Elektronikus hadviselés

A mostani leírásban bepillantást nyerhetünk az űrharc legkifinomultabb részébe, vagyis a megtévesztés és a pusztítás nélküli csapásmérés művészetébe.

Információkat kapunk többek közt: a rejtőzködésről, védelmi lehetőségekről, valamint, hogy milyen lehetőségeket tartogatnak számunkra, ha harcképtelenné szeretnénk tenni ellenfelünk

Vadászaton…

Vanguard Sentinel, a legutóbbi kifejezetten e-war hajó a flottában
Vanguard Sentinel, a legutóbbi kifejezetten e-war hajó a flottában

“Hajtőműveket nullára. Fényeket lekapcsolni. Aktív szkennert deaktiválni. Hornet Trackerem egy aszteroidamező közepén várakozik, az egész világ számára olyan élettelennek mutatva magát, akár egy nagy darab szikla. Szemben egy lomha Hull D úszik be a látómezőbe, követem az egyetlen üzemben lévő érzékelővel, a puszta szememmel. Őszinte vigyor ül arcomra miközben ujjam a kapcsolóra helyezem, ami majd újra életet önt vadászomba, amint a préda hatótávba ér. Egyetlen találat az adatszigony rakétával és már vége is lehetne…”

Üdvözlet Polgárok,

Amikor az Arena Commander 1.0 elindult év elején felfedtük a különböző jelkibocsátások, sugárzások technikai részleteit. Ezek között volt infravörös-, hő-, elektromágneses, stb. amelyek mind-mind észlelhetők lesznek a többi játékos műszerei számára. Ahogy az Arena Commander egyre komplexebbé úgy ez a funkció is egyre hangsúlyosabbá válik a játékban. Eleinte ezek az értékek az általános célkeresésben kaptak szerepet (hogy észleled a másik jelét és azonosítod hajóját, befogod a rakéta célszenzorával és hasonlók). Most hogy fejlesztjük az olyan hajókat, mint a Hornet Tracker és a Vanguard Sentinel egyre inkább tágítjuk a különböző jelek és sugárzások rendszerét, mindinkább sokszínűvé téve a játékmenetet. Kérlek vegyétek figyelembe, hogy ez csak az első része az elektromos hadviseléssel foglalkozó sorozatnak. A jövőbeni cikkekben többet tudhatunk meg a hackelésről és a rendszer más elemeiről.

Minden amit a kibocsátott jelekről tudni érdemes

A Vanguard Sentinel belül...
A Vanguard Sentinel belülről…

Minden hajó ad ki magából valamennyi sugárzást. A játékosok befolyásolhatják ennek nagyságát az alkatrészek (meghajtás, belső és külső energiafelvevők) átállításával, valamint a tevékenységgel melyet épp végeznek. A nullapont természetesen mindörökre elérhetetlen marad, míg a hajó áram alatt van, de gondos odafigyeléssel a komponensek beállításai (és összeállítása) révén magasabb szintű lopakodás érhető el. Hozzátenném, hogy az alacsony emissziós darabok összeválogatásával és helyes beállításával elérhető egy nagyon magas rejtőzködési fok, viszont ekkor a hajó inkább hasonlít halkan cserkelő vadászra, mint erősen páncélozott erőgépre.

Igazából azok a kapitányok, akik a legalacsonyabb kibocsátást tűzik zászlajukra, nem csak pénzük, de hajójuk egyéb képességeit is fel kell, hogy áldozzák. Például egy alacsony elektromágnesességű pajzs általában véve gyengébb, remélve, hogy ki sem szúrják a hajót.

A hajók által kibocsátott sugárzásfajták:

Infravörös sugárzás – Minden működő alkatrész hőt termel.

Hornet Tracker
Hornet Tracker

Ennek a hőnek a legnagyobb része a hűtőrendszerbe kerül, majd távozik a hajóból a hőcserélőkön át. Ez a kifújt hő összeadva minden hűtetlenül távozó anyaggal a hajtőműből észlelhető infrakamerákkal. A játékosok ez alapján használhatják az egyszerű hőkövető rakétákat és más kutató-követő eszközöket, hogy megtalálják a keresett objektumot.

