Kérdések és válaszok: Aegis Eclipse

A mostani kérdések és válaszokban ezúttal a legújabb, fejlesztés alatt álló lopakodó bombázót, az Aegis Eclipse-t vesszük górcső alá.

K: Hogyan értelmezitek a lopakodást mint képességet a Star Citizen univerzumában?

V: A Star Citizenben a lopakodás annyit tesz majd, hogy a különféle érzékelésre kitalált játékmechanikákkal mint például a radar vagy a szkenner nehezen leszel majd felfedezhető.Ahogy már említettük a Sabre kérdések és válaszokban, a Sabre és az Eclipse már az alapoktól kezdve lopakodásra lett tervezve, míg például a Hornet Ghost csak át lett szerelve hogy legyen ilyen képessége. Ennek a két hajónak nem csak a különlegesen tervezett hajótest miatt lesz nagyobb esélye rejtve maradni, a lopakodásra alkalmas felszereltség a hajóhoz alapból járni fog.
Jelenleg, felhasználás szerint az alábbi osztályokra bonthatjuk a különféle hajó komponenseket: hadászati, civil, ipari, álcázás, és versenyzés. A álcázó osztályú felszerelés mind közül a legkevesebb infra és elektromágneses sugárzást fogja kibocsájtani, mindezt sajnos a nyers teljesítmény, és a tartósság kárára. A többi osztálynak is meglesznek a maga előnyei és hátrányai, így a játékos kedve szerint válogathat majd, hogy a lehető legjobban finomhangolja hajóját. Az olyan hajók mint például az Eclipse esetében gyárilag az összes felszerelés álcázó osztályú lesz, a Sabernél az alcázó osztályú cuccok mellett már lesz néhány hadászati is, viszont a Ghost gyárilag csak civil és álcázó osztályú komponensekkel fog rendlkezni. A különböző komponens osztályokat a jövőben alaposabban is ki fogjuk vesézni.

K: Köztudott hogy az Eclipseszel újfajta álcázó komponensek fognak a játékban megjelenni. Van e terv a régebbi lopakodó hajók mint például a Sabre és a Ghost felújítására hogy ezeket a hajókat is fel lehessen szerelni az új, Eclipsen megjelent technikával, vagy azok Eclipse exklúzív dolgok lesznek?

V: Nagyon ritka hogy a komponensek zárolva legyenek egy hajótestre, és jelenleg az Eclipsszen megtalálható elemek mint pl a generátor vagy a pajzs egyike sem zárolt. Ahogy már korábban említettük, a hajóelemeket osztályokra bonthatjuk mint amilyen a álcázó osztály is, ami jelentős előnyöket nyújt mikor a jelkibocsájtás csökkentéséről van szó, így a szóban forgó hajók vagy alapból rendelkezni fognak ilyen osztályú felszereléssel, vagy fel lehet őket arra majd szerelni.

K: Tekinthetjük-e majd a 9-es méretű torpedót “átütő erőnek”, mikor a Retaliatoron 9-es, a Polariszon már 10-es méretű torpedók vannak?

V: Az Eclipset már az elejétől 9-es méretű torpedókkal tervezték, a buktató ott van, hogy mást nem is nagyon visz magával, valamint kicsit törékeny, és lomha is. Nem egy kimondott közelharci vadász, inkább egy nagyon specializált bombázó, ami miután célba juttatta a rakományát csendben elhagyja a területet. Az Eclipse 3db 9es méretű torpedót tud magával vinni, ezen feleül 2 darab 2-es méretű gatling is lesz a repertoárjában. Ezekkel a nagyobb torpedókkal és a két gatlinggal is eltart majd egy darabig a kisebb célpontok befogása, így ez és a hajó lomhasága kissé megnehezíti majd a hajóval való közelharcot.

K: Ez a 330 dolláros árcédula kicsit borsos, tekintettel arra hogy ez egy egyszemélyes hajó, valamint hogy jelenleg csak kevés infó áll arról rendekezésre. Mi a szándék a hajó tervezéséve mögött ami miatt esetleg megérheti a magas árat, talán van valami amit a polgárok figyelmen kívül hagynak? 

V: Az Eclipse a maga méretével és távolsági fegyverzetével jócskán túltesz a hasonló tomegű hajókon. Képes megsemmisíteni a nagyobb, valamint súlyos sérülést okozni még a kapitális hajóknak is. Az erre specializált álcázó osztályú komponensekkel való felszereltsége, valamint a nagy méretű torpedói teljességgel alkalmassá teszi hogy ezt véghez vigye.
Ami a hajó jövendőbeli árcéduláját illeti, szeretnénk ha figyelembe vennétek hogy a hajó a komponenseivel együtt a játékon belüli árához képest alul van árazva. Régebben elég nehéz volt meghatórozni az egyes hajók árát, mikor azok a tervezés során különféle fázisokon mentek keresztül. A jelenlegi gyártási módszerekkel már elég jól behatárolható a hajók jövöbeli értéke.

