Virgil-rendszer

A Virgil rendszert teljesen véletlenül fedezték fel 2412-ben. A híres asztrográfus, Aliane Viktus mélyűri terepfelmérést végzett, fél csillagászati egységgel a Vega rendszer üstökösfelhőjén túl. Viktus lekapcsolta a kis felderítő hajó fúvókáit, és “csendes módra” állt át, hogy a műszerei maximális felbontást érhessenek el. Mikor azonban aktiválni akarta a különleges csillagkameráját, azt tapasztalta, hogy nem képes a csillagot befogni, mivel a hajója szinte észrevehetetlenül, de mozgott. Tovább vizsgálódva rájött, hogy a mozgást, ami csupán pár mikronos eltérés volt ahhoz képest, amit a hajó IFCS-e nyugalmi helyzetnek számolt, egy addig feltérképezetlen ugrópont extrém közelsége – kevesebb mint 400 méter – okozta.

A Viktus hihetetlen szerencséje feletti álmélkodás hamarosan példa nélküli felfedezési lázba csapott át. A K-típusú, fősorozatbeli csillag – melyet az UEE-nek a térséghez való elrendeltetett jogát* hirdető földi szócsavarók gyorsan Virgilnek neveztek el -, az űr egy addig természetes módon elérhetetlennek vélt régiójában helyezkedik el. Mi több, a rendszer első bolygója az addig felfedezett planéták közül a legjobb jelölt volt terraformálásra. Tíz éven belül a Virgil zöldellő, virágzó emberi kolóniává fejlődött, egy évszázad alatt pedig már a formális UPE képviselete sem volt kérdés. A Virgil gyors kolonizációja vezetett a Távoli Csillag Projekthez, a kormányzati támogatással “kifelé” indított terjeszkedési hullámhoz, ami a Virgil felfedezése által elérhetővé vált űr felé irányult.

Virgil02

Aztán amilyen gyorsan kezdődött, a helyzet éppoly gyorsan fordult a visszájára. A Vanduulok 2681-es felfedezése és az egyre pusztítóbb portyáik a Távoli Csillagot és az egész nyugati irányú galaktikus terjeszkedést teljesen megállították. Az emberiséget sokkolta az Orion rendszer bukása (és az ezt követő UEE kivonulás).A Virgil egyik napról a másikra katonai támaszponttá alakult, teljes flották bázisává vált a korábban csendes kolónia. Egy ugrásnyira a Tibertől, ahol a Birodalom reményei szerint tartani tudják a frontvonalat, a Virgilt a hatalmas katonai gépezet ellátására alakították át.

Amikor a Tiber elesett, a Flotta összeomlott a visszavonulás során, és képtelen volt második védelmi vonalat kialakítani a kíméletlenül előrenyomuló vanduulokkal szemben. A vanduulok nem kegyelmeztek a rendszernek, válogatás nélkül, tömegével mészárolták a katonai személyzetet és a civileket egyaránt. A Virgil I idilli bioszféráját végleg hamufelhővé változtatták, kétszáz évnyi emberi terjeszkedést töröltek ki a történelemből. Több transzport megmenekült a mészárlásból a híres 214-es Repülőszázad elfogóvadászainak köszönhetően. Bár esélyük volt a megmentett transzportokkal együtt biztonságba jutni, a század minden tagja a Virgil I-re való visszatérést választotta, hogy megpróbáljanak még több civilt kimenekíteni.

A következő években a Virgil több harcfelderítő művelet célpontja volt, míg a Birodalomnak 2790-ben végül sikerült titokban egy jelzőbója hálózatot létrehozni, mely időben figyelmeztet a rendszerbe érkező vanduul klánokra.

Virgil I

Készült egy híres fotó a Virgil I-en. Egy Birodalmi vámház kiégett maradványait látni rajta, a romos fehér oszlopok keretezte szénfekete égbolttal. A kép jobb szélén egy repedt jelzőtábla fekszik, eredeti “EXPORT:” feliratát az alá firkált “A HALÁL” szóval egészítették ki. Ez a kép, több művész ezen alapuló interpretációjával együtt az UEE vanduul fenyegetést hirdető toborzóplakátjain kapott helyett a következő században.

