Rendhagyó hajóbemutató érkezik a Roberts Space Industries által gyártott Mantiszról, mivel ennek az alapját kivételesen nem az rsi.com adja, hanem a newsweek.com cikke.

A játékosok eddig viszonylag veszélytelenül szállíthattak, utazhattak kvantumugrásban a rendelkezésre álló naprendszerben, de ez a nyugodt élet hamarosan véget ér a most bemutatott, gyönyörű vonalvezetésű, együléses RSI Mantis megjelenésével. A hajó a Star Citizen Alpha 3.7 verzióban már be is mutatkozik és ez lesz az első hajó, ami rendelkezik majd a kvantum-kényszerítés (Quantum Enforcement) funkcióval.

A kvantum-kényszerítés alapjai

Az alapja, hogy megakasztja a kvantumugrást, amihez a Quantum Enforcement Device elnevezésű szerkezetet használja. Ez az eszköz három gyűrűből áll, a hajó hátsó részén és két alapfunkcióval rendelkezik, amelyek megakadályozzák a játékosokat, hogy biztonságosan eljussanak a rendszer egyik pontjából a másikba: a kvantum-csapda (Quantum Snare) és a kvantum-blokkolás (Quantum Dampening).

A kvantum-csapda egy nagy területre ható, horgászás szerű képesség, amelynek során hajókat lehet kirántani a kvantumugrásból, majd a helyszínen tartani, ameddig az eszköz használatban van. A kvantum-blokkolás pedig a hajók mellé suhanva megakadályozza azokat, hogy kvantumugrást kezdjenek.

Eddig is láthattuk, hogy egy-egy NPC kiszedte a játékosokat kvantumugrásból, de a játékosoknak most lesz először lehetősége ugyanerre, a Mantis segítségével. Ezzel végre egy komoly hiányt sikerült pótolni a játékmenetben, ahol a játékos gyengébb volt, mint az MI.
A cikk mélyebben is bele megy a témába, ennek során kiderült, hogy a kvantum-blokkolásnak kisebb, kb. 2.000 méteres sugarú hatótávolsága lesz. Ez egy azonnali akció lesz, amelynek során a 2 km sugarú gömbben található hajók képtelenek lesznek a kvantumutazásra. Lényegében leveszi a gyújtást a kvantummeghajtókról, így nem tudnak elmenni, de ehhez elég közel kell lenni a másik hajóhoz.

A kvantum-csapda művelet több előkészítést igényel, mivel itt először fel kell tölteni az eszközt a működéshez. Ez a várakozási idő nagyon hasonló lesz ahhoz, amit a már játékban lévő EMP feltöltésénél láthattunk. A feltöltött eszköz működtetése esetén a hajó körüli 10.000-20.000 méteres sugarú gömbben kvantumugrásban haladó hajók kiesnek a kvantumból. Ez egyaránt érvényes a játékosokra és NPCkre. Ez után az eszköz bekapcsolva marad, így bárki, aki átutazna ezen a területen, szintén kiesik kvantumból, ameddig az eszközt ki nem kapcsolják. A kvantumból kiesett hajók kvantumhajtóműve blokkolva lesz, így nem tudnak újra ugrásba lépni.

Mindkét cselekmény vörös effektet kapott, amivel a hideg, kék színvilágú kvantumugrással való szembenállását hangsúlyozták ki. A kvantum jeladók segítségével a Mantis tulajdonosok könnyedén nyomon követhetik a zsákmányukat és szembeszállhatnak velük, ha akarnak.
A kvantum-csapda és a kvantum-blokkolás új játékelemekkel bővítik a Star Citizent, hiszen a 3.7-es frissítés olyan új játékelemeket is hoz, mint az FPS bányászás, gyűjtögetés és a személyes tárhely. A játékosok felvehetnek tárgyakat és több dolgot is elpakolhatnak, mint ez előtt bármikor. A Mantis pedig lehetőséget ad arra, hogy ezeket – a mindenféle tárgyakkal felpakolt hajókat – feltartóztassák és megtámadják. A közösségnek alkalmazkodnia kell, akár békés utazó, akár a kereskedelmi útvonalakat fosztogató kalóz.

Ahogy telik az idő, ezek a kalózok ki fogják tapasztalni, hogy melyik kereskedelmi útvonalak a leginkább jövedelmezőek. Ez után, a kezdetekben könnyű vadászatra lehet számítani, de várhatóan kialakul az ellenintézkedés, így a játékosok ahelyett, hogy Hurstonról egyenesen ArcCorpra ugranának, tesznek egy kitérőt egy teherűrállomás, vagy hold felé. Ez a kis kitérő, a naprendszer méreteit tekintve, egy ideig elég lesz ahhoz, hogy elkerüljék a Mantis által kivetett hálót.

De erre is lesz ellenszer, ha több ember összefog, több Mantisszal, akkor szélesíthetik a lezárt területet. A két oldal harca tehát hosszan elhúzódhat. Természetesen a kvantumugrás megakasztása rendkívül törvénytelen cselekmény lesz, szóval minél több hajó csinálja ezt egy adott területen, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a helyi biztonsági erők felfigyelnek rá.

