A fejlesztők a Nautilus bemutatását követően ismét összegyűjtötték a közösség által legfontosabbnak ítélt kérdéseket, hogy egy cikkben válaszolják meg azokat.

K: Mennyi ideig léteznek a különböző aknafajták és eltűnnek-e, ha kilépünk a játékból? Mi történik, ha az aknákat telepítő hajó megsemmisül? Ilyen esetben össze lehet szedni később az aknákat?

V: Ha egy aknát telepítenek, akkor az alkatrészei elkezdenek elhasználódni, de az élettartama függ a környezettől, ahová telepítették őket. De általában a fegyverplatformok valószínűleg kiürülnek, a közelségi aknák pedig felrobbannak, mielőtt tönkremennének. Ha egy éles, de nem aktiválódó aknát veszünk például, akkor az élettartama inkább napokban, mint percekben mérhető. Az akna élettartamát nem befolyásolja a telepítőhajó állapota, ahogy az sem, ha megsemmisül. A telepített aknák “emlékeznek” a telepítőhajóra, szóval azokat később be tudja gyűjteni.


K: A drónhangárak, amelyek például a Nautiluson is vannak, egységesek? Például tudnak fogadni javító, újratöltő drónokat, vagy egy Vulcan, vagy Carrack felszerelhető NEMO drónnal?

V: A Nautilus fogadhat és használhat is drónokat a Vulcanról és a Carrackról de nincs megfelelő felszerelése ahhoz, hogy ezeket a drónokat újratöltse, vagy megjavítsa. Ugyanígy a Vulcan és a Carrack is felszerelhető NEMO drónokkal, de az aknákat nem tudják felvenni, szóval az esetükben az aknákat hatástalaníthatják, de hátra kell hagyniuk.

K: Mi a logika abban, hogy egy közel capital hajó méretű aknatelepítő hajón összesen 24 akna van, miközben előtte terül el a teljes, üres űr?

V: Egy akna önmagában is jelentős területet fed le, így nem szükséges nagyszámú akna telepítése. Emellett azt sem akarták, hogy a játékosoknak tengernyi aknával kelljen megbirkózniuk, továbbá a technikai háttér miatt született ez a döntés.


K: Az aknák küldenek vissza adatokat a telepítőhajóra, például ha elmozgatják őket, ha aktivizálják magukat, vagy ha észreveszi őket egy ellenséges, vagy baráti hajó?

V: Ha telepítésre kerültek, akkor egy “csak olvasható” üzemmódba kerülnek, ilyenkor a telepítő játékos korlátozott információkat lát róluk, például a feltételezett elhasználódási szintet és az állapotát.


K: Mivel az aknák képesek befogni és követni a célpontokat, ezért felmerül a kérdés, hogy működőképesek lesznek-e egy bolygó légkörében?

V: Az aknák hajtóművei csak súlytalanságban működnek. Ha légkörben telepítik őket, vagy a légkörbe keverednek, akkor képtelenek lesznek manőverezni. Az aknák fel fogják függeszteni a követést, ha érzékelik, hogy nincs lehetőségük elfogni a célt.


K: Egy lopakodóhajó viszonylag könnyedén átcsusszanhat az aknák között? A többi hajó képes lesz szkennelni a környezetét, hogy észrevegye az aknákat, vagy erre csak a Nautilus lesz képes?

V: Bármelyik hajó észlelheti az aknákat, ahogy bármelyik hajót észlelhetik az aknák, hiszen azok is a játékban található kibocsátásrendszereket és radarrendszereket használják. A lopakodóhajókat értelemszerűen nehezebben fogják észlelni, így nagyobb eséllyel haladhatnak el a aknák mellett. A hajók, amelyeken különleges radar, vagy szkenner van, könnyebben vehetik majd észre az aknákat.


K: A rakteret lehet majd további aknák tárolására használni? Ha igen, mennyi fér oda?

