A fejlesztők az RSI Mantis bemutatását követően ismét összegyűjtötték a közösség által legfontosabbnak ítélt kérdéseket, hogy egy cikkben válaszolják meg azokat.

K: A jövőben lesz lehetőség felszerelni az elfogószerkezeteket más hajókra is?

V: Igen, később lesz lehetőség erre, bár jelenleg a Quantum Enforcement Device (QED – Kvantum Kényszerítő-Eszköz) nem pakolható fel másik hajóra. Ha felszerelhető lesz, akkor az utility (kisegítő) csatlakozási helyekre szerelhető majd fel. Azonban ezek az egységek nem lesznek olyan erősek, mint az erre a célra épített hajók – mint például a Mantis – és bizonyos kompromisszumokat is kell majd hozni. Ilyen szerkezeteket az MI is használni fog különböző hajókon és a biztonsági erőknél, hogy megállítsák a játékosokat a kvantumutazásuk során.


K: Bűnözői státusz jár majd azért, ha kiszedünk embereket, vagy bűnözőket a kvantumugrásból?

V: Bizonyos joghatósági területeken törvénytelen lesz a használata, de a Mantis megjelenésekor egyelőre még nem jár érte büntetőpont.


K: Miért engedi a birodalom (UEE), hogy ilyen rendeltetésű hajót vásároljanak egyszerű civilek? Ha az elfogószerkezet törvénytelen, akkor az RSI hogyan árusíthatja őket?

V: Ahogyan a birodalom polgárai hozzáférhetnek különböző támadófegyverekhez, ugyanúgy hozzáférnek a QED technológiához is, a saját védelmük érdekében, valamint azért, hogy segítség az Ügyészség és a Haditengerészet munkáját. Reményeik szerint tudnak majd olyan szituációkat teremteni, ahol az elfogás törvényes lesz, például ha a biztonsági erőkkel együtt dolgozik a játékos, vagy egy település védelme során, amelyet kalóztámadás ér.


K: Milyen ellenszere lesz ennek az új képességnek?

V: A kezdeti megjelenésnél a QED olyan sok energiát igényel, hogy az a Mantis többi rendszerét befolyásolja, például a pajzsokat, hajtóműveket és fegyvereket. A nagy energiaigénye mellett hosszú lehűlési (cooldown) időszakra lesz szükség, ami biztosítja, hogy a QED-k nem blokkolják folyamatosan az univerzumot. Továbbá a zöld zónák körüli nagyobb korlátozások és a biztonsgái erők sűrűbb járőrözései is csökkentik a túlzott használatát.

A későbbiekben úgy tervezik, hogy a játékosnak lehetősége lesz kiszabadulni az elfogásból, ha dinamikusan változtatja a kvantummeghajtó beállításait. Például a sebesség állításával, amihez az elfogó is próbálhat alkalmazkodni.


K: Van olyan terv, hogy a kvantumutazás rugalmasabb legyen és így könnyebben el lehessen kerülni a főbb útvonalakat? Például, hogy kvantumutazást kezdjünk bármelyik irányba, anélkül hogy előtte beállítanánk úti célt?

V: Vannak ilyen tervek a későbbiekre, hogy tervezhessünk magunknak biztonságosabb útvonalakat, de ezek még nem kerülnek be a Mantis megjelenésekor. Jelenleg a már meglévő kvantum navigációs pontok kombinálásával lehet a legnagyobb eséllyel elkerülni a csapdákat.


K: A játékos-játékos elleni (PVP) felhasználása egyértelmű a hajónak, de mit tud nyújtani a Mantis a játékos-nem játékos (PVE) környezetben?

V: Lehetőség lesz elfogni bármilyen elhaladó, peches MI-t a QED segítségével.


K: Ha a játékos aktiválja a QED-t, az a társaira is negatív hatással lesz?

V: Bárki, akit a QED kiszed a kvantumból, képtelen lesz újra ugrásba lépni egy rövid ideig, legyen szó barátról, vagy ellenségről.


