhet bennünk hogy mindig minden AR objektum, felirat látható-e. Nos természetesen nem. Sok fontos információhoz hozzájuthatunk AR módban, de nem kell mindig bekapcsolva lennie. Rajtad áll. Bizonyos objektumokkal való interakcióknál automatikusan beindulhat viszont az AR mód a szükséges filterrel. AR módban szabadon lehet mozogni, de természetesen csak fps módban látható megfelelően a kijelzett kép (tehát 3rd person nézetből nem látni az AR-t). Ezen kívül nincs megkötés hogy az ember mit csinál vele, ugrálhat, gugolhat, lovagolhat, bármit tehet. Az AR objektumokkal való interakcióhoz viszont egy megadott távolság-korlátokon belül kell lennünk  (nem túl közel, nem túl távol). Filterezési módot lehet váltogatni kézzel is, illetve lehetőség van bizonyos objektumokkal megfelelő kontextus esetén automatikusan váltani (filter box-ok). AR objektumokat körbe is lehet járni, hangárba való bútor vásárláskor a holografikus ábráját körbe lehet járni hogy befér-e a megadott helyre.

Számos AR filter várható majd, például:

 • Felfedező mód: A legbővebb filter, ez az alapértelmezett. Minden AR objektumot látunk vele, illetve látjuk ha egy objektum valamilyen másik filterben adna bővebb információkat, ekkor lehetőségünk van rá is váltani.
 • AR.easyShop mód: boltokkal és más mobiGlassokkal kapcsolódik, hogy a vásárolható dolgokat lássuk csak. Itt lehet vásárolni vagy csereberélni
 • AR.shipWorks: Hajókkal és komponenseikkel kapcsolatos AR objektumokat látjuk csak
 • AR.hangarService: A hangár testreszabásához tartozó AR objektumokat láthatjuk, rácsozatot hogy egy vonalba tehessünk dolgokat, stb.
 • és még sok sok más

Hogy ne kelljen állandóan filterek között váltogatni, automatikusan is képesek átváltani. Például ha egy ruhaüzletben sétálsz és egy kabátot nézel, amikor a mobiGlass-t aktiválod, automatikusan a vásárlással kapcsolatos filter kapcsolódik be., Ezen kívül helyek is biztosíthatnak alapértelmezett filtereket, pl ha egy Dumpers Depot-ba betérünk, a vásárlási filter lesz alapértelmezett az AR bekapcsolásakor, de természetesen váltogathatunk ettől függetlenül is.

Ezen kívül különbséget tesz az AR objektek között attól függően hogy mennyire van fókuszban (mennyire pont azt nézzük), ez új információkat mutathat ilyenkor vagy nyithat ki. Ezeket sorrendben nézi, tehát egy asztalon lévő poharat nézve elsőnek a pohár az elsődleges, és csak utána az asztal. Ugyanott lévő címkék esetén kis nézőpont-változással lehet váltogatni közöttük.

Programok:

A mobiGlass-ra számos program is letölthető ezzel válik igazán testreszabhatóvá a készülék. Ahogy egy operációs rendszeren is számos program van, úgy kell elképzelni itt is.

MG.Home:

A központi felület, testreszabható menüvel amin át elérheted a telepített programokat, ikonokkal, widgetekkel, kedvencekkel. A használat és kontextus függvényében ezek változhatnak, például sokat használom a CargoManager programot akkor az kerül ki kedvencek közé, ugyanakkor lehet limitálni hogy az AlertCenter mindig látszódjon.

MG.AlertCenter

Azt teszi, amit a neve is sugall. Bejövő események, üzenetek, felhívások jelennek meg rajta, ilyen lehet hogy megérkezett a árú, vagy épp támadás alatt áll egy szektor.

MG.EasyShop

Ezzel a programmal lehetőségünk van vásárolni és eladni dolgokat hajóktól a zsebkendőig, akár a székünkből ülve is. Lehetnek olyan dolgok, amiket a boltban nem feltétlen állítanak ki (pl egy adott fegyver minden variánsa), de ebből a programból elérhető.

MG.CargoManager

Nyomon lehet vele követni a rakományt, a raktárakat, mi van a zsebünkben, stb. Mint egy enciklopédia a tárgyainkról.

MG.Contacts

Ahogy a neve is mutatja, itt embereket lehet keresni, hozzáadni az ismerősi listához, törölni, ignore listára tenni, csoportot szervezni. Játékosoktól npc-ken át bolygókig, cégekig, vállalatokig mindennel

MG.Scheduler

14_MissionV3

Egy kis tervező alkalmazás. Küldetéseket, megbízásokat, szerződéseket, különleges eseményeket lehet vele követni, mi mikor kezdődik, mikor jár le, stb. Saját jegyzeteket lehet kitenni, emlékeztetőket beállítani.

MG.HangarService

A hangárunk testreszabása történhet innen. Hangár növelése, kiterjesztése, belépési jogok, hajók elhelyezése, stb

MG.ShipWorks

Hasonlóan a holo-table-hez, változtathatod a hajóid felszereltségét, mit hova teszel, mit vigyen, üzemanyag, javítások, újra felfegyvezerés, megfelelő mennyiségű áram áll-e rendelkezésre mindehez, stb.

MG.Skyline

03_starsystemA galaktikus térkép mobiGlass változata, piaci árakkal, stb.

CCB Finance

Pénzügyi alkalmazás… Bevételek, kiadások, tranzakciók (függő és végrehajtott), átultalás, stb.

 

Nos ezek az elképzelések ezeket tervezgetik. Ismét kiemelném hogy ezek nem kőbe vésett és már elkészült dolgok, csupán bemutatják hogy mi mindent terveznek hogy implementálva lesz az idők során. Az első iterációban már ezek egy része biztosan benne lesz (AR, vásárlás, nézelődés, kontaktok, stb), mások pedig csak idővel (más-más cégek más-más Home appjai, mobiGlass hacking, fals infók elhelyezése, teljeskörű adatmegosztás, sok sok program, stb. De tervben vannak és a fent leírtakhoz mérten összetett megoldást akarnak csinálni belőle.

 • 2015-01-31 - 20:44
  Permalink

  Ha ezt mind végigviszik, akkor már azzal is ellesz egy csomót a játékos, hogy egyhelyben állva nézi a karját. 🙂

  Válasz
  • 2015-02-01 - 13:39
   Permalink

   nah jah… persze kérdés még hogy a halmaz mekkora része lesz mikorra kész, de szerintem nagyon jó ötleteket vázoltak fel (és már a proof of concept is megvan rájuk szerintem). A Squadron 42-höz kelleni fog 🙂

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.