Rihlah-rendszer

Rihlah, ami xi’an nyelven annyit jelent, hogy az “erő forrása”, régebben katonai bázis volt túl a Perry Vonalon. A Xi’An a naprendszereit adott céllal fejleszti, és Rihlah eredeti ipari orientációjával nem volt ez alól kivétel. Az emberi fenyegetés megjelenésével a Rihlah-t komoly katonai felvonulási területnek alakították át, a rendszer két lakható bolygóját eredetileg csakis ezt a célt szem előtt tartva terraformálták. Hatalmas barakk-táborok, kiképző területek, és lőszergyárak népesítették be eredetileg a rendszert. Ha a Xi’An Birodalom valaha is nyílt háborúba lépett volna a Földdel, a Rihlah kulcsfontosságú stratégiai kiindulópont lett volna.
Ma azonban a Rihlah a xi’an és az emberi birodalmak közti enyhülés ékes példája. A hatalmak közti kereskedelmi és egyéb kapcsolatok beindulásával a készenlétben álló inváziós erőket visszavonták, és a Rihlah-t hivatalosan is visszasorolták eredeti ipari szerepkörébe. Ez az átállás a bolygókon élő emberek integrációjával együtt érdekesen alakult és egyedülálló hatása volt a rendszerre, amit érdemes (a lehetőségekhez képest) felfedezni.
Kozmológiailag a Rihlah egy A4-es fősorozatbeli csillag, elég széles zöld sávval két nagy ökoszisztéma kialakulásához is. Ugrópontok vezetnek mind emberi, mind xi’an világokba, bár ez utóbbiak a hivatalos térképeken nincsenek feltüntetve. A harci alakulatok nagy részét kivonták ugyan a Rihlahról, de jól képzett határőrséget hagytak hátra, ami a xi’an űrbe bejutni vágyó csempészek számára alkalmatlanná teszi rendszert.

FIGYELMEZTETÉS UTAZÓKNAK: Ne próbálj a kijelölt emberi zónákon kívül leszállni. Bár nem mindig tartják be szigorúan, a xi’an katonaság érvényes parancsa úgy szól, hogy az emberek számára nem engedélyezett területeken talált behatolókat a helyszínen lőjék agyon.

Belső bolygók (I, II & III)

A rendszer első három bolygója nagyjából érdektelen. A Rihlah I sziklás, napperzselte protobolygó, mely képtelen bármilyen ismert élet fenntartására. A Rihlah II “puffadt bolygó”: egy szokatlanul napközeli gázóriás nagy átmérővel, de igen kis sűrűséggel. Ennek, és a naphoz való közelségének köszönhetően a Rihlah II nem hatékony mint üzemanyagtöltő állomás. A Rihlah III egy Föld méretű bolygó rendkívül gyors tengely körüli forgással. Vékony atmoszférájával és sűrű, sziklák cakkozta felszínével a Rihlah III nagyon valószínűtlen jelölt a terraformálásra.

Rihlah03

Rihlah IV (Shorvu)

A negyedik bolygó a Rihlah rendszerben a Shovru (ejtsd kb “survu”), ezt annak idején barakk-bolygónak terraformálta a Xi’An Birodalom, így földi erők kiképzésére és elszállásolására épített létesítmények tarkítják, valamint a felszerelésükért felelős, középtávolságú fegyvereket gyártó üzemek. Az elmúlt század enyhülését követően a Shorvu hadiüzemeit szisztematikusan lebontják, és vállalati ipari zónákkal helyettesítik (ennek a puszta látványa is lenyűgöző, ahogy a hatalmas, xi’anok vezette mechanikus hangyák az épületeket és egyéb objektumokat alkotóelemeikre szedik szét.)
Mára az ipari bolygóvá alakítás majdnem befejeződött, bár a korábbi katonai megszállás nyomai mindenütt megmaradnak. A xi’an vállalatok özönlöttek a Shovrura. A legtöbb (gyakorlatilag szinte az összes) xi’an világgal ellentétben a Shorvun örömmel várják az embereket, a Yahti, egy korábbi kiképző megapolisz ipari komplexumában. A Xi’An kormány így kalkulált: az emberekkel kapcsolatban álló cégek adóenyhítést kapnak a Yahtiban létesített irodáikra, ezzel a minimumra szorítják az emberi behatolást a xi’an űr többi részébe. Ennek eredménye egy nagyvállalati “hivatali park”, ahol az “üzlethelyiségeket” a nagy játékosok foglalják el, a MISC-Xi’An és Aopoa féle hajógyártóktól kezdve egészen az élelmiszer feldolgozó vállalatokig, és egyszerű import/export irodákig. A kultúra itt érdekes keverék; a legtöbb üzlet leginkább emberi személyzetet alkalmaz, de ragaszkodnak a hagyományos xi’an szokásokhoz és társalgási formákhoz.
A Yahtit övező ipari régió is nagyrészt ember-centrikus. Bárhol is vásároljon valaki Karthu-alt, az egy Yahti közeli soron haladt át, és több MISC felügyelet alatt álló gyár is önti magából a xi’anokra adaptált Hull D modelleket. A Shorvu külső forrásból vásárol is árukat, hogy az ipari fejlesztéseket táplálja. A nehézfémek, és egyes elektronikai cikkek igen keresettek errefelé, és a lakosság már megszokta, hogy amikor szükséges, ezeket emberi kereskedőktől szerzi be.

Piaci ajánlatok — Shorvu
Vétel: Fegyverek +2
Eladás: Nehézfémek +2
Eladás: Ipari gépek +2
Eladás: Elektronikai cikkek +1

xian01

Rihlah V (Xi)

A helyiek által Xi-nek (“zí”) nevezett Rihlah V hivatalosan xi’an lakóvilágnak van kategorizálva. Xi egy természetes szuperföld, mérsékelt égövi világ, nagyjából 3.5-szer akkora, mint az emberiség szülőbolygója. Mint bármelyik xi’an specialista világon, a Xi határozott célú fejlesztése is olyan ultra-rendezett bolygót eredményezett, ami nem hasonlít semmihez, ami az emberlakta rendszerek csillagai körül kering. A becslések szerint 50-100 milliárd xi’an lakja a zsúfolt lakókupolákat, amelyek a bolygó hatalmas városainak alapját alkotják.
Ez alól csak Corilla a kivétel, egy kis város a trópusi esőerdők sűrűjében. Mivel az idegenek számára is nyitott, Corilla lett a de-facto kereskedelmi állomás, ahol emberekkel, banukkal, és tevarin hajómesterekkel találkozhat az érdeklődő xi’an. Az évek során Corillán határozott emberi közösség alakult ki UEE kivándorlókból és politikai menekültekből, akik csendben elkezdték jellegzetes emberi kultúrájukat összeolvasztani a város szabványos xi’an lakóvilági elrendezésével. Az UUE rendfenntartó szerveknek nincs hatásköre xi’an űrben, így népszerű lett a “nyílt színen rejtőzés”. (Azonban jegyezzük meg, hogy a xi’anok általában nem járnak el ember és ember közti bűnügyekben, ami lehetőséget ad a könyörtelenebb fejvadászok számára.)
A látogatókat intik attól, hogy a bolygó többi régióját is felfedezzék, mind szociológiai, mind gyakorlati okokból. Ami az előbbit illeti, a xi’an kultúra továbbra is rendkívül xenofób, és az embereket egyáltalán nem látják szívesen Corillán kívül a többi településen. Akit máshol kapnak el, kémként kezelik, és az UEE nem sok hajlandóságot mutat, hogy akár a kisujját mozdítsa az elkóborolt turisták életének megmentése érdekében. Ezen kívül gyakorlatilag nem is lehetséges kisétálni Corillából: a települést övező esőerdők járhatatlanok, és különféle mérgező növény és gyilkos állat hemzseg bennük (legfőképp a félelmetes csupanyelv Rihlah ugróbestia).

Piaci ajánlatok — Xi
Vétel: Felesleges fegyverek (illegális) +1
Eladás: Luxuscikkek +2
Eladás: Élelmiszer (Emberi) +2

Rihlah VI

A Rihlah VI-ról, a rendszer távoli törpe bolygócskájáról nézve a Rihlah csillagának fénye alig látszik. Persze ez nem olyasmi, amit az átlagos utazó valaha is megtapasztalhat. A Rihlah VI magányos világ atmoszféra, ásványkincsek, leszállóhelyek, és minden érdekesség híján.Teljesen érdektelen, attól az űrjárók közt terjengő makacs pletykától eltekintve, hogy a bolygó egy xi’an “riasztó” rendszernek ad otthont, ami önműködően képes a Birodalmat hadiállapotba helyezni. A teljesen megalapozatlan feltevés szerint ez a rendszer abból az időből származik, amikor a Rihlah még erődített határrendszer volt, a technológia pedig a mai napig aktív, és a Rihlah VI magjában rejtőzik. Egy pletyka sem azonosítja pontosan, mi is ez a “riasztó”, a tippek a hatalmas szkenner hálózatot működtető óriásszámítógéptől kezdve a bolygót és minden kíváncsiskodót elpusztítani képest szuperbombáig terjednek.

Forrás: Jump point 19

 • 2014-09-13 - 20:55
  Permalink

  Az összes útmutatót elolvasva azt kell mondanom: remek lett. Vagy inkább: REMEK LETT! 😀
  Sokat segített, hogy elmélyedjek a játék univerzumában.

  Az elmúlt héten készítettem is belőle magamnak egy jegyzetet avagy “zsebváltozatot” is, hogy jobban megjegyezzem, és később felidézzem a tudnivalókat. 🙂

  Nagyon köszönöm a fordítást. Igazán nagyra értékelem a munkádat Starcos.

  Válasz
  • 2014-10-03 - 13:25
   Permalink

   Ha gondolod, elküldhetnéd nekünk is, és kiraknánk az oldalra.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.