A Yorm, az ismert hajóalkatrészgyártó cég a következő, amely történetét átvesszük egy rövid cikkben ebben a rovatban. A cikk eredetileg a Jump Point 5.10-es számában jelent meg.

Kevés alkatrészgyártó cég rendelkezik érdekesebb történettel, mint a Yorm. A híres versenypilótáról, Gotlieb Yormról elnevezett cég 2822-ben tört be a piacra a forradalmi pajzskialakításával és sikeresen cégbirodalommá  nőtte ki magát. A Yorm a mai napig megőrizte vezető helyét, mint a legismertebb verseny-osztályú alkatrészeket gyártó cég az UEE-ben. A hírnevének egy része biztosan annak köszönhető, hogy megtestesíti azt a színes, excentrikus és kívülálló személyiséget, amely a pilótát is híressé tette.

A tekintélyromboló

Senki sem tudja, hogy Gotlieb Yorm hol született, vagy nevelkedett. Bármennyire is hihetetlen ez napjainkban, de azok a történetírók, újságírók és elvakult szurkolók, akik megpróbáltak utánajárni az eredetének, mind kudarcot vallottak. A tények hiánya azt az elméletet kezdte erősíteni, hogy szerződtetett szolgaként nevelkedett egy Banu hajón. Sokak számára ez megmagyarázta a különleges képességeit, a hajótervezés mélységeinek megértését és azt, hogy semmivel sem foglalkozott, ami korábban történt. Gotlieb elzárkózott attól, hogy a múltjáról beszéljen, azzal tért ki a kérdések elől, hogy “a hajómon sincs visszapillantótükör, nekem miért kéne visszatekintenem?”.

Gotlieb 2796-ban szerzett nevet magának a Bakeren található föld alatti versenypályán. Egy öreg Aurorával repülve megnyerte a versenyt, végig uralva azt és azonnal elnyerte a drukkolók figyelmét a különc és kirívó személyiségével. Mindig, amikor megkérdezték, hogy mit szeretne elérni, ugyanazt válaszolta: szeretné megnyerni a Murray Kupát.

Adel Fansekarnak csak egyszer kellett látnia Gotlieb versenyét ahhoz, hogy tudja, hogy ő az igazi lehetőség. A tehetségek felkutatásáról és jó anyagi hátteréről híres Adel már évtizedek óta finanszírozott egy sikeres versenycsapatot, de még nem sikerült megnyerniük a Murray Kupát. Gotlieb először nemet mondott a nő ajánlatára, aki támogatta volna a csapatát és azzal érvelt, hogy teljesen jól elboldogul egyedül is. Az egyszerű elutasítás meglepte Adelt és biztos volt benne, hogy ez csak tárgyalási taktika, ezért egy nagyobb ajánlattal kereste meg, azonban Gotlieb ezt is visszautasította. Ekkor Adel megkérdezte, hogy mi lenne az ára annak, hogy a férfi neki dolgozzon. A válasz egyszerű volt: önállóság. Gotlieb állítólag azt mondta, hogy “mindig elfogadom a pénzedet, de a tanácsaidat soha” és ezekkel a szavakkal az egyezség megköttetett kettejük között.

Gotlieb a megfelelő anyagi háttérrel és a csapata teljes irányításával hamar hírnevet szerzett, mint versenyző, aki képes bármit megtenni azért, hogy lefaragjon pár másodpercet a köridejéből. A szurkolók élvezték a szokatlan módosításokat a hajóján és az érzékét a drámai befejezésekhez. De mindezek ellenére is a Murray Kupa még évekig elérhetetlen távolságban volt.

Gotlieb népszerűsége azonban nőtt. 2814-ben vált igazán ismert névvé, amikor elkezdett teljesen meztelenül versenyezni, mivel azt állította, hogy a ruha nem más, mint fölösleges súly. Nem tartott sokáig, amíg a Versenybiztonsági Bizottság döntést hozott és minden versenyző számára kötelezően előírta az űrruhát. Más előnyöket keresve Gotlieb elkezdett a pajzsokkal foglalkozni, mivel a legerősebb verseny a Murray Kupában a Blitz volt, ahol a fegyverek használata is engedélyezve volt egészen addig a pontig, ameddig az ellenfél hajója működésképtelenné nem válik, de még nem semmisül meg. Miután 2816-ban pár másodperccel csúszott le a Murray Kupa Blitz bajnoki címéről, emlékezetes módon esett neki a hajónak és mindent lefeszített a pajzsgenerátorról, amit fölöslegesnek tartott. Mikor a vezető mérnök felhívta arra a figyelmét, hogy a pajzs így csak pár lövést fog kibírni, akkor azt válaszolta, hogy nem is kell több. Ha a pár lövés alatt nem tud kijutni a célkeresztből, akkor amúgy is elveszítené a versenyt.

