Kérdések és válaszok: Banu Defender

A Banu protektorátusban, a kereskedők nagy mennyiségű és értékes rakomány szállításával válnak híressé. Míg a legfőbb szállítóhajójuknak számító Merchantman tetemes szállítási képességekkel bír, addíg védelmi képességei finoman szólva is hagy kívánni való maga után.

 

K: Foglalkoztok e majd a pilótafülkéből való, jelenleg elég korlátozott kilátással?

V: A rövid válasz: igen.
Kicsit hosszabban: Ahogy kifejtettük az előfizetői fórumon, és jeleztük ez ehavi Jump Pointban is, még mielőtt a defender vásár elkezdődött, már volt néhány megoldásunk a kilátással kapcsolatos problémára. Miközben jelenleg több megoldást is számításba veszünk, ezek egyike sem fogja döntően befolyásolni a hajó általános kinézetét, viszont reményeink szerint nagyban segíti majd a pilóta és a segédpilóta kilátását.

 

K: A hajó elülső villái visszahajthatóak lesznek e a jobb kilátás érdekében?

V: A villák játékbeli mechanikája szerint nagymértékben mozgathatóak lehetnének, így valószínűleg ezek lefelé/kifelé mozgatásával érjük majd el a kívánt kilátást.

 

K: Hogyan lesz összehasonlítható a Defender hatótávja és mobilitása más, hasonló kategóriás hajókéval?

V: A Banu azért fejlesztette ki a Defendert, hogy védelmet és kíséretet biztosítson a Merchantmannak, szóval a hajó tervei szerint a hasonló méretű hajókhoz viszonyítva sokkal hosszabb távra lesz bevethető, köszönhetően az alacsony üzemanyagfogyasztásnak, a dupla üzemanyagtartálynak, valamint a nagyméretű quantum hajtóműnek.
Szándékaink szerint a hasonló méretű hajókhoz viszonyítva a defendernek lesz egy kis előnye, ez főként a könnyű szerkezetű hajótesnek, valamint a Xi’An hajtómű technnológiának lesz köszönhető. A játék tervezésekor az egyensúlyra törekszünk, ezért a hajó megnövelt mozgékonyságát és hatótávját csak a páncélzat kárára tudjuk kivitelezni, így egy jó pilótának fürgének kell majd lennie ahhoz hogy előnybe kerüljön.ú

 

K: Az S3 gimbalos felfüggesztés, magába foglalja e már a gimbalnak köszönhető méretcsökkenést vagy nem?

V: Amit a hajó adatainál megadtunk méretet az a felfüggesztést mint magát jelöli, szóval a méretcsökkenés még nincs benne. Mindazonáltal ezek teljes értékű S3-as pontok, így képesek kezelni az S2-es gimbalos fegyvereket.

 

K: Felszerelhetőek e fix S3-as fegyverek, ahelyett hogy gimbalos csúzlikat raknánk a hajóra?

V: Igen, a fegyver felfüggesztés jelenlegi tervei szerint, választhattok majd a fix S3 és a gimbalos S2 között. Az efféle fegyverzetet reményeink szerint a szóló pilóta is kedvelni fogja, valamint használható lesz amolyan fedélzeti munkamegosztás során is, ahol a másodpilóta más fontos dolgokra koncentrálhat mint amilyen a pajzs kezelése vagy energia elosztás,  mivel fix fegyverek esetében a másodpilóta a hajó irányítási képességének hiányában azzal nem igazán tudna célozni.

 

K: Alapfelszereltség lesz e az ugróhajtómű?

V: Természetesen!
Miközben nem minden vadász esetében alapfelszereltség az ugróhajtómű, A Defender feladatkörében a kíséret nagy szerepet kap, így természetes hogy ez a hajó alapfelszereltségéhez fog tartozni.

 

K: Lehetséges lesz e Defendert tárolni a Merchantman rakterében?

V: Jelenleg lehetőségeken gondolkozunk ennek kapcsán, így ez a kérdés nincs még eldöntve.

 

K: Miben különbözik a Banu fegyverzet más népekétől?

V: A Defenderrel egy új fegyverfajta kerül bevezetésre, ez pedíg a tachionágyú!
Ez egy energia alapú fegyver, ami extrém nagy sebességgel lövi ki a lövedéket, így a méretbeli társaihoz viszonyítva ez egy nagyon nagy hatótávú és nagyon pontos fegyver lesz, bár a teljesítmény karakterisztikája, és a balansz is még tervezés alatt áll. Némely polgár már bizonyára észrevette  a néhány héttel ezelőtti sneak peekben, hogy a tachionágyú tervezése eltér a Banu technológia fő irányától. A UEE történészei egyenesen azt gyanitják hogy a Banu más népek technológiájából “vett kölcsön” mikor ezt a fegyvert megalkotta.

 

K: A harci képességeket tekintve, a hajó mennyire lesz összehasonlítható egy Super Hornettel, vagy egy Sabre-rel?

