Saitek HOTAS és periféria analízis és Saitek Kérdés/Felelek

Az Imperial News Network körbejárta a Saitek HOTAS (hands on throttle and stick, tehát kéz a gázkaron és a botkormányon) kérdéskörét, hogy mire lehet számítani, és feltett pár kérdést magának a Saiteknek is.


Bemutatkozás és a számok harca

Pár héttel ezelőtt, a CIG bejelentette, hogy partneri kapcsolatba lép a Saitekkel, hogy közösen elkészítsék a Star Citizen HOTAS-t. Aztán a Gamescomon bemutatták az első képeket magáról a rendszerről is.

Ez a cikk végigveszi mindazt, amit tudunk a Star Citizen termékcsaládról, de előtte az érdekes rész.

Az INN felvette a kapcsolatot mind a CIG-gel, mind pedig a Saitekkel. Másodpercekkel azután hogy elsőnek kiposztoltuk ezt a cikket, a Saitek is visszajelzett, és ebből fakadóan visszavontuk a cikket hogy kiegészítsük. A Saitek kérdései és válaszai a cikk alján olvashatóak. Több mint hasznos olvasmány, ahogy az odavezető írás is.

De elsőnek…
Mi is a Saitek, és honnan jönnek?

1979-ben alapította egy svájci technológus, azóta a Saitek a perifériáiról híres, leginkább a kontrollereiről, billentyűzeteiről, joystickjairól, stb.
Miközben a Saitek eleinte elektromos sakk-készülékeket készített, erősen az autó és repülésvezérlők felé vette az irányt, valamint az audio termékek felé.
Még fontosabb a Star Citizen rajongók részéről, hogy 2007-ben felvásárolta őket a Mad Catz.

A Mad Catz-t 1989-ben alapították, és játék és szimulációs, valamint audio termékeket forgalmaz. Míg a 2013-as pénzügyi évben a Mad Catz lejelentett bevétele 122.7 millió dollár volt, a 2015-ös év első negyedévében 10%-al csökkentek a bevételek, de ezt is várták. A Saitek még mindig erősen le van maradva az egyik legnagyobb riválisától, a Razertől, ami 1 milliárd dollárra lett értékelve.

Emellett folyamatosan jelen van ugyan az egerek piacán is harmadik nagy szereplőként, de az 5%-os részesedése messze van a Razer 31 és a Logitech 40%-ától. Ezek a statisztikák nem tűnnek túl jónak, sokkal kisebb cég tehát mint a Razer vagy a Logitech, legalábbis egerek terén.

Szerencsére nem egeret várunk tőlük, legalábbis nem elsősorban, hanem joystickeket és HOTAS-okat, amikben viszont már két évtizede piacvezetők.

Minőségellenőrzés

Mielőtt elmerülnénk a minőségellenőrzés vizsgálatába, tartsuk észben, hogy ez az egyik kérdés, amit feltettünk a Saiteknek, és remek választ attak rá lentebb.

Saitek joystick-okkal kapcsolatban számos pletyka szólt a gyenge minőségükkel kapcsolatban, laza rugók, holttér-problémák, hibásan érkező joystickok. Könnyen találhatunk ilyen jelentéseket, gyakran mellette olyan véleményekkel, akik esküdöznek, sosem volt vele problémájuk. Még a Star Citizen rajongótáborában is, amikor az első bejelentés megtörtént hogy a Saitek készíti majd a kontrollert, vegyes vélemények és reakciók születtek. Páran úgy gondolják hogy a Saitek remek cég, mások pedig aggódnak a minőségi problémáktól.

És ez egy jó dolog.

Miért is jó, hogy a Saiteknek ilyen híre van, legalábbis a Star Citizen táborában, hogy nem a legjobb minőségű eszközöket gyártják? Ahhoz hogy elmagyarázzuk, kezdjük a Mad Catz-el. A Mad Catz fightstickjei (amiket verekedős játékokhoz használnak) a kiváló minőségszinonimái, a profi játékosok egyik általánosan használt termékei. A legutóbbi Evo 2015-ös versenyen az egyik újságíró szerint erősen domináltak a Mad Catz ilyen kontrollerei, akik nem egy adott cég által voltak szponzorálva, azok mind Mad Catz termékeket használtak (Jacob Bradley, 2015).

Nem is beszélve arról, hogy az Evo döntőjében a Razer stick eltört, és nagyon nehéz volt cseredarabot találni, mivel mindenkinél Mad Catz volt. Ezt a történetet pedig több forrás is megerősítette.

