Föld

Föld: az emberiség bölcsője, a Birodalom szíve, az emberi faj szülőhelye… a hely, ahol nehéz profitot termelni. Jól tudjuk, hogy a Föld a szokások rabja. Minden út a Földre vezet, és a rendszer célja, hogy mindenek felett az itteni embereket segítse. Az adópolitika a földi székhelyű cégeket támogatja, komoly hátrányba hozva azokat, amelyek a Terrához hasonló világokon vannak bejegyezve; az UEE szenátusbeli képviselet pedig még mindig aránytalanul a Föld népességének javára torzított.

Egyszerűen fogalmazva, a Föld a székhelye és névadója az Egyesült Földi Birodalomnak (United Empire of Earth – UEE), valamint kormányzati központja, ahonnan a Terrához hasonló feltörekvő világoktól kezdve az otthonvilágok gazdaságát alig befolyásoló távoli kolóniákig mindent irányítanak. Az Imperátor és az UEE Szenátus otthonaként a Föld szabja meg a módját mindennek, ami a Birodalomban történik, a gazdaság szabályozásának formájától kezdve társasági trendek elterjesztésén át katonai hadjáratok megszervezéséig. Bár egyes stratégiailag jobb helyet elfoglaló csillagrendszerek, mint a Terra, már kezdenek fontosabb pozíciót követelni a Birodalomban, még mindig a Föld az univerzum központja.

Ezzel szemben a Föld mindenben hiányt szenved. Több ezer évnyi emberi civilizáció után a bolygó természetes erőforrásai kimerültek, és rendszer trillió és trillió tonna élelmiszert, nyersanyagot, készárut és minden elképzelhető dolgot importál. Ez, ha nem lennének az árakat versenyképtelen állapotban tartó úgynevezett “egyensúly-vámok”, minden leendő szállítmányozó mágnásnak ideális helyzetet jelentene. Viszont így egy fuvar a Földre ritkán hoz 5%-nál nagyobb profitot… és még ebből jönnek le a más rendszerek regisztrációs számát hordozó űrhajóknak számlázott csillagászati árú dokkolási és tankolási díjak.

A Föld extrém módon biztonságos. Az UEE katonaság, a Képviselet (Advocacy), és más rendőri szervek szünet nélkül járják a rendszert, és hírhedten hajthatatlanok, ha bajkeverők megbüntetéséről van szó.Leggyorsabb módja rendkívül magas fejpénz kiérdemlésének a Föld környéki űrben bűnt – legyen az apróbb kihágás – elkövetni. A katonai dokkok a Föld körül nem kevesebb mint öt Bengal osztályú hordozónak adnak otthont, és legalább egy mindenkor itt van szárazdokkban.

A bolygó maga tele van szórva űrkikötőkkel, természetes velejárójaként az emberi űrutazás majd ezer évének. Ezek közül három foglalja el a világ legfontosabb import/export központjainak trónját: New York Észak Amerikában, Moszkva Európában, és Peking Ázsiában.

Earthjp-Nyc

New York

New York az UEE kulturális fővárosa, intergalaktikus ízlésformáló, és csodált ötvözője a régi típusú építészetnek és az ultra-modern arkológiáknak. Legtöbb látogató rögtön észreveszi a történelmi helyeket védő vastag betonüveg kupolákat, melyek segítségével az olyan alkotások, mint az Empire State Building és a Central Park tovább létezhetnek a hatalmas szupertornyok alkotta modern városképben.

