Corel-rendszer

A Banu Protektorátus kapuja! A Corel normál G típusú fősorozatbeli csillag, hat, meglehetősen jelentéktelen bolygóval, a United Empire of Earth (Egyesült Földi Birodalom) és a Banu Protektorátus határán, a kettőt összekötő kulcsfontosságú ugró útvonalon. A 2449-ben felfedezett, és rövidesen be is telepített Corel a két állam közötti de facto fő határállomássá fejlődött.
A rendszert magát az emberiség és a banuk közötti első egyezmények megkötését követő évtizedekben fedezték fel, az ennek az elhagyatott régiónak a feltérképezésére indított közös vállalkozás keretében. A harmadik bolygó, a Lo eleinte mint az emberek és banuk közti alkalmi kereskedelmi telep indult, és végül a fajközi teherforgalom legfontosabb kikötőjévé fejlődött. A coreli kultúra az emberi határvidékek és a banu bürokrácia érdekes keveréke, ami a galaxiban sehol máshol nem alakulhatott ki. A mai coreliek a hatékonyság és a nyugalom szokatlan kombinációját mutatják. Ezen túl, a rendszer öt évszázaddal ezelőtti betelepítése óta nem sok minden változott, csupán az ugrópontokon áthaladó forgalom nagyságrendje.

FIGYELMEZTETÉS UTAZÓKNAK: Bár Corel a legrövidebb út a Banu Protektorátusba, ez a legjobban ellenőrzött is. Azok a kereskedők, akik a törvényen kívül keresik a boldogulást, jobb, ha határ más pontját választják.

Belső bolygók (I & II)

A Corel rendszer első bolygója nem sokkal több, mint egy napkitörések ostorozta vasmag. Eredetileg a rendszer napjához közeli sziklás bolygócska volt a Corel I, aztán a kérget és a köpenyt egy sor ismeretlen eredetű becsapódás elsöpörte. Ennek eredményeképp a bolygó vasmagja került a felszínre, ami azóta szilárddá hűlt. Semmilyen fejlesztés nem folyt a Corel I-en, mivel az egyszerű vasat az ismert galaxisban sokkal könnyebben elérhető helyeken is meg lehet szerezni. A bolygó viszont különleges látványt nyújt, az űrrel érintkezve gyorsan kihűlő fém alkotta bizarrul sima táj miatt.
Míg a Corel I csupán maga a bolygómag, a Corel II-nek egyáltalán nincs ilyenje. Halott világ mágneses mező nélkül, a Corel II atmoszféráját elfújta a napszél. A bolygó felszíne azonban ásványokban rendkívül gazdag, és a jövőbeli bányász vállalkozások valószínű jelöltje. Hivatalosan ma még UEE kormányzati terület, de a közeljövőben várható az ásvány-jogok aukciója. Mivel a rendszer zöld sávjának belső szélén van, a Corel II elméletileg terraformálható is, bár nem könnyen.

Corel III – Lo

Íme, a fajközi kereskedelem lüktető szíve! A galaxis szerte “Lo” néven ismert Corel III a rendszer lakható bolygója, és gyakorlatilag az emberi és a banu kormányzat közötti szövetség megtestesítője. A bolygó maga érdekes keverék: ritkán lakott síkságok, lusta határvárosok, és óriási kereskedelmi és vám komplexumok, melyeken a szabadúszó kereskedőktől kezdve a céges szállítóhajók legénységéig mindenki áthalad.
A Lo lényegében az utolsó megálló a Banu Protektorátus előtt, és mind a hatalmas kereskedelmi csomópontok, mind a távoli határmenti kamionos megállók jellemzőit magán viseli. A hosszútávú szállítók legénységének szánt szokásos szórakozási lehetőségekből bőven akad, bár az itt állomásozó vámtisztek (és járőrhajó legénységek) puszta száma távol tartja az ilyen létesítmények ízléstelenebbjét.
Az egész határátkelő központja New Junction, ami a bolygó legnagyobb vámháza körül épült város. A hajók sora akár tizenkét órát is várakozhat egy-egy rosszabb napon, mire átesik a részletes vizsgálaton, melyet mind az UEE, mint a Banu kormány megkövetel. Nagyjából tízből egy szállítmányt vizsgálnak át tüzetesen személyesen is, de az összes többit is egy sor szkenner, és hegynyi papírmunka várja.

