Orion-rendszer

Története

Az Orion rendszert először az UEE egy hosszútávú romboló raja térképezte fel 2650-ben. Kifogyóban lévő üzemanyagukat remélték feltölteni az Orion VII gázóriás peremén, ezért ejtették útba az rendszert. Az egység végül három hetet töltött a naprendszerben, és elkészítette a régió részletes csillagtérképét. Egy lakható bolygót találtak (az Orion III-at, melyet a felfedezők Armitage-nek neveztek el), kevés kiaknázható erőforrást, további stratégiai ugrópontot pedig egyet sem. Különlegességek hiányában az UEE-nek nem nagyon jutott eszébe a rendszer a következő két évtizedben.

A 2660-as lázongások után erős kolonizálási láz söpört végig az emberi otthonvilágokon, ahogy a politikusok újra magasztalni kezdték “a galaxis meghódításának” eszméjét. Bár semmi különösen csábítóval nem kecsegtetett, az Orion mégis egyike lett az ekkoriban indított jó tucatnyi kolonizáló programnak. A látszólag céges kezdeményezésű, de az UEE által támogatott “FarStar” projekt célja a valaha létrehozott legtávolabbi emberi kolónia megépítése volt; inkább a történelemkönyveknek szánt rekordkísérlet, mintsem gyakorlatias választás. Öt éven belül az Armitage nyüzsgő, bár szükségtelen kolóniává vált. Mindamellett a telepesek jövedelmező nemesfém (főleg arany és platina) telért találtak a rendszer aszteroida-övezetében, és ezt többé-kevésbé sikeresen el is kezdték kiaknázni. Moduláris farmok kezdtek épülni azzal a céllal, hogy egyszer majd élelmiszerrel láthatják el a közeli rendszereket, ahogy a FarStar tovább terjeszkedik a mag irányába.

Armitage03

Egycsapásra szakadt vége mindennek 2681 augusztus 9-én, amikor az emberiség legnagyobb ellensége bemutatkozott: egy jól felfegyverzett Vanduul portyázó csapat ütött rajta Armitage fő településén, és az utolsó emberig lemészárolta a telepeseket (egyetlen polgár, egy farmer sorsa maradt ismeretlen).

Az UEE-t valóban teljes meglepetésként érte az eset: semmi jele nem volt a régióban agresszív idegen fajnak, és a Banuk és Xi’anok között működő kémhálózat információi sem említették a két faj által akkoriban elszenvedett Vanduul portyákat. A pusztítás az Armitage-en példa nélküli volt a történelem utóbbi időszakában, így rögtön nagy figyelmet keltett az emberiség otthonvilágain.

Az UEE kutatócsoportokat küldött a régióba a fenyegetés felmérésére, mely megállapította, hogy a Vanduulok az Armitage-t “takarmányvilágnak” tekintik. A Vanduul harcosok hordái láthatólag nomád módon vándorolnak, és időnként újra meglátogatnak korábbi területeket természeti erőforrásaik miatt. Mint ilyet, az Armitage-t is “saját” világuknak tekintették, bár az elmúlt évszázadban csupán egyszer jártak ott. Vagy felháborodtak voltak, hogy az ellátóhelyül szolgáló területen egy működő emberi települést találtak… vagy elragadtatottak, hogy új zsákmány fajt fedeztek fel.

A Vanduul támadások gyakoriak lettek: hat hónap alatt az Orion rendszerben az előőrsöket tizenöt alkalommal támadták meg, és a telepesek veszteségei elviselhetetlenné váltak. Bár a nyilvánosság előtt a politikusok vért akartak, és a Vanduul fenyegetés megsemmisítését ígérték, az igazság az, hogy megfelelő számú flottaegységet az Orionra telepíteni logisztikai rémálom lett volna. A rendszer túl messze volt ahhoz, hogy a meglevő ellátóláncot addig kiterjesszék, és a győzelem csupán szimbolikus értékkel bírt volna. Két év múlva, ahogy a közvélemény érdeklődése alábbhagyott, az armitage-i emberi kolóniát hivatalosan is felszámolták. A szállítóhajók hosszú sorát kísérő UEE vadászok képe sokak emlékezetébe bevésődött.

