Cathcart-rendszer

Eredet

Asztronómiai értelemben a Cathcart rendszer üres: csak egy csillag igazi bolygók nélkül, egyetlen laza aszteroida és kisbolygó övezettel, mely messze van az elméleti zöld sávtól. Elméletileg nincs ok, miért akarna bárki is itt élni. Ami ma a galaxis roncstelepeként ismert, kicsiben kezdődött. A rendszert először nagyjából ötszáz éve térképezték fel, aztán szinte azonnal el is hagyták. Eredetileg C osztályú, korlátozott hozzáférésű katonai rendszerként sorolták be, és tervben volt egy figyelőállomás komplexum építése… azonban a szkennelő technológiák gyors fejlődése szükségtelenné tette, hogy nagyszabású orbitális figyelőállomások épüljenek ilyen messze a magvilágoktól. A Flotta sorsára hagyta a félkész platformot… nem sejthették, hogy idővel ez hová fog vezetni.

Ezután majd kétszáz évig kormányzati lerakóhelyként használták a rendszert. Amikor az UEE helyet keresett egy sor “űrtemetőnek”, akkor mint leszerelt járművek tárolásához ideális (bár távoli) helyet, a Cathcartot is kiválasztották. Ennek oka egyszerű volt: bolygók és nagyobb égitestek híján járműveket könnyen raktározhatták az üres cathcarti űr mélyén. Az itt tárolt járművek, védve a káros környezeti hatásoktól, könnyen reaktiválhatóak lettek volna szükség esetén. Két előregyártott bontóüzemet vontattak a rendszerbe, és évtizedeken át gyűltek itt a legkülönbözőbb elavult katonai űrjárművek: vadászgépek, “leparkolva” az űrben, egymás mellett száz és száz kilométeren át, elhagyott rombolók, cirkálók, fregattok és hordozók; mind megfosztva hasznosítható vagy titkos alrendszereiktől, egymáshoz horgonyozva, ameddig csak a szem ellát.

De az eldugott Cathcart nem sűrűn jutott az UEE parancsnokság eszébe. A közeli határvidékről leszerelt űrhajókat könnyű volt itt lerakni – de az otthonvilágok ellátóhálózata nélkül túl drága lett volna hatékonyan szétszerelni, és túl bonyolult újra felszerelni és fenntartani őket krízis esetén. Ahogy a galaktikus terjeszkedés túlhaladt a Cathcart régión, az UEE gyakorlatilag elhagyta a területet. Végül a roncsok hasznosítási jogát is eladták a legtöbbet ajánlónak, és a rendszert magánkézben lévő ipari területté nyilvánították.

Cathcart03

Átalakulás

Ez az a pont, ahol a Cathcart történelme homályos. A rendszer hamar magánvállalkozások “szeméttelepe” lett, akik sérült hajótesteket, toxikus anyagokat és még mindenféle vackot dobtak ki ide.Hogy ki volt az első kalóz, aki felismerte, hogy az univerzum legnagyobb emberalkotta kuplerája jó otthon lenne, a történelem ködébe vész; de 2750-re a Cathcart már határozott kalóz népességgel bírt. Magányos kalózok és kisebb klánok költöztek be a felesleges katonai és civil hajótestekbe, összeeszkábált atmoszféra-fenntartó rendszerekkel küzdve a bizonytalan életbenmaradásért; legalább annyira vadászva egymásra, mint a közeli rendszerekben elhaladó konvojokra.

Aztán jött a Pók, a roncs űrhajókból, elhagyott kolonizálókból és ősi platformokból plexifémmel és imádsággal összetákolt bolygónyi, burjánzó massza. A Pók eredettörténete sokkal inkább tartozik a mítoszok birodalmába, mint az írott történelemébe. Klán legendák szerint a planetoid megalkotását egy egyesült kalózszövetség felügyelte.Több tízezer kalóz és csempész dolgozott együtt, hogy öreg lakómodulok, rombolók, hordozók és kolonizáló hajók összekötésével egy élő, lélegző város…féleséget hozzanak létre. Modern néprajzkutatók szerint a történet valószínűtlen; rámutatnak, hogy kalóz szervezetek sosem voltak képesek sokáig együttműködni. Minden valószínűség szerint egyetlen kalózklán építette a Pókot számtalan rabszolga élete árán, és aztán egy klánközi konfliktusban elveszítették az irányítást a létesítmény fölött. Akármi is a háttere, a Pók az egyik leglenyűgözőbb hely a világűrben: a galaxisban messze ez a legnagyobb, ahol kalózok nyíltan gyűlhetnek össze, és egyedi abból a szempontból is, hogy elég nagy nevet szerzett már ahhoz, hogy még a legnagyobb csoportok is gyakorlatilag szabadkikötőnek tekintsék.

A Pók az egyetlen általánosan “ismert” kalóz létesítmény. Az UEE ezzel éppúgy tisztában van, mint bármelyik polgára, azonban nem tudja, vagy nem akarja az elpusztításával járó költségeket vállalni. Sokan gondolják úgy, hogy a Pók fontos szerepet játszik a kalózkodás szervezett keretek közt tartásában… és a kormánynak nem érdeke feltétlen, hogy szétszórja a nagyvilágba a különböző klánokat.