Tehát tekintsük át újra. A Mad Catz dominál a profi verekedős játékok kontrollereinek területén, egy olyan területen ami szinte felrobbant a Street Fighter IV megjelenésekor. A Saitek pedig a Mad Catz tulajdona, és még fontosabb, CIG tudja hogy a Saiteknek voltak problémái a minőséget érintő hírnevével.

Matt Sherman mondta (CIG Technical Designer):

 • Amit számításba kell venni a Saitek-kel kapcsolatban, főként mivel a Mad Catz része, a Mad Catz eszközök nagyon rosszak voltak évekig, amíg nem volt egy olyan játék (a Street Fighter IV) ami ösztönözze őket hogy felsőkategóriás terméket gyártsanak, olyannyira, hogy az Evo során jóval többen használták mint a Hori vagy Razor termékeit
 • Még mindig elég mókásnak tartom az anti-Mad Catz/Saitek véleményeket, gondolván közben arra, hogy ezek az emberek nem követték hogy mit tett le az asztalra az utóbbi időszakban a fightstickek terén.
 • Amikor megjelent egy olyan, a kontrollerek szempontjából fontos játék, a MadCatz mindig lépett egy nagyot és most már defacto-hardver a legtöbb verekedős játékok versenyén
 • A Street Fighter IV előtt a legtöbb felsőkategóriás hardver ritka import vagy egyedi készítésű volt a versenyszférában
 • Aztán a MadCatz terméke felvette a versenyt a 300 dolláros import stickekkel 150 dolláros áron
 • De az SF4 előtt a MadCatz stickek is szemetek voltak.

Nem csak hogy tisztában van a CIG a Saitek történelmével, most itt a lehetőség hogy ugyanazt csinálják, amit a Mad Catz az SF4 során csinált. A Star Citizen hosszú idők után végre egy olyan új játék lesz, ami kihasználja a joystick-eket, tökéletes lehetőség innoválni és fejlődni. Nem azt mondjuk hogy fognak is, bármi elsülhet rosszul. De a Mad Catz már egyszer megcsinálta az SF4 során, és most ott állnak a Saitek mögött.

Van még egy dolog, amit a Saitekről meg kell beszélünk, mielőtt magáról a HOTAS-ról beszélnénk, és ez Disco Lando beszélgetéséből eredt:

 • (Vader) Megcsinálhattátok volna a CH-val is.
 • (DL) Nem.
 • (DL) Mi volt az utolsó ÚJ joystick amit valamelyikük is piacra dobott?
 • (DL) Nem tűntek túl érdeklődőnek hogy bármi újat csináljanak.
 • (DL) A Saitek ezzel szemben, bármit is gondoljatok róluk, nem félnek megpróbálni új dolgokat
 • (DL) Ezek a cégeknek akarniuk kell újat csinálni, mi nem erőltethetjük rájuk
 • (DL) És ha mind csak annyit akartak volna csinálni, hogy kiadják a 20 évvel ezelőtti terméküket egy Star Citizen logóval, az hogy segített volna bárkin is?
 • (DL) Csak a Saitek akart innoválni, bármit is gondoljatok róluk
 • (DL) Mindenki más ahhoz akart ragaszkodni amijük már volt.
 • (DL) Támogatunk mindent amit csak lehet, Saitek, TM, CH termékeket.
 • (DL) Ez csak több választási lehetőség, ennyi az egész.
 • (DL) És szerintem király választási lehetőség.
 • (DL) Én várom hogy kipróbálhassam az enyémet, ha készen lesz. Lesz pár igen érdekes tulajdonsága.

Összegezve, nem mindenki akar innoválni, kipróbálni valami újat, ahogy a CIG is teszi. A CIG megpróbálja megváltoztatni az űrjátékokat és magát a játékfejlesztési módszert is. Miért ragadnánk le egy olyan technikánál, ami már évtizedek óta létezik?

Félidei következtetés

A félidei következtetésem a következő. Figyelembe véve a Mad Catz történelmét, amiben fejlesztettek a minőségen amikor nagy szükség volt rá, úgy gondolom a Saitek is meg fogja ezt próbálni.

De milyen elemzés is lenne, ha nem beszélnénk magáról a termékvonalról? Nem is beszélve a Saitek válaszairól, ami még mindig lentebb lesz olvasható. Tehát haladjunk is tovább, vegyük sorba a különböző perifériákat, amik a Gamescomon feltűntek, a concept képekkel.