Elektromágneses sugárzás – Minden ami energiát használ EM jeleket is termel. Normál körülmények közt ehhez leginkább az energiafegyverek, pajzsgenerátorok és a generátor járul majd hozzá. Az energiagazdálkodás kritikus kérdés a jármű EM jelének szempontjából. Példának okán a kapitányok az alacsonyabb kibocsátás eléréséért választhatnak majd gyengébb pajzsot, vagy erősebbet, amivel szinte fáklyaként világítanak majd az égen. Az EM jel kihasználását bizonyos speciális rakéták és fejlett EMF detektorok teszik majd lehetővé

Keresztmetszet – Ezen érték az egyszerű radarnyalábok által lesz érzékelhető, pont mint a 20. századi hadviselésben. Ez azt jelenti minél nagyobb a hajó és minél tompább a felület annál könnyebb lesz az észlelés már alap érzékelőkkel is. Azért a nagyobb hajóknak is akad  lehetőségük, a borítás ugyanis nagyban befolyásolja a láthatóságot. Különböző külső változtatások, például speciális páncélzat elnyelhetik vagy szétszórhatják a a radar jeleket, habár ezek alkalmazásával csökken a védelem és a manőverezhetőség.

Egyedi Hajó Jelzés – A hajó egyedi azonosítója is egyike ezen jeleknek, olyan mint egy alvázszám egy autóm. A jeladó sugározza ezt a “regisztrációs-számsort” a többi arra járónak tudatva velük az utazó és járműve kilétét.
Mindazonáltal bizonyos megátalkodott játékosok megbolygatva a jeladót hamis adatokat tudnak küldeni egy korlátozott időtartam erejéig. Természetesen ehhez találniuk kell valakit akinek megvan ehhez a szaktudása…

Jogi háttér

A Tracker frissen a kiállítóteremből
A Tracker frissen a kiállítóteremből

Az UEE biztonsági rendelkezése szerint minden hajó köteles egy minimális jelkibocsátás fenntartására MINDEN típusú jelnél, amíg UEE felségűrben tartózkodik. Ez hasonlít ahhoz a törvényhez, ami kimondja, hogy éjszaka csak felkapcsolt fényszórókkal szabad vezetni, hogy a többiek időben meglássák közeledésed.
Bárki akit szándékos jelfedésen kapnak magára vonja a helyi hatóságok gyanúját. Persze, ha elég alacsony a kibocsátás, Ők sem fognak egykönnyen észrevenni.

Észlelés és pásztázás

Az észlelés akár követés akár információ szerzés a cél a három fő jelforráson alapul,

A Drake Herald egy Infó-futár, de teljes beépített E-war felszereléssel érkezik
A Drake Herald alapvetően egy Infó-futár, de teljes beépített E-war felszereléssel érkezik

ezek mint említettük az infravörös, elektromágneses és keresztmetszeti jelek. Minden hajó rendelkezik egy beépített rendszerrel ami alapvető funkciók ellátására képes. Ez a letapogató is IR, EM vagy rádióhullám alapú információkat használ, hogy meghatározza célpont távolságát, haladási irányát és sebességét.

A szkenner alapbeállítások mellett körsugárzóként üzemel habár a játékosok megfelelő eszközök megléte esetén képessé válnak az irány befolyásolására. A fókuszpont ilyen megváltoztatása felerősíti a adó erejét, de csökkenti a területet melyben a célpontok detektálása történik. Meg kell jegyezni azt is, hogy a környezet is befolyásolja a vizsgálat eredményét. Példának okáért egy közeli csillagból eredő napsugárzás teljesen tönkreteheti az eredményeket.

Célunk, hogy a polgárok maguk dönthessenek milyen és mennyi információra van szükségük és ez alapján tudják összeállítani felszerelésük, valamint legyen lehetőség a vizsgálati idő csökkentésére és a lelepleződés esélyének csökkentésére, akár azzal is hogy a keresést csak egy fajta jelre korlátozzuk.

Alapvetően a letapogatásnak két fajtája lesz aktív és passzív.

Passzív – Hagyjuk, hogy az információ találjon meg minket, mi csak hallgatunk az aktív kereséssel szemben. Ebben az esetben jóval kisebb kibocsátás érhető el.

Aktív – Aktívan fürkésszük az információt a hajó körül. Jóval nagyobb jelkibocsátással jár.

