Nyx-rendszer

A Nyxet 2852-ben, a frissen megalakult Egyesült Földi Birodalom terjeszkedésének csúcsán fedezték fel. A rendszer egy F-típusú, fősorozatbeli csillag körül keringő három jelentéktelen bolygóból áll. Asztronómiai vonatkozásban a Nyx legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy egy sötét nebula peremén helyezkedik el, ami mindhárom bolygó pályáját beborítja. A nebula gázai erősen rontják a látótávolságot, és komolyan korlátozzák a szkennerek használhatóságát… a rendszer kevés számú lakójának örömére

A rendszert először a Stanton rendszer ugrópontján keresztül fedezte fel Carla Larry ugrónavigátor. Carla hivatalos jelentése szerint a rendszer nem keltette fel az érdeklődését, egész pontosan ezt írta “híján van ásványi lelőhelyeknek, és ésszerű, kifizetődő terraformálási lehetőségeknek”. Larry megpróbálta a három bolygót Lou, Morgan, és Ashley névvel bejegyeztetni, nyilván három, akkoriban folyó romantikus kalandja után. Az UEE kormányzat a szokásos eljárásmód szerint persze sosem ismerte el ezeket a neveket, és azok nem is terjedtek el szélesebb körben. Hogy vajon a rendszer merész fefedezője el tudta-e bűvölni a nevek viselőit a gesztussal, az kimaradt a történelemkönyvekből.

JumpPoint_02-11_Nov_14-First-Platform-Station 3

Az elmúlt két évszázadban Nyx szerepe kibővült azzal, hogy a Castra-Stanton útvonal egyik állomásává vált, miáltal mindenkor jelentős értékű áru halad át a rendszeren. Kisebb mértékű kalózkodás nem ritka, a rendszer nebulájának is köszönhetően, ezért az utazók jobban teszik, ha ne kóborolnak el a szabvány űrútvonalaktól utazás közben.

Nyx I

A rendszer első bolygója egy mag nélküli, napégette világ, amit értékes ásványaitól már régen megszabadítottak. Nem sokkal a rendszer felfedezése után egy rutin felmérés nagy finomságú fémek jelenlétét mutatta ki a bolygó felszíne alatt. Miután ennek híre ment, a bolygó rövid időre a Golden Horizon katonaság által támogatott bányavállalkozásának fókuszpontja lett, és ötven év alatt teljesen ki is fosztották a készleteit, amivel aztán a Kilianon a Birodalom háborús erőfeszítéseit táplálták. 2630-ra a Nyx I teljesen haszontalanná vált, és az emberi jelenlétnek nagyon kevés nyoma maradt.

Nyx II

Szmogos, elhagyott világ ugyan, de a Nyx II-t hajdan számításba vették mint esetleg terraformálható bolygót. Vastag sav és széndioxid felhők borítják, ráadásul a zöld sáv belső határán egyensúlyozik. Ennek ellenére komolyan tanulmányozták, hogy lakhatóvá lehetne-e tenni. A végeredmény az volt, hogy bár lehetséges lenne, de több generáció munkáját igényelné, és kevés haszonnal járna azon kívül, hogy a nebula gázai közt egy különösen jól elrejtett bázis lenne létrehozható. Járművön kívül tevékenykedni magán a bolygón halálos; még ha a felfedező védve is van a korrozív elemektől, a nagy nyomású atmoszférát nem lenne képes elviselni.

JumpPoint_02-11_Nov_14-First-Platform-Station 2

Aszteroidák & Delamar

A Nyx napjától nagyjából 8 CsE távolságra sűrű aszteroida öv kering. Ez a mező nem kínál értékes ásványokat, viszont a nebula miatt igen jó búvóhelyet jelent.Ismeretlen számú kisebb település alakult ki a környék asztoriodáin, mindegyikük behozatalra szorul a túléléshez szükséges árukból (ez a Nyxben megmaradt utolsó kereskedelmi lehetőséget jelenti). Ezek az apró, feltérképezetlen aszteroida bázisok sokféle telepesnek adnak otthon, olyanoktól kezdve, akik elvi alapon akarnak az UEE-n kívül élni, egészen azokig, akik a törvényen kívüli boldogulást keresik. A rendszerben folytatott, rendszerint a stantoni szállítmányok ellen végrehajtott kalóztámadások is valószínűleg a mezőben megbújó nagyobb bázisokról indulnak.

Ezeknek a településeknek a legnevezetesebbike Delamar, az aszteroidák közt a legnagyobb. A kisbolygó méretű Delamar a Nyx öv mélyén rejtőzik. A települést az elnyomó Messer éra idején alapították szabadgondolkodók, és ma is a radikalizmus, és UEE ellenes gondolatok melegágya. Ahogy a Nyx rendszer “búvóhely” híre elterjedt, egyre több bűnöző érkezett, ami folyamatos konfliktust eredményez a bűnözők kisebb csoportjai, és a politikai radikálisok közt, akik úgy érzik, a nyíltan illegális tevékenységek aláássák az ő mondanivalójuk hitelességét.

Delamart bárki meglátogathatja, aki arra jár, de a légkör erősen paranoiás. Az állomást működtetők közt állandó a félelem, hogy pillanatokon belül kiterjedt razzia indulhat ellenük. Az igazság az, hogy a kisbolygó olyan jól el van rejtve, és olyan nehezen elérhető, hogy az UEE sosem foglalkozott a gondolattal, hogy csapatokat küldjön a telep felszámolására (arról nem is beszélve, hogy az itteni disszidensek javarészt fogatlan oroszlánok, a médiában általában úgy jelennek meg, mint akik pusztán a tiltakozás kedvéért tiltakoznak a kormány ellen).

Piaci ajánlatok – Nyx Aszteroidák
Eladás: Alapvető élelmiszerek, +2
Eladás: Luxuscikkek +1
Eladás: Oxigén +1
Vétel: Kábítószerek +1

JumpPoint_02-11_Nov_14-First-Platform-Station 4

Nyx III

A Nyx rendszer utolsó bolygója, a nap fényétől távol eső jégóriás. A fagyott víz és ammónia keverékéből álló Nyx III sem terraformálható bolygóként nem jöhet szóba, sem értékes ásványi vagy egyéb kincsekkel sem bír. Nincs rajta belélegezhető atmoszféra. Bár egy fedélzeti létfenntartó berendezéssel bíró hajó hosszabb ideig is túlélhet a felszínen, de egy ilyen próbálkozásnak nem sok értelme lenne.Járművön kívüli tevékenység nem lehetséges, a hajók külső javítása is egyszerűbb vákuumban.

Forrás: Jump point 24

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.