 

Star Citizen HOTAS modular systemA belépőkategóriás HOTAS

Elsőnek beszéljünk a belépőkategóriás rendszerről, ami Chris Roberts előadása szerint kb 150 dollár körül fog majd érkezni. A hotas-t mutatták önmagában is, és a Mad Catz Star Citizen billentyűzetével is, és az egésznek a legérdekesebb része a modularitás volt. Nem csak a gázkar csatolható le a botkormányról, hanem mindkettőt hozzá lehet csatolni a billentyűzethez. A billentyűzet egy Mad Catz S.T.R.I.K.E. 5 átmatricázásának tűnik, ami 200 dolláros áron beszerezhető. Ha tényleg egy sima átmatricázás, akkor az emberben felmerül hogy miért az 5 rebrand-je, nem pedig az újabb 7-esé. Ne felejtsük el hogy ezek még korai koncepció-renderek, és még változhatnak.

A kérdés marad viszont, ezt a tulajdonságát csak a Mad Catz billentyűzettel lehet majd megcsinálni, vagy bármelyik másik (esetleg régebbi Mad Catz) billentyűzettel. Különösen a gázkar tűnik kicsinek és instabilnak, és várhatóan nem működne megfelelően és kényelmesen önmagában, a joystick vagy a billentyűzet stabilitása nélkül.

A belépőkategóriás HOTAS maga hasonlít a Saitek X-52-eséhez, de pár extrát is elhelyeztek rajta. A két extra trackball, egyik a botkormányon, másik a gázkaron például segíthet pár játékbeli rendszer kezelésében.

Nem is említve hogy a gázkar sokkal kisebb, és a joystick talpazatában lévő kapcsolók remek kiegészítései lehetnek a rendszernek. Míg a botkormányt hasonlóan formázták meg mint az X-52-őt, ne felejtsük el hogy ez használták referenciának a Hornethez is.

További információk vagy demó kipróbálása nélkül nehéz biztosra menni, de a belépőkategóriás HOTAS használhatónak és vonzónak tűnik. Meglátjuk, hogy ér fel a minőség a 150 dolláros árcédulájához, de erről remélhetően hamarosan többet fogunk tudni.

 

Star Citizen HOTAS high-endA felsőkategóriás HOTAS

Térjünk át a felsőkategóriás testvérére. Amíg a belépőkategóriás kicsi és kompakt, addig a nagy testvér egy igazi szörnynek tűnik. Noha vannak eltérések a már nem gyártott X-65-ös rendszerhez képest, számos hasonlóságot lehet felfedezni, különösen a gázkar és az előtte lévő kezelőfelület terén. De ezek mellett az új Star Citizen HOTAS kellően drasztikusan elszakad a régi X-65-től, sokkal lágyabb, részletesebb, és első látásra funkcionálisabb kiosztással.

A rendelkezésre álló kép alapján nem lehet pontosan megmondani hogy ugyanazzal a modularitással rendelkezik-e mint a belépőkategóriás társa, de elég stabilnak és masszívnak tűnik ahhoz, hogy önállóan is használható legyen. Ismét feltűnik a két trackball, de itt van már osztott gázkar, analóg karok, fémház és egy LED kijelző. Chris Roberts az előadás során arra utalt hogy várhatóan érintőképernyős lesz, és a Reverse The Verse 58-ban Ben Lesnik is arra utalt hogy várhatóan az lesz.

A felsőkategóriás rendszer gázkara előtt lévőú panelon pedig úgy néz ki kapcsolók is lesznek. Ez összességében nagyon sok gomb és kapcsoló, amit ha kombinálunk az érintőképernyővel, amit az INN nagyon remél hogy tényleg érintős lesz, az egész rendszer mindent tartalmaz, amire a star citizenben szükség lehet.

Szakértői vélemény

A reddit egyik joystick szakértő és modder felhasználójától, cavortingwebeasties-től idéznénk pár mondatot, hogy mit is jelenthet ez a HOTAS:

Feltételezve hogy a trackball optikai, pontos, és ergonómiailag elérhető, nagyon kíváncsivá tett. A vezérlőelemek (gombok, kapcsolók) már így is összetettek és érdemesek lennének hogy beszéljünk róla, az SC hibrid sémájával együtt még nehezebb az embereknek objektíven felmérni a rendszert, ezért van pár félreértés, ami szítja a tüzet, de ez egy másik kérdés. Szinte. Amennyire én látom, a trackball ahhoz hasonlóan működhet, ahogy a TrackIR-t használják. Főként repülni és célozni fogsz a botkormánnyal, de a trackball segítségével még tovább állíthatsz a gimbal felfüggesztések pozícióján, hogy hamarabb tüzelési pozícióba kerülj, és jobban összpontosíthatsz a repülésre, mintsem csak próbálkozz folyamatosan célon maradni. Feltételezem hogy lesz egy gomb az újra központosításra is. 

