A Calling All Devs műsorban Disco Lando beszélget élő adásban a fejlesztőkkel a játékkal kapcsolatban.

Az eheti epizódban a Stanton rendszer került a középpontba, amelyről Todd Papy és Ian Leyland beszélt bővebben.

Az első kérdéskör az volt, hogy mik a tervek Stanton rendszer befejezésére, egyáltalán egy MMO játékban beszélhetünk-e a rendszer befejezéséről.

Todd elmondta, hogy lépcsőzetesen haladnak, először arra koncentrálnak, hogy a rendszerben található összes égitest elkészüljön, amiből már csak Crusader hiányzik, valamint a rajta elhelyezkedő fő űrkikötő, Orison, így ebből a szempontból jól állnak.

Ez után a további játékelemek elkészülésekor következnek a különféle további kiegészítések, például kórházak, vagy a roncsmentéshez kapcsolódó dolgok.

Ian ez után elmondta, hogy a környezetet építő csapat olyan szempontból befejezi a munkát Stanton rendszerben, hogy nem lesz több égitest, amit el kell készíteniük, azonban ahogy az újabb technológiák jönnek be, úgy ezeket be kell építeni ebbe a rendszerbe is, ahogy legutóbb a heightmap esetében is tették, de közben már más rendszerekre is koncentrálnak és ott isalkalmazniuk kell ezeket.

Jelenleg is sokmindenen dolgoznak a Stanton rendszerben. Ezekre a típusú feladatokra jó példa GrimHex, aminél felmérték, hogy milyen változtatásokra van szükség és ennek megfelelően fejlesztették, kapott hangárokat, amik már nagyobb hajókat is képesek fogadni. De ilyen például az ajándékbolt New Babbage kikötőjében is. Ian elmondta, hogy nem minden változást jelentenek be a frissítések esetén, hogy a játékosoknak megadják a felfedezés lehetőségét.

Ez után az űrállomásokról beszéltek, amelyek első lépésként kisméretű állomásokból hatalmas központokká nőttek. Az űrállomásokkal kapcsolatos második és harmadik lépés is az állomások belsejének bővítéséről szól. Jelenleg a teher- és finomítófedélzeteken dolgoznak, így nagyobb változatosággot tudnak elérni ezeknél a nagy helyszíneknél.

Todd elmondta, hogy az ő részlegeik például azon dolgoznak, hogy az MI-k hol jelenjenek meg ténylegesen és hol despawnoljanak, hogy így csökkentsék a teljesítményszükségletet és meg tudják tölteni a városokat és űrállomásokat élettel.

Ezen kívül dolgoznak a kórházakon és a gyógyítás játékelemen. Korai, megbeszélési fázisban van még az űrállomások külső részén elhelyezkedő bejáratok megtervezése is, ahonnan EVA módban lehetne bejutni az állomás belsejébe. Ez az “infiltration” (=beszivárgás) és hasonló típusú küldetésekhez fontos.

A kórházak megjelenése egy teljesen új rendszert, játékelemet hoz, amit telepíteni kell az űrkikütőkben és űrállomásokon és ezek kikötőnként egyedi megjelenést kapnak a már meglévő stílusoknak megfelelően.

Ian elmondta, hogy keményen dolgoznak a Pyro rendszeren, de emellett új fejlesztések is elérhetővé váltak, például a bolygók színeit sokkal egyszerűbben tudják beállítani, ami sokkal gyorsabbá teszi a bolygók és holdak készítését, vagy frissítését.

Ezt követően Disco az Orison űrkikötőrl kérdezte a vendégeket.

Ian azzal kezdte, hogy Crusader egy nagy kérdőjel már egy jó ideje és az elkészítéséhez próbálják a már rendelkezésre álló technológiákat felhasználni ahelyett, hogy újakat készítenének. Egyelőre egy prototípus verziónál tartanak, ami az elmondása szerint ígéretes, de például még nem tartalmaz gyönyörű volumetrikus felhőket, de ahogy fejlesztik, egyre jobb lesz. Jelenleg itt tartanak, prototípusaik vannak, lehet hogy a shader kódon változtatniuk kell ezt-azt, de az elképzelés az, hogy most a lehető legtöbbet kihozzák a jelenleg is rendelkezésre álló technológiából.

Disco ez után rávilágított, hogy azok az eszközök, amiket készítettek a bolygókhoz, például a korábban említett színező eszköz a Hurston és microTech típusú bolygóknál, vagy holdaknál jelent előrelépést, azonban a Crusader más, egyelőre egyedi, ahogy az ArcCorphoz is. A Crusader lesz az első gázóriás, amit el kell készíteniük. A készítés során a Jupiterről készült műholdképeket nézegetik, hogy tudják, milyen látványt is kéne elérniük. Crusader esetében várható, hogy ArcCorphoz hasonlóan először egy kezdetleges verzióval fogunk találkozni.

Végül Orison űrkikötőről beszéltek, ami nagyon nyitott lesz, mindenhol csodálatos kilátás tárul elénk. Ezen a területen a lehető legkevesebb megkötést akarják adni a játékosoknak, ami sok kihívást jelent a fejlesztőknek. Ezen kívül a kezdeti elképzelések óta sokminden plusz dologra rájöttek, ami szükséges egy űrkikötőnél, például az étkezőhelyekre, de Orison esetében több dolgot kell megoldaniuk. A kiadást pedig úgy akarják időzíteni, hogy a terület olyan állapotban legyen már, ami nem jelent majd kiábrándulást a játékosoknak.