Reclaimer FAQ

Mégiscsak vettem a fáradságot, hogy átrágjam az 1 órás kérdezz-felelek műsort a Reclaimer-rel kapcsolatban, mert sejtettem, hogy a korábbi kivonat meglehetősen hiányos. Elnézést az esetleges ismétlésekért, itt leírom a kérdéseket is és a válaszokat is a a teljesség kedvéért:

 • Van a Reclaimer-en pezsgőfürdő és/vagy bár?

Még dolgozunk a Reclaimer Super Max-on. (vicc)

 • Képesek leszünk elfoglalni egész hajókat a Reclaimer-rel a karmot használva?

Elkaphatsz egy teljes hajót a Reclaimer-rel, de nem tudod egészben betenni a raktérbe, mivel az automatikusan bedarál mindent. De ha arra akarod használni a kart, hogy megfogj cuccokat, aztán egy külső egységgel megjavítsd, az rendben van.

 • Mesélj nekünk a felderítő drone-okról.

Nos, ezek drone-ok, amik felderítenek dolgokat… 😀 Még dolgozunk a mechanikáján, de kilövöd a drone-okat, akár a rakétákat, amik aztán kameraképet adnak a vizsgált roncsmezőről vagy bármi másról, amit vizsgálni akarsz (aknamező; aszteroidamező).
Lesznek különböző felszerelések a drone-oknak mint pl. hőérzékelő, érc-szkenner bányászati célokra, stb.

 • Kicserélhetjük-e az értékmentő drone-okat harci drone-okra?

Igen. Amint csinálunk harci drone-okat…

 • Van behúzható leszálló talpa, vagy miként landol?

Tulajdonképpen még nem terveztük meg. Megkaptuk a modellt, és az első kérdésünk az volt: “Hol vannak a leszállótalpak?” Mire a művész azt mondja “Ó, nem tudtam, hogy azt is akartok…” Múlt héten küldtük vissza neki,  szóval folyamatban van.

 • Ha kalózként megtámadunk és elpusztítunk egy hajót, képes a Reclaimer eltakarítani a roncsot, mint bűnjelet?

-Igen.

-Tényleg? Ez meglepetés. Azt hittem lesz valami jeladó, vagy valami, ami tudatja az UEE-vel, hogy mi történt, de így sosem tudják meg.

-Nem hiszem, hogy sosem tudják meg. Ha elkezdenék körbejárni egy hatalmas kukásautó-dologgal és bezúznám a kisebb autókat, valaki akkor is rájönne, még ha nem is lehetne azonosítani az autókat.

 • Melyik hajó lesz elérhető a Reclaimer helyett az AC-ben?

A Hornet.

 • A drone-ok távirányításúak?

Ez a cél, hogy távirányításúak legyenek.

 • Feláldozhatóak vagy be kell valahogy gyűjteni őket?

Nagyon korai fázisban van a fejlesztés, de azt hiszem képesek lesznek fel és leszállni.

 • Lesznek Reclaimer-variánsok?

Elképzelhető, de a szuper-specializált hajóknál nagyon nehéz többféle variánst csinálni.

 • A cutter leválasztható, vagy csak kinyújtható?

Ez két külön dolog. A Cutter egy kicsi hajó, ami kirepül. Ez a neve. Ha láttál már tengerészgyalogosokat, van nekik ez a kis úszó hajójuk, ami extra ellátmányt és egyebeket szállít, na ez ahhoz hasonló. Ez teljesen külön van a nagy “kar-dologtól”.

 • Hogyan gyűjti be a Reclaimer a dolgokat?

