Folytatódik a CitizenCon 2949 előadásait feldolgozó cikksorozatunk, hogy a lehető legteljesebb beszámolót adjuk az idei év legnagyobb Star Citizennel kapcsolatos eseményéről.

Ezúttal a Chris Roberts vezetésével tartott Keynote című panelről írunk.Chris a szokásos bevezető után beszélt arról, hogy a tavalyi évben a CitizenCon végén mutatott egy útitervet a kiadásig vezető útról és a meghatározott tizenkét pontból sikerült is elérniük hetet.

Mi történt korábban

Múlt év végén elkészült az OCS (objektum konténer rendszer) első verziója, ami komoly fejlődést hozott a bolygók teljesítményénél és megérkezett a PlanetTech v3.5 is.

De erre az évre is jutott bőven fejlődés, a játékbeli hajóvásárlás, hajóbérlés, ami azért nagyon jó dolog, mert a játékosnak így már nem kell feltétlenül valódi pénzt költenie, a játékban megszerzett pénzből is lehet venni, vagy bérelni hajókat.

Emellett az Alpha 3.7-tel áttértek az “életminőség” lépcsőzetes fejlesztésére. A csapatok munkatempóját átállították hat hónapos időszakokra. A frissítések még mindig három havonta érkeznek, de a csapatoknak hat hónapja van, hogy a fejlesztéseiken dolgozzanak. Így több idejük van, hogy jó eredményt érjenek el, jobban beépítsék azt a játékba és a játékosoknak jobb élményt nyújtson.

Eközben dolgoznak a játékmenet fejlesztésein is, a repülés és a harc területén, amire jó példa volt a CitizenConon bemutatott – általunk később feldolgozásra kerülő – Theaters of War játékmódon, ahol a játékosok földön, levegőben és az űrben harcolhatnak gyalogosan, vagy járművekkel.

A fejlesztések során figyelnek arra, hogy a játékélmény jó legyen, például stabil verziók kiadásával.

Mi várható a közeljövőben

Az Alpha 3.8-as verzióban érkezik az SSOCS (szerver oldali objektum konténer rendszer) legelső verziója. Az első verzióban ez szerver-állandóságot hoz a szerver működési szakaszok idejére, ami azt jelenti, hogy a szerver meg fogja jegyezni a rajta található objektumok helyzetét, de ez a szerver újraindításkor elveszik. A későbbiekben természetesen érkezni fog a teljes állandóság (Persistence).

Az Alpha 3.8-as verzióval platform állandóság is érkezik, ami már szinte fél út a sikerig, ez azt jelenti, hogy el lehet raktározni, hogy egy játékosnak mennyi aUEC-e van, megjegyzi a különböző tárgyakat és hajókat, amiket a játékos vásárolt, vagy bérelt a játékban. Ez ugyanúgy fogja elmenteni, mint ahogy a valós pénzért vásárolt dolgokat raktározza és az új verziók esetén ezek az adatok átemelhetőek lesznek. A cél, hogy ne kelljen mindent eltörölni a kisebb javítások, vagy akár a nagyobb frissítések között se. Mindezek mellett fenntartják a jogot, hogy ha valamiért szükséges, akkor töröljék ezt az adatbázist és mindenki a nulláról kezdjen a játékban szerzett javakat illetően, de az a céljuk, hogy erre minél kevesebbszer kerüljön sor és a játékos pénzt és értékeket gyűjthessen a játékban.

Érkezni fog a korábban bemutatott PlanetTech v4 is, amelyet nem csak az újonnan elérhető microTech bolygón, hanem a korábbi helyszíneken, égitesteken is alkalmazni fognak már.

Egy másik fontos dolog, ami a CitizenConon nem kapott akkora figyelmet, az a csapatjáték, aminek a fejlesztésére szintén nagy figyelmet fordítanak. Ez a következő verziókban kiemelt figyelmet kap majd.

Dolgoznak az összetettebb küldetéseken, például az egyik korábbi Inside Star Citizen részben bemutatott 890 Jump megszállásán. Ezek több részes küldetések lesznek. Amit mutattak, az egy ilyen több részes küldetés korai verziója. Ez nem fog itt véget érni, a következő verziókban fejleszteni fogják ezeket.

