Hades-rendszer

“A Hades III irányába állítottam a hajóm automatikáját, és lemásztam a harmadfedélzetre. Ahogy raktér irányába indultam, valamit észrevettem a sötétben. Nem mondanám biztosra, hogy ember volt, de legalábbis humanoid. Az volt a benyomásom, hogy kékes erekkel borított csupasz izomzatot látok. Felém fordult és rám emelte a tekintetét, amikor a hajó hirtelen megrázkódott. Eltűnt. Az egész csak egy töredék másodpercig tartott, de a jelenlétének szörnyű érzése valahogy ottmaradt. Mintha valami olyasmit láttam volna, amit az elmém képtelen volt megérteni. Ez az érzés sosem múlt el. Amikor hazaértem, eladtam a hajót, már nem éreztem a sajátomnak.” – Eli Thorn, Ugrónavigátor

A Hades egy törvény nélküli rendszer, amit az UEE csillagtérképei elméletileg elhagyottnak minősítenek. Kékesfehér B9 IV csillagként a Hades nem sugároz elég meleget értékelhető méretű zöld sávhoz; így bár több bolygó is kering körülötte, egyik sem elég meleg az élet fenntartásához. Tágabb csillagászati értelemben (látszólag ellentmondva a szomszédságba tartozó csillagok életkorának), a Hades életciklusa végéhez közeledik.

A Hadest elsőként 2515-ben a Merry Crow (Vidám Varjú) szabad kereskedő hajó azonosította. A felfedezést hivatalosan nem katalogizálták, mert a hajó több száz konténernyi lopott fúziós hajtóművet szállított. Tizenkilenc évvel később Jake Tapps, a Crow navigátora és a legénység egyelten még élő tagja egy fillér nélkül egy bolygón ragadva találta magát. Eladta hát a hajó terjedelmes naplóit SLAM függősége finanszírozásához, így a Hades rendszert ezután a Dynamo Corporation térképezte fel, és regisztrálta hivatalosan.

A rendszer iránti érdeklődés az egekbe szökött, amikor a Dynamo felderítő hajói elvégezték az első felméréseket. Mert bár a rendszer továbbra is teljesen alkalmatlannak rémlett a terraformálásra, meggyőző bizonyítékot találtak arra, hogy a bolygók mindegyikén korábban egy mára kihalt, űrutazó civilizáció élt. Több évtizedes kutatás után érdekes kép rajzolódott ki egy fejlett társadalomról, ami végül gyilkos testvérharcban pusztította el magát. A Hades belső három bolygójának felszínét becsapódások kráterei pöttyözik, míg az utolsó hajdani bolygót szó szerint félbevágták valami máig ismeretlen módon. A pusztításnak erről a grandiózus mértékéről kapta a rendszer a nevét.

Bár üzemanyagtöltő vagy karbantartó létesítmények nincsenek a rendszerben, mégis aktív űrútvonal vezet át rajta. De nagyon kevesen térnek le a pályájukról, hogy a rendszer belsejét is megnézzék.

hellywood

Akik erre mégis hajlandóak, azok nagy része vagy xenoarchológus, vagy sírrabló. A széleskörű pusztítás ellenére sok ezer építményt azonosítottak a Hades temetői világain, és még több létezését gyanítják a föld alatt. Számtalan leletet visznek (lopnak) el ezekről a helyekről évente, és azt mondják, több, szabályszerű törvényen kívüli vállalkozás kutatja azt a technológiát, amivel a hádésziak* elpusztították magukat.

Piaci ajánlatok – Hades rendszer
Eladás: Leletek (Feketepiac) +2
Eladás: Fegyverek (Feketepiac) +2
Eladás: Kherium (Feketepiac) +1

FIGYELMEZTETÉS UTAZÓKNAK: Minden Hades rendszerből származó áru tiltott szállítmánynak minősül az UEE Xenoarcheológiai Minisztériumának jóváhagyása nélkül, és (ami a legfontosabb) az Advocacy (Felügyelet) is ennek megfelelően jár el.