K: Az RSI Mantis tervezésekor figyeltek arra, hogy beférjen az RSI Polarisba? Van bármilyen adat arról, hogy melyik hajók férnek majd be?

V: A hajó nem fog beférni a Polarisba, a tervek szerint az Aegis Sabre a legnagyobb hajó, ami a Polarisban elfér, így a Mantis túl hosszú és túl magas. Azonban ha a Polarist gyártása megkezdődik, akkor előveszik a hangárméretet (ahogy a 890 Jump esetében tették) és lehetséges hogy az általános leszállóhelyek méretéhez igazítják, ami lehetőséget biztosítana a Mantisnak és más hajóknak is, hogy rendesen le tudjanak ott szállni.


K: A hajóban lesz ágy, mosdó és lakórész?

V: Lesz benne ágy és mosdó is, hogy megkönnyítse az idő múlását hosszú, “kvantum utazáshoz köthető” cselekmények alatt.


K: Az elfogáshoz kapcsolódó játékmenet elkészült, vagy lesznek még további elemei, mechanizmusai a későbbiekben?

V: Az elfogás sok elemből áll és összetett játékmenet lesz, most az első, kezdeti verzió kerül be, ami ennek a játéknak az esetében sosem az utolsó és gyakran változik. A játékosok már találkozhattak az elfogás egy korai változatával a 3.6 alatt, az NPCk részéről, most pedig a játékos oldali rész legelső verziója érkezik. Még biztosan fejlődni fog és ezeket a változásokat viszonylag hamar a játékba akarják tenni. A következő frissítések alatt a következő fejlesztéseket akarják végrehajtani:

  • a biztonsági erők agresszívabb fellépése a tiltott zónák közelében aktivált eszközök esetében
  • a biztonsági erőkkel folytatott párbeszéd a törvényszegések esetére
  • párbeszédek a különféle NPC karaktertípusoknak, amelyeket kiszednek az ugrásból
  • nagyobb elfogási terület
  • jobb követési lehetőség az ugrásból kiszedett hajók követésére
  • küldetések, amelyek során az elfogó, ugrást akadályozó eszközök használata szükséges
Természetesen a Roadmap frissítésére is sor fog kerülni, amint egy-egy fejlesztésről tudható lesz, hogy mikorra készülnek el vele.

K: A QED által generált mező működni fog egy hajón belül is? Például ha egy Polaris hangárjában kerül aktiválásra, akkor ugyanolyan hatása lesz, mint ha a szabadban lenne?

V: Nem, a mező nem működik majd megfelelően, ha a Mantis egy hajóban lesz.


K: Az EMP ki tudja majd ütni a Mantis által felállított mezőt?

V: Nem közvetlenül, de az EMP ki tudja majd ütni a Mantis erőművét elég időre ahhoz, hogy megzavarja a QED működését.


K: Milyen ára lesz egy elfogásnak a Mantis pilótája számára? Üzemanyag? Energia? Bűnözői szint növekedés? Idő?

V: A QED működéséhez sok energiára lesz szükség és nagyon sok hőt termel, ez nem egy lopakodó fegyver. Amikor a joghatóságok törvényeit aktiválják, akkor a bűnözői szint növekedésével és a biztonsági erők közvetlen támadásával is számolni kell.


K: Lesz méretbeli határa annak, hogy mekkora hajót állíthat meg a Mantis?

V: Kezdetben bármekkora hajót ki tud majd szedni. Később, amikor a QED funkcióit finomítják, akkor kidolgoznak egy QED-kvantumhajtómű egyensúlyt.


K: A Mantison lesz raktér?

V: Nem, nem rendelkezik raktérrel. Ha rakománnyal megrakott hajó a célpont, akkor mindenképpen szükség lesz támogatásra.


K: A Mantisra is hatással lesz a saját elfogó effektje?

V: Igen, a QED hatással lesz minden hajóra a mezőben, így az azt aktiváló hajóra is.


K: Mekkora a lehűlési ideje (cooldown) az eszköznek?

V: Még folyamatban van a kiegyensúlyozás, de legalább néhány perces időre kell számítani.