K: Elképzelhető-e hogy lesznek olyan magánvállalatok amelyek felhasználva a torpedó tárolási képességét átépítik az Eclipse-t, monjduk lopakodó teherszállítóvá?

V: Vicces felvetés, de jelenleg ilyesmi nincs tervben.

K: Moduláris lesz e a hajó torpedó tárolója, hogy a átépíthető legyen az mondjuk elektronikus hadviseléshez?

V: A hajó tárolója jelenleg nem moduláris, és ebben a pillanatban nincs ilyesmi tervben. Az Eclipse egy kimondott feladatra lett tervezve, bár mondjuk a Vanguard már kissé jobban moduláris.

K: Képes lesz-e majd az Eclipse más fajta torpedót is magával vinni, mint például  hagyományos fajtát, vagy S5-ös méretűt, mint amilyennel például a Gladiátor is fel van szerelve?

V: Ismételten, az Eclipse egy nagyon-nagyon specializált hajó, amit arra terveztek hogy kitűnjön mikor nagy romboló képességű fegyverzet célbajuttatásáról van szó. Más egyenlőre nincs is tervben.

K: Mekkora méretű hangárba fog az Eclipse beférni?

V:  Az tény hogy méretes hajóról van szó. Míg egy Polaris rakterébe biztosan nem fog beférni, egy Javelin hangárjába szűkösen talán már igen.

K: Torpedóival tud-e majd támadni földi és levegőben lévő célpontokat egyaránt?

V: Ha be tudod fogni a célt akkor tüzelhetsz rá, nem számít hogy az a levegőben vagy a földön van e.

K: Mégis mekkora hatótávja lesz a hajó quantum hajtóművének?

V: Hatótávot tekintve, az Eclipse mivel mégis csak egy hordozó ihlette bombázó, valahol a Gladiátor és a Harbinger közé tehető, és várakozásaink szerint ott is fog maradni. Jelenleg nem rendelkezik számottevő extra üzemanyag tárolási képességgel, így ahelyett hogy egymásutánban próbálnánk behúzni a küldetéseket amikhez talán egy Retaliator vagy egy Harbinger jobb lenne, az Eclipseszel egyszerre egy küldetésre való tervezés  szerintünk talán a legjobb ötlet.

K: Képes lesz-e például egy Terrapin időben észlelni a rejtett bombázót, és értesíteni a flottát?

V: Lehetséges, bár egyik hajónak sem lesz könnyű. A Terrapin nagyon hatékony mikor felderítésről van szó, és míg egy Eclipse alacsony jelkibocsájtásban nagyon jó, akkor is lesz egy minimális jel ami álltal észlelni lehet majd. Egy Terrapinnal jó helyen és időben, megfelelő operátorral az Eclipse sarkában képes lesz észlelni, de az hogy a figyelmeztetés időben célba ér e, az már egy teljesen más történet.

K: Milyen feladatot szántok az Eclipse-nek a civil szférában, lehetséges lesz e a torpedótároló átépítése mondjuk adattárolónak, vagy raktérnek, vagy ez a hajó leginkább külsős, a hadseregen kívüli megbízásokra lesz majd kitalálva?

V: Nincs tervben a cserélhetó tároló, ezt a hajót egyetlen célra építették.

K: Milyen lesz az Eclipse gyorsasága, és fordulási képessége?

V: A jelenlegi tervek szerint az Eclipse kimondottan gyors lenne (egyenes vonalban), a sebessége összehasonlítható a Gladiuséval, de a fordulékonysága kifejezetten gyatra, azt szintén talán a Gladiusével lehetne összhasonlítani.

K: Mégis hány darab Eclipse lesz szükséges ahoz hogy térdre kényszerítsünk mondjuk egy 890 Jump-ot egy Polarist vagy egy Idrist?