Mi várható a kicsit távolabbi jövőben

Valamikor 2020 közepén jöhet a teljes állandóság, ami lehetővé teszi, hogy minden változást mentsenek. Ha a játékos felvesz egy kávésbögrét a Carrackon és azt leteszi egy erdőbe egy bolygón, majd elrepül onnan, akkor az a bögre ott lesz. Ha jön másvalaki, vagy a játékos visszatér, aki letette, akkor a bögrét meg fogja találni az erdőben, ha valaki nem vitte el onnan. És ez igaz lesz minden mozdítható tárgyra a játékban.
Ezt azért okosan fogják kezelni, például nem lehet felhalmozni ezer teknőst egy helyen, lesz valamilyen szabályozás a tárgyaknál, az adatbázis érzékelheti, hogy egy tárgy kis jelentőségű, túl sok van belőle egy helyen és már régóta nem mozdult, szóval kitörlik, mintha valaki arra járt volna, amíg a játékos nem volt ott és elvitte magával a teknősöket. De a lényeg, hogy lesz arra lehetőség, hogy a játékos az univerzumban járkálva kialakítsa a saját otthonát, a saját bázisát, oda vigyen dolgokat és azokat később meg is találja ott.
Úgy gondolják, hogy ez izgalmas játékot eredményez majd, mivel az univerzumban véges számú termék lesz, ahogy az a Quanták előadásban is látszott, csak egy bizonyos számú aranyérc, vagy egyéb dolog lesz megtalálható. Ha egy helyet teljesen kibányásznak, akkor tovább kell állni egy következő helyszínre. Így a gazdag lelőhelyek közelében több csoport is megjelenhet, akik harcolhatnak ezekért az ásványkincsekért, ami megfelelő fegyverellátást igényel, szükséges felépíteni a logisztikát és például a sérültek ellátásával is kell foglalkozni, de ehhez szükség van a teljes állandóságra és az alapanyagok követésére.

Végül, ami lehet, hogy nem lesz kész a következő év végéig, de valamikor akkor várható, az a server meshing, vagyis a szerverhálózat kialakítása. Chris is úgy érzi, hogy ez lesz az a dolog, ami igazán életre kelti a dolgokat, ez teszi majd lehetővé, hogy sokkal több játékos legyen jelen egy területen, de ehhez először szükség van a SSOCS-re és a teljes állandóságra.

A server meshing lesz a következő nagy fejlesztés, amit a teljes állandóság után bevezetnek és már most is dolgoznak a hálózati részén. Nagyon izgalmas, mert ez szükséges ahhoz, hogy egy zökkenőmentes, játékosszám megkötés nélküli univerzumot kapjunk és bár még nem tudják pontosan, hogy mire lesz képes az SSOCS, de hamarosan elkezdenek kísérletezni a játékosszámmal és talán már a közeljövőben látható itt növekedés.

A kisebb dolgokon, amiken eközben dolgoznak, az például az életminőség további javítása, aminek még csak a nagyon-kezdeti részeit láthattuk. Vannak csapatok, amelyeknek kifejezetten ez a dolga, például javítani próbálnak a járművek üzemelésének élményén, de figyelni fognak a harcokra és egyéb dolgokra is.

Érkeznek majd további aktivitások, például a tankolás, üzemanyaggyűjtés, roncsgyűjtés, több tartalom is érkezik és az univerzum is nőni fog.

Végül Chris Roberts elmondta, hogy a következő év februárjában érkezik az Anvil Carrack, valamikor az év során a Pyro-rendszer, a dinamikus időjárás, valamint az ugrópontok.

Kicsit korábban, idén december közepén a 3.8.as verzióban leszállhatunk microTech bolygóra, megtekinthetjük az új és régi bolygókat, valamint holdakat, amelyek már a PlanetTech v4 technológiát használják, valamint érkezik az SSOCS. New Babbage, microTech fővárosa azonban csak a 3.9-es verzióra várható (ahogy microTech holdjai is csak erre a frissítésre várhatóak).