Rhetor-rendszer

A Rhetor rendszer az egyik legöregebb és egyben az egyik legfiatalabb rendszer is. Öregnek tekintjük, mivel fontos szerepe volt az emberiség terjeszkedését illetően.

A Rhetorra 2387-ben találtak rá, így ez a bolygócsoport egyike volt az elsőknek  amit az emberiség felfedezett. Mégis sokan a Rhetort inkább fiatalként említik, mivel itt található a UEE köz, és magán egyetemeinek központja. Ettől függetlenül a Rhetor különösen fontos a múltját, valamint kulcsfontosságú a jövőjét illetően.

E rendszert Leona Sono, és Neil Nyemeto fedezte fel, két ambiciózus PhD hallgató az MIST-ről (Martian Institute of Space Technology). A mérnöknek tanuló Sono, aki egyben tehetséges pilóta is volt, a hajója atomi navigációs rendszerének pontosságát szerette volna tesztelni, miközben áthaladt a Sol-Croshaw ugróponton. Nyemeto, aki asztrofizikát tanult Sonot kísérte el az útra, mivel adatot szeretett volna gyűjteni a Croshaw plazmájáról. Miközben hazafelé indultak, Nyemeto  egyik kutató drónja furcsa adathalmazzal tért vissza. A kutató páros aztán nyomozni kezdett az adathalmaz rögzítési helyét illetően, sosem számítva arra hogy a koordináták végül a Croshaw-Rhetor ugróponthoz vezetik majd őket.

A páros miután megérkezett az egyetemre, megkeresték az egyetem igazgatóját Adrianne Zemlockot, aki volt politikusként mindig is nagyon kritikusként vélekedett arról hogy az emberiség miként is hódította meg a Croshaw rendszert. Zemlock leginkább a privát cégek miatt aggódott, hogy ezek a vállalkozások túl nagy szeletet hasítanak ki maguknak a bolygóközi fejlesztésből, ami szerinte egyenes út a profit alapú világok létrehozásához. Ahogy Zemlock mindig is mondta, “Az emberiség rájött hogy a csillagokat meghódítani könnyebb volt mind azt gondolták. A neheze inkább abban rejlik hogy mit is kezdjenek velük – Szóval kérdem én, miféle univerzumot is akarunk mi építeni?”

E gondolatoktól vezérelve, Zemlock, Sono és Nyemeto a felfedezés hírével megkereste az újonnan alakult UNE-t, ami végül visszautasította a koordináták nyilvánosságra hozását, mivel nem tudott eleget tenni a trió által támasztott feltételnek, miszerint a rendszer minden egyes meghódított planétáján biztosítsanak kutatási lehetőséget. Ezek után a privát szektor jelentős nyomásának hatására, a tanulói közösség összezárt a közös cél érdekében, Zemlock pedig gyorsan média szereplővé nőtte ki magát, ahol szenvedélyesen védte a “felelősségteljes terjeszkedés” szükségességét. A nép igénye a privát és a köz érdekének egyensúlyba hozására aztán egyre csak nőtt, miután a UNE kénytelen volt elfogadni a feltételeket.  Végül még a rendszert is Rhetornak keresztelték, az ékesszólás mestere és tanítója Zemlock beceneve után, valamint emlékeztetőként hogy a “szavaknak világformáló erejük van.”  Miután a UNE feltérképezte a rendszert, számszerint 5 bolygót vettek fel az adatbázisba. Ebből három felszíni kérge szilárd kőzet, napjától való távolságuk pedig  ideálissá teszi őket a terraformálásra. Mindezeken felül nagy mennyiségű ritka fémek, neodymium, erbium, samarium és sok más található a Rhetor II.-n (Persei)

Ezek után a UNE árverésre bocsájtotta a bányászati jogokat, amely profitból a Reisse (Rhetor III) és Mentor (Rhetor IV) bolygókon elindított terraformálást kívánta finanszírozni. Hogy hű maradjon az eredeti megállapodáshoz, a UNE területet különített el egy rendszerközi egyetem számára, míg ugyanakkor arra ösztönözte a cégeket hogy fontolják meg a kutató részlegük e bolygóra telepítését. Habár ez nem éppen az az oktatási oázis volt amit Zemlock megálmodott, a Persei gyorsan a nagy ötletek, és technológiai vívmányok inkubátorává nőtte ki magát. A Rhetor másik két lakható bolygója is a UNE oktatási rendszerének bástyájaként ‘állottak. A tanulók és azok rokonai nagy részt vesznek ki az itt lakó népességből, a Reisse-n és a Mentor-on egyaránt. Az itt végzett tanulóknak nagy esélyük volt jó állást kapni a földön vagy a terrán, így ezen egyetemekre bizony nem volt könnyű bejutni sem.

Oly sok történész tűnődött már azon, vajon milyen jövő várt volna a Rhetorra, ha Zemlock, Sono és Nyemeto nem erőltették volna a kutatás fontosságát e rendszerben. A persein található nagy mennyiségű ritka ásvány bőséget hozott ugyan egy pár száz évig, de az itt található oktatási infrastruktúra még ez után is ötletekkel és technológiai vívmányokkal látta el az emberiséget. Pont ez az oka annak amiért sokan kulcsfontosságú rendszernek tekintik a Rhetort.

Rhetor I.

Kicsiny, sziklás törpe bolygó, mely nem alkalmas terraformálásra, a klímája pedig elég barátságtalan.

Rhetor II. (Persei)

Werner Fricke, a UNE bolygóközi terjeszkedés tanácsának volt tagja szerint, “Amit a Persei ígér, azt teszi a Rhetort valóságossá.” A bolygó hatalmas, ritka érc készlete volt az a társadalmi hajtóerő, ami a fejlesztés motorját hajtotta az egész rendszerben. Először bányász konzorciumok és tech cégek érkeztek rendszerbe, melyeket követték azon legjobb kutatók, akik a csábitó kutatási lehetőségnek nem tudtak ellenállni.