A karom végein multitool-ok vannak. Van rajtuk fogó, vágó, szkennerek. Ha megtaláltad a roncsmeződet, benne a megfelelő roncsodat, kinyújtod a karmot, megvizsgálod, azt mondod oké, ezen a hajón nincs semmi, amit meg akarok menteni, csupán a fémet akarom újrahasznosítani.
Megfogod a karral, a hajó hátuljához húzod, a kar átfordul, betolja a feldolgozóegységbe, ami bedarálja nyers hulladékfémmé.
Ha át akarsz kutatni egy elhagyott hajót ősi műkincsekért vagy otthagyott fegyverekért akkor a kart használva felfedezed a cuccot, aztán kiszállóegységgel odamész, kiszereled az alkatrészt és a raktér tároló-részébe kerül.

 • Melyik hangár fog járni hozzá?

Aszteroida hangár.

 • Bele fog férni?

Talán. Még mindig dolgozunk azon, miként jutnak a nagyobb hajók a hangárba.

 • Használható a Reclaimer bányászati célokra is?

Lehetséges. A legtöbb hajót úgy használja az ember, ahogy akarja. Nem lesz a legtökéletesebb bányászhajó, mivel a raktér zöme elérhetetlen lesz ilyen célra, de attól még használható.

 • Használhatom a karmot, hogy űrroncsokat ütögessek?

Igen.

 • Van rá mód, ha meg akarom menteni az egész hajót és nem akarom bedarálni hulladékfémnek?

Alapjában véve, ha fel akarod támasztani a hajót, akkor nem akarod feldolgozni a Reclaimer-rel, csak a karral megfogni, és szkennelni, majd ha már megvan, hogy mi a baja kijavítani.

 • Használható a karom tartóként repülés közben? Például találok egy halott Hornet-et, és vissza akarok vele repülni a hangáromba, hogy megjavítsam.

Nem tudom ez hogyan fog működni. Valószínűleg inkább egy kisebb űrvontatóra lesz szükség. Szerintem a kihívást az jelenti majd az elhagyott hajók életre keltésében, hogy helyben kell elvégezni a javításokat. Találsz egy hajót, a barátaidnak meg kell védeniük téged míg odamész és megjavítod.

 • A kar majd használható fegyverként aktív hajók ellen?

Megpróbálhatod, de azt hiszem te több sérülést szenvednél. Az aktív hajóknak meghajtása van, ami könnyedén túlterhelheti a kart.

 • Több szintes lesz-e a Reclaimer, és ha igen, hány szint lesz?

Még nem dolgoztuk ki a belső teret, de ahogy láttátok, ez egy nagyon nagy hajó, és érdekes dolgok lesznek benne.

 • Mi történik, ha van valaki a hajóban, miközben feldolgozod?

Nagyon érdekes kérdés… Hatalmas darálókerekek vannak hátul a feldolgozóegységben, amik hatással vannak az emberi testre is…

 • Képes a Reclaimer bolygókon landolni, vagy kizárólag űrbeli használatra tervezték?

Őszintén szólva egyike a legnagyobb hajóknak, ez a legnagyobb “nem-kapitális” hajó, amit kiadtunk, szóval ez még belső megbeszélések tárgya.

 • Két pilóta kell, vagy a legénység többi tagjának más feladatai vannak?

Öt fős a legénység: három toronykezelő, egy pilóta és egy aki a kart kezeli.

 • Lecserélhető lesz a kar például egy hatalmas vonósugárra?

Ha valami jó cuccra gondolunk, ami akkora, mint a karom, azt hiszem az összes vonósugarunk sokkal kisebb és felhelyezhető a multifunkciós toronyhelyekre.

 • Befér a Reclaimer a Revel&York hangárba?

Dolgozunk a hangárok kiegészíthetőségén. Ha nem is fér majd be, lesz egy átjárócső, vagy egy űrkomp visz oda, vagy egy leszállóhelyen vár majd a közelben. Találunk majd rá módot, hogy minden hangárhoz használható legyen.

 • Használható lesz a begyűjtő-raktér hagyományos rakomány tárolására?

Nem. Pontosan ezért különítettük el.  Az arra van, hogy bezúzza a hajókat és tárolja az így kapott darát. Hagyományos szállítmányokra ott vannak a szállítóhajók.