A tippem az, hogy a felsőkategóriás HOTAS sikít a moddolásért, mint utángyártott csapágyak, és várhatóan a következő célpontom lesz a balkezesítéshez. 

tl;dr: Már nem aggódok annyira a vezérlőelemek miatt, most hogy gimbal vezérlők is feltűntek a horizonton, mert ezeket már ki lehet egyensúlyozni

 

Star Citizen headset and mouseMás perifériák

Továbbhaladva, a két HOTAS rendszer mellett a CIG megvillantotta a Mad Catz márkájú egereit és headset-jeit is, és ugyan konkrétumokat még nem tudunk, jó tudni hogy jönnek. Az egér egy Mad Catz R.A.T. 5-nek néz ki, míg a headset egy átmatricázott F.R.E.Q. 5-nek. Annak ellenére hogy a joystick-ek úgy néz ki saját formát kapnak, a billentyűzet, egér és headset sima átmatricázásnak tűnik. Reméljük a többi SC hardvert is megdolgozzák majd idővel, és belefektetnek annyi energiát mint amennyit a HOTAS-ba.

Testreszabhatóság

Mielőtt befejeznénk, van még egy dolog amit meg kell említenünk a perifériákkal kapcsolatban. Különböző “játékbeli gyártók” színeiben jönnek. Lehet RSI színezésű verziód, ami fekete-fehér, lehet Aegis márkájú sötét vörössel és feketével, vagy lehet akár Anvil a katonai jellegű zöld-szürke kombinációval. Csak kozmetikai változásnak tűnik, de azért jó hogy van.

Személy szerint

Személy szerint, és ez igaz magára a HOTAS-ra és az ingame gyártói változatokra: Imádom
Kb. egy éve vásároltam magamnak egy Thrustmaster Hotas X-et amin tudtam gyakorolni, de csak vártam és vártam hogy a CIG mit jelent be a saját HOTAS-ával kapcsolatban. Most hogy elmondták, nem csalódtam. És az INN körében végzett nem reprezentatív felmérés alapján szinte mindenki a felsőkategóriásra vár.

Szóval. A Saitek készíti az új HOTAS-t, és minden eddigi kép és információ alapján úgy tűnik hogy jól. Még egy érdekes dolog, Ben Lesnik az AtV 56-ban ezt mondta:

Ma nincsenek válaszaink számotokra, de haladunk tovább. A Saitek-kel kötött megállapodásunk egy része szerint ők is nyíltan akarják fejleszteni ezt az eszközt. Szóval először a világon, látni fogjátok ahogy ez a HOTAS megszületik, és véleményezhetitek a különböző fázisaiban. Közvetíteni fogjuk a válaszaitokat számukra, úgy ahogy a Star Citizen esetében is csináljuk. Szórakoztató menet lesz”

Saitek Q&A

És most jöjjenek a feltett kérdések és az ezekre a Saitek-től kapott válaszok:

Q: Ezek a Star Citizen termékek már meglévő vagy teljesen új tervek?
A: Némelyik teljesen új, mások már meglévőek, módosított tulajdonságokkal. Azt láttuk hogy nagy támogatás és rajongás van a CIG-nál a Saitek termékek iránt. Sok tesztelő és fejlesztő használja a termékeinket, tehát már képben vannak a termékpalettánkkal. A koncepció képek amiket láthattatok, számításba vették azokat az elemeket, amiket egy űrszimulátoros játékos szívesen látna. Ezek még viszont csak koncepciók, tehát idővel még fejlődni fognak

Q: Tudnál valami információt adni az árazásról és a megjelenés időpontjáról?
A: Jelenleg nem. Abban a fázisban vagyunk, ahol a tervek és a forma meglehetősen képlékeny, tehát nehéz megmondani, mennyibe fog kerülni. Vannak célkereteink, amit a CIG-vel beszéltünk meg, és keményen dolgozunk hogy beférjenek.

Q: Boltban is kapható lesz majd?
A: Igen, bármelyik ilyet árusító boltban kapható lesz

Q: Mennyiféle terméket terveztek, és mik ezek? Lesznek variánsok itt is hajók vagy gyártók szerint?
A: A CIG és a Saitek teljes termékvonalat szeretne nyújtani a rajongóknak. Egeret, billentyűzetet, headset-et és HOTAS-t. Ami a variánsokat illeti, a rajongók elégedettek lesznek a lehetőségekkel, amikor piacra kerül a terméksorozat

Q: Tudnátok más képeket is mutatni róluk?
A: Sajnos most még nincs több amit megoszthatnánk

Q: Tervezitek hogy kiadás előtt biztosítjátok kipróbálásra a sajtónak?
A: Van egy tervezett béta, de az még nem publikus hogy a sajtóval-e vagy sem.

