Üdvözlünk mindenkit a 2950-es imperátor választás utolsó fordulójában. Rachel Yevin vagyok a New Unitedtől, a mai vita moderátora. A vita különböző témák mentén részekre lesz bontva, amelyekre minden jelölt reagálhat és elmondhatja az azzal kapcsolatos véleményét. Az öt jelölt már megvitatta, hogy mit lenne az első változás a beiktatása után és lendületes vitát folytattak a birodalom biztonságának garantálásáról. Most váltsunk egy olyan témára, amelyet az eddigi vitákban még nem érintettek, a Synthworld.

A 2872-ben Corbyn Salehi imperátor által bejelentett Synthworld – vagy hivatalosan Archangel Projekt – egy többszintű kutatási projekt arról, hogy a birodalom képes-e létrehozni a semmiből egy lakható bolygót, hogy így szorítsa vissza a rendkívül környezetromboló terraformáló technológiákat. Majdnem 80 évvel később, a birodalom még mindig jelentős összegeket költ a projektre. Bár van haladás, a projekt olyan nagyratörő, hogy pár tudós nem biztos abban, hogy a célja egyáltalán elérhető.

Kezdjük Sharrad jelölttel, mivel Ön az egyetlen jelölt itt, aki azt szeretné, hogy azonnal fejezzék be a Synthworld kutatásokra szánt pénzek kifizetését. Mi lenne a Synthworld jövője a Sharrad kormányban?

Illyana Sharrad (Egyetemes Párt (E)): Nos, Rachel, röviden szólva megnyomnám a szünet gombot a Synthworld projekten és egy átfogó felülvizsgálatot kezdeményeznék, hogy megválaszolják a mindenkit foglalkoztató kérdést: ez a projekt lehetséges egyáltalán? A kormányom egyértelmű igen választ vár erre a kérdésre, mielőtt további adókreditek kerülnek kifizetésre.

Titus Costigan (E): Meglepőnek tartom, hogy Sharrad jelölt most kezd aggódni a Synthworld kiadásokkal kapcsolatban, tekintve hogy az elmúlt nyolc évben főtitkári pozíciót töltött be. Ha valóban aggasztják a Synthworlddel kapcsolatos kiadások, akkor miért nem kérte már korábban ezt a felülvizsgálatot? Javíts ki, ha tévedek, de ez minden bizonnyal a hatáskörödbe tartozott.

Illyana Sharrad (E): Tisztában vagyok vele, hogy Costigan jelölt újonc a politikában, de nem gondoltam, hogy emlékeztetnem kell őt a főtitkár feladataira. Hűségesen végrehajtottam a jelenlegi imperátor elképzeléseit. Rengeteget tanultam, amíg az apáddal dolgoztam és azt tervezem, hogy megválasztásomkor ezt a tudást hasznosítom, hogy a birodalmat egy pénzügyileg stabilabb állapotba vezessem.

Titus Costigan (E): A Synthworld leállítása ezek mellett kényelmesen fedezné a Sharrad jelölt kampányában beígért infrastruktúra projekteket is, amivel a választókat próbálta megnyerni magának. A Synthworld források nélkül a kampányígéretei darabokra hullanak. Így a fenti felülvizsgálat a részéről nem egy mélyről jövő meggyőződés a kormányzati kiadások csökkentése érdekében, hanem szimpla politika.

Illyana Sharrad (E): Úgy gondolom, hogy ez az álláspontom nagyon durva elferdítése.

Titus Costigan (E): Csak arra akartam rámutatni, hogy ő jobban szereti, ha a választók nem gondolkodnak. A kampánya központi elemét csak akkor lehet végrehajtani, ha megvonják a támogatást a Synthworldtől. Hogyan másképp engedhetne meg az általa vezetett kormány minden rendszerben infrastrukturális fejlesztéseket? Sosem adott egyértelmű választ a választóknak és az első változtatással kapcsolatos vitán is kitért a kérdés elől.

Paul LeSalle (Centralista Párt (C)): Engedjék meg, hogy közbe szóljak, mivel korlátozott idő áll rendelkezésünkre és az Egyetemes Párt jelöltjei a végtelenségig vitatkoznának azon, hogy milyen színű az ég, ha úgy gondolnák, hogy emiatt pár szavazót át tudnak csábítani a másik jelölttől.

Moderátor: Tartózkodjunk a személyes megjegyzésektől, és koncentráljunk a Synthworldre.