Ami a kereskedelmet illeti, nagy tételben árut eladni New Yorkban olyan, mint megpróbálni vért fakasztani a sziklából. Nincs még egy hely, amit az UEE törvények annyira védenének, mint ezt a várost, és a legelszántabb kereskedőkön kívül másnak nem is érdemes itt próbálkozni. Még a feketepiac is rendkívül kockázatos, mivel kétségtelenül ez a legjobban ellenőrzött terület az ismert űrben. Viszont a new yorkiak – még azok is, akik sosem hagyták el a bolygót -, kozmopolita galaxispolgárnak képzelik magukat. Emiatt aktív piaca van a távoli csillagokról származó kulturális csecsebecséknek. A menő new yorki galériák örömmel állítanak ki mindent a hades-i jégcipőktől kezdve sérült Xi’an hajtóműtekercsekig… ékes példájaként a mondásnak, hogy az egyik ember szemete a másik ember kincse.

New York az otthona a híres Roberts Space Industries kiállítóteremmel és múzeummal is rendelkező központi komplexumának is. Sok látogató tartja fontosnak, hogy a kikötőbe érve leróják itt a tiszteletüket, ezzel is adózva az RSI szerepének az emberiség kirajzásának elindításában.

New York talán legfontosabb jellemzője, hogy valóban az univerzum csomópontja ami a kereskedelmet illeti. Bár manapság a Föld kevés értékes nyersanyagot produkál, szinte minden áthalad rajta útközben az UEE valamelyik szeglete felé. Ha valami különösen ritka fejlesztésre, vagy rendkívül különleges árucikkre vadászol, a new yorki űrrepülőtér körüli bevásárlónegyed az, ahol keresned kell.

Sol_moscow_Aerial_sketch_04_refined

Moszkva

Moszkva egy tréfát nem ismerő város, New Yorkhoz képest sokkal inkább fizikai munkás hangulatot áraszt. Moszkva az iparcikkek nagy elosztó központja, különösen az Uralban fekvő gyárkomplexumok által kínált ugróhajtóműké és fúvókáké. A nagy sebességű vasúton a városba érkező árukat itt osztják szét a csillagok felé. Ha a szerencséje elhagyta, az űrutazó mindig talál kemény munkát a moszkvai dokkokban, ahonnan a Föld export szállítmányozásának túlnyomó része indul.

Ennek ellenére Moszkva nem gyárváros, és kevés szüksége van nyersanyagokra (amik máshonnan származnak). A városnak van érzéke a fényűzéshez, és a luxuscikkek Földi viszonylatban is kifejezetten jól fogynak. A kereskedők jól teszik, ha csúcsminőségű elektronikát, műalkotásokat, minőségi élelmiszert és különböző nem offenzív feketepiaci cikkeket szállítanak Moszkvába, mielőtt fegyverekkel és fémmel próbálnának hasznot termelni.

Naamloos_zps80385ef4

Peking

Bár Ázsia legnagyobb űrkikötője, Peking sokkal többet tartott meg a környezetből, mint a hatalmas moszkvai és new yorki városkép. Ugyan nyüzsgő metropolisz ez is, mégis Pekingben van a legjobb esélyed látni némi növényzetet vagy természetes vizet. Peking a közeli Bohai tengerig nyúló vasúti és tranzit vonalakkal dicsekedhet, ahol a dokkok képesek vízi dokkokban fogadni egyes nagyobb fajta űrjárműveket. Az Aegis China gyár által gyártott Idris osztályú korvettek űr előtti tesztelését is ezen a területen végzik.

Pekingnek szüksége van nyersanyagokra, különösen a ritkább, galaktikus változatokra. Minél kevésbé valószínű hogy az anyag megtalálható a földön, annál értékesebb a Pekingi piacon: olyanokra gondolj, mint a vanduul kan érc, thermobeton, isofém és hasonlók. A többi földi nagy kikötővel ellentétben itt nyüzsgő feketepiac virágzik: ha illegális kiborg fejlesztésekre vadászol, Pekingben próbálkozz először.