 • Mi a különbség harcképesség terén a Constellation-széria és a Reclaimer közt?

A Reclaimer-t nem harcra tervezték. Vannak defenzív fegyverei, de nem mennék vele egy Vanduul flotta ellen. A Constellation-nek szerepéből adódóan fölénye van. A tornyai nagy területet lefednek, erős fegyvereket lehet felszerelni rá, akár egy csatauszály.

 • Mennyire lesz jó a pilóta kilátása?

Ez attól függ. Úgy véljük a fő fülkének kevesebb lesz a kilátása, de sokkal jobb lesz a kis fülkéből.


Szeretnék tisztázni pár dolgot a hajóval kapcsolatban. Elsőként a roncs ötletét, a hagyományos raktér és a roncs-raktér közti különbséget. A roncs-rakomány nem egy új ötlet, eddig is része volt a rakományrendszernek. Vannak cikkek (items) és anyagok (materials). Az előbbit konténerekben, a másikat tartályokban szállítják. Ez csupán az első alkalom, hogy egy ilyen tartályt egy hajó részévé tettünk.
Alapvetően a raktered konténerek részére lesz fenntartva, ami része a hajódnak. Most van egy tartályod, ami szintén része a hajónak, és a dolgok, amik belekerülnek, anyagok, nem cikkek. Hasonlóan a Starfarer-hez, ahol üzemagyag lesz ömlesztett árú helyett.

 A drone-ok elsődleges célja a vizsgálódás. Kiengeded őket, és elindulnak, hogy “Hé, mi az ott?”. Az információs mag alapja: “Mi az?”. Ezen a ponton kérdezned sem kell, akkor is megmondja mi az. Közvetlen kapcsolatban áll a radarral, a kommunikációs rendszerrel, megpróbál világos képet festeni a körülötted levő világról és a feladatról, amit el akarsz végezni. Az egész még a tervezés nagyon korai fázisában van, még nagyon sok tennivalónk van, és mindig van egy kis őrültség az egészben.


 • Mi volt a két reaktor ötletének alapja?

Az alap ötlet az volt, hogy elkülönítsük a roncsokkal és azok feldolgozásával kapcsolatos egységeket a hajó hagyományos egységeitől, mivel ebben a hajóban akkora plusz kiegészítő rendszerek vannak, amik meghaladják bármely más hajóban fellelhetőeket. De nagyon közel vannak egymáshoz, szóval nem sok redundancia van. Ha az egyiket elveszíted, valószínűleg megy vele a másik is.

 • Jó lesz a Reclaimer felfedezőutakra?

Felfedező hajónak egy kicsit nehézkes, ilyen célokra valami gyorsabbat, fürgébbet érdemes vinni, de rajtad múlik, hogy vállalod-e a kockázatot. Találhatsz egy csapat agresszív idegen űrkalózt, de akár egy mezőnyi értékes vackot is.

 • Képes a Reclaimer megjavítani sérült hajókat roncsok darabjaival?

Ez egy érdekes kérdés. Nincs belső hangár, ahol a hajót megjavíthatnád, de elég nagy raktere van, hogy alkatrészeket szállítson ki és a hajót a karral rögzítse majd aztán ahhoz átszállva megjavítsa.

 • Hogyan találhatunk roncsokat a drone-okat leszámítva?

Találhatsz roncsokat kutatás útján, de hallhatsz pletykákat bárokban vagy kaphatsz specifikus küldetéseket, például hogy tapogasd le ezt a területet, mert érdekes dolgokat találhatsz ott, és persze a játékosok is generálnak majd. Ahol hatalmas csata volt játékosok közt, ott kiterjedt roncsmezőt találhatsz.

 • Van rá mód, hogy egy “hagyományos” hajót roncsmentő hajóvá alakítsunk?

Igen. Persze az attól függ miféle mentést akarsz végezni, de például egy Constellation-nel oda tudsz menni, kiszállni belőle és magad felvágni a hajókat és visszavinni a hulladékvasat a fedélzetre. Persze ez jóval nehezebb lesz a “kar-dolog” nélkül, de attól még lehetséges.

