Tiber-rendszer

Egy szóban összefoglalható, amit a csillagközi utazók kézikönyve arról ír, hogyan utazzunk a Tiber rendszerbe: sehogy. Vagy inkább: SEHOGY! Ember és szörny közt folyó számtalan csata helyszíne, a Tiber tátongó seb a galaxison, és semmi jelét nem mutatja a gyógyulásnak.
A Tibert először az UEE hosszú távú felfedezői térképezték fel 2474-ben, és azonnal iktatták is az érdektelen naprendszerek közé. Szabvány K típusú csillagként két kisebb bolygóval, a Tiber nem kínál se értékes természeti kincseket, se stratégia ugró-útvonalakat, se bármi mást ami vonzaná a terraformálókat vagy más fejlesztőket. Miután az UEE képtelen volt tartani Oriont, a csapatok Calibanba és Tiberbe vonultak vissza. A Caliban nyilvánvaló előnyei miatt ezeknek a csapatoknak a nagy részét inkább ott állomásoztatták. Nem meglepő, hogy a vanduulok kihasználták, hogy a Tiber szinte védtelen, és bázisnak használták portyáikhoz az emberlakta területek mélyére. A vanduul törzsek beköltöztek a rendszerbe, és állandó helyőrséget alakítottak ki.

FIGYELMEZTETÉS UTAZÓKNAK: Semmilyen körülmények között ne utazzanak a Tiber rendszerbe. A vanduul erők tartósan megszállták a területet.

Daráló

Amikor fény derült Tiber szerepére a sokkoló vanduul támadásokban, az UEE az elit Hatodik Harccsoportot indította útnak tisztogató küldetésre. Az antianyagbombákkal felszerelt flotta büntetlenül égette fel a Tiber vanduul táborait, nem hagyva maga után mást, mint fénylő romokat. A válasz azonnali volt, elsöprő, és a vanduuloktól valaha látott legszervezettebb: elit vanduul hordozó kötelékek, a legjobbak legjobbjai rohanták le a másra összpontosító UEE harccsoportot, és az utolsó emberig lemészárolták őket. Csupán egyetlen, a Garron ugrópontnál állomásozó távoli megfigyelő menekült meg, és hozta hírét a pusztításnak. Így született a Daráló, az emberiség és a vanduulok közt dúló sok generációs háború epicentruma.
A következő években nem kevesebb, mint tizenkilenc komoly próbálkozás volt a vanduulok kiszorítására a rendszerből. A masszív flottaműveletek, közvetlenül a Tiber II elfoglalására és megtartására indított kísérletek, de még a “tiszta lap” hadműveletek is, melyek pusztán a katonai megszállás lehetőségét lettek volna hivatottak lehetetlenné tenni a rendszerben; mind kudarcot vallottak. Milliók haltak bele ezekbe a kísérletekbe, és az egyre csak növekvő roncstemetők mára legendás méretűvé váltak. Számtalan civilre, akik a halálos csatatér hulladékában profitlehetőséget szimatoltak, szintén hasonló sors várt.
A csata a mai napig szünet nélkül folyik. A rendszeres felderítő bevetések (és időnkénti puhatolózó támadások) mellett a rendszerbe évente több ezer magán űrhajó is érkezik. Akár képességeiket akarják bizonyítani a Scythe-okkal vívott párbajokban, akár profitot remélnek, a sorsuk szinte mindig ugyanaz: csak hús a Darálóba.
Az egyetlen valamennyire “biztonságos” időpont a Tiber látogatására meglepő módon a nagyobb csaták idején kínálkozik. Mivel az UEE ellátólánca galaxisszerte képességei határán működik, a katonaság gyakran vesz igénybe civil segítséget a harci műveletekhez. Az orvosi ellátmányokat és más alapvető utánpótlást szállító kisegítő hajókat általában jól védik, feltéve, hogy távol tartják magukat a frontvonaltól. Persze hogy hol van a frontvonal, az nem mindig egyértelmű.

