Star Citizen FAQ

Hello mindenkinek!
*A linkek sajnos nem mennek, pótlásuk folyamatban!*

Aki úgy tervezi, hogy beszáll a játékba, érdemes ezeket a kis kérdéseket válaszokat átnéznie első lépésként!

MI is a StarCitizen?
Először is, két játékról beszélünk. A Star Citizen egy olyan belső nézetes MMO jellegű sandbox szimulátor , ahol te döntöd el mit is csinálsz az Univerzumban, vannak szakmák, de nincsenek kasztok, lehetsz kalóz, vagy fejvadász, de akár békésebb kereskedő, csempész, de roncskereső is, és még sok más szakmába kóstolhatsz bele.
Lesz lehetőség hajókkal űrcsatát vívni, ahol lehet te leszel a pilóta, de lehetsz lövész is, de ha egy kalóz beteszi a lábát bármikor megvédhetitek a hajót, de akár (majdnem)bármikor el is hagyhatod azt.
Modulárisan fejlesztik, és további érdekesség, hogy a játék mögött nem kiadó áll, hanem közösségi adományokból fejlesztik a játékot.
A Squadron42 pedig egy sztori alapú single játék.

Mit jelent a moduláris fejlesztés? Mi az az AC, MC, FPS modul, PU alpha, stb. modulok?
-A játék modulokból épül fel, sokan dolgoznak rajta, és párhuzamosan fejlesztik a modulokat, úgy mint az FPS-t ami belső nézetes lövölde lesz, vagy az Arena Commandert, ami tulajdonképpen ahhoz kell, hogy több hajóval lehessen egymással vagy együtt harcolni.
-Az AC egy mellék ága az MC azaz a Murray Cup, ahol versenyezni tudsz társaiddal, míg a PU az a Persistent Universe, de van hogy BabyPU-ként hivatkoznak rá.

babyPU? Miért jó az nekünk?
-Itt jelenleg minden benne van, amit ki tudsz próbálni. Ez a mi kis teszt játszóterünk. Repülhetsz, küldetéseket oldhatsz meg a haverokkal, még kézi fegyverekkel is lehet lövöldözni egymásra. Újdonság még a kvantum drive is, amivel sokkal gyorsabban lehet megtenni nagyon nagy távokat.

Mennyi a havi előfizetési díj, vagy ez P2W/B2P/F2P. (Fizetési konstrukció)?
-Nincs havi előfizetési díj, csak a játék alapárát kell megfizetned mikor majd megjelenik a játék! Kivétel persze ha támogatod a fejlesztőket még a megjelenés előtt, mert akkor azon túl, hogy a bétában részt vehetsz, meg is kapod a játékot!
A csomagokhoz a Star Citizen jár, az SQ42-őt külön kell megvenni.
Az ígéretek szerint a mostani legolcsóbb csomagoknál olcsóbban a kiadást követően sem lehet majd a játékhoz hozzájutni.

Mit lehet most megvenni?
-Szerintem fontos leszögezni: jelenleg nem vásárolsz, hanem támogatni tudod a fejlesztőket, akik ezért cserébe jutalmat adnak.
Jelenleg tudsz venni csomagot, önmagában hajót, fegyverzetet a hajóra és mindenféle dekorációt a hangárba. Vannak ezen kívül úgynevezett “Merchandise”, vagyis fizikai cuccok (póló, bögre, vekker :) ).

Kell-e hajót vennem? Mi a különbség hajó és csomag között?
-Ahhoz, hogy a játékot megjelenése után letölthesd és elkezd a karriered, ahhoz csomagot kell venned, ami tartalmaz már egy hajót, a star citizent, és egyéb tartalmakat pl a béta hozzáférés!
Ha már van egy csomagod, akkor lehet érdekes a csak hajó vásárlása, amivel a meglévő hajódon túl még egyet használhatsz.

Tudok-e a játék megjelenése után is hajót venni?
-Elméletben amint megjelenik a játék utána már nem lesz lehetőség valódi pénzért hajót venni csak és kizárólag játék pénzért!
Viszont: a megjelenés után lehet venni majd erősen korlátozottan játék pénzt és az akkor vehető játékcsomagok közül valószínű lesz olyan ami tartalmaz hajót is. A fejlesztők nem szeretnék, ha a játék pay to win lenne.

