Pyro-rendszer

“Yo ho ho, ez a hely lesz jó,
Ragyogó szajhák, és egy jó csehó,
Yo ho ho, ugrik a hajó,
Vár a Roncs, vár a Pyro. “
– tradicionális űrmatróz-dal

Ha a Pók a kalózkodás arca a galaxisban, akkor a Pyro kétségtelenül a dobogó szíve. A máskülönben elhagyatott, az elhúzódó nova fázistól megnyomorított, élettelen naprendszer leginkább a kalózok közös támaszpontjáról, a Roncs Állomásról (Ruin Station) ismert. Ahogy a Póknál, a Pyro esetében is kalózok töltötték be (és fejlesztették tovább) a rendszert elhagyó civilizált fejlesztők által hagyott űrt; a Pókkal ellentétben azonban a Pyro állomásán nem rendeződtek a dolgok a rendes világok kereskedelméhez hasonló, szabályozott feketepiaci rendszerré. Itt a szemben álló falkák folyton az állomás és a környező forgalom birtoklásáért küzdenek.

Háttér & Felfedezés

A fejlett élet minden lehetősége megszűnt a Pyro rendszerben, amikor több millió évvel ezelőtt a csillag elkezdett novává változni. Az elméleti zöld sávba tartozó bolygók maradványait megvizsgáló asztrobiológusok magasabb szintű életformákra nem nagyon találtak bizonyítékot, csak algákhoz hasonló fosszíliákat sikerült fellelni. A rendszerben hat rommá lett világ kering a fényes, de végső soron haldokló csillag körül. Ha nem fedeztek volna fel két lakható naprendszerből is ide vezető ugrópontot, a Pyro rendszerben valószínűleg soha nem is telepedett volna meg senki.
A rendszert úgy tűnik 2401-ben fedezte fel a Roustabout (Rakodómunkás), egy földi zászló alatt hajózó tanker, ami Kellar Futásának* biztonságosabb útvonalon vezető alternatíváját követve hajózott át a Taranis rendszeren. A hajó ügyeletes tisztje feljegyzett egy gravitációs anomáliát harmincezer kilométerre a hajó orrészétől balra, és ennyiben is hagyta a dolgot. Csak negyvennégy évvel később indított egy felfedezőt a hajót birtokló vállalat, új bányászható területek reményében, aki végül is formálisan is felfedezte a Pyrot és környékét. A felmérés feljegyezte a bolygórendszer zűrzavaros állapotát, a szállítható ásványkincsek megtalálásának nehézségeit, és a sikeres terraformálás valószínűtlenségét.
A szervezett kalózkodás központjává válásán túl a Pyro ismert név UEE szerte a háztartásokban is, mert az Original System Arena Commanderében felhasználták az első szintek hátteréül. A jégkék nova és a pokoli látványba fagyott, lassan a pusztulás felé araszoló bolygók ideális helynek tűntek ahhoz, hogy az Arena Commander tervezői megmutassák, milyen érdekes lehet a 3D űrharc!

Pyro01

Pyro I

A Pyro I egy elszenesedett fekete szikla, ami lassan hullik szét, bele Pyro napjába. Nemigen van itt érdeklődésre számot tartó dolog; a Pyro I körüli űr igen nehezen hajózható a legerősebb pajzsok nélkül, és a bolygó felszínén nem találtak említésre méltó ásványi lelőhelyeket, amiért érdemes lenne leszállni.

Pyro II

A Pyro II mag nélküli bolygó, ami idővel szintén a napba fog zuhanni. A rendszer felfedezésekor a Pyro II állt a fókuszban: a bolygón komolyabb kadmium, titán, és gravitáció kovácsolta ékkövek lelőhelyeire bukkantak. Egy kisebb “fémláz” tört ki, aminek során az emberi kereskedőhajók gyorsan kiaknázták ezeket a lelőhelyeket; öt éven belül a bolygó gyakorlatilag üres héjjá vált.

Pyro III

A harmadik bolygó az egyetlen, amiről úgy gondolják, hogy a nova előtti időszakban a zöld sávban keringett; itt találták az apró algaszerű kövületeket. Emiatt a Pyro kezdeti felfedezése során a nonprofit kutatások ide fókuszáltak. A kutatók életét megnehezítette, hogy a nova folyamat a Pyro III-ból nagyrészt magma bolygót csinált. Mivel nem maradt sok felfedeznivaló, a tudományos közösség hamar megunta a Pyro III-at, és a rendszert úgy általában. A bolygó technikailag a lehetséges terraformálható jelöltek közt van listázva az UEE-nél, bár egy magmavilág megszelidítése rendkívül bonyolult, és igazából sosem merült fel érdeklődés a projekt iránt.

Pyro IV & V

A Pyro IV, egy sziklás, Merkúr-szerű protobolygó, és a Pyro V, egy hatalmas sárga-zöld gázóriás, az ismert űr bolygóközi látképeinek egyik legdrámaibb látványát nyújtják. A mára már vitathatatlanul egy entitássá vált Pyro IV és V egy hatalmas meteorbecsapódás során alakult ki, ami az előbbi pályáját az utóbbi irányába módosította. Most a Pyro V látszólag lassított felvételen nyeli el a Pyro IV-et; galaxis szerte nem könnyű ehhez fogható látványt találni. A Pyro V-t rossz-minőségű üzemanyagtöltő pontnak tartják, mivel a felső atmoszféra hidrogénben szegény.

FIGYELMEZTETÉS UTAZÓKNAK: Bármely, a rendszeren áthaladó, nem megfelelő pajzzsal felszerelt űrjármű maradandó sérülést fog szenvedni a Pyro napjától.

GoldHorizonStation_03

Pyro VI & Roncs Állomás

A Pyro rendszer legkülső bolygója, egy szubtörpe, teljesen érdektelen lenne, ha nem ő adna otthont a Roncs Állomásnak, amit a Pyro egyedüli állandó lakói népesítenek be. Bár az állomás eredete nem volt világos (és ma is gyakran mondják, hogy titokzatos, vagy gyanús körülmények közt született), immár tudjuk, hogy a Gold Horizon terraformáló bázisaként kezdte pályafutását, de elhagyták, amikor világossá vált, hogy a Pyron vagy a közeli naprendszerekben nem lehet szó terraformálásról.
Miután az eredeti lakói elhagyták az előregyártott állomást, a Pyrot gyorsan használatba vették feketepiaci üzletek lebonyolításához, találkahelyként. Innen már csak idő kérdése volt, hogy a Pók sorsára jusson, aktív kalóz építkezésekkel, és egy egyedi szubkultúra kialakulásával. Azonban míg a Pók kultúrája a tolvajbecsület körül forog, a Pyro esetében inkább a több puska győz elve érvényesül.
Félreértések elkerülése végett: a Roncs állomás csakis a megátalkodott kalózok otthona, és senki másé. Nem turistáknak, normális kereskedelemnek, vagy akár a harc izgalmát kereső tapasztalt fejvadászoknak való hely. Az állomás legénysége a kalózok legjobbjaiból áll, akik egyfolytában azt lesik, mikor szúrhatják hátba a másikat a nagyobb részesedés reményében. A Xeno Threat nevű csapat irányítja ma az állomást, bár ez egy pillanat alatt megváltozhat.
A fegyveres harc olyan gyakori a Roncs Állomáson, hogy a bolttulajdonosok egy sor páncélozott ajtót szereltek fel; amikor kitör a harc, a boltok és műhelyek automatikusan lezárnak. A Roncs rosszul világított folyosóinak fénypontja a Négyes Sarok (Corner Four), ami egy sor kutatólaboratóriumból kialakított drog üzem, és “nem-kérdezünk” jellegű orvosi létesítmény. Semlegesség (Neutrality) a neve az állomás elengedhetetlen csehójának, ez az egyetlen biztonságos hely az állomáson: a Kuzinok névre hallgató páncélos nehézfiúk tartják fenn itt a rendet, legalábbis annyira, hogy a bár berendezését és személyzetét megóvják.

Piaci ajánlatok – Roncs Állomás
Vétel: Kábítószerek +2
Vétel: Atomhajtású felszerelések +1
Eladás: Oxigén +3
Eladás: Alapvető élelmiszerek +2

* Kellar Futása – ha elfogytak az útmutatók, esetleg majd ez is sorra kerül – a ford.

Forrás: Jump Point 16

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.