 • Lesz a Reclaimer-en lakótér, mint a többi nagy hajón?

Igen. Megpróbálunk minden hajóra tenni, de a rendelkezésre álló hely a hajó méretétől függ.

 • Befolyásolja a rakomány a maximális sebességet vagy a gyorsulást?

Igen, a manőverező képességet befolyásolja a rakomány mennyisége.

 • Megfoghatok és felvághatok elfoglalt hajókat?

Ha mozgásképtelen, akkor igen.

 • Lesznek különböző roncs-anyagok, vagy csak simán “hulladék”?

Nem-nem, egyértelműen lesznek különböző anyagok, a zömük persze fém, de lesznek idegen műkincsek és hajókomponensek, amik nem pusztultak el teljesen azoknak, akik többet akarnak, mint mindent bedarálni a Redeemer hátuljába.

 • Mekkora lesz a Cutter?

Hasonló lesz a Merlin-hez vagy az Archimedes-hez. Kishajó.

 • Lesz lehetősége az embereknek “megtapasztalni” a feldolgozás folyamatát? Hogyan kezeled a hajó ripityára törését a sérülési-modell korlátain belül?

Lesz lehetőség megtapasztalni a feldolgozási folyamatot, de nem fogod látni a hajót összetörni, mivel benne lesz a Reclaimer potrohába, mikor megtörténik. Addig viszont mindent látni fogsz.

 • Használható átszállásra? Például a motorokat kilőve, a hajót kettévágva.

Igen.

 • Képes lesz a Reclaimer túlélni egy kalóztámadást?

-Ez nyilvánvalóan függ a kalózok számától, elvégre van három ember által irányított tornya.

-Igen, az egyik lényege az OMNI-tornyoknak, hogy lehetőséget adjon. Ha egy védettebb hajót akarsz, megteheted. Ha a feldolgozási képességet akarod növelni, azt is megteheted.

 • Ha az emberek bányászként szeretnének boldogulni, de nem telik nekik egy Orion-ra, melyik hajóval lenne érdemes próbálkozni?

-Hmm… Bányász… Lássuk csak… Az eredeti hajók közül talán egy Freelancer MAX vagy egy Constellation Taurus lenne a legjobb kiinduló alap.

 • Mi történik, ha benne vagyok a hajóban, mikor azt feldolgozzák?

Ledarálnak… Meghalsz… Alapvetően, ha a hajódat kilövik, megfogja a kar, majd elkezdi feldolgozni, a folyamat elég lassú ahhoz, hogy megpróbálhass elmenekülni, de ha egyszer bekerültél a feldolgozóegységbe, onnan nincs kiút.

 • Mi történik, ha belekényszerítenek egy csatába feldolgozás közben?

A folyamat megy tovább, miközben az ágyúid dolgoznak. Klasszikus “védd meg a fix pontot” csapatjáték.

 • Lesznek veszélyes hulladékok, mint például fel nem robbant fegyverek, vagy instabil reaktorok?

Igen, ha bedarálsz egy teli rakétaállványt, abból semmi jó nem sül ki… Ezért is kell kiszállni a hajóból és átkutatni a roncsot veszélyes részek után.

 • Mennyi Reclaimer-t igényel egy Bengal feldolgozása?

1412 és fél Reclaimer kell hozzá.

 • A drone-ok maguk is dolgoznak a roncsokon, vagy csak felderítik a területet?

Mint azt korábban mondtuk, a drone-ok cserélhetőek, upgrade-elhetőek, ha van rajtuk megfelelő felszerelés, akkor igen, maguk is részt vehetnek a feldolgozásban.

 • Mennyi mentőkabin lesz?

Még nem tudjuk, de nagyon jók lesznek.

 • Meghekkelhetünk, ellophatunk harci drone-okat?

