Ellis-rendszer

Ha a sebességet (paradox módon) az űr egy fix pontjához lehetne rendelni, akkor az a pont kétségtelenül az Ellis rendszer lenne. A galaxis leghíresebb versenyének, a Murray kupának otthont adó naprendszer nem habozik a hírnevével dicsekedni a turistáknak, vagy bárkinek, aki a külső bolygókhoz egy fényévnél közelebb téved. Ennek ellenére az Ellis önmagában is egy nagyon érdekes rendszer: az ismert űrben semmilyen más lényhez nem hasonlító őshonos állatok hordái, a nem csak űrhajó alkatrész gyártáson alapuló gazdaság, vagy a bolygók puszta száma és sokfélesége miatt, de Ellis megér legalább egy látogatást.

Kozmológiailag, az Ellis egy F3V típusú sárga csillag különösen széles zöld sávval, ami szokatlanul nagy számú emberi települést tesz lehetővé. A rendszer az UEE űr különösen fejlett régiójában található, jó ugrási lehetőségekkel a Nexusra és a Kilianra. Politikai értelemeben cégek által birtokolt naprendszerről van szó, de ez leginkább csak érdekesség, mintsem valódi kormányzati tényező. Bár mindenki az űrversenyekre asszociál róla, Ellis sosem volt ipari központ, hanem nyers érceket és tengeri élelmiszereket exportál a helyi csillaghalmaz többi lakott rendszerébe.

Belső bolygók

Az Ellis I és II tipikus, belső rendszerbeli lakhatatlan bolygó. Az Ellis I protobolygó, ami olyan közel kering a naphoz, hogy gyakran a napkitörések is elérik. A bányászok szemében az Ellis I a legnagyobb elérhetetlen csábítás: a fejlett szkennerek elárulták, hogy a fortyogó lávafelszín alatt vagyont érő ritka ércek rejtőznek… de nincs olyan árnyékoló technológia, amivel el lehetne érni. Tucatnyi pilóta és legénység halt már bele a próbálkozásba. Az Ellis II-t vastag, füstös atmoszféra borítja. A felszín kopár és alapvetően érdektelen, bár az állandó súlyos viharok elszórakoztathatják a szemlélődőt.

Ellis06

Lakható sáv: Green, Kampos & Noble

A Green, Ellis harmadik bolygója a legutoljára terraformált világ a rendszerben. A rendszer lakható, zöld zónája szélén található bolygót (innen a fantáziadús név) kifejezetten a Murray Kupa látogatóinak szolgáló üdülőbolygónak alakították ki. A terraformált ócánbolygót luxustornyok, és hatalmas üdülőtelepek tarkítják. Hogy a bolygó finom víz alatti zátonyait megóvják, csak egyetlen leszálló zónát jelöltek ki, a tengerparti Aydo városában. Mivel a Greent terraformálták, így nincs őshonos élővilága. Minden kísérlet, hogy a Kampos-ról vagy a Földről telepítsenek át fajokat, gyászos kudarccal járt.

Piaci ajánlatok – Green
Vétel: Víz +1
Eladás: Pajzs technológia +2
Eladás: Luxuscikkek +1

Az Ellis IV volt az első bolygó a rendszerben, amit betelepítettek, és a mai napig ez a legnépesebb. Továbbá ez az egyetlen bolygó a rendszerben, aminek a gazdasága nem a verseny körül forog. A Kampos egy erős gravitációjú óceánbolygó, mindenféle tengeri élőlénnyel. Maga a bolygó egy különösen nagy tengeri lényről kapta a nevét (bár nem azok közül, amelyeknek a húsát exportálják). A Kampos magas gravitációja vezetett a laposmacskák* (flatcat) kifejlődéséhez, melyek hamar elmúló hóborthoz vezettek az UEE belső világain. A bolygót a helyiek gyakran hívják Csikóhalnak, mert a kinézete az itteniek által rendszeresen halászott nagy-gravitációs tengeri szörnyek egyikére hasonlít.