BanuMerchant01

New Junction egy természetes leszállóhelyen épült: a Qoph (ejtsd: “koff”) régió dús egyenlítői mezőin. Bár Lo általánosságban mérsékelt égövi bolygó, New Junction régiója egész évben forróbb, sok kereskedő már előre tart a várakozási alatt várható hőségtől. A hűs italok, és a légkondicionált lakókockák prémium áron mennek New Junction környékén! A rendszeres porviharok, és a főleg előregyártott épületekből álló város, plusz a hatalmas mennyiségű átmenő szállító konténer, a történelem előtti “vadnyugathoz” hasonló hangulatot idéz. De félreértés ne essék: ez nem a törvényen kívüli határvidék: vagyonokat érő törvényes szállítmányok haladnak át Lon minden nap, alapos vámtisztek árgus tekintete előtt.

Piaci ajánlatok – Lo
Vétel: Banu elektroniaki cikkek +2
Vétel: Banu élelmiszerek +1
Eladás: Szkennerek +2
Eladás: Pajzs technológia +1

Corel IV – Castor

Míg Lo jó példája a hatékony emberi munkának, a Corel IV (lakói Castornak hívják) az ember önhittségének kínos példája. A Castor 786 SED (szabvány földi nap) alatt kerüli meg a napot, amivel épp kívül esik a csillag lakható, zöld zónáján. A hatalmas kiterjedésű fagyott sivatagokból álló Castor nem ígér sok jót, és nincs is jó ok amiért érdemes lenne fejleszteni. Ennek ellenére a bolygó a Messer Érában kívánt fejlődés szimbóluma lett, a tudomány és ipar területén zajló diktátori erőltetett menet egy újabb célpontja. Milliárd kreditnyi terraformálás után a valaha fagyott sivatagbolygó mára megváltozott: most egy épphogy csak belélegezhető atmoszférával rendelkező fagyott sivatagbolygó.
Szinte senki nem él ma a Castoron és az a kevés aki mégis, el tudja mesélni, hogy miért. Maréknyi település tarkítja a bolygót, elsősorban a jégbányász mélyfúrások közelében. Nagy mennyiségű tört jeget találtak messze a felszín alatt, és időnként ezt gyűjtik tudományos célból. Ezen felül a bányászok az esetenként fellelt sivatagi szilícium dioxid készletek kitermelésével is foglalkoznak. Bár ezek ritkák, egyetlen lelőhely felfedezése elég ahhoz, hogy a bányavállalkozás évekig profitot termeljen. Az itt lakók nagy része bányász szerződéssel érkezik a bolygóra, és nagyon kevesen hosszabbítanak egy második évre is. A gyors kreditre vágyó kereskedők viszont nem is találhatnának a luxuscikkekre fogékonyabb közönséget maguknak.

Piaci ajánlatok – Castor
Vétel: Szilícium dioxid +2
Eladás: Luxuscikkek +3
Eladás: Alapvető élelmiszerek +1

Corel01

Külső bolygók (V & VI)

Corel V egy szabvány gázóriás.A hatalmas vörös és barna bolygót gyakran használják üzemanyagtöltő megálló gyanánt a Banu Protektorátusba, és onnan visszafelé utazó hajók; egyébként érdektelen.A Corel VI egy lakhatatlan kőgolyó, ritkán akad útjába a rendszeren átutazóknak.Furcsa orbitális pályája jócskán eltér az ekliptika síkjától. Egy kicsivel kevésbé fontos tranzit ponton a Corel VI megfelelő csempész telep lehetne, de a rendszerben a helyi őrjáratok minősége és sűrűsége lehetetlenné teszi hogy feketepiaci átkelőhelyként is működhessen.

Forrás: Jump point 17

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.