Q: Hogy készítenek egy ilyen hardvert? Főként műanyagból vagy fémből van? Milyen ehhez hasonló termékeket tudnátok mondani?
A: Az a célunk hogy a megfelelő anyagot használjuk a megfelelő feladatra. A fém jobb merevséget nyújt a műanyaghoz képest, és a külalakját is sokban javítja. A prémium vezérlők fém és műanyag keverékeiből állnak, minden helyen a megfelelő anyagból

Q: Pár Star Citizen rajongó óvatos és szkeptikus a Saitek minőségével kapcsolatban. Tudnál valamit mondani, ami megnyugtatja őket?
A: Abszolút a minőség mellett állunk a teljes Saitek termékpaletta során, ezt több millió elégedett vásárlónk is bizonyíthatja. A Saitek a legnagyobb repülőkontroller gyártó cég már két évtizede, és szeretjük úgy gondolni, hogy már nem lennénk az üzleti életben, ha ez nem így lenne. Jól összehozott design, mérnök és minőségellenőri csapatunk van és szerződéses gyártóink, akik a legjobbak az iparban. Olvassuk a visszajelzéseket, és odafigyelünk rájuk, komolyan vesszük, és biztosíthatjuk, olyan terméket fogunk tervezni, gyártani, tesztelni és kiadni ami megfelel mindenkinek az igényeinek

Q: Lesz 6DOF (hat szabadságfok) támogatása a terméketekben?
A: Igen, az a terv hogy egyéb analóg tengelyeket is biztosítsunk például az űrben való oldalazáshoz. A játékosok olyan irányba fognak fordulni és mozogni amilyenbe akarnak.

Q: A termék csak befele fog tudni információt szolgáltatni, vagy kimenetet is? Tehát például a képernyő valós játék által nyújtott információkat fog megjeleníteni, például hőtermelést vagy radart?
A: Jelenleg az a terv hogy oda-vissza adatkommunikáció lesz. A legjobb élmény abból származik, ha a szoftvert és a hardvert kombináljuk, és a célunk a szimuláció új szintre emelése. A rajongók izgatottak lesznek ami jön majd, ebben biztosak vagyunk

Q: Mennyi kommunikáció zajlik a CIG és köztetek a játékélmény-szükségletekről, milyen különleges megfontolásokat tettetek hogy illeszkedjetek a Star Citizen játékmenetéhez? Pl a különbség űr és légköri repülésben?
A: Nagyon jól működő kapcsolatunk van a CIG-vel. A csapat meglátogat minket és fordítva, és egy tág összképet mutattak, hogy mit is várnak egy licencelt perifériától. Emellett van jó pár megszállott űrszimulátor rajongó a cégünknél is, és olyanok is, akik újak a téren. Az ő visszajelzéseik kritikusak az új termékek megalkotásánál. Például a koncepciórajz egy teljesen integrált trackballt tartalmaz, az ilyenek nagyon fontosak a gimbal-os fegyverek irányításában. Emellett fejlesztenünk kell az oldalazáson és a szabadságfokokon. Úgy gondoljuk, nagyon fontos lesz komplex manővereket tudni végrehajtani velük, mint leszállás, felszállás, dokkolás és harc. Végül szeretnénk egy moduláris termékvonalat, hogy a vásárlók olyan rendszert építhessenek maguknak, amilyet szeretnének. Ez a magja a Mad Catz és a Saitek filozófiájának, úgyhogy teljesen logikus hogy ezek a termékek összekapcsolhatóak legyenek egymással.

Q: Terveztek valami külön, erre a célra készített szoftvert adni a rendszerhez?
A: Ideális esetben ezeket a játékban tudnunk kellene állítani. Ennek ellenére természetesen biztosítani fogjuk a saját alkalmazásunkat is, amivel a felhasználók a saját profiljaikat készíthetik el

Q: Tervezitek a cserélhető markolatot kisebb és nagyobb kezűek számára?
A: Ebben a fázisban azt mondhatjuk, az állíthatóság a magja amit csinálunk, és ez már az első nap óta megbeszélés tárgya. A végleges termék bizonyos szinten testre szabható lesz

Forrás: http://imperialnews.network/2015/08/saitek-hotas-peripherals-analysis/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.