Még nem dolgoztuk ki a harci drone-okat, szóval talán…

 • Befér a Reclaimer az Idris-embe?

Nem, a Reclaimer harmad akkora, mint az Idris…

 • A kis hajók is képesek alap begyűjtőmunkára? Mint az Aurora vagy a 315?

Igen, egyértelműen! Persze sosem lesznek képesek bezúzni egy másik hajót, de ha  találsz egy roncsmezőt benne érdekes dolgokkal, akkor kiszállhatsz és begyűjtheted őket. Fegyvereket, műkincseket, kisebb alkatrészeket. Még jobb is a helyzet, mert könnyebben megvédheted magad, mint egy nagy, lomha hajóval.

 • Képesek leszünk átadni a feldolgozott roncsfémet más hajóknak, hogy aztán még többet darálhassunk be?

Igen, ez közel áll ahhoz, amit mi is elképzeltünk. A Reclaimer valószínűleg sziládr kockákká tömöríti majd a fémet és kilöki a világűrbe, amit mások begyűjthetnek.

 • Feltűnnek majd a speciális roncsok a radaron? (fegyverek, rakomány, konténer)

Különböző szintű érzékelők lesznek, és a felső-kategóriásokkal talán, de az alacsonyabb szintűekkel biztos nem.

 • Lesz hely a Reclaimer-ben körbejárni és hasonlók?

Igen, ez egy nagy hajó, rengeteg… Gondoljatok a Nostromo-ra az Alien-ből.

 • A Reclaimer főleg fegyverekkel, vagy vonósugarakkal fog kijönni?

Azt hiszem a legtöbb ponton fegyver lesz, aztán rajtad múlik, hogy lecseréled-e.

 • Mennyire lesz moddolható?

Nagyon. Moddolhatóbb, mint bármelyik hajó a flottából.

 • Hogyan fog meg a karom dolgokat? Bármely geometriai ponton képes megfogni hajókat/törmeléket, vagy csak fix pontokon?

Itt kezdődik a “karom-játék”. Ha elég jó fogást találsz, akkor behúzhatod és feldolgozhatod.

 • Tarthatunk különböző típusú drone-okat a raktérben, hogy kicserélhessük őket? (Hot-Swap)

Valószínűleg, de most még alap drone-unk sincs, nemhogy opciók.

 • Lesz a drone-okon vonósugár?

Nem, ezek csak felderítő drone-ok. Keresők.

 • Más hajók is használhatnak drone-okat?

Igen. Nem csak egy hajóra tervezzük őket.

 • Kellenek a drone-oknak rögzítési pontok (hardpoint), vagy csak kijönnek a hajótestből?

Saját rendszerük lesz.


 

Köszönöm mindenkinek, aki vette a fáradságot, hogy elolvassa eme írásom. remélem sok hasznos és érdekes infót találtatok benne. Az eredeti beszélgetés elérhető videó formájában a forrás linkjén.

 

Forrás: Reverse the Verse Episode 16 Reclaimer Edition

 • 2014-10-10 - 20:57
  Permalink

  Képzelem micsoda lakóhelyek lesznek már egy ekkora hajón. Talán az első, amiben rendes kabinokra lesz osztva a legénységi szárny.
  Köszi a fordítást!

  Válasz
  • 2014-10-11 - 20:30
   Permalink

   Én sokat nem várok, elvégre ez egy ipari hajó. Spártai belsőre számítok, olyasmire, mint ami a SelfLand vagy a VFG hangárakban is fogadja az ember.

   Válasz
   • 2014-10-12 - 09:12
    Permalink

    Én is max olyasmire gondoltam, mint a Fireflyban a Serenityn lévő kabinok. Gondolom hely az lenne már, és végre nem azokat az egymás fölé bezsúfolt emeletes ágyakat látnák, aminél többet még a conniekra sem tudtak tenni (a Phoenix kivételével persze).

    Válasz
 • Visszajelzés: 10 for the Chairman – 41. – 43. rész | Star Citizen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.