Évekkel korábban a Virgil első bolygója a United Planets of Earth (Egyesült Földi Planéták) terraformálásainak volt mintapéldája. Ha létezett valaha bolygó, amit mintha csak arra teremtettek volna, hogy megkönnyítse az emberi letelepedést, az a Virgil volt. A talaj kiváló tápanyagokat tartalmazott, amiknek köszönhetően a betelepített földi vegetáció hamar növekedésnek indult. Alig pár év alatt a bolygó atmoszféráját a földi szabványhoz tudták igazítani. Az eredetileg felváltva buja trópusi erdőkkel, és végtelennek látszó mezőkkel borított Virgil I hamar bőven termő agrárvilággá, ugyanakkor egzotikus turista látványossággá is vált. A katonai erőgyűjtés idején a Virgil I lakosságának jellege megváltozott, de a természet szépsége megmaradt. Az antianyag készletek, és űrhajójavító létesítmények jól megfértek a bolygó trópusi és mérsékelt vidékét körbevevő hatalmas fák mellett.

A bolygót úgy tűnik a Tiber rendszerben vívott kemény harcok jutalmának tekintették vanduulok, és korábban sosem látott vadsággal prédálták fel. Hiába nem voltak erődítmények a bolygón (kevés Birodalmi egység ásta be magát, mivel arra számítottak, hogy a flotta a Tiber rendszerben távol tartja majd az ellenséget), a vanduulok pusztító bombázásokkal zúztak szét mindent a felszínen, láthatólag inkább a kegyetlenségüket bizonyítandó, mintsem valamilyen stratégiai cél által vezérelve. Több százezren vesztek oda; vagy a bombázásokban haltak meg, vagy a még lakott bolygóra eresztett vanduul Aratógépek darálták be őket

FIGYELMEZTETÉS UTAZÓKNAK: A Virgil rendszer a United Empire of Earth (Egyesült Földi Birodalom) hivatalos tiltólistáján van. A rendszerbe vagy rajta keresztül történő utazás illegális, és akit rajtakapnak, súlyos pénzbüntetésre, vagy börtönre számíthat.

Virgil03

Ma a Virgilt ritkán látogatják. Az atmoszféra mérgező, a bombázások annyi hamut juttattak a légkörbe, hogy beállt az állandó nukleáris tél. Az UEE felderítő expedíciói alapján publikált jelentések részletesen leírják a bolygó állapotát: aratók által lecsupaszított pusztaság, melyet időnként a hajdan csodálatot és tiszteletet inspiráló óriási fák kísérteties csontvázai szakítanak meg. Akik látták ezt az egyedülállóan pokoli látványt, azokban felmerül a kérdés: vajon a vanduulok szándékosan hagyták-e meg ezeket, hogy emlékeztessenek a bolygó múltjára.

Virgil II & III

A Virgil rendszer még két világot, és egy aszteroida övet tartalmaz, melyek egyike sincs komolyabban kiaknázva. A Virgil II egy lakhatatlan szmog planéta, igen kevés említésre méltó természeti kinccsel. Ahogy ma már a Virgil I-et is, a Virgil II felszínét teljesen elzárja a természetes szmog takaró. Katonai jelentések említik, hogy a vanduulok nagy ívben elkerülik a Virgil II-t, bár ennek oka nem ismert.

Közepesen sűrű aszteroida mező választja el a második és harmadik bolygót. Vas és titán teléreket azonosítottak benne, de nem eleget ahhoz, hogy bányaművelés indult volna még amikor emberek lakták a rendszert. A rendszer utolsó bolygója, a Virgil III egy jégóriás. Nagyjából jelentéktelen, a bolygó egy kavargó víz, ammónia és metán gömb (mindhármat kiaknázták volna, ha a rendszer fejlődése tovább folyik).

Forrás: Jump Point 24

* A 19. századi amerikai telepesek terjeszkedését igazoló “manifest destiny” elvre utal – a ford.

Virgil-rendszer” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.