Stanton-rendszer

Betelepülés

A Stanton rendszer az elkerülhetetlen emberi beavatkozás előtt is egy anomália volt. A négy szuperföldet is magába foglaló széles zöld zónával a rendszer kozmológiai szempontból igen szokatlan. Szigorúan véve, egy olyan, tisztán lakható naprendszer, mint a Stanton, egyszerűen nem létezik. A megfelelő típusú csillag, plusz négy különösen nagy, emberek számára minimális terraformálással letelepedésre alkalmas bioszféra annyira valószínűtlen, hogy tudatos tervezést sugall. A Stanton négy világának négyféle ökoszférája pedig minden tudós érdeklődésére számot tart.Stanton_kicsi

Senki sem biztos abban, ki is telepedett meg először a Stanton rendszerben. Minden jel arra mutat, hogy egy szabadúszó kereskedő ügynök fedezte fel, és a hír a helyről és a potenciális gazdagságáról lassan terjedt el az elektronikus szóbeszéddel. Mire az UEE észrevette a rendszer létezését, már mind a négy bolygón több tízezres populáció élt. Ezzel meg is pecsételődött a sorsuk.Négy szuperföld rendkívül ritka felfedezés, úgyhogy a Birodalom hamar deklarálta, hogy él az állami kisajátítási jogával, indokul a közeli ugrófolyósók védelmét és bővítését citálva. Hivatalos kolonizációs iratok híján a bolygók lakóinak kevés választása volt: talajkutatók, telepesek és egyéb földfoglalók nehezen védik meg magukat Bengal osztályú hordozókkal szemben.

Aztán a Birodalom itt elakadt. Ahogy az gyakran előfordul, sokkal érdekesebb volt vágyni rá, mint birtokolni. Leszállóágban lévő gazdasággal, egy száz éves kolonizációs mélypont közepén, az UEE-nek kevés lehetősége volt ki is aknázni amit a Stanton nyújtott. Az UEE flotta mérnökei elvégezték a szükséges minimális terraformálást, létrehoztak egy sor alulfinaszírozott katonai előörsöt, aztán egy generáción át a Stanton felé se néztek. Végül döntés született arról, hogy a rendszert darabonként eladják annak, aki a legtöbbet kínálja.Megacégeket kerestek meg titokban, és felajánlották nekik hogy licitálhatnak egy saját bolygóra.Úgy hiszik, trilliókat pumpáltak az UEE gazdaságába a győztesek: MicroTech, Hurston Dynamics, ArcCorp és Crusader Industries. Figyelemre méltó az eredetiség hiánya a névadásban, miszerint a bolygók a MicroTech, Hurston, ArcCorp és Crusader neveket kapták.Stanton02

A megacégek lassan de biztosan dolgoztak, kezdetben nem erőltetve az akkori lakók áttelepítését (technikailag ők a földet vették meg, nem az embereket, vagy bármit ami ott épült). Az évek során azonban a rendszert teljesen “cégesítették”, és az eredeti telepeseket illegalitásba, gyakran szó szerint föld alá kergették. A szuperföldeken most gyárakat, vállalati központokat, tesztpályákat, bányákat és más céges létesítményeket láthatunk mindenfelé. Csak a cégek dolgozói (vagy akik helyet bérelnek tőlük) jönnek a Stanton rendszerbe lakni, és rendezett céges városokban telepednek le. Ma a Stanton jó uticél, ha érdekelnek a galaxis legsikeresebb vállalatai által szállított áruk… vagy ha úgy gondolod, hogy profitot érhetsz el, ha ezeknek a cégeknek a működésükhöz szükséges anyagokat szállítasz.

 

Stanton I – Hurston

A Stanton I az otthona a Hurston Dynamics-nak – egy arisztokratikus, családi fegyvergyártó konszern -, ami a bolygót teljesen kivéreztette. A Stanton I ökoszférája nagyjából elpusztult, a bányászat és a gyártási folyamatok szinte minden őshonos életformát megöltek. A Hurston több megbízható fegyvercsaládot gyárt, speciális lövegeket kereső pilóták jó helyen járnak, ha ide látogatnak. Ezen kívül muníciókból is nagy választékot készítenek a bolygón, amit más cégeknek adnak el, a segítséget a szállításban pedig mindig jól megfizetik. A munkásokat egy éves gyártási vagy bányász szerződéssel kívülről toborozzák, kevesen hosszabbítanak. A Stantonon mindig szükség van olcsó munkaerőre, és jó forrás antianyag prekurzorok szállításához.