V: Mint mindíg, úgy most is előre kell vetítenünk a tényt, hogy minden ami jelenleg a játékban van a fejlesztés során módosulhat, de a dolgok jelenlegi állása szerint megosztunk pár forgatókönyvet:
A párban, észrevétlenül haladó Eclipse bombázók egy levont pajzsú, védtelen Idrist a megfelelő helyen eltalálva könnyen térdre kényszeríthetnének. Egy ekkora célpont megtámadása megfelelő támogató erő nélkül elég őrült ötletnek tűnhet ha azt nézzük hogy annak a pár támadó Eclipse-nek az Idrishez képest milyen védelmi és elhárító képessége van. Mindazonáltal a közepes kapitál méretű hajók már jóval sebezhetőbbek egy vagy két Eclipse ellen, míg a kapitál méretű hajók ellen szükséges lehet egy előzetes csapás amit például Eclipse kivitelezne, utána pedíg például Retaliátorok, Gladiátorok, vagyHarbingerek folytatnák tovább a támadást.

K: Az a párban lévő fix ballisztikus gatling képes lesz-e támadni bármi jelentősebbet?

V: Míg a fegyverzet csak egy tényező ami befolyásolhatja egy közelharc kimenetelét, az eclipszéhez hasonló fegyverzet olyan hajókon amit direkt közelharcra terveztek gyakran hatékonyabb, mint egy olyan specializált hajón mint  az Elcipse. Itt leginkább elrettentésnek szánták, egy olyan fegyvernek amivel a már vergődő ellenfél szenvedését lehet megrövidíteni, mintsem hogy azzal egyből csatába ugorjunk. Az Eclipset nem arra találták ki hogy közelharcban manőverezgessünk. Ez egy specializált hajó egy végtelenül egyszerű feladatra tervezve: Hogy csendben eljuttassa a címzettnek a halálos csomagját.

K: Tekintettel a hajó érzékeny természetére, limitálva lesz e annak a játékon belül  maximális száma, a tulajdonjog megszerezhetőségét például hírnévhez kötve? A UEE fog e tenni bármit is hogy ilyen hajó ne kerüljön kalóz kezekbe?

V: A 2947-es kiáltvánnyal az Eclipse exportálhatóvá vált, ez alatt azt értjük hogy a UEE haderején kívüli választott csoportok is hozzájuthatnak (beleértve téged is!). Várakozásaink szerint be lesz határolva hogy egy adott időben egy kimondott hajóból hány darab készülhet, ebbe beleértve lehetséges faktorokat mint például a kérdésben említett hírnév is. Valószínűtlen hogy a UEE közvetlenül árusítana bombázókat ismert kalózoknak vagy bűnözőknek, bár az ilyen személyek esetében könnyen elképzelhető hogy más úton is hozzá tudnak majd jutni.

K: Hol helyezkedik el egy Eclipse mikor távolságról, sebességről, manőverezhetőségről, fegyverzetről, túlélési képességről, feladatbeli rugalmasságról, vagy ugró képességről van szó?

V: A megtehető távolság meghatározása trükkös lehet, de az idő és távolság tekintetében talán ez lehetne a sorrend: Polaris, Retaliator, Harbinger, Eclipse, Gladiator. Az első három mind képes hosszú táv megtételére köszönhetően az azt lehetővé tévő fedélzeti felszerelésnek, míg egy Eclipse vagy egy Gladiátor annak hiányában csak rövidebb távot tud teljesíteni.
Mivel a sebességek a fejlesztés folyamán folyamatosan változni fognak, SCM sebességet nézve a sorrend a gyorsabbtól haladva a lassabbig a következő lenne:  Eclipse, Gladiator, Harbinger, Retaliator, Polaris.
A manőverezés lesz az Eclipse Achilles sarka, és így az a sorrend végén tanyázik, amit még egy Gladiator vagy egy Harbinger is könnyen kimanőverezne.
A fegyverzet az megint egy olyan dolog amit nem könnyű összehasonlítani más hajókéval, mivel az Eclipse nyilvánvalóan igen komoly csapásmérő erőt cipel magával, bár miután egy Eclipse megszabadul a torpedóitól, a pilótótának figyelembe kell vennie ha úgy dönt hogy marad a harcmezőn, hogy annak újratöltés nélkül a hadászati ereje számottevően csökken. Ha az a szándékod hogy a torpedók ledobása után nem hagyod el a harcmezőt, akkor azt tudnod kell hogy az Eclipse-t nem arra tervezték hogy hosszabban harcba bocsátkozzon, erre a feladatra egy Harbinger vagy egy Gladiátor talán alkalmasabb lenne. A túlélési képességet figyelembe véve egy Eclipse kevésbé tartós, nem bírja annyira a csapásokat  egy Gladiátor vagy egy Harbingerhez képest. Várhatóan az ütéseket egy szinten bírja majd egy 300i-vel.
Tulajdonképpen ha a hajót arra használod majd amire tervezve lett, akkor szerepét tekintve minden más hajó fölé fog nőni, viszont mindezen felül az Eclipse hasztalan lesz mikor tárolási képességet, az egyszemélyes legénységet, a beltér hiányát, vagy a limitált fegyverzetet vesszük számításba. A Harbinger lehetővé teszi majd hogy hosszabb időt a ‘verzumban tölts, valamint egy Gladiátor több oldalról is képes lesz bevinni ütéseket.