Piaci ajánlatok – Föld
Eladás: Vasérc (Peking) +1
Eladás: Luxuscikkek (Moszkva) +1
Vétel: Hajtóművek, fúvókák (Moszkva) +2
Vétel: High tech alaktrészek (New York) +2

Forrás: Jump Point 5

 • 2014-03-21 - 19:24
  Permalink

  Thx a fordításért. Nekem ez lesz a kezdő bolygóm, vanduul rendszer is közel van egy kis mészárlásra. 😀

  Válasz
  • 2014-03-22 - 07:34
   Permalink

   Jó lett grat 🙂 lényegében minden emberi faj innen indult,aztán hogy útja során hol kötött ki az már más téma de a Homo sapiens társadalmi lény, a közösen végzett munka, feltalálás és hogy megvalósítsa céljait az óriási kitartása is az erényévé válik, mindezek révén képes a világegyetem megismerésére és átalakítására. 🙂

   Válasz
 • 2014-03-22 - 20:52
  Permalink

  Kár, hogy Budapesten nem keletkezett űrkikötő 😀 Na de egy európai városban csak kellett volna lennie egynek 🙁

  Válasz
 • 2014-12-15 - 20:34
  Permalink

  A városokban mennyire lesz lehetőség járkálni,stb ?

  Válasz
 • 2014-12-22 - 10:27
  Permalink

  Semmi konkrétat nem tudunk. Úgy gondolom csak a lényeges helyekre szorítkoznak majd, így nem fognak fölösleges területeket beletenni, csak hogy nagynak érezzük őket.
  Ami biztos, hogy lesznek bárok és különböző üzletek, melyeket összekötnek a város utcái (vagy valami tömegközlekedési rendszer), lesznek alvilági területek, ahol a csempészárut lehet leadni, és az ehhez kötődő küldetéseket felvenni. Meg sok küldetést adó helyről beszélhetünk még, mint egyetemek, könyvtárak, ahol kutatási, felfedezési feladatokat adnak ilyesmik. De amíg nincs kész a planetside modul az is előfordulhat, hogy időhiányában azt mondják ezeket a helyeket csak kommunikációs rendszeren keresztül lehet majd elérni, és első körben nem lesznek bejárhatóak.
  A boltok, bárok tuti benne lesznek.
  CR arról is beszélt, hogy látványos helyeket építenek majd, konkrét példának az Empire State Building felső szintjére épült éttermet hozta fel, aminek nem lesz funkciója, kizárólag a játékélményhez ad hozzá, és az ilyen dolgok miatt lesz élő ez a világ.
  Tehát nem tudjuk, mit valósítanának meg mindebből, de a szándék mindenképp megvan. Én számítok rá, hogy az itt említett városok egy-egy részére le lehet majd szállni, és ha nem is járhatjuk be őket úgy mint egy sandbox játékban, amíg elsétálunk egy üzletig, vagy kinézünk egy bolt ablakán, addig nagyon szép látvány tárul elénk, főleg a földön ismerős épületekkel.

  Válasz
  • 2014-12-22 - 10:49
   Permalink

   Hát egészen durva lenne, ha mégis nagyon be lehetne járni egy megapolist, és mindenkinek lenne valami funkciója, rengeteg író kellene hozzá, hogy mindenkinek legyen egyénisége a bolygón meg a sok egyéni quest… nem ez az elvárásom, de ha annyi lesz mint amit mutattak pu intróként mikor leszállt a connie +1-2 bár, akkor ez kevés lesz…

   Válasz
 • 2014-12-22 - 15:55
  Permalink

  Ha belegondolsz hogy hány bolygóra kell ezeket megcsinálni így is nagyon nagy feladat. Én azt mondom inkább legyen meg minden bolygón a kis környezet, mint 5-6 helyen egy nagy.
  Amúgy reálisan pont úgy képzelném el, ahogy a Mass Effect-ben elkészítettek egy-egy bolygófelszínt. Ott a Citadella a 2-3-ban pont olyan, hogy csak a lényeges helyekre szorítkozik. Az egyben azért több a bejárható rész, de még az nagyon-nagyon kicsi, ha egy városról van szó.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.