Miért ilyen drágák a csomagok/hajók?
-Első sorban érdemes szem előtt tartani, hogy a projekt anyagi háttere főleg ezen hajókból és csomagokból áll elő, tehát az ár nagy része támogatás.
A hajók közötti nagy árkülönbségek magyarázata az egyensúly. Vannak hajók amik hatalmasak, vannak amik picik, mindegyik másra és másra jó és más más erőt képviselnek. Természetesen ha már drágának találsz egy csomagot, nem kell megvenned! Nem tudjuk elégszer ismételni, amint már a béta elindul, vagy a teljes játék megjelenik a játékban szerzett javakból meg tudod venni majd az áhított ladikot! (Bétához egy kiegészítés: természetesen a béta közben/végén reset lesz, vagyis a bétában szerzett pénz, hajó, felszerelés el fog veszni).
A hajók statjai, sőt a fizikai megjelenése is változhat(és változni is fog!)a megjelenésig.
2015 február óta a vásárlások után hazai áfát (VAT) kell fizetni. Ennek kijátszása tiltott téma, erről ne kérdezzetek!

Mit lehet csinálni az Arena Commanderben?
-Nagy jövőt szeretnének az ACnek, legutóbb Chris Roberts azt nyilatkozta, szeretnék, ha eSport-ra is alkalmas lenne.
Jelenleg elég kevés választható opció van, lehet egymás ellen lövöldözni amolyan DM stílusban, csapat harc, valamint lehet menni Vanduulok ellen, és persze versenyezni is. Ezeket bővíteni szeretnék, pl hogy milyen géppel kerülhessünk szembe, stb.
-Az AC meg fog maradni szimulátor harcra, nem fogják kivenni a játékból, amolyan játék a játékban dolog.

Mit lehet csinálni a Universe-ben?
Jelenleg a 2.5-ös verzióval már két bázist lehet bejárni, kalózokkal harcolni, vagy akár egymással gyalogosként, vagy űrhajóval, küldetéseket végrehajtani, és már vásárolni is mondjuk személyi páncélt és fegyvert vagy ruhát.

Mi az a UEC vagy az aUEC?
-Játékban használatos pénznem. United Earth Credit, ezt valódi pénzből lehet még csak venni.
A jelenlegi universben már lehetséges aUEC-et szerezni küldetésekből.

Mi az az LTI, lehet-e még kapni?
-Life Time Insurance, ami a hajókhoz jár. Koncepciós vásárokon lehet kapni az új hajóhoz.

Ha nincs LTI, akkor elveszíthetem a hajómat?
A legtöbb hajóhoz jár biztosítás, csak nem életre szóló. Fontos még megjegyezni azt is, hogy a hajód így is úgy is elveszítheted amennyiben olyan helyre merészkedsz, ami már nem az UEE fennhatósága, ahova a kezük már nem ér el.
-A biztosításról még azt is jó ha tudod, hogy ha elveszted a hajót, és érvényes biztosításod van, azt nem instant kapod vissza! (Volt szó olyanról is, hogy a gazdaságnak le kell tudnia gyártani újra a hajót, hogy megkapd).

Mi az az ajándékozás? Mi az a beolvasztás (melting)?
-Ajándékozás alatt azt értjük, hogy bárkinek elajándékozhatod a hajód és persze te is kaphatsz hajót bárkitől.
-Beolvasztás alatt azt értjük, hogy ha meggondoltad magad és mégis más hajót szeretnél, de ha csak a különbséget fizetnéd ki, akkor beolvaszthatod, a fiókodra megkapod az értékét és megveheted csak a különbségből a másik hajót. Bármennyi hajót be tudsz olvasztani, VISZONT!!! Ha beolvasztott hajó árából veszel bármi mást, az a hajó már a te fiókodhoz fog kötődni, azt másnak elajándékozni nem fogod tudni, csak újra beolvasztani!
Figyelem! AMD-s kuponból kapott AMD Mustangot nem lehet beolvasztani!

Beolvaszthatok LTI-s csomagot?
-Persze, amit nem UEC-ból vettél bármit beolvaszthatsz, viszont csomagnál nem ajánlatos! Az LTI elveszik, minden hozzáféréseddel (alfa & béta & teljes játék) együtt.
-Ezt elkerülni van a honlapon upgrade lehetőség.
-Kijelenthetjük, hogy jelenleg az LTI-t csak úgy veszítheted el, ha beolvasztod a csomagot.

Beolvasztanék csomagot vagy hajót, de akkor újra ki kell fizetnem az ÁFÁt?
-Nem minden esetben! Amennyiben a beolvasztott csomag értéke több vagy megegyezik a kívánt hajó áfa nélküli árával úgy nem kell számolnod az adóval.
Ha rá kell fizetned, abban az esetben is csak a ráfizetett összeg után kell az adót befizetni.

MI az az upgrade?
-beolvasztás nélkül tudsz másik hajóra szert tenni úgy, hogy ebben az esetben csak a hajó kerül kicserélésre, a csomag minden tartalma (pl LTI, hozzáférések) változatlanul megmaradnak!