Tiber I

A Tiber I kicsi, tömör bolygó közel a Tiber napjához. A széndioxidban dús atmoszféra belélegezhető, de a közeli nap miatti extrém hőség még az állandó harcok nélkül is kellemetlenné tenné az itteni életet. Bár kiterjedt felmérések nem folytak, minden rendelkezésre álló adat azt mutatja, hogy a Tiber I-en nincs semmi értékes, és egyébként is nehéz elképzelni bármit, ami igazolná pusztán az alaposabb felderítés kockázatát és költségeit.
A Tiber I pályája egy különösen sűrű aszteroidaövben fekszik, ami a felderítést még bonyolultabbá teszi. Az aszteroidaöv egyébként szintén érdektelen, alacsony az értékes ásványok koncentrációja. Gyorsan mozgó kisebb aszteroidákból áll, és általában nincsenek benne akkora planetoidok, melyeken rejtett bázist lehetne kialakítani (ahogy ezzel a Sírbolthoz közeli megfigyelőállomásra áhítozó UEE hírszerzés nagyon is tisztában van).
Az UEE mély-űri fotóállomásai különös időjárási rendszereket figyeltek meg a Tiber I felszínén, ami alapján a meteorológusok úgy hiszik, hogy minden négy évben rövid időre javulnak a viszonyok a bolygón. Az átlagos tiszta időszak nagyjából három nap, mialatt a megfigyelőrendszerek adatai szerint az atmoszféra észrevehetően tisztább lesz, a széndioxid a bolygó sarki régióiban koncentrálódik. A közeli vanduul vadászrajok jelenléte miatt a hipotézis tesztelése gyakorlatilag lehetetlen.

Tiber_system_title

Tiber II (Sírbolt*)

A száraz, szinte vérszínű, vörös rézporral borított sivatagos bolygó minden másnál jobban példázza a vanduul háborús gépezet irgalmat nem ismerő állkapcsának szorítását. A bolygó nagy részét űrhajók és más harci gépek roncsai borítják. A számtalan visszavert UEE támadás roncsai, a különös naprendszerben profitot keresők maradványai, és elpusztított vanduul szerkezetek rétegei borítják a talajt.
A Sírbolt azonban nem egy állandó temető: az itt gyűlő roncsokat a hatalmas vanduul aratógépek falják fel időről időre. Ezek a fémszörnyek minden anyagot megemésztenek, és a vanduul háborús gépezetet tápláló nyersanyagokká alakítják. A Tiberben található aratók egy félelmetesebb, második funkcióval is bírnak: úgy tűnik, tőlük származnak a portyák során emberi kolóniákon ledobott aratók is. Ezek az “anya- aratógépek” látszólag nem különböznek a máshol megfigyelhetőktől, de képesek gyakorlatilag másolatot készíteni magukról, hogy galaxis szerte terjesszék a rettegést. Végső soron a hajóroncsoktól kezdve az elesett katonák csontjáig, minden pont azt az ellenséget táplálja, amit legyőzni próbáltak.
A bolygó otthont ad számtalan vanduul harci tábornak is, ezeket a spártai, ideiglenes bázisokat a rendszeren szünet nélkül áthaladó vanduul erők használják. Bár az embernek nem kimondottan kellemesek a Sírbolt adottságai, a vanduulok láthatólag élvezik a klímát, és nemigen zavarja őket az elpusztult hajók nyújtotta sajátos környezet. (A vanduulokat még sose látták valamilyen technológia megszerzése iránt érdeklődni.) Megkísérelni az egyik ilyen tábor meglátogatását az ember számára öngyilkosság, de a korábbi tengerészgyalogos támadási kísérletek nyilvánosságra hozott feljegyzései alapján elég sokat lehet tudni az általános felépítésükről.
Bár a Sírbolt vonzó célpontnak tűnhet a reményteli roncsmentő csapatok számára, figyelmeztetünk, hogy senkiről sem tudni, aki sikerrel visszahozott volna bármit a bolygón hagyott felbecsülhetetlen értékű katonai felszerelésből. Az utazók jobb, ha óvakodnak az ilyen kísérletektől. Az UEE hiába próbált használható leszállóhelyet létesíteni a Sírbolton, így hacsak nem vagy egy balszerencsés tengerészgyalogos alakulat tagja, nem sok reményed van rá, hogy valaha is elérd a felszínt.

Piaci ajánlatok – Sírbolt
Eladás: Orvosi felszerelés +5

*A bolygóneveket a játékra való tekintettel nem szoktuk lefordítani. A Tomb azonban becenév, és úgy döntöttem, a hangulat érdekében legalább annyira megérdemli hogy magyarítsam, mint a Grinder – Daráló – a ford.

Forrás: Jump Point 14

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.