Gotlieb ekkor még nem tudta, hogy a döntése nem csak forradalmasítani fogja a versenyzést, hanem kikövezi az utat az álma megvalósításához is.

A kevesebb több

Az úgy, egyszerűsített pajzzsal versenyezve Gotlieb Yorm 2817-ben végre megnyerte a Murray Kupa Blitzet. Eközben Adelt elkápráztatta és a figyelemre is intette a pilóta népszerűsége. Észrevette, hogy más versenyzők is törekednek arra, hogy átvegyék Gotlieb “a kevesebb több” filozófiáját. Megkereste Gotliebet, hogy a férfi pajzsának tömeggyártásáról beszéljen vele. Gotlieb három feltétellel egyezett bele ebbe. Az első, hogy Adel saját maga gyártja a pajzsot és nem adja el a jogokat más cégnek. A második, hogy a pajzs még öt évig nem kerül piacra, hogy addig megmaradjon az előnye a versenytársaival szemben és lehetősége legyen újabb fejlesztésekre a hajóján. Végül a harmadik, hogy a megállapodás aláírásán és a jogdíjak beszedésén kívül ne kelljen mást tennie az ügyben.

Adel elfogadta Gotlieb feltételeit. Később elmondta, hogy ez az öt éves halasztási időszak még előnyös is volt. Több versenycsapatot is pénzelt, de sosem volt köze alkatrészgyártó vállalkozáshoz. Adel évekig hallgatott a tervével, ez alatt pedig bőséges információt szerzett az iparról. Lassan megkeresett elismert managereket és szaktanácsadókat, akiknek beszámolt a terveiről, természetesen szigorú titoktartási szerződés mellett, amely érvényben maradt a termék piacra dobásáig.

Adel aprólékos tervezésének hála a Yorm első pajzsa kicsit több, mint négy évvel a Gotliebbel kötött megállapodás után el is készült. Bár a pilóta ragaszkodott ahhoz, hogy az eredeti pajzs terveinek átadásán túl nem kíván részt venni a további munkában, Adel meg akarta adni neki az esélyt, hogy részt vegyen egy termék készítésében, ami a nevét viseli.

Adel meglepetésére Gotlieb részt vett a folyamatban. A tapasztalatai alapján sok értékes változtatási javaslatot tett, például azt, hogy használjanak drágább, de könnyebb alapanyagokat a csőrendszernél. Amikor megkérdezték, hogy mit gondol az alkatrész különböző tulajdonságairól, akkor ha teljesen elégedett volt, csak egy mosolygó fej rajzát küldte válaszul. Adelnak annyira megtetszett ez a válasz, hogy megkérdezte, hogy felhasználhatja-e. Így született meg a cég azóta is jól ismert logója.

Ne aggódj

A Yorm első pajzsgenerátora 2822-ben vált elérhetővé a kereskedelmi forgalomban. A Gotlieb személyisége körül kialakult kultusz által felpörgetve, figyelembe véve, hogy a pajzs az ő általa jóváhagyott tervek alapján készült, óriási volt a kereslet. Sok cégnek gondot okozhatott volna ez a hatalmas érdeklődés a termékük iránt, de Adel gondos tervezésének hála minden rendben ment. A Yorm pajzsgenerátorok majdnem fél éve készültek folyamatosan és készen álltak, hogy bárhová elszállítsák őket, ahol szükség volt rájuk.

Adel a következő évtizedekben gondosan építette a Yormot egy olyan céggé, amely a versenyalkatrészek széles választékát árulja. És bár Gotlieb a későbbi termékek közül egyiknél sem vett részt tervezőként, vagy akár csak tanácsadóként sem, minden esetben megtartották a kevesebb több filozófiát. Adel kemény munkájának és az álmának köszönhetően a Yorm azzá a sikeres vállalattá nőtt, amit ma is ismerünk.

Azért a történet nem, volt teljesen hibátlan. Egy rövid időszakra a 30. század elején a cég Silvio Halbrook vezetése alatt megpróbált terjeszkedni a hajóborítás területén, de a sorozatos rossz döntések, rossz irányítás és gyártási problémák majdnem csődbe juttatták a vállalatot. Silvio menesztése után Bao Ingram vette át a vezetést és visszatért a Yorm gyökereihez, a versenyszintű alkatrészekhez.

Bao irányítása alatt a Yorm visszaszerezte korábbi dicsőségét. Ma is őrzi a népszerűségét a versenyzők és a teljesítményt minden más fölé helyezők között. A cég termékeivel elégedett felhasználók azt mondják, hogy a cég logója tökéletesen leírja azt az érzést, amikor a Yorm alkatrészeivel repülnek.