V: A Defender kissé mozgékonyabb az emberiség jelenlegi csúcs vadászaival szemben mint amilyen a Hornet vagy a Sabre, míg ezen utóbbi hajók viszont jobban bírják a sérülést, valamint jobb fegyverzetük is van. A Defender remek lesz majd az ellenfél elterelésére és összezavarására, így adva esélyt a potenciális célpontnak (például egy Merchantmannak ) hogy elmeneküljön. A sebességük és mozgékonyságuk miatt hasznosak lesznek mikor például egy pozíciót kell majd tartani, a lehetséges veszélyforrás elébe kell menni, vagy gyorsan kell lereagálni egy oldalról támadó manővert. Ezek a jellemzők teszik a Defendert igazi védelmezővé, és választás elé állítja majd a támadókat hogy feláldozzák e az értékes plusz időt és üzemanyagot hogy felülkerekedjenek az igen mozgékony kíséreten, vagy a tűzerejüket figyelmen kívül hagyva a célpontra fókoszálnak inkább. Mivel a fosztogatók is a hasónló mozgékony, gyenge páncélzatú, de erős fegyverzetű hajókat szeretik használni, így a válasz nem is olyan egyértelmű.
A Defender robosztus pajzsa kombinálva a mozgékonyságával, egy jó pilóta kezében szívós ellenfél, de egy frontális 1v1-ben mondjuk egy Sabre vagy egy Hornet ellen lehet hogy kissé hátrányban lesz majd. Mindkét utóbbi vadász  arra lett tervezve hogy folyamatosan tűz alatt tartsák az ellenfelet, különösen ha a figyelmük nem terelődik másfelé, így a Defenderre nézve ezek a hajók igazi kihívást jelentenek majd. Ha választanunk kellene a három közül, akkor arra a pilótára fogadnánk aki a legjobban ki tudja majd használni a hajóját.

 

K: Mennyire lesz használható a hajó egy szóló pióta kezében?

V: Igen, a Defender teljességgel használható lesz egy személlyel is. A jelenlegi állapotában repülhető Super Hornettel egyenlő mértékben lesz hasznos a másodpilóta alkalmazása. A Defenderben ülő másodpilóta legnagyobb előnye a fegyverek/pajzsok illetve a hajórendszerek optimális kezelése lenne, míg a pilóta kizárólag a manőverezésre koncentrálhatna, vagy beugorhatna hátra hogy javítást végezzen, hogy így tartsa a Defendert hosszan a csatában.
A Banu rendszerint két fővel szereti repülni a Defendert, de a játékosnak a döntés a saját kezében lesz. Mivel a Defender nagyban támaszkodik a pajzsára mintsem a páncélzatra, egy másodpilóta jelenléte nagyban befolyásolja majd a hajó teljesítményét.

 

K: Rendelkezni fog e a hajó raktérrel?

V: Nem. A Banu előszeretettel hagyja a rakomány szállítást kizárólag a Merchantmanra, aminek több mint elégséges a szállítási képessége :).  Ha nem szállítunk magunkkal a hajóhoz netán szükséges felszerelést, akkor esetleg lehet hely a személyes tárgyaknak, de ez nem lesz ugyanaz mint a komolyabb áruhoz szükséges dedikált raktérrel rendelkezni, mint amilyen a raklap, vagy a láda méret.

 

K: Mivel ez egy mozgékony hajó, hogyan lesz az hasonlítható mondjuk egy Sabre-hez, Buccaneerhez, vagy Khartu-al-hoz?

V: A Khartu-Al főként a mozgékonyságára hagyakszik, így ebben a kategóriában nehéz felvenni vele a versenyt, különösen a könnyen páncélozott Scout esetében. Ha az utazó vagy az utánégető sebességét nézzük akkor a Defendernek lesz némi előnye a Sabre-rel szemben. A manőverezést tekintve egy kevéssel a Buccaneert is felül  fogja múlni, de a retro thruster (amikor egy irány ellen hat a manőverező hajtómű) és az oldalazási képessége a Buccaneernek kissé jobb lesz.

 

K: Mivel úgytűnik belülről hozzáférést kapunk a hajó legtöbb komponenséhez, könnyebb lesz e a hajó karbantartása más hajókéhoz viszonyítva?

V: Igen, a hajó alkatrészeinek belülről való hozzáférése nagyban megkönnyíti majd a hajó karbantartását, különösen mikor a hajó uton van. Más, különösen együléses hajók esetében nem igazán beszélhetünk járható folyosóról,így azok alkatrészei leginkább kívülről lesznek elérhetőek, amihez a pilótának ki kell lépnie a hajóból ahoz hogy a javításokat elvégezze. Az űrben ez egyet jelent az űrsétával, amit a csata közben nagyon nehéz lesz kivitelezni, ha nem egyenesen lehetetlen. Mikor egy Merchantman úton van, egy megállás nem igazán kivitelezhető, így egy olyan kíséret ami tartani tudja a lépést megéri majd a pénzét, vagyis leginkább azt a pénzt amit a Defenderrel kísérsz majd.

