Centauri-rendszer

A Centauri rendszer egy A típusú, fősorozatbeli csillagból, a körülötte keringő öt bolygóból, és három ismert ugrópontból áll. Egyike volt az emberiség kezdeti csillagközi terjeszkedése során betelepített naprendszereknek. 2365-ben fedezte fel egy felderítő hajó, amely rögtön felismerte a harmadik bolygó rejtette hatalmas kolonizációs lehetőségeket. Gyorsan kitűzték hát a zászlót a Centauri III-ra, és az ottani földeket rögtön prémium áron kezdték kínálni a kolonizáló csoportoknak. Az eredmény a Saisei lett, az UEE egyik leggyönyörűbb és legjobban megépített emberi világa. A fejlesztés során a rendszer többi bolygóját javarészt figyelmen kívül hagyták. A következő évszázadokban szórványos természeti erőforrásokat fedeztek fel ezeken a világokon, ami hasonlóan szórványos fejlesztéseket eredményezett.

Belső bolygók

A Centauri legbelső égitestje egy apró protobolygó, amely nagyon közel kering a naphoz. A Centauri I-nek nincs atmoszférája, se kiaknázható erőforrásai. Azonban az orbitális pályáról a Centauri napja lenyűgöző látványt nyújt. Az eredeti felderítő hajó által készített egyik (képeslapként bárhol beszerezhető) jól ismert fotón a kék csillagból napkitörés során kilövelő anyag látható, ami mintha az apró bolygót akarná megragadni.
A Centauri II, más néven Yar eredetileg egy Vénusz jellegű bolygó volt, amit azóta az UEE terraformált. A naphoz való közlesége miatt igen száraz az éghajlata, és legnagyobb részét a Vörös Sivatag borítja, ami orbitális pályáról a bolygóra nagyon jellemző látványt nyújt. A Yart kutatóállomások, kereskedelmi pilóták pihenőhelyei és elhagyott települések tarkítják, legtöbbjüket a bolygó finom vörös homokja borítja (és nem keveset követelt már magának teljesen a Vörös Sivatag). Bár nem igazi kísértetbolygó, sok látogató érzi magát kényelmetlenül az elhagyatott létesítmények között.
Miért kezdtek bele egyáltalán a fejlesztésbe? Nagyjából egy évszázada Yaron váratlan földvásárlási hullám indult meg az egyik hegyvonulatban talált értékes ásványok miatt. Ezek gyorsan kimerültek, és a bolygón az emberi civilizáció azóta is hanyatlik.A legnagyobb leszállóhely az Archibald Állomás, ami egy tudományos állomásból nőtt kisebb várossá, majd zsugorodott vissza, ahogy a bolygó iránti érdeklődés elenyészett.Más leszállóhelyek is üzemelnek még a bolygón, de nem tartják őket karban. Az itteni infrastruktúra elég ahhoz, hogy ellásson egy-egy áthaladó űrhajót, de a kis népességnek a kereskedőktől csak a legalapvetőbb dolgokra van szüksége.

Piaci ajánlatok – Yar
Vétel: Szilikon (finomítatlan) +4
Eladás: Alapvető élelmiszerek +1
Eladás: Víz +1

Saisei

Saisei, a harmadik bolygó az ok, amiért érdemes a Centaurit meglátogatni. A gyönyörűen terraformált világot a kezdetektől az emberi élet igényeinek megfelelően tervezik és művelik. Saisei szinte példa nélküli bolygó az ismert űrben abban az értelemben, hogy a Kormányzótanács népességlimitet határozott meg, korlátozva az itt élők számát a környezet megóvása érdekében. Hasonlóan korlátozott népességük ellenére éles ellentétben a Yarral, a Saisei az emberi fejlesztés ékköve.
Centaurit 2365-ben derítették fel először, és a Centauri III-re szinte azonnal megindult a licit. A győztes csoport, a leginkább földi japán kivándorlókból álló ADJUST Colonial telepesei egyéb kulturális jellemzők mellett a tervezési alapelveket is hazájuktól kölcsönözték az első leszállóhelyen épült Fujin City kialakításához. Azóta Saisei saját kulturája egyedi irányba kanyarodott, amit bár befolyásolt a földi hagyomány, mégis valami egészen sajátossá fejlődött. A természeti szépségek, organikus építkezés, és korlátozott népesség mellett Centauri arról is közismert, hogy itt található a MISC hajógyártó konszern központja, mely az UEE járműforgalmának komoly részéért felelős.