Hogy összegezzük a tervben lévő szerepköröket a négy bombázó között leosztva ( A polaris kivételével):

 • A Gladiátor egy rövid hatótóvú bombázó, ami képes sebzés elnyelésére, valamint csapásmérésre is.
 • Az Eclipse egy közepes hatótóvú lopakodó bombázó, ami képes az ellenség mögé lopakodni, a nagy rombolóerejű torpedóit célbajuttatni, majd lehetőleg kivonni magát a csatából köszönhetően a szegényes védelmi képességeinek.
 • A Harbinger egy közepes-nagy hatótávú bombázó, ami nagyobb fegyverzetet képes magával vinni mint a Gladiátor,  jobban bírja az ütéseket, valamint a mélyűrbeli túlélési képességei is jobbak, csak mindez az Eclipse lopakodó képessége nékül.
 • A Retaliátor egy dedikált nagy hatótávú bombázó, ami mind közül a legütőképesebb fegyverzetet, és a legtöbb embert képes magával vinni. Képes fenttartani a működését még hosszan a mélyűrbe való utazáskor is, valamint ideális a hosszútávú csapásmérésre. Ez egy jó alkalom hogy elmondjuk, tisztában vagyunk a közösség aggodalmával a Reti kapacitást, torony viselkedést, tervezését illetően, és bár nem tudjuk biztosan hogy mikor lesznek ezek számba véve, szeretnénk ha tudnátok hogy ezek a problémák a radarunkon vannak, és a közeljövőben szeretnénk majd velük foglalkozni.

K: Lesz e rá lehetőség hogy a képen is látható ponyvát megvásárolhassuk, hogy azzal lefedjük a hangárban lévő Eclipse-ünket?

V: Miközben a Történeti Igazságosság Törvénye lehetővé tette egy a múltban szigorúan titkosként kezelt UEEN haderejével kapcsolatos információ a köz számára elérhetővé tételét (beleértve az Eclipse bombázó létezését), az a Crusader Industries B419-AR Taktikai Álcázó Ponyváról való értekezést semmilyen formában nem teszi lehetővé, bármiféle említését annak képességeiről vagy elérhetőségéről jelenteni kell a legközelebbi Ügyvivőségen.

Az eredeti angol nyelvű cikk az RSI oldalán

 • 2017-05-27 - 09:01
  Permalink

  Köszi!
  Nah a Polarist miért hagyták ki? 🙂

  Válasz
 • 2017-05-27 - 15:41
  Permalink

  Nekem nagyon tetszik, csak ez annyira speciális gép, hogy alapjátékra használhatatlan. SQ42-ben fogjuk használni, aztán soha többet. 😀 Én még várom azt a konvojkísérő kis-közepes méretű hordozót, amit szükségesnek érzek a repertoárba. Mittudomén 250 méter hosszú, és 8-10 vadászt-bombázót képes cipelni. Egy HULL-konvojt alapjáraton szerintem 1-2 ilyennek kellene kísérnie. Na ha lesz ilyen, akkor lesz értelme az eclipse-nek is, mer akkor kell a flottába, hogy a konvojt megtámadó esetleges nagyobb dögökre is tudjon az ember valamit lépni. Köszi Gábor a fordítást!

  Válasz
 • 2017-05-28 - 09:06
  Permalink

  Akkor csóri Polaris/Idris/Javelin kapitányok megnyugodhatnak mert rájuk nem lesz veszélyes az Eclipse. Ja várjál csak…

  Válasz
 • 2017-05-28 - 11:21
  Permalink

  Azért nem fogsz vásárolni egy eclipse-t, hogy 3 torpedót beleengedhess valami nagyba. Mert ezzel a géppel ennyi a játék, mint ahogy igyekezett tisztázni a fejlesztő. Ettől még a mesterséges intelligencia használhat, és akárhol feltűnhetnek ilyen gépek, éppen csak a játékosoknak ez nem fogja megérni, mert nem tudnak vele mit kezdeni. A hatékonysága is kérdés, mivel torpedót lő ki, és azt még nem tudjuk, hogy hány százalékban fognak találni ezek a ketyerék. 3-ból egy se megy be, az elég frusztráló lehet úgy, hogy mehetsz utána haza. 😀

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.