Passzív letapogatás
Herald belső látványtervek
Herald belső látványtervek

Passzív kutatás esetén a hatótáv és az észlelés típusa teljes egészében a hajód beépített radarján múlik. A potenciális célpontok az észlelési zónán belül különböző állapotokban lehetnek (lejjebb felsoroltuk ezeket az állapotokat). Ez a letapogatási mód is kibocsát bizonyos hullámokat, de rajtunk múlik, hogy folyamatosan futtatjuk, vagy csak bizonyos időközönként. Többszemélyes hajóknál ki lehet osztani ezt a feladatot egy radar felelősnek; megengedve neki, hogy belátása szerint kezelje a letapogató rendszert és a hajó jelkibocsátási szintjét.

 

 

 

Aktív letapogatás
Saját kibocsátási szintek ellenőrzése
Saját kibocsátási szintek ellenőrzése

Bekapcsolva az aktív kutatást sokkal részletesebb információkhoz juthatunk a célpont pajzsáról, páncélzatáról, fegyverzetéről és így tovább…
valamint felderíthetünk addig láthatatlan célpontokat. Itt is lehetőségünk van körbe pásztázni, vagy bizonyos irányra fókuszálva keresni, amely ugyan nagyobb szakértelmet kíván, de sokkal eredményesebb adatokkal szolgál. Aktív letapogatás természetesen emeli a mi láthatóságunk is a megnövekedett energiaigény miatt.

Kontaktus állapotok

Felderítetlen – A cél kívül esik a radar hatósugarán, vagy a jelkibocsátás a felderítési küszöb alatt marad.

Bizonytalan észlelés – Hatótávon belül lévő észlelés, ami vagy ott van, vagy nincs. Lehet akár “szellemkép” vagy egy felderítési küszöbön lévő objektum.

Meghatározatlan célpont – Egyértelmű észlelés, a küszöb feletti jelkibocsátással, hatótávon belül. Letapogatás nem lehetséges, így a helyzetére vonatkozó információk ugyan elérhetők, más viszont nem.

Letapogatott célpont – Amint egy célpontot letapogatunk minden – a jelenlegi felszereléssel összeszedhető – információ megjelenik

Támadó arzenál az elektromos hadviselésben

Hajó-Hajó irányú agresszív technikák, melyek a cél védelmén lévő gyenge pontok kihasználására és kreálására szolgálnak. Az ötlet az, hogy teljesen szabad kezet adunk a “célzást” illetően elektromos támadásoknál. Történjen a támadás speciális fegyverek által, vagy közvetett rendszerek igénybevételével, mint például:

EMP – Azonnali hatás. A célpont energiavezetékei túlterhelődnek, ami által szükségessé válik a computer újraindítása. Minél inkább kritikus a találat annál tovább tart míg a rendszer újra feláll.

Adatszigony – Akár egy elektromos szigony, az adattüske közvetlen kapcsolatot szolgáltat a célpont számítógépéhez, így egy rövid ideig lehetőségünk van abban változásokat eszközölni, akár leállítani kritikus rendszereket, mint meghajtás, fegyverzet, pajzs, vagy hűtés. Ez abban az esetben lesz kifejezetten hasznos, mikor a másik hajó elpusztítása nélkül szeretnénk azt kivonni a harcból, például egy átszállásnál. Az adattüskék mellett lesznek egyéb speciális eszközök, mint “repülőelektronikák” és hackelő antennák.

Zavaró berendezések – megzavarják a célpont energiaáramlását minden komponens irányába. Egy találat ideiglenesen csökkenti a generátor kimeneti teljesítményét. Habár a generátor végső soron leküzdi a zavart, de ismételt találatok rövid időn belül teljesen túlterhelhetik a a rendszert ezzel leállítva az energiaáramlást egyes rendszerekhez.

Jel-fogók – A legpasszívabb formája az elektromos hadviselésnek. Ezek az eszközök megzavarják a préda kommunikációs és szkenner rendszereit. Ez magában foglalja a célkövetést, elfogást, eltérítést, zavarást. Ezzel okozva közvetlen problémát a rendszerekben.

Egyéb speciális felszerelések – Ezek lehetnek hajóra szerelt antenna rendszerek, speciális repülésirányító rendszerek, adattároló-, kódfejtő-, kódoló-rendszerek.

Védekezési lehetőségek

Ahhoz hogy biztonságban legyünk a hackelési kísérletektől és a bejövő elektromos támadásoktól a pilótáknak meg kell tenniük hajójukon és felszerelésükön a megfelelő ellenintézkedéseket.
Ezen védekező taktikák kevésbé speciális felszereléssel és kivitelezhetők, mint támadó ellenpárjaik és míg ez a védekező félnek kedvez, még így is szembekerülhetnek többszörös támadásokkal és túlerővel.

