A fejlesztők az Anvil Aerospace Ballista bemutatását követően ismét összegyűjtötték a közösség által legfontosabbnak ítélt kérdéseket, hogy egy cikkben válaszolják meg azokat.

K: A bemutató cikk említette, hogy földi célpontok ellen is bevethető a Ballista. A jármű rendelkezik majd mozsárágyú-jellegű, esetleg parabolikus tüzelési móddal, vagy a célpontra szabad rálátással kell rendelkezni, hogy lehessen rá lőni?

V: Jelenleg minden célpontnak – legyen az földi, vagy légi – megfelelően erős jelet kell sugároznia ahhoz, hogy a Ballista be tudja fogni. A jövőben lehetőség lesz látótávolságon kívüli célkeresésre például szövetséges hajók között megosztott célpontokkal, vagy egy bizonyos előretolt bázis segítségével. Így majd a játékosok tényleges rálátás nélkül is tüzeljenek a célpontokra, ráadásul jóval nagyobb távolságból, mint ami most elképzelhető.


K: Tervezik a Ballista modulárissá tételét? A hátsó rész lecserélése orvosi, felfedező, vagy teherszállító modulra egy nagyszerű általános terepjáróvá tenné a járművet, amit akár a Carrackon is jól lehetne használni.

V: Egyelőre nem terveznek semmilyen további változatot a járműből, bár láttak pár remek ötletet a közösségtől. A Carrack pedig egy RSI Ursa terepjáróval érkezik majd, nem egy új Anvil terepjáróval.


K: Hogyan működik majd a rakéták újratöltése? El kell vinnünk a járművet egy leszállóhelyre, vagy lesznek olyan hajók, amelyek ellátmányt hoznak? A Vulcan képes lesz megjavítani és újratölteni a Ballistát?

V: Jelenleg el kell menni egy felszíni állomásra a javításért és újratöltésért, de a jövőben a Vulcan és más, hozzá hasonló hajók az összes felszíni járművet, köztük a Ballistát is képesek lesznek kiszolgálni.


K: A 2.000 méteres hatótávolság nem túl kicsi egy légvédelmi járműnél?

V: A Jump Point cikkbe és a brosúrába még az előtt kerültek be a számok, hogy meghatározták volna a maximális lőtávot. Jelenleg a hatásos lőtávolsága 10.000 méter a legtöbb vadászrepülő ellen, e fölött a jármű nem tudta azonosítani és befogni őket. A fejlesztők legtávolabbi rakétaindításra 9.984 méterre lévő célpont ellen történt.

Azonban a hatótávolságnak nincs felső határa, mivel az kizárólag a célpont rendszereiből származó, különféle kibocsátásokra hagyatkozik, így a jövőben a nagyobb hajókat a nagyobb hő, vagy elektromágneses kibocsátásukkal távolabbról is be lehet majd fogni.


K: Melyik járművel lehet szállítani a Ballistát? Lesz olyan mechanizmus, hogy egy kábellel például egy ARGO MPUV-hoz rögzíthetjük, esetleg lehet valamilyen vonósugárral szállítani, mint ahogy manapság a helikopterek szállítják a harckocsikat?

V: Egyelőre kettő hajó lesz képes szállítani a Ballistát, az Idris és a Hercules. Itt meg kell jegyezni, hogy szakszerű szállítás alatt a fejlesztők azt értik, amikor a járművet teljesen el tudják helyezni a hajóban, megfelelően rögzítik és a hangárajtókat is be lehet csukni. Ezt azért fejtik ki, mert bár nem erre tervezték, a Ballista a 890 Jump hátsó rámpáján is elfér. Emellett a megfelelően erős vonósugárral rendelkező hajók is képesek lesznek szállítani, de ez jóval nagyobb kockázatot jelent majd, mint ha egy hajón belül helyezkedne el a löveg.