 

 

Frici05 (1)

Fujin City a legtöbb Saisei-re érkező látogató űrkikötője. Teljesen automatizált, nagy forgalom lebonyolítására képes leszálló zónával, a Saisei Landing Consortiummal büszkélkedhet. Mivel az ingatlanok az egész bolygón komoly értéket képviselnek, a személyi hangárok itt igen ritkák.A város az otthon minden kényelméről gondoskodik, az Astro-Armada hajókereskedéstől kezdve az Advocacy helyi irodájáig.Fujin belvárosában áll a MISC bemutatóterme, ahol a látogatók megtekinthetik a legújabb Freelancer, Starfarer, és nagybani szállító hajótípusokat. A város szívében található gyönyörűen gondozott Nessa Park, az egész nap a high-tech iparban dolgozó városi munkásoknak szánt oázis.
A központi MISC üzem a város külső övezetében áll, a gondosan kivitelezett automata berendezést több más világon is lemásolták. A MISC Starfarerek túlnyomó része jelenleg ebben az üzemben készül, és hatalmas zárt hajószállítókkal juttatják ki őket a bolygóról (bár a teljesen moduláris rendszerű gyár máról holnapra képes más hajótípusok gyártására átállni). További nehézipar is található szép számban a Saisei-n, de mindig környezetbarát módon megtervezve. Az eredmény hajóalkatrészek, luxuscikkek, és más nehézipari termékek olyan nagy volumenű exportja, ami látszólag ellentétben áll a Saisei jól megérdemelt hírnevével, mint a galaxis legtisztább bolygója. A többi emberlakta bolygónak szóló üzenet világos: a tervezés kifizetődik!

Piaci ajánlatok – Saisei
Vétel: Luxus technológiák +2
Vétel: Hajtóműelemek +2
Vétel: Elektronikai cikkek +2
Eladás: Luxus élelmiszerek +1

FIGYELMEZTETÉS UTAZÓKNAK: A Saisei látogatói jobb ha felkészülnek rá, hogy a bolygón megszállni rendkívül drága, az étel és a szállás a galaktikus szabványnak nagyjából 300%-a. Jól kitömött pénztárcával célszerű érkezni.

fU4GGQl (1)

Külső bolygók

A Centauri IV egy egyetlen érdekes tulajdonsággal bíró sziklás bolygó: egyáltalán nincs olvadt magja. Mag híján a bolygó körül sosem alakult ki elektromágneses mező, és sosem volt képes komoly atmoszférát megtartani (archeológiai kutatások kimutatták, hogy egy ideig volt korlátozott atmoszférája, de a napszél hatására teljesen eltűnt nagyjából háromezer évvel ezelőtt). A rendszer aszteroida-övezetéhez való közelsége miatt a Centauri IV-en gyakoriak az aszteroida becsapódások. A bolygó, bár potenciális jelölt terraformálásra, mégis elég esélytelen: a mag létrehozásához szükséges különleges technológia és anyagok hihetetlenül költségessé, és technikailag is nehezen kivitelezhetővé tennének egy ilyen tervet.
A Centauri IV-en túl sűrű aszteroida övezet fekszik, egyetlen a rendszerben. Bár a Centauri Öv tömege elég lenne ahhoz, hogy bolygó alakuljon ki belőle, ez valamiért nem ment végbe. A régió gazdag hagyományos nehézfémekben, így gyakran tűnnek fel alkalmi bányászbázisok, hogy Saisei nehéziparát nyersanyagokkal táplálják. A rendszer legkülső bolygója, a Centauri V egy óriási Szuper-Jupiter, egy vörös-sárga gázóriás, melynek mérete többszöröse a megszokottnak. A bolygó atmoszférája ideális megállóhelyet jelent üzemanyagot kereső hosszútávú szállítóhajóknak, de egyébiránt nincs kiépítve.

Forrás: Jump point 11

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.