Piaci ajánlatok – Kampos
Vétel: Tengeri élelmiszer +4
Vétel: Só +2
Vétel: Víz +1
Eladás: Luxus élelmiszerek +1

A harmadik Ellis lakott bolygói közül a Noble (Ellis V), ami egy közepes méretű erdős bolygó. A bolygó kevés említést érdemel, mivel a vállalati rendelkezések értelmében a felszínét úgy kell megőrizni, ahogy van. A déli sarkvidéki régióban található egyetlen űrkikötő teszi lehetővé a látogatóknak, hogy a még fejletlen Földre emlékeztető gyönyörű tájat bejárhassák. A két hold különösen csodálatossá varázsolja az éjszakai tájat, bár állandó a félelem attól, hogy a folyton növekvő számú versenylátogató miatt a városi fejlődés ide is át fog terjedni.

Piaci ajánlatok – Noble
Vétel: Rönkfa +2
Eladás: Luxuscikkek +1
Eladás: Elektronikai cikkek +1

Fejletlen világok

Az Ellis VI egy föld típusú bolygó, épp csak kívül a zöld sávon, jelenleg az UEE tanulmányozza itt az emberi megtelepülés lehetőségét. Abban reménykednek, hogy a terraformáló technikák fejlődése eléri azt a pontot, hogy a naptól egyre távolabbi bolygókat lesznek képesek emberi bioszféra ellátására alkalmassá alakítani. Ebből a célból egy kis tudományos kutatóállomás kering szinkronpályán, és a tudósok mindig vevők luxuscikkekre, hogy a hálátlan feladattal töltött időt kellemesebbé tegyék. Az Ellis VII és VIII két hasonló, lakhatatlan bolygó. A VII atmoszférája erősen korrozív, és károsíthatja az alacsony orbitális pályára lépő hajókat. Az Ellis VIII a rendszer legkisebb teljes bolygója, érdektelen sziklás felszínnel, és korlátozott atmoszférával.

Ellis04

Gázóriások

Az Ellis rendszernek két gázóriása van: az Ellis IX, más néven Walleye (kb Süllő v. Kancsal), és az Ellis X. A Walleye a nagyobbik, és az egész bolygót kereskedelmi üzemanyagtöltő állomássá alakították. Bár legtöbbeknek a Walleye mint a verseny “boxutcája” ismert, az idő nagy részében tankolásra váró kereskedelmi és hadihajók hosszú sora veszi körül. A Föld-Pinecone útvonalra induló távolsági szállítóhajók gyakran kezdenek a Walleye-nál, ezért különféle pihenőhelyek épültek az orbitális pályán. Az Ellis X, Bombora egy kisebb, és rendkívül turbulens atmoszférával rendelkező gázóriás. Az üzemanyag felvétel itt rendkívül veszélyes, és minden pilótát óva intenek tőle. Másrészt viszont így elkerülhetőek a Walleye körüli sorok, ráadásul ingyen van!

Külső bolygók

Az Ellis rendszer tizenegyedik bolygója a holdjával történt híres ütközés során semmisült meg nemrég. A bolygó lakhatatlan volt, és az asztrofizikusok már régóta jósolták a közelgő véget. Lényeg, hogy az ütközés egy különösen sűrű törmelékmezőt eredményezett, amit a pilóták jobb, ha mindenáron elkerülnek. A külső régiók azonban ásványokban gazdagok, és a gravitáció már megkezdte a finomítási eljárást! Az Ellis XII, más néven Judecca egy kis fagyott golyó az űrben, esetenként jégbányászat helyszíne, és ennél több nem nagyon mondható el róla. A rendszer legkülső bolygóját, az Ellis XIII-at a helyiek csak Pinecone (fenyőtoboz) néven ismerik különös, tördelt, sziklás felszíne miatt. A Pinecone nehéz ásványokban gazdag, és hosszútávú bányászok kedvelt célpontja, akik közül sokan akár a Földig szállítják vissza eladásra a rakományukat.

Forrás: Jump Point 9

*Flat cat: valószínűnek tartom, hogy utalás Robert A. Heinlein: The Rolling Stones c. regényében szereplő állatokra, melyek sokak szerint a Star Trek “The Trouble with Tribbles” részét ihlették (és a tribble azóta több helyen visszaköszönt, pl. az eredeti Elite játékban is  – A ford.).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.