Magnus-rendszer

“Magnus: Az ismeretlen peremén!” díszeleg a jelmondat a helyi kormányzat szabvány utazási prospektusain. Igazság szerint ez a mondás a száz évvel ezelőtti Magnusra jobban illik. Az elmúlt évtizedekben a magát az emberi határvidéki kultúra nem hivatalos székhelyének tartó rendszerben növekedésnek indult a letelepedés és úgy általában a civilizáció színvonala. Az először 2499-ben felfedezett Magnus kis, jellegtelen naprendszer: egy K típusú csillag körül keringő három bolygó. A Föld napjánál halványabb Magnusnak nem volt elég vonzása ahhoz, hogy külső bolygók, vagy nagyobb számú ugrópont is létrejöjjön. A felmérések nem találtak protobolygókat, gáz zárványokat, vagy aszteroida öveket a rendszer környezetében; a Magnus körüli terület az elképzelhető legmélyebb, legsivárabb űr. Egy bolygó, a Magnus II volt csak alkalmas terraformálásra.
A folyamat gyorsan végbement. A Magnus távolsága a forgalmas űrtől, plusz a nehézfémek jelenléte, és a terraformálás várható egyszerűsége miatt 2533-tól katonai megbízásból zárt rendszerű terraformálás vette vette kezdetét. A 26. század végére Magnusból nagy flottabázis, és hajóépítő műhely lett. Ez az időszak nagyjából ötven évig tartott, amikor költségvetési megszorítások, és a Kilianhoz hasonló más bolygókra koncentráló vezetés miatt a rendszert szinte teljesen elhagyták.
Egy ideig a Magnus II elhagyatott sivatag volt – a terraformálás még nem alakította át teljesen a bolygót, és egy tíz éves különösen erős napkitörésekkel járó periódus megakadályozta a mérsékelt égövi környezetté alakulást – mindez fokozta az UEE létesítmények leromlását, és csökkentette az általános érdeklődést a Magnusra telepedés iránt. Az eredmény egy kísérteties, elhagyatott “szellembolygó” lett, olyan finomító és hajóépítő berendezéseket tároló omladozó létesítményekkel, amiket túl drága lett volna máshová költöztetni. Ebben az időszakban a rendszer népessége kevesebb mint 3000-re csökkent, közülük sokaknak nem volt törvényes joga a letelepedésre.
2751-ben a Magnus rendszer eredeti katonai besorolása lejárt, és más telepesek számára is beköltözhetővé vált a rendszer. Mivel nem látott gyakorlati hasznot a rendszerben, az UEE úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg koncesszióját az egyetlen lakható bolygó szárazföldjeire. A hajdani nagy kolonizációk kora már rég elmúlt, a Magnus lakosai szedett-vedett bozótlakók, földfoglalók, és hasonló, kevésbé kellemes, a belső világokon szerzett hírnevük elől menekülő alakok voltak.Ennek eredményeként a rendszer vad, mindent-lehet atmoszférájáról lett híres, ahol az emberek a törvény peremén élnek.A helyi kultúra is ehhez a berendezkedéshez idomult, “ölj-vagy-megölnek” hozáállással, ami szigorú, határvidéki stílusú becsületkódexé fejlődött.
Az utóbbi években a Magnus II, a Borea civilizáltabbá vált, hanyatló szellemvárosi hírnevére egyre inkább csak a turisták pénze miatt játszik rá. Még most is a veszélyesebb emberi világok közé tartozik: bár a kormányzat már egy formálisabb rendszerben működik, az orgyilkosságok azért ma sem ritkák. Ennek a kultúrának azonban van egy másik oldala is: minden törvényen kívülisége mellett Magnus az a hely, ahol bárki új életet kezdhet, egy rendszer, ami erősen hisz abban, hogy az embert a képességei, és nem a múltja alapján ítéljen meg. Csupán ebből az egy okból is évről évre növekszik Borea lélekszáma.