 FIGYELMEZTETÉS UTAZÓKNAK: Az Orion rendszer minden navigációs pontján jeladók a következő üzenetet sugározzák:

A United Empire of Earth (Egyesült Földi Birodalom) hivatalosan elhagyta ezt a Naprendszert. Az UEE nem tudja az ezen a régión átutazók biztonságát garantálni. A szabvány galaktikus biztosítás hatálya erre a szektorra nem terjed ki. Saját felelősségére közelítsen.

Armitage02

Ma

Az Orion III ma sivár, szélfútta pusztaság, melyet a Vanduul antianyag bombázás maradványai: kráterek és rádióaktív zónák tarkítanak. Ironikus, hogy a támadások hevessége teljesen kiirtotta az új-gnu hordákat, melyekre korábban itt vadásztak… aminek következményeként a későbbiekben a Vanduul látogatások gyakorisága is csökkent. Néhány elhagyott farm modul most is áll, és több emberi település csontváza is megtalálható, a természetes növényzet által visszahódított romok formájában. Helyenként Vanduul települések nyomai is fellelhetőek, de kevéssé érdekesek: csak amennyire az különleges, hogy olyan helyen áll az ember, ahol egykor az emberiség egyik leghalálosabb ellensége főzte a vacsoráját.

Miért látogasd meg az Oriont? A legegyszerűbb válasz, hogy egyáltalán nincs semmi gyakorlati értelme az Orion rendszerbe utazni, vagy leszálni az Amritage-en. A bolygó egyetlen apró emberi településnek ad otthont. Azoknak a telepeseknek a föld alatt élő leszármazottai, akik nem voltak hajlandóak elhagyni a bolygót amikor az UEE kiürítette. Szívós, rendkívül önálló és önellátó emberek; nem nagyon érdekli őket a Birodalom, a kereskedés pedig szinte semennyire.Lehetséges alapvető cikkeket eladni nekik, de különösebb haszon nélkül. A luxus cikkek itt értéktelenek, és semmi sincs eladó. Az aszteroida övezetben még mindig található arany és platina, de bányászatuk időigényes, és a szállításuk pedig ilyen messze a magvilágoktól komoly logisztikai kihívás.

A Vanduul hordák időnként megfordulnak itt; élelmet keresnek az Armitage-en, vagy ércet az aszteroidákban, így az a pilóta, aki elég vakmerő ahhoz, hogy velük akarja összemérni az erejét, itt jó eséllyel megteheti. Mivel az Armitage ökoszférája haldoklik, a Vanduul betörések egyre ritkábbak. A legjobb tipp a Vanduulokra vadászók számára, hogy akkor érdemes rájuk támadni, amikor a rendszerbe érkeznek, nem amikor távozni készülnek; a Vanduulok a takarmányvilágokat akkor látogatják, ha már kevés a készletük, így kisebb a harcértékük. De még egy éhező Vanduul is a legnagyobb kihívás, amivel egy pilóta szembenézhet, és ne feledd, hogy az UEE nem fizet fejpénzt az Orionhoz hasonló vörös kategóriás tiltott rendszerekben lelőtt hajókért.

Gyakran elfelejtett tény, hogy az Orion mindezeken túl a galaxis ismeretlen területeire vezető kapu. Asztrofizikusok véleménye szerint legalább két feltérképezetlen ugrópont van a rendszerben, és szerintük ezek a mag irányába, a kifulladt emberi terjeszkedéstől el nem ért régiókba vezetnek. Mivel az ismeretlent nem lehet besorolni, nem mondhatjuk azt, hogy az Orionon túl gazdag ugrópontok, vagy galaktikus érdekességek várnak… de ha valahol vannak ilyenek, akkor egyértelműen ez az egyik legjobb hely, ahol a keresést el lehet kezdeni. Észben tartva persze az, hogy az Orion rendszer távoli oldalán talált ugrópont legalább annyi eséllyel vezet még több Vanduulhoz, mint elmondhatatlan kincsekhez.

Piaci ajánlatok – Orion III

Az Orion rendszerben nem tudunk jövedelmező kereskedelmi útvonalakról

Orion rendszer 

Tulajdonos: Elhagyott
Bolygók: 8
Keringési idő (Orion III): 466 szabvány földi nap
Import: Nincs
Export: Nincs
UEE Stratégiai Besorolás: Vörös

Forrás: Jump Point 4.

  • 2014-03-14 - 15:05
    Permalink

    Király fordítás. Érdkes kis rendszer ez, valami romos hajóval azért csak meg kéne látogatni 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.