Cathcart01

Protokollok

Az első dolog amit tudni kell, hogy a Pók folyton változik. Az elhagyott Indefatigable osztályú csatahajó, ahol egy hónappal korábban narkotikumokat venni dokkoltál, talán mára már mezőgazdasági létesítmény… vagy esetleg kirobbantották az űrbe egy tréfát nem ismerő vevővel folytatott árvita során. A Pók állandóan növekszik is: a Cathcartban talált szemét, vagy sérült zsákmány-hajók naponta növelik a labirintus méretét. Mondani sem kell, hogy ha rossz irányba fordulsz egy sarkon, az nagyon káros tud lenni az egészségedre.

Ha eléred a Pók légterét, az életed csak a te kezedben van. Nincs biztosító társaság, ami a Cathcartot látogató hajókat biztosítaná. Az egyetlen dolog ami segíthet, hogy ez egy olyan ritka terület, ahol a kalózok szinte sosem fordulnak egymás ellen. Ha befogadtak a falkába, nem bántanak a farkasok.

Igazolni magad trükkös feladat lehet. A megfelelő kódok nélkül – melyeket a megfelelő áron a környező rendszerekben beszerezhetsz – nem éled túl az érkezésed utáni percet. Bár a Cathcarton nincs kormányzat, vagy szervezett járőrök, jó néhány kisstílű kalóz időz az ugrópont környékén balszerencsés utazókra várva. Az azonosító kódjaid inkább kezd el sugározni mielőtt belépnél a rendszerbe; ne vállalj szükségtelen kockázatot.

Maga a Pók a legnagyobb gravitációs forrás a rendszerben, el sem lehet téveszteni, de ha automata pilótával kellene repülnöd, akkor a 145 pont 200 pont 30-on találod (vagy Nav 7-en, ha ACorp szabvány projekciós egységet használsz). A dokkolási megközelítés szintén trükkös dolog. Lényegében az eljárás folyton változik: a legújabb dokkolási protokoll (ami figyelmeztetünk, talán már elavult lesz, mire a cikk megjelenik!) szerint négyszer kell közelítési vektorért jelezni a toronynak. Több vagy kevesebb jelzés rögtön célponttá tesz.

De ha egyszer bent vagy, akkor rendben vagy! A Pók kultúrája megtévesztően kellemes: mindenki tudja, hogy tolvajok között van és üzletkötés során sem hazudnak se többet, se kevesebbet, mint amit a Terra bármelyik nyilvános terén tapasztalhatsz. Persze a helyieket nem jó ingerelni, de ez bármely világon megszívlelendő tanács. Egy fontos megjegyzés: a Pók minden szegmensében más a dekompressziós riadó… úgyhogy figyelj a villogó fényekre, sípoló szirénákra, vagy bármire, ami a figyelmed próbálja felkelteni. A levegőt bent tartó erőterek nincsenek jobb állapotban mint a Pók bármely más rendszere… úgyhogy ne menj messze a sisakodtól és űrruhádtól.

A Pók kanyargós rámpáinak és különféle hajótestjeinek középpontjában egy hevenyészett kalóz bíróság foglal helyet a helyi viták rendezésére; egy lenyűgöző és eddig feltáratlan, alakulóban lévő kalóz szubkultúra része. Illő módon ennek helye a Flotta által tervezett hajdani figyelőposzt befejezetlen építménye. De vigyázz – a vitákat leggyakrabban a hagyományos módon rendezik: halálig tartó párbajjal. A látogatók pedig fogadhatnak az eredményre.

FIGYELMEZTETÉS UTAZÓKNAK: A Pókra érkezők a különböző dokkolóhelyeket különböző jelszavakkal használhatják. Ezek gyorsan lejárnak, és érvénytelen jelszó használata ellenségnek minősít! Saját felelősségedre használd:
Charm Fegyverboltja (Charm’s Weapons) – eggbrain
Lance Barlangja (szervek) (Lance’s Lair) – 42equinox
Dace Klán Főhadiszállás – Dorrit
Spinward Méregfarm (Spinward Toxin Farm) – highnoon

Kereskedelem

Mit lehet eladni a Pókon? Alapvetően bármit… de előnyt élveznek a luxuscikkek. Akik egy mesterséges világon próbálnak megélni, sóvárognak bármire ami az otthonvilágokról jön – jó minőségű élelmiszer, játékok, könyvek, elektronikai cikkek és hasonlók – és mindig hajlandóak felárat fizetni értük. Illegális dolgokra nem nagy a kereslet, mert általában felesleg van belőle: ha drogot, csempészárut, rabszolgát, cybotokat, emberi szerveket vagy bármilyen lopott árut akarsz venni, menj a Pókra. Meg fogod találni amit keresel, ha nem ma, hát egy héten belül. A roncstelepi eredetnek köszönhetően a Cathcarton hajófelszerelést is könnyű találni… már persze ha nem probléma neked az egy-két évszázada elavult technológia.

Piaci ajánlatok – Pók
Vétel: Narkotikumok (illegális) +7
Vétel: Rabszolgák (illegális) +5
Vétel Biológiai áruk (illegális) +5
Vétel: Fegyverek (elavult) +8
Eladás: Luxuscikkek +4
Eladás:4-es osztályú élelmiszer +3

Piaci ajánlatok – rejtett kincsek
A pók nem az egyetlen leszállóhely a Cathcart rendszerben… úgyhogy figyelj a kósza rádiójelekre, amik valamelyik kisebb bázisra vezethetnek. Ezek okkal nem szerepelnek a térképen… de ha megtalálsz egyet, csodás üzleteket köthetsz arra az illegális árura, ami a specialitásuk!

 forrás: Jump Point 3.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.