Upgrade-nél sokszor írjátok, hogy CCU. AZ meg mi?
-Cross Chasis upgrade. Mikor mondjuk egy auroráról upgradelsz hornetre. Általában a különbséget kell csak kifizetni, majd párosítani az alap hajóval, itt is igaz, hogy csak a hajót cseréli ki és a hangárt, de a csomag egyéb tartalma változatlan! (igen az LTI is megmarad)
A CCU rendszer nemrég ráncfelvarráson esett át, így most már bármelyik kapható/éppen megvásárolható (NB) hajóra lehet upgrade-elni, a meglévő (kisebb értékű) hajónkról.

Mi a különbség a Pledge Store és a Voyager Direct között?
-Pledge Store-ban hajókat és csomagokat tudsz venni a másikban minden mást.
-A Voyager Direct-ben csak UEC-ből tudsz vásárolni, és mint olyan nem visszaváltható, beolvasztható, sőt elajándékozni sem tudod!
(értelemszerűen amit itt veszünk meg fog maradni a bétára/játék indulására)

Milyen hangárok vannak, mit jelent a csomagban lévő/hajóhoz járó hangár? (Hol lesz az univerzumban [PU] a hangárom, hány hangár jár?)
-Jelenleg 4 hangár fajta van, mindegyik hajó mellett fel van tüntetve melyik jár hozzá! (Ha több hajód van, mindegy hogy melyikhez melyik jár, a legnagyobbat be tudod állítani és az összes hajód ott lesz)
Még csak találgatások vannak, hogy melyik hangár hol lesz, egy biztos, a forgalmas helyeken lehet majd megtalálni főleg az üzleti hangárokat, és pl ilyen helyeknél nem nagyon fogunk látni pl Aszteroida hangárokat.

Mi az a szürkepiac (LTI felár)?
-Vannak, akik a hivatalos honlapon túl kínálnak neked olyan hajókat, amiket többnyire már nem tudsz a honlapon megvenni, amik általában LTI-sek is. Ezeket jóval a hivatalos ár felett tudod csak megvenni magánszemélyektől.
A szürkepiac mostanában haldoklik, korábban a főleg a reddit-en és eBay-en voltak ajánlatok (én — .tnm — előbbit tudom ajánlani soha nem csaptak be, viszont a helyi szabályokat fontos betartani!).
Ezen kívül mielőtt külföldön néznél körbe, érdemes megnézni, hátha hardverapró-n is van valakinek valami “levetett” cucca. Mivel elég sok pénz állhat egy-egy ilyen fiókban/csomagban/hajóban és néha alakul úgy az élete az embereknek, hogy ezeket visszaváltanék, itt mindketten jól járhatnak. Ráadásul a legtöbb ilyen csomag még ÁFA nélküli. (Használt adás-vételre amúgy se kell ÁFA-t fizetnie a második tulajnak.)

Mikor jelenik meg a játék?
-Nincs pontos adat, 2016 végére várjuk a Squadron42 (single player) első részét, de valószínűbb, hogy az átcsúszik a következő évre.

Hol tart most a játék fejlesztése?
Az alábbi linken lévő cikket érdemes elolvasni, folyamatosan aktualizált verziószámot is tartalmaz a leírás.
http://starcitizen.hu/a-jatek-allasa/

Mik azok az Org-ok?
-Mint a legtöbb multi játékban MMO-kban mindenütt vannak klánok, guildok. Itt is, csak itt cégeknek hívjuk őket, azaz ORG.
-Bárki tud ORG-ot nyitni a hivatalos honlapon, és itt az lesz az újdonság, hogy egyszerre több ORG-ban is benne lehetsz!

Van-e magyar Org?
– Van, több is. A legnagyobb a Liberium Arbitrium vagy ott van a MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPAROS SZÖVETSÉG és a Renegade.
A 3 legnagyobb magyar Orgot említettem meg, de itt a teljes aktuális lista.

(Ha szeretnéd, hogy a Te org-od is szerepeljen itt, akkor hagyj egy comment-et, de a bekerülésnek a feltétele, hogy legalább 3 tagja legyen.)

Amennyiben bármi észrevételed van, esetleg valami fontos kérdés kimaradt ami szerinted egy kezdőnek sokat segíthet kérlek jelezd kommentben, vagy a fórumban!

 • 2014-11-20 - 09:20
  Permalink

  Helló!

  Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a Star Citizen Mustang Omega AMD Variant Racer csomaggal tudok-e egyből játszani? Az Arena Commander benne van, a hajóval pedig gondolom, hangárt is kapok.

  A hivatalos oldalon ezt írják róla:

  This code will allow you to obtain a free Star Citizen game package including access to the Arena Commander module and an exclusive spaceship: the Consolidated Outland Mustang Omega in “AMD Radeon™ graphics” colors.