K: A telepített 2 db S2-es fegyverrel ellátott tornyon kívül látni lehet egy opcionális S2-es tornyot a hajó oldalán. Ez mit jelent, lehet rajta egy másik torony is?

V: Nem, ez csak egy hiba az oldalon, az opcionális torony tévesen a telepített toronyra utal.


K: Fel lehet szerelni a Ballistát másfajta fegyverzettel? Lehet más méretű rakétákat, például 16 db S5-ös rakétát, 4 db S7-es torpedót, 2 db S8-as torpedót, vagy 2 db S8-as lövegtornyot felrakni?

V: Egyelőre nincs olyan terv, ami engedné, hogy a toronykiosztáson, vagy a tornyon elhelyezett fegyverzeten változtatni lehessen. Az egyetlen, amit most be lehet állítani, az a rakétatípus.


K: Hogyan lesz kiegyensúlyozva a föld-levegő harc? Hogyan teljesítenek majd a különféle hajók és járművek egymás ellen, milyen módszerrel tervezik a fejlesztők elérni az egyensúlyt a kevésbé felfegyverzett és nem olyan mozgékony felszíni járművek és űrhajók között?

V: Ez egy nagyon jó kérdés és sokkal több figyelmet érdemel annál, mint amit itt meg lehetne adni neki. A jövőben ki fogják fejteni a föld-levegő harc részleteit.


K: A festések külön is megvásárolhatóak lesznek? Ha valakinek tetszik mindhárom festés, de nem akar három járművet venni, megoldható, hogy csak a festést megvásárolja?

V: A festések egyediek és a Warbond verzióhoz kapcsolódnak. A Concierge tagok megvehetik a Dunestalker festést is, a Snowblind festéshez pedig minden előfizető hozzáfér. Ezek időlimites ajánlatok és nem lehet külön megvásárolni őket a jövőben.


K: Az egyértelmű, hogy a Ballistának meg kell állnia ahhoz, hogy torpedókat indítson, de a lövész üléséből – amelyikből a torpedókat is indítják – át lehet majd váltani az S2-es Gatling lövegtoronyra és ha igen, lehet azt menet közben használni?

V: Egyelőre nincs erre lehetőség. A rakétaindító tornyot irányító lövész specifikus kezelőfelületet kap kizárólag annak a toronynak a kezelésére. A jármű vezetője dönthet úgy, hogy vezetget és használja a tornyot.


K: A leírás szerint a Ballista alkalmazható lesz földi célpontok ellen is. Lesz arra lehetőség, hogy a rakétákat egy olyan területre lőjük ki, ahol nincs befogható célpont?

V: A játékban jelenleg minden rakéta célpontbefogás szerint működik. Nincsen tervben, hogy a rakétákat szabadon lehessen indítani, de elképzelhető, hogy a jövőben “okos” fegyverek kerülnek a játékba.


K: A Ballista alkalmas lesz arra, hogy elfogjon másik rakétákat, például a Hercules A2 S9-es torpedóját?

V: Ez egy olyan funkció, amit szeretnének, ha minden hajónál és felszíni járműnél működne a jövőben, nem csak a Ballistánál. A bejövő lövedék befogása kritikus pontja lesz a nagyobb hajók és felszíni állomások megvédésének. Természetesen a célkeresés része ennek az egyenletnek, ahogy a megfelelő fegyverrendszer kiválasztása is az elfogásra.


K: A leírás szerint a Ballista csak akkor tud tüzelni, ha nem mozog, de mi van akkor, ha egy mozgó hajón, például Starlifterben, Krakenen, vagy Idrisben áll?

V: Ezekben az esetekben is képes lesz tüzelni, azonban egy mozgó hajó belsejéből rakétát indítani nem túl biztonságos. A Kraken esetében nincs arra ok, hogy miért ne lehetne egy leszállóhelyen álló Ballistáról rakétát indítani, azonban itt is van rá esély, hogy a rakéta baráti hajót, vagy magát a hordozót találja el.Anvil Ballista