A Behemoth kiegyensúlyozása

Az a képesség, hogy megállíthatunk valakit repülés közben, önmagában is nagyon erős, ezért figyeltek arra, hogy ennek ára legyen, így a Mantis pilótáknak mindig szüksége lesz támogatásra. A kevés rakétával, ami a hajón található, nem biztos, hogy képes lesz megbirkózni azzal, amit a kvantumból kiránt.

Ha valaki egyedül akar nekivágni, megteheti, de nem tud felkészülni mindenre, ha kiszed egy nagy hajót egyedül és nincsenek vele társak, akkor nagyon gyorsan egy csúnya helyzet közepén találhatja magát. Megakadályozhatja, hogy elmenjen a másik hajó, de valószínűleg nem lesz jó vége a Mantis szempontjából.

Ez már csak azért is igaz, mivel a Mantis “kiszedő” eszköze komoly energiát vesz el a védekezéstől. Az eszköz feltöltése olyan nagy mennyiségű energiát igényel és sok hőt termel, hogy lejjebb kell csavarni a többi rendszert. Ezzel a módszerrel nagy lépést tesznek a kiegyensúlyozottság felé, hiszen a Mantis pajzsai, fegyverei és hajtóművei nem üzemelnek majd teljes teljesítményen. De talán vigaszt nyújthat, hogy a csapattársak értesülnek az elfogott hajókról.

Említést kell tenni a kapcsolt-kvantumugrásról (Quantum Linking). Ez azt jelenti, amikor több hajó ugyanazt a kvantumutazást hajtja végre. Ha ezek közül a hajók közül valamelyiket kirántják az ugrásból, akkor a társai is kilépnek a kvantumból, ami azt eredményezheti, hogy a Mantis pilótának hirtelen egy nagyobb flottával kell szembenéznie. Ebben az esetben mindenképpen jó, ha van egy sereg mögötte, hogy a segítségére siessen.

A kvantum-kényszerítés jövője

A most felsorolt előnyök és hátrányok mellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy mint minden a Star Citizenben, a Mantis is a fejlesztés közepén tart. Az Evocati tesztelők várhatóan a héten kapják meg tesztelésre, a Live szerverekre pedig az előzetes számítások szerint az évforduló idején, 2019. október 10. napon kerülhet. Az ezt követő hónapokban pedig sok terve van még a CIG-nek ezzel a hajóval és a fő képességével kapcsolatban.

Az egyik ilyen cél, hogy a jövőben a kvantum-kényszerítés mechanizmusát árnyaltabbá tegyék. Például azt szeretnék, ha a későbbiekben több Mantis – vagy más, ugyanilyen feladatú hajók – együttműködésére legyen szükség, hogy kiszedjenek egy hatalmas capital hajót az ugrásból. Az is lehet, hogy lesz capital méretosztályú hajó, ami kiszedhet majd capital hajókat a kvantumból. De az első verzióban még nem tartanak itt. Egy másik elképzelés a hajóval kapcsolatban egy felhasználói felületi elem, amely értesítést küld a Mantis pilótáknak a nagy forgalmú kereskedelmi területeken.
A tesztelés megkezdésével egy időben törekednek a Mantisszal érkező játékelemhez kapcsolódó befejezetlen dolgokra. A kvantum-kényszerítés felhasználói felülete teljesen működőképes lesz a Mantis pilótája számára, azonban az áldozat számára nem lesz teljesen egyértelmű, amikor kiragadják az ugrásból. Egy másik dolog az űr végtelenjéhez köthető. Biztosan lesz, aki úgy képzeli el, hogy ha aktiválja a Mantis eszközét, akkor ki kell szednie egy hajót, de nem ez lesz a helyzet, nem mindig lesz ott elfogható hajó. Próbálják csökkenteni ezeknek a sikertelen elfogásoknak a számát, de ezek nagyon függnek majd a szituációtól. De el kell fogadni, hogy az űr hatalmas és nem áll majd mindig rendelkezésre elfogható hajó.

Egyből az univerzumba

Az ilyen hiányosságok csak pillanatnyi dolgok a támogatóknak, akik olyan korai hozzáférésű projektekben vesznek részt, mint a Star Citizen. De ami most igazán izgalmas, hogy a Mantis napokon belül elkészül, nem kell várnunk a lassan csepegtetett információmorzsákra a fejlesztése során, mint sok más hajó esetében.

A múltban, ha bepakoltuk az árut, már úgy gondolhattuk, hogy minden adott a biztonságos úthoz. Ezt a következő hetekben át kell gondolni, hiszen a Mantisszal nem csak egy új hajó, hanem egy új játékelem is érkezik. Ezért a jövőben érdemes lesz nyitott szemmel járni az univerzumot.

Emlékeztető

A hajót a CIG azért árulja, hogy a befolyt összeget a játék fejlesztésére fordítsa. Az ilyen eladásokból származó bevételek lehetővé teszik, hogy további részletes, nem harc-központú fejlesztések kerüljenek be a játékba. Minden hajó elérhető lesz játékbeli pénzért a végleges univerzumban és ezek a hajók nem szükségesek a játék kezdetéhez. A cél, hogy további hajók legyenek elérhetőek a játékban, amik különféle tapasztalatok megszerzését teszik lehetővé a játékosoknak.

A hajó megvásárlására jelenleg még nincs lehetőség, azonban ez a közeljövőben várhatóan megváltozik.

RSI Mantis