V: Nem, a raktér kifejezetten rakomány szállítására van kialakítva és nem elég nagy az aknák be- és kirakodásához. Egy akna kb. 4×4×4 méteres.


K: Az aknákon lesz barát-ellenség felismerő rendszer? Ha egy csapattárs telepít egy aknamezőt, akkor az automatikusan csak ellenséges, vagy ismeretlen célpontokat támad?

V: A játékos által telepített aknamezőnél lehetőség lesz beállítani a barát-ellenség státuszt a rendelkezésre álló frakció- és ellenségesség-rendszer segítségével. Így a játékos csapattársa ugyanabban a frakcióban, vagy ugyanolyan ellenségességi szintekkel rendelkezik, ezért nem lesz célpont. Azonban a játékosok telepíthetnek aknákat ezek nélkül a biztonsági beállítások nélkül is, ha akarnak.


K: Lehetnek további aknatípusok?

V: Igen, tervben vannak további aknatípusok, de egyelőre még egyik sem ért el olyan szintre, hogy a részletekről beszélhessenek.


K: Mekkora az észlelési távolsága egy aknának, vagy egy platformnak?

V: A maximális észlelési távolságot nem egyszerű megadni, mivel az függ az akna alkatrészeitől és a célpont kibocsátásától, észlelhetőségétől. De úgy számolnak, hogy az aknáknak 5 és 10 km között lesz a minimális észlelési távolsága. Ezzel érik el azt, hogy viszonylag nagy területet lehessen lefedni kis számú aknával.


K: Készíthetünk majd precíz mintákat, például gömböt, háromszögeket, amelyek alapján elhelyezzük az aknákat? Ha igen, kiküldhetjük oda az aknákat anélkül, hogy a Nautilussal oda kelljen repülni a minta pontjaihoz?

V: Az akna vezérlő teremben lévő operátor látni fogja, hogy az aknák milyen pozíciót fognak felvenni, de egyelőre nincs olyan terv, hogy ki lehessen választani előre elkészített mintákat. Ehelyett a Nautilus legénységének össze kell dolgoznia, hogy az aknákat az általuk elképzelt legjobb minta szerint telepítsék. A hajó lassabb haladásával pontosabb telepítésre lesz lehetőség.


K: Az aknatelepítés bűncselekménynek minősül majd?

V: Ahogy az sejthető, a körülményektől függ. Az aknatelepítés törvényessége függ a terület törvényeitől és jogi fennhatóságától, a hatóságtól, amelyik a telepítési megbízást adta, vagy ennek hiányától. Biztosra vehető, hogy egy sűrűn lakott, UEE bolygó körüli aknatelepítés komoly bűncselekménynek számít majd. Viszont ha egy UEE küldetés keretében aknákat telepítünk egy Vanduul területre vezető ugrópont előtt, az teljesen törvényes lesz. A kettő között bármilyen körülmény elképzelhető, amely megnehezíti a jogi értelmezést.


K: Meg lehet hackelni az aknákat?

V: Igen, a NEMO drónnal lehet ezt végrehajtani, de az ehhez szükséges távolság igencsak kicsi.


K: A brosúrában a Nautilusnál két nagy kvantumüzemanyag-tartály van feltüntetve, ellenben a hajó oldalán csak egy. Melyik a valós?

V: A brosúrában lévő információ a valós, a hajó oldala frissítve lesz. Emellett a brosúra nem említi külön a listában a rakétatornyot, ehelyett az S3-as lövegtornyok közé helyezi.


K: Az aknáknál miért sokkal kisebb a töltet? Az S7-es akna az S5-ös torpedó töltetével van egy szintben, annak ellenére, hogy sokkal nagyobb kihívást jelent a telepítése és beszedése.

V: Ha az aknák minden belső alkatrésze rendelkezésre áll, akkor lehet meghatározni a töltet méretét. A jövőbeli tesztelések során figyelik, hogy az elvárásoknak megfelelően, afölött, vagy alatt teljesítenek az aknák és ennek megfelelően módosításokat hajtanak végre.