Védekező eszközök

EM fáklya – Általánosságban egy újabb eszköz, hogy lerázzuk a bejövő EM-alapú követőrakétákat. Ezen túl segíthet, hogy leplezzük egy adatmodul kilövést az Info-futár hajókról, mint amilyen a Herald. Ezek alap esetben felváltói lehetnek az infra alapú elterelőknek, kivéve azon hajóknál melyek több fáklya kieresztő nyílással rendelkeznek, mivel ilyen esetben meglesz a lehetőségünk a kevert használatra.

Hőpernye – Az EM fáklya ellendarabjaként, ez az eszköz ideiglenesen felhevített részecskéket bocsát ki. Az IR fáklyával ellentétben ez nem másolja tökéletesen a kibocsátó hajó jellemzőit, viszont nagy területet fed le, ezzel hatástalanítja még az olyan klaszter lövedékeket is mint a Rattler.

Adatkapszula – Mivel nem minden hajó van felkészítve az e-war eszközök elleni védelemre így a pilóták ilyen csalik kidobásával tudják csökkenteni a központi egységre nehezedő nyomást. Ezzel megnehezíthető, vagy akár ideiglenesen megszüntethető a kommunikáció és a szkennerek zavarása. Mint a többi elterelő eszköz ez is az alap kilövőcsőben lévő felváltásával szerelhető be (kivéve azon hajóknál melyek több fáklya kieresztő nyílással rendelkeznek, mivel ilyen esetben meglesz a lehetőségünk a kevert használatra).

Csali rakéták – Amikor kilövünk egy ilyen rakétát az felveszi a kilövő hajó paramétereit, habár a keresztmetszeti adatokat sajnos ez sem tudja imitálni. Tapasztalt személyzet akár egyéb célpontok imitálására is képes lehet beprogramozni a rakétát.

Letapogatás-védelem

Több formában is előfordulhat:

 • Bizonyos hajótest módosításokkal (hozzáadott, vagy lecserélt páncélzat)
 • Pajzsokkal (néhány alap pajzs rendelkezni fog beépített letapogatás védelemmel)
 • Pajzs kiegészítőkkel (olyan eszközök amelyek egy bizonyos területet védenek majd a hajón belül a letapogatás ellen)
 • Belső módosítások, többszemélyes hajók számára elérhető árnyékolt helyiség, például védett raktér modul.

Előretekintés

Mikor megkezdtük az Arena Commander fejlesztését az volt a célunk, hogy lerakjuk az alapkövét a játéknak, ami majd e köré épül. Ez azt jelentette, hogy eltöltöttünk rengeteg időt a fizikai rendszer, a többjátékos kapcsolat és minden alap rendszer megalkotásával, hogy a játékosok első hulláma elkezdhessen harcolni. Ahogy az alapozás a végéhez közeleg most már szabadon építhetünk be sokkal bonyolultabb rendszereket. Beleértve azt a E-war és észlelő rendszert melyet feljebb bemutattunk. A Hornet trackerrel, ami már most is harcra kész és a nem túl távoli jövőben érkező Vanguarddal, valamint Heralddal a logika azt diktálja, hogy ez legyen az egyik következő jelentős újítás, amit integrálunk. Idővel rengeteg más rendszert is hozzáadunk az Arena Commanderhez, mint például új alkatrészeket, rendszerek közti ugrást, hackelést és túlhajtást ami közelebb viszi az egészet a végső Star Citizen játékélményhez.

Adás vége!

 

Forrás: https://robertsspaceindustries.com/comm-link/transmission/14926-Design-Notes-Electronic-Warfare

Elektronikus hadviselés” bejegyzéshez egy hozzászólás

 • 2015-08-30 - 14:35
  Permalink

  Lábjegyzetként hozzátenném, hogy az eredeti cikkel aktív-passzív scan témában nem értek egyet. A szerző leírja, hogy:
  “Active scanning will also increase a ship’s signature since it requires additional power.”
  Pedig nagyon nem erről szól a történet, az aktív scan azért növeli a láthatóságot mert mint a nevében is benne van aktívan a környezetre hatást gyakorolva végezzük a kutatást. Pl kilövünk részecskéket és megfigyeljük melyik tér vissza és mikor. Ez viszont kb olyan mint mikor zseblámpával sétálunk a vak sötétben, persze mi is jobban látunk, de minket is elég könnyű kiszúrni.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.