 

K: A hajó pajzsai a Tevarin származásnak köszönhetően fog e majd jobban teljesíteni?

Egy újabb pont amit tárgyaltunk az eheti Town Hall-ban!
A Tevarin a pajzstechnológa mesterei, különösen az ő idejükben számítottak annak. A Tevarin háború alatt az ők falanx (phalanx) és levegő (air) pajzsai sokkal jobb teljesítményűek, és sokkal kifinomultabbak voltak az akkori UPE pajzsokhoz képest.  A Defender pajzsa attól hogy nem falanx tervezés még Tevarin eredetű, a hajó méretéhez képest elég nagy méretűnek tűnhet. Ezt és a Xi’An féle meghajtást is egy igen meggyőző kettős energiaellátó rendszer látja majd el energiával.

 

K: Mennyire lesz jó a hajónak a hatótávolsága? Elsősorban a kisérni szándékozott hajókhoz viszonyítva mint például a Merchantman?

V: A maga kategóriájában nagyon jó hatótávja lesz.
Míg a Defendernek hatótóvban igazából nem szabadna felvenni a versenyt a Merchantmannal, A Defender mérete miatt felszerelhető energia hatékony ugróhajtóművel, és bőségesen el lehet látni üzemanyaggal. Viszont egy Merchantmannak ami folyamatosan maga mellett akarja tudni a kíséretét, az miatt még így is többször kell majd megállnia hogy feltankoljon, mintha csak maga lenne. Mindezek elenére, ha egy rendszerek közti utazásra adod a fejed, és a legjobb méret/hatótávú vadászt keresed, akkor a Defender lesz a legjobb választás.

 

K: A Banu felszereltsége között megtalálható lesz e majd valamiféle menekülési lehetőség?

V: Igen!
A Banu a maguk mesterségét tekintve magasan képzettnek számítanak, ezáltal nagy hangsúlyt fektetnek a legénység védelmére. Mindkét pilótafülke rendelkezni fog menekülési megoldással, ami egy kapszulát jelent majd, amit egymástól függetlenül lehet majd kilőni.

 

K: Az olyan elemek mint a Xi’An hajtómű, Tevarin pajzs, és a tachion fegyverek a hajó kozponti tilajdonságaiként kerültek kitárgyalásra. Ezek a komponensek zárolva lesznek e a hajótesten belül mint például a Vanguard esetében az orr ágyú?

V: A hajtómű, a pajzsgenerátor és a fegyverzet is cserélhetőek lesznek. A komponensek közötti cserebere nem lesz eltérő a Defender esetében sem.

 

K: Hogyan fog a Defender viselkedni a légkörben való repüléskor?

V: A hajó elég vékony ahoz hogy a levegő ne dobálja, viszont a manőverezése kis csorbát fog szenvedni ahhoz képest amit nul gravitációban tudna. Eredetileg a hajó képes a Merchantmant kísérni földre való leszállás esetén is, miközben a védelmi képességei nem változnak.

 

K: Szerintetek ezt a hajót ezzel a nagy hatótóvú, és nagy sebzésű fegyverrel szánta használatra a készője?

V: A Defender egy gyors és mozgékony vadász, ami a megfelelő pozícióba tudja magát manőverezni hogy hatékonyan tüzeljen, így a tachion fegyverzet jól illik a hajóra. Viszont természetesen ahogy mindig is, ha a fegyverzet nem megfelelő a számodra akkor nyugodtan kicserélheted olyanra amivel jobban megtalálod a hangot.

 

K: Miért van a hajón csak 1xS1-es pajzs, és emellé egy 1xS1-es pajzsgenerátor feltüntetve?

A hajón egy S2-es pajzsgenerátor, és 2xS1-es pajzs található.
Ahogy már jeleztük a havi jelentésben, az Around the Verse-ben, és az eheti Town hall-ban is, a hajók tulajdonságainak a rsi weboldalán való korrekt feltüntetése még mindíg kidolgozás alatt van, ennek leginkább a tárgyrendszer 2.0 az oka. Így ebben a jelenlegi helyzetben nem ad korrekt leírást a hajókról. Amit ebben a cikkben leírtunk az a hajó brossúrájában megtalálható információkkal nagyjából azonos.

 

K: Lesz e 2-es és 3-as méretű tachion fegyver elérhető az EA üzletében mikor a Defender repülhetővé válik?

V: Szeretnénk a tachion fegyverek teljes méret skáláját minnél gyorsabban elérhetővé tenni, de ez erőforrástól függ leginkább, így lehet hogy a hajó repülhetővé válásakor csak S2 lesz elérhető.

 

 

Az eredeti Kérdések és Válaszok az RSI oldalán.

Kérdések és válaszok: Banu Defender” bejegyzéshez egy hozzászólás

  • 2017-04-30 - 22:02
    Permalink

    Köszi szépen gábor (és shed a 3.32-őt)! 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.