Magnus I

A Magnus I khthonoszi bolygó, vagyis korábbi gázóriás, ami elvesztette atmoszféráját a naphoz való közelsége miatt.Az eredmény egy igen tömör, és értékes ásványokban gazdag kőzetbolygó.Az összes bányászati jogot az UEE birtokolja, és általában nem szerződtet kívülállókat szállításra vagy finomításra.Sajátos kozmológiája miatt a Magnus I magas minőségű gyémántokkal is szolgál, melyek mind ékkőként, mind ipari célra felhasználhatók.Ezeknek a kereskedelmét is az UEE felügyeli, és bűnözőknek sosem sikerült a Magnus I-en komolyan megvetniük a lábukat.

starcitizen-asteroid-hangar-03

Magnus II (Borea)

Borea a rendszer terraformált központja. A Földhöz hasonló bolygónak besorolt világ többféle éghajlattal bír, és általában ideális emberi megtelepedésre. A bolygón elszórva évszázados UEE flottalétesítmények állnak, melyeket lassan visszahódít a természet. Némelyiket belakták a telepesek, míg más előregyártott városkák az eredeti településektől független helyeken nőttek ki a földből. Mezőgazdasági farmok borítják a bolygó mérsékelt égövi területeit, legtöbbjüket maguknak való emberek vezetik, akik azért jöttek a Magnusra, hogy az emberiség többi részétől távol élhessenek. Gyakran kelt a bolygó olyan érzést, mintha megragadt volna valahol félúton a múlt és a jelen között.
A főváros Newcastle. Egy mostanában elkövetett, űrből kiinduló, és az egész Kormányzótanácsot célzó merényletkísérlet miatt minden bejövő légi forgalmat az iparváros Odyssaba irányítottak át, ami így most a Magnus egyetlen űrkikötője. Az UEE kivonulása előtt hajógyári városként működő Odyssaba az elmúlt években a Drake Interplanetary fejlesztései leheltek új életet. Az üres raktárházak és rozsdálló építőüzemek sorát modernizálták, és Cutlass-ok és Caterpillarok építésére használják. A bandák komoly problémát okoznak a városban, és foglalók költöztek be több korábbi UEE létesítménybe; ennek eredményeként érdemes lehet itt vadászni megkérdőjelezhető eredetű űrhajó alkatrészekre és fejlesztésekre.

Piaci ajánlatok – Borea
Vétel: Vasérc +2
Vétel: Fémhulladék 2
Vétel: Nehézgépek +1
Eladás: Luxuscikkek +1

Magnus III

A Magnus III egy szuper-Jupiter gázóriás, hatalmas, színes bolygó igen nagy távolságra a Magnus napjától. Mivel nincs közel a rendszer egyik ugrópontjához sem, nem nagyon használják üzemanyagtöltő megállóként. Visszatérő pletykák állítják, hogy a Magnus III LaGrange pontjai a kalózok gyakori találkozóhelyei, de ezt nem sikerült megerősíteni. A bolygóközi törvényőri erők hiánya (és az efféle bűnök iránti általános kulturális érdektelenség a régióban) meglehetősen hihetővé teszi az ilyen híreszteléseket. Ugyanakkor Magnus III meglehetősen “kiesik” mindenkinek, különösen a jelentősebb kalóz karteleknek.

FONTOS MEGJEGYZÉS: Magnus IV nem létezik. Gyakori “trükk” a helyiek repertoárjában (amit a boreai turisztikai ipar résztvevői hallgatólagosan támogatnak), hogy a rendszer külső jelzőbójáin túli, negyedik bolygóról meséljenek. Ennek a bolygónak – amit általában Triggerfishin néven emlegetnek a helyi legendák -, pontos jellemzői általában az áldozat érdeklődésétől függenek, smaragdokban gazdag bányászbolygótól kezdve, a mélyűrben valamiképp élet fenntartására alkalmas Shangri-La jellegű paradicsomig minden előfordul. A látogatók jobb, ha tudják, hogy nem létezik negyedik bolygó, és a távoli koordinátákra utazó hajókat egyszerűen jól lehúzzák a keresgélés során elpazarolt túlárazott üzemanyaggal.

Forrás: Jump point 12

Magnus-rendszer” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.