  További kérdésem, hogy in-game el tudom-e adni ezt a hajót, hogy másikat vehessek (RSI AURORA MR -ezt nézte ki)

  Köszönöm a választ!

  Válasz
 • 2015-01-27 - 23:50
  Permalink

  Gondoltak már olyan ötletre, hogy a nagyobb hajókból kisebb űrkompokkal lehessen – nem kötelező – bedokkolni az űrállomásokra?

  Válasz
  • 2015-01-28 - 04:41
   Permalink

   Ha van a hajónak saját kis űrhajója (connie, 890 jump), vagy egy hordozóról beszélünk, akkor megteheti, bár nem tudom, mi értelme lenne, ha képes a nagy hajó is dokkolni, pedig biztos képes lesz rá.
   Az egyik 10FTC-ben CR annyit mondott, hogy lesznek olyan kis bolygófelszíni posztok, ahol nincs akkora űrkikötő, hogy leszálljon egy böhöm hajó, és ott egy kisebb rakodóval kell levinni csak az árut. Ilyen lesz, de kötelező, és hasonlít arra, amire te gondolsz.

   Válasz
 • 2015-01-30 - 04:14
  Permalink

  Köszi a választ! Én pl. űrben levő állomásra gondoltam, amely érthetően nem feltétlenül tud nagyobb hajókat magába fogadni.

  Válasz
  • 2015-01-30 - 04:45
   Permalink

   Közben most készítem a PAX kivonatának fordítását, és benne van, hogy az Idris orbitális pályán fog parkolni, és egy komppal lehet felmenni rá. Ez a hangárra vonatkozik, hogy nem fog leszállni a bolygóra, hogy kívülről dokkoljon hozzá valahogy, vagy egy platformon ücsörögjön, meg nem is fog beférni a hangár belsejébe, ezért marad pályán. Lehet űrállomásoknál is ez lesz, bár nem hangzott el, én azt gondoltam, hogy azt azért mégis csak meg lehet majd tenni, hogy mellé áll, és egy ponton csatlakozik, de ezek után lehet, ott is ezt a kompos megoldást választják.

   Válasz
 • 2015-10-07 - 07:58
  Permalink

  Sziasztok,

  Az UEC és Voyager direct kapcsolatát kifejthetnétek kicsit bővebben. Hogyan szerezhetsz UEC-t amit aztán Voyagerben elkölthetsz olyasmire, ami meg is marad bétára?

  Válasz
 • 2015-10-07 - 08:17
  Permalink

  A REC -et is meglehetne pár szóban említeni, hogyan szerezhető.

  Válasz
 • 2016-08-22 - 08:18
  Permalink

  Nekem az lenne a kérdésem hogy ha g2a ról vásárolok kódot amivel aktiválni lehet egy hajó akkor hol tudom aktiválni. Vagy nem is elérhető ilyen formában a játék?

  Válasz
 • 2016-08-29 - 08:27
  Permalink

  Sziasztok!

  Pár dolog nem egyértelmű nekem. Ha megveszem ezt: Aurora MR Star Citizen + Squadron 42 Combo, akkor hivatalos megjelenés után meg kell venni a játékot? Valamint ezzel a csomaggal játszható lesz az összes jövőben megjelenő modul? Meg egyáltalán érdemes ezt a csomagot megvenni? 🙂

  Válasz
 • 2016-09-24 - 14:11
  Permalink

  Sziasztok ma vettem meg egy hajót és az lenne a kérdésem hogy működnek a szerverek mert nem tudok sem tutorialon részt venni csak a hangárba a bőrdzsekis karrakteremmel tudok hajót lehívni de se nem elindítani se nem elmenni a hangáramból máshova csak a főmenübe.
  Mi ennek az oka és mit kéne tennem hogy tudjak játszani.

  Válasz
 • 2016-09-25 - 08:05
  Permalink

  Sziasztok.

  Problémám akadt a a játék multiplayerével ugyanis megettem az aurora csomagot letöltöttem és installáltam a játékot de nicsenek szerverek a(z) universe-ben és nincs jogom kattintani bárhova (az exiten kívül) a(z) electronic acsess-ben kizárólag a hangárba tudok menni és megnézni a hajómat.

  Ha valakinek van ötlete az ujratelepítésen kívül (amit már megtettem valamint elküldtem a reportot) amit én innen tudok tenni az irjon légyszives és ha nem nálam van a probléma akkor jó lenne ha minél előbb orvosolná ezt az akinek ez a dolga.

  A válaszokat előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Botos Gergely

  Válasz
 • 2017-04-23 - 23:30
  Permalink

  Sziasztok!

  Star Citizen TS, vagy egyéb szerver van? Nem tudom, hogy felesleges lesz-e vagy nem hosszú távon,mert ingame VOIP fog menni.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.