Paul LeSalle (C): Elnézést kérek! Nos, a Synthworld kapcsán az én tervem az, hogy konkrét mérföldköveket kell kijelölni, amelyek alapján további adókrediteket költünk rá; tartós haladást kell felmutatnia, vagy különben le kell állítani. Az ellenfelem tervével kapcsolatban nem hittem, hogy el kell mondanom a nyilvánvalót, de abban a valószínűtlen esetben, ha Sharrad kormány alakulna, nem tudnák egyszerűen leállítani a projektet és a forrásokat csak egy csapásra átcsoportosítani más feladatokra. Túlnyomó szenátusi támogatásra lenne szükség, hogy jóváhagyjon egy ilyen kezdeményezést. Biztos vagyok benne, hogy a Costigan kampánystábban elmondták a jelöltnek, hogy pontosan hogyan is működik a kormány.

Titus Costigan (E): Valóban nem rendelkezem olyan saját politikai tapasztalattal, mint pár ellenfelem, de messze nem mozgok idegenül ebben a világban. Figyeltem Kelos Costigant, ahogy mesterien vezeti a birodalmat a nehéz időszakokban. Én vagyok az egyetlen jelölt ebben a versenyben, aki elmondhatja magáról, hogy egy kívülálló véleményt hozna ebbe a pozícióba, miközben rendkívül pontosan tisztában van azzal, hogy mit követel meg ez a munka.

Moderátor: Hogy a témánál maradjunk, hogyan alakította ez a nézőpont a Synthworlddel kapcsolatos politikáját?

Titus Costigan (E): Nos, Rachel, LeSalle jelölttel szemben, aki az első nehézségnél kihúzná a dugót, valamint Sharrad jelölttel szemben, aki úgy tűnik, hogy meg akarja ölni a projektet…

Illyana Sharrad (E): Ez egy újabb ferdítés. Az a célom, hogy biztosítsuk, hogy a projekt finanszírozható, mielőtt kivérezteti a birodalmat.

Titus Costigan (E): Az én elképzelésem szerint elérnénk ugyanazokat a célokat anélkül, hogy súlyos gazdasági károkat okoznánk azoknak, akik az életüket tették fel a Synthworldön való munkára, vagy akik alapanyagokat szállítanak.

Mira Ngo (Átmeneti Párt (Á): Szeretném tudni, hogy Costigan jelölt ezt pontosan hogyan tervezi végrehajtani.

Titus Costigan (E): Kezdésként folytatnám a Synthworld fejlesztését, de az egész folyamatot sokkal transzparensebbé tenném. Ez azt jelentené, hogy pontosan lehetne követni minden egyes ráköltött kreditet, valamint rendszeresen és részletesen közölt nyilvános jelentésben számolnék be a projekt állapotáról, így a kormányon kívüli szakértők követhetnék az előrehaladást és felügyelhetnék azt. Túl sok ember látja a Synthworldöt egy fekete dobozként. A pénz beáramlik, de csak annyi szivárog ki, hogy a projekthez köthető személyek azt mondják, hogy folytatni kell. Szeretném megmutatni, hogy mi történik, hogy akit érdekel, az követhesse, akár a kormányon belül, akár azon kívül van, így bárki láthatná, hogy a végeredményért megéri kockáztatni.

Mira Ngo (Á): Szóval az elképzelésed az, hogy fenntartod a jelenlegi helyzetet. Megtartva a támogatást, de több rálátással arra, hogy mit is csinálnak a projektben. Nem aggódsz amiatt, hogy a birodalmon kívüli erők, vagy a magánszektor képviselő használják fel az információkat, hogy ugyanilyen rendszereket építsenek? Így alapvetően értéktelenítené el azt a technológiát, amiért a birodalom állampolgárai fizettek?

Titus Costigan (E): Természetesen megmaradnának biztonsági eljárások, amelyek a projekt titkos részeit védenék.

Mira Ngo (Á): Amik nagyjából le is fedik az egész projektet, így szűrt információ kerülne ki. Nem a teljes kép. Voltam ilyen ügyekkel foglalkozó szenátusi bizottságban és elmondhatom, hogy nagyon könnyen meg lehet indokolni, hogy miért kell akár minden információt korlátozni.

Titus Costigan (E): Ismerem annak a bizottságnak a munkáját és tudom, hogy a végeredmény rendkívül átpolitizált lett.

Mira Ngo (Á): Ez egy kicsit túlzás. A bizottság nem értett egyet abban, hogy pontosan melyik információkat kellene megosztani a közvéleménnyel az általam előbb említett okok miatt.

Titus Costigan (E): És az abban résztvevő szenátorokkal folytatott beszélgetéseim alapján lehetne növelni az átláthatóságot és a nyilvánosság bizalmát a projekt iránt.

Paul LeSalle (C): Ne felejtsük el, hogy Costigan jelöltnek számos barátja és üzlettársa van, akik szeretnék tudni, hogy pontosan milyen fejlesztések is történnek ott. A szavazóknak elég egy pillantást vetniük a kampányát támogatók listájára