Hades I

A rendszer első bolygóján egyáltalán nincs atmoszféra. Elszórt természetellenes kráterek és romok azt mutatják, hogy a hádésziak valamilyen korlátozott formában annak idején kolonizálták a Hades I-et. A tudósok nem tudták megállapítani, hogy vajon a bolygó mindig ilyen volt, vagy az atmoszféra is a háború egyik áldozata.

Hades II

A Hades II megőrzött valamit az atmoszférájából, de az bizony elég viharos. Védőruha kötelező, és a levegőben szálló vulkáni hamu mennyisége miatt a légzőkészülékről sem lehet lemondani. Burjánzó hades-i nagyvárosok nyújtóznak keresztül a tájon, mindegyik halott, és lassan semmivé kopnak az engesztelhetetlen szélben. A romok instabil természete miatt a felszíni felfedezés nagyon veszélyes

A Xi’Anok páncéllemezeihez használatos, és ezért általuk igen keresett Kherium nevű ásványnak több lelőhelyét is felfedezték a Hades II-n, azonban a rendszer archeológiai jelentősége miatt egyetlen vállalati bányászati vállalkozást sem hagytak jóvá.

Hades III

A felszínen a Hades III látványa az I és II siralmas tájképére, krátereire és lerombolt városaira hasonlít. Az atmoszféra mérgező, és csak a legfelkészültebb xenorégész csapatoknak ajánlatos landolással próbálkozni. Ennek ellenére számtalan felszíni romot sikerült dokumentálni az évek során, ezzel is táplálva egyes körök hitét abban, hogy még mindig sok felfedezni való maradta a Hades-en.

Hades01

A halál és pusztulás nem korlátozódik a Hades III felszínére. Magasan a bolygó felett a Lagrange ponton egy újkeletűbb temető is kering.Még 2901-ben egy rakományra való, levágásra szánt osoit csempésző Xi’An tragacs hajtóműve rakoncátlankodni kezdett. Mialatt a legénység az energiaellátás visszaállításával küszködött, az egyébként jámbor osoiak kiszabadultak, és elkezdték lemészárolni a legénységet, majd a mentőhajó legénységét, és végül egymást.

Hades IV

A Hades IV-et “fél bolygóként” tartják számon általában, ez az oka a hivatalos UEE nyilvántartás kissé zavarba ejtő “3.5 bolygó” bejegyzésének. Bár még az egész bolygó létezik (és nem porlott szét aszteroida övezetté), valóban határozottan két félgömbre különül. Lehetetlen egészében felfogni egy egész bolygó elpusztítására képes fegyver abszolút iszonyatát, de nehéz nem ámulni ennek a rombolásnak a látványától.

A Hades-iak

Annyi elmélet létezik a hádésziak természetéről, mint ahány csillag van az égen. Minden évben új csapatnyi frissen végzett egyetemista érkezik a rendszerbe, remélve, hogy majd ők lesznek azok akik végül megfejtik ennek a civilizációnak a rejtélyét, és minden évben frusztráltan távoznak.

Ez nem jelenti azt, hogy a hádésziakról semmit sem lehet tudni. A tudósoknak sikerült meghatározni nagyjából a méretüket, és hogy a polgárháborújukat körülbelül 300.000 évvel ezelőtt vívták. Csontvázak és építészeti bizonyítékok szerint a hádésziak kerekded lények voltak, testük középső része pedig terjedelmes. Több vékony nyúlvány (ezek száma úgy tűnik személyenként változó volt), és egy pár hosszú kar egészíti ki a képet.

Forrás: Jump Point 23

* Bár a rendszer nevénél tartottam magam a “naprendszerek nevét nem fordítjuk” szabályhoz, ha nehezemre is esett, de a faj nevénél a leírni és olvasni is egyszerűbb magyar írásmód mellett döntöttem – a ford.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.