Ahogy a planéta erőforrásai apadni kezdtek, a Persein található intellektuális és tudományos közösség birodalom szerte kezdett egyre híresebbé válni az itt megtalálható számos vállalati kutató intézmény, és privát zseninek köszönhetően. Mindezek ellenére, leginkább az államilag pénzelt Persei Analitikai Kutató, és Quantifikációs Egyetem (UPARQ) végezte azt a munkát ami a tudományos határok feszegetése miatt vált híressé. Habár az UPARQ-nál végzett munka jó része titkosított, az energia hatékony quantum hajtóművek, és a továbbfejlesztett hő ellenálló űrruhák egyike voltak azon néhánynak amik a köznyelv szerint az egyetemről származhattak. Az egyetemen végzett munka érzékeny jellege miatt a bolygóhoz való  minden nemű hozzáférés szigorúan korlátozva van.

Rhetor III (Reisse)

A Reisse számos nagy hírű oktatási intézménynek otthona, mely magas szintű oktatást kínál az élet minden területéről érkezettnek. A bolygó a szórakozni vágyók körében is igen népszerű, ennek ellenére szakértők a tudomány megannyi területéről megtalálhatóak itt, az egyetemes társadalom tudománytól egészen a tradicionális Banu történelemig. Egyrészt a sok-sok ‘média híres’ tudós miatt, másrészt pedig az egyetemi hallgatók nagy volumenű kommunikációs csatorna használatának köszönhetően, a bolygó körül több kommunikációs műhold kering mind bármely más planéta körül a birodalomban. Ezt a média befolyást még a kulturális és a politikai csatározások ellenére is sikerült megtartani, ami a UEE szemét mindig is csípte Ez a befolyás olyannyira volt számottevő, hogy azon még a Messer éra alatt sem sikerült  változtatni.

Nemrégiben nyilvánosságra került dokumentumokból kiderül, hogy a Messer korszak alatt az állami egyetemeket ügynökök beépítésére akarták rábírni, abban a hitben ringatva magukat, hogy azok majd nyilvánosan radikálisként viselkedve, rendszer ellen szónokolva majd hiteltelenítik az összes fontos személyt a bolygón.

A terv átmenetileg működött, és a UEE nagy része a Rhetort amolyan hitetlenként tartotta számon. Mégis, a Rhetor radikális ötleteinek való ellenállása leginkább arra tanította meg  Messer ellenfeleit hogy hogyan is kell felpuhítani a ‘súlyos’ híreket, hogy azokat a nép ne utasítsa el élből. Néhány történész úgy véli, hogy a Rhetor szókimondó ellenállása jelentős szerepet játszott abban hogy a nép elfogadja és megbarátkozzon Akari terrai szenátor béketárgyalási szándékával kihagyva Messert, egyúttal lefektetve az alapokat ahhoz amit később trancizionális világképnek hívunk majd.

Eltekintve attól hogy mi történt a korszakban, Reisse mindig is a világmegváltó ötletek melegágya volt, és ezután is az lesz az idők végezetéig.

Rhetor IV (Mentor)

A lakható zóna peremén helyezkedik el, ami  ráadásul zord klímával párosul, így az emberek idejük nagy részét kénytelenek a lakó kerületeken belül tölteni. Magasan rangsorolt egyetemek hírnevét elsősorban a diákok szorgalma, és az oktatás minősége alapozta meg, ami e bolygón jobb mint a Reissén. Némely tanuló egyenesen azt állítja, hogy a barátságtalan klíma segítség abban hogy a tanulmányaikra fókuszálhassanak, míg mások szenvednek az állandó fagy miatt mind fizikailag és pszichológiailag egyaránt. Pont ezen okok miatt a Mentoron található oktatási intézmények lemorzsolódási aránya nagyobb a Reissén találhatókénál.

A Mentoron található még a UEE univerzális vetőmag bankja is. Ez a védett terület a jelentések szerint a birodalomban található összes növényhez tárol vetőmagot. A pontos helyet tartalmazó információt nagyon szigorúan örzik. A planétán a hadsereg igen komoly erőkkel van jelen, bár általában tartják a távolságot az oktatási intézményektől.

Rhetor V

E gyönyörű színekben pompázó, halucinogéneket is tartalmazó gázóriás légkörét viharok tarkítják. Egy valóban hipnotikus látványosság azon turisták, a kvadránson áthaladó pilóták, valamint diákok számára, akik “repülni” vágynak.

Figyelmeztetés a területen áthaladóknak:

Annak ellenére hogy a Persein mindenki számára hozzáférhető oktatási intézmények találhatóak, a landolás a rendszerben korlátozva van, amit a UEE hadereje szigorúan ellenőriz. Az incidensek elkerülése végett ajánlatos a megfelelő engedélyek beszerzése, mielőtt megközelítjük bármely a rendszerben található leszálló helyet.

Szél fújta mende-monda:

“Az ugrójukból való kilépés után Neilre néztem hogy mi is történt, amire Ő csak így felelt: történelem”

-Leona Sono, A véletlen felfedezője, 2464

 

Rhetor rendszer:
  • Hovatartozás: UEE
  • Planéták: 5
  • Bolygó keringési idő: 385 SED (átlagos földi nap) (Persei), 315 SED (Reisse), 510 SED (Mentor)
  • Bevitel: Étel, Electronika
  • Kivitel: Labor, kutatás
  • Bűnözés: Alacsony
  • Fekete piac: Stimulánsok, Művészet
  • UEE Stratégiai fontosság: Szürke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.