Davien-rendszer

Davien leginkább arról ismert, hogy itt volt az első kapcsolatfelvétel az emberek és a banuk között. Az emberi faj csillagközi terjeszkedésének kezdetén felfedezett Davient Wendell Dopse térképezte fel, és ő is nevezte el, az apósáról. A Davien felfedezésének legkülönösebb vonatkozása az asztrofizikus társadalom egészére gyakorolt hatása volt: a kortárs tudomány azt jósolta, hogy a Croshaw rendszerben nem létezhetnek további ugrópontok. Így hát amikor Dopse felfedezte az ugrópontot Davienbe, minden tankönyvet ki lehetett dobni, és előrelépések sora következett az ugrással kapcsolatos letapogató technológiák terén. A Davient magát már nem tartják ilyen érdekesnek. Egy kis, K típusú, fősorozatbeli csillag, amiről még az eredeti felfedezők sem tudtak mit írni az otthoniaknak. Négy bolygó keringett a csillag körül, közülük a második volt esélyes (bár nem kiemelkedően jó) a terraformálásra. A rendszerben se egzotikus nyersanyagok nem voltak fellelhetők, se stratégiai jelentősége nem volt; úgy tűnt, arra ítéltetett, hogy egy gyéren lakott, isten háta mögötti naprendszer váljon belőle a Birodalom fejlettebb részeinek szomszédságában.

Banu01

Mindez gyorsan megváltozott 2438-ban. Egy független ugró-navigátor, Vernon Tar tüzet nyitott valamire, amiről azt hitte, hogy az ő szerény birtokát elfoglalni akaró másik magángép. A szóban forgó hajóról kiderült, hogy egy Banu kereskedőhajó, és a szerencsétlen incidens (ami szerencsére nem járt halálos áldozattal) lett az emberi faj bemutatkozása a Banu Protektorátus felé. Az UPE gyorsan egy katonai vezetés alatt álló figyelőállomást létesített a rendszerben, hogy irányítása alá vonja a helyzetet, és a Protektorátussal kötendő első csillagközi egyezmény lassan kezdett alakot ölteni. (A helyzet ironiája – amire sok évig nem derült fény – az volt, hogy Davien nincs különösebben közel a Banu központi világokhoz; a hajó, amire Tar rálőtt, a civilizáció elől menekült.)
Az eredmény felpezsdítette a Davien rendszert. Minden független vállalkozó ingatlant akart a rendszerben, amit a banukkal való kereskedelem leendő kiindulópontjának tartottak. Az egzotikus anyagok, idegen technológiák, és ki tudja még mi minden ígérete az emberek minden fajtáját ide vonzotta, és a Davien II a galaxis egyik legnépesebb emberi világává fejlődött. A BabCo GeoBuilders részvényei, ami a kapcsolatfelvétel előtt egy kisebb terraformáló vállalkozásként nyerte el a jogokat, meglódultak felfelé a tőzsdén, ahogy a hangárok, lakókockák és föld alatti kupolák iránti kereslet az egekbe szökött.

Davien I

A külsőre a Föld Holdjára hasonlító nagy, ütött-kopott szürke sziklabolygó, a Davien I mintapéldánya lehetne a haszontalan bolygóknak. Magja nincs, és érdeklődésre számot tartó ásványok hiányában nincs is miért leszállni rá. Ami azt illeti, a rendszer eredeti felfedezése óta, amikor felmérték, hogy a Davien I nem terraformálható, nincs is feljegyzés arról, hogy bárki leszállt volna rajta.

Davien II (Cestulus)

A 26. században befejeződött terraformálás után Cestulusnak elnevezett Davien II a rendszer lakható bolygója. A Cestulus igen vékony atmoszférával bír, és az emberi települések nagy része a sziklás felszín alatt van: bonyolult biodome-ok pumpálják a levegőt a felszínről a mérföldekkel a kéreg alatt épült lakókockákba. A bolygónak nincsenek értékesebb ásványkincsei, és a gazdaság nagyja a szállításhoz és szállítmányozáshoz kapcsolódik. A Banu Protektorátustól való távolsága ellenére a Davienen létrejött infrastruktúra lehetővé tette, hogy itt legyen a “Keleti Birodalom Kapuja”. Tucatnyi kereskedelmi útvonal szeli át a rendszert, és a bolygó tele van űrkikötőkkel, hogy szórakoztassák, és ellássák a hosszú távú szállítóhajók legénységét.
Jata a Cestulus legjellegzetesebb városa, bár technikailag nem a főváros. A folyamatosan bővülő levegőgyárak telepei alatt megbúvó város az Aegis Dynamics cégközpontról, és annak eredeti gyárairól a legismertebb. Ez a bázis leginkább alkatrészeket gyárt, nem pedig egy specifikus hajótípust. Sok egzotikus alapanyagot importálnak, és az igény ezekre állandó. Az Aegis jelenlétén túl az egyedi “nyílt légterű” földalatti városelrendezés is a Davien rendszer egészének szimbólumává tette a várost.

Retaliator01

A szociológusok által nem egészen értett okokból a Cestulus a politikai megmozdulások gyújtópontjává vált. 2529-ben, a Birodalom közös pénznemének, az UEC-nek bevezetése miatti gazdasági összeomlástól való félelem két hetes véres zavargást okozott Jata városában. Csak a katonai beavatkozás vetett véget a tiltakozásoknak. 2545-ben a bolygó több ezer halottal járó terrorista bombatámadások színhelye volt, melyeket úgy terveztek, hogy a bolygó legnépesebb föld alatti biodome-jainak összeomlását okozzák. Ezeket a csapásokat több hasonló (máig felderítetlen) támadás követte szerte az UPE területén, ami Ivar Messer Prime Citizen (Első Polgár) tervének elfogadásához vezetett. Az elmúlt években a Cestulus mindenféle mozgalom választott pódiuma lett, a terrai szakadároktól kezdve az idegenellenes xenofób csoportokig.
Az utazók jó, ha tudják, hogy a politikai forrongásokkal teli történelemnek köszönhetően Davienben az Advocacy és a helyi milícia megalkuvást nem ismerő elit egységei állomásoznak. A rakományod leszkennelik, amikor belépsz a rendszerbe, amikor landolsz, amikor felszállsz, és amikor távozol. Ellenőrzőpontok és jól felszerelt milicista gépek uralják a rendszert, és csak a legfejlettebb mesterséges rakterek és szkenner blokkolók mellett van esély csempészárut átvinni a davieni “galaktiuks kamionparkolón”. Nincs bocsánat a csempészeknek, még a legártalmatlanabbaknak sem.

Piaci ajánlatok – Cestulus
Eladás: Finomított ércek +3
Eladás: Elektronikai cikkek +2
Vétel: Platina +2
Eladás: Luxuscikkek +2
Megjegyzés: A Cestulus nem termel exportálható cikkeket

Davien III

A Davien III savas atmoszférájú szmogos bolygó. Mivel nincs olyan nyersanyag, ami miatt megérné a kockázatot egy védett kolónia létesítése, a bolygó lakatlan maradt. A pletykák szerint a bajkeverőket, és azokat, akik összetűzésbe keveredtek a régió bűnszövetkezeteivel, itt szokták eltüntetni. A savval teli tavak hamar felismerhetetlenné tesznek bármilyen holttestet (vagy akár űrhajót, és nagyjából bármi mást is).

Davien IV

A Davien IV gyönyörű, ám lakhatatlan jégóriás. A Cathcartba vezető (és ama első banu által használt) ugróponthoz való közelsége, és igen stabil orbitális pályája miatt a 25. századi UPE katonai misszió bázisa a Davien IV körüli pályára épült. Ma ez a volt támaszpont a Banu Barátság Múzeum (Banu Friendship Museum), ahol a látogatók megismerhetik az emberiség és a Protektorátus közti kapcsolat nagyon leegyszerűsített történetét. Azonban nagyon kevés turistát érdekel ez annyira, hogy elutazzon érte a rendszer külső szélére, így a múzeumot folyton a bezárás réme fenyegeti.

Forrás: Jump Point 13

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.