Stanton II – Crusader

Stanton II, a Crusader, vagy “C1”, ahogy a helyiek nevezik, egy szokatlan bolygó. Kialakulásában félúton van a Föld-típusú bolygók és a gázóriások között; a Crusader kis sziklás magját különösen mély, kis sűrűségű atmoszféra burkolja. A kezdeti UEE terraformálási erőfeszítések kudarcot vallottak abban, hogy a bolygót magát teljesen lakhatóvá tegyék, de az atmoszférát belélegezhetővé változtatták nagy magasságban. A bolygóra akkor katonai készítésű lebegő lakóplatformok rácsa települt, ami azóta a Crusader Industries szükségleteit kielégítendő exponenciálisan terjeszkedett. A helyzet szokatlan, ámde a Crusader számára ideális, ugyanis olyan nagy méretű kereskedelmi szállítóhajókat készítenek, amiket máskülönben az atmoszférán kívül lehetne csak megépíteni. Mivel ezek a hajók szabad levegőn épülnek, a költségek majdnem 40%-kal alacsonyabbak, ami gyakran a vásárlóknak is kedvezőbb árat jelent. A cég minőségi lakhatást biztosít az alkalmazottainak – felszíni kupolavárosokban vagy a lakóplatformokon -, a bolygó látogatók számára elérhető részét pedig általában a rendszer legszebb kikötőjének tartják. Maguk a hajógyárak hátborzongatóan gyönyörűek: óriási teherhajók lebegnek a levegőben a kivilágított Crusader létesítmények hálójától körülvéve.

Stanton III – ArcCorp

Ma az ArcCorp, vagyis a Stanton III vizuálisan a leglenyűgözőbb a bolygók közül. Míg a többi, még a szennyezett Hurston Dynamics is megőrzött Stanton_Barvalamit a természetes örökségéből, az ArcCorp teljes egészében konstruált világ. A terepet mindenhol megformázták, zónákra osztották és beépítették, semmit sem bízva a természetre. Az ArcCorp a Stanton III földalatti erőforrásait felhasználva nagy tételben gyárt fúziós hajtóműveket, több százezer civil űrhajót látva el velük évente. Az ArcCorpon kikötő kereskedők figyelmébe ajánljuk, hogy a fegyverszállítmányokon túl nagyjából minden mást is megtalálhatnak itt. A céget nem érdekli, ki bérel náluk ingatlant, több száz kisebb cég alakította ki a székhelyét itt az északi sarki régió közelében. A Xi’An fajt ismerő antropológusok rámutatnak, hogy az ArcCorp a legközelebbi megfelelője a Xi’An gyárbolygóknak, és többen azt a következtetést vonták le, hogy a civilizációnk egy nap ugyanezen vonalak mentén fog továbbfejlődni.

Stanton IV – microTech

A Stanton IV, a MicroTech vállalat otthona nagy, és általánosságban hűvös bolygó. A hőmérséklet az UEE terraformáláskor elkövetett hibájának eredménye, ami szokatlanul sűrű felhőzethez vezetett. A MicroTech gyártja a MobiGlas-t, a mára szabvánnyá vált digitális asszisztens technológiát, amit szinte minden bolygóközi utazásra induló ember használ. Bár a MobiGlas vált a legismertebbé, a MicroTech minden fajtájú elektronikai cikkben érdekelt, beleértve a hajók rendszereiben találhatókat is. Itt kell kezdeni a keresést, ha űrharcban előnyt biztosító fejlett szenzor technológiát keresel. A bolygón helyet adnak ki különböző kisebb cégeknek, többek közt a MicroTech versenytárainak is… valószínűleg azért, mert így könnyebb őket szemmel tartani. A sikeres Stanton I-en indult vállalkozások közt gyakoriak a felvásárlások. Munkáról és árukról híreket Wally Bárjában találhat a látogató – csak ne kérje Wally-t.

 

FIGYELMEZTETÉS UTAZÓKNAK: A látogatók nem árt, ha tudják, hogy bár a szabvány UEE bünetető törvénykönyv érvényes a Stanton rendszerben is, a Birodalom nem végez itt rendfenntartást. Magántulajdonú repülőszázadok és zsoldosok biztosítják a rendet az itteni megacégek megbízásából a saját törvényeik szerint.

 

AZT SUTTOGJÁK

“Unom már, hogy megkérdőjelezik, hogyan irányítjuk ezt a világot. Mi egy vállalat, ha nem az emberek hozzák létre? A kormányt szavazatok alapján választáj, minket pedig a pénzetek.”
– Gavin E. Stanton “Ezredes”, idézve a “Megvehető hatalomból.” Terra Közlöny 2941.04.21.

“Kissé különös, de mégis igaz. Felkelni, és nézni a napot a horizonton, és belegondolni, ‘Ja. A miénk ez az egész.’”
– Jess Alfonz, microTech vezérigazgató, 2928

  • 2014-03-30 - 11:09
    Permalink

    Köszönöm a fordítást. Azon gondolkoztam, miközben olvastam, hogy a kereskedés vajon, hogy fog zajlani a Star Citizen-ben. Lesznek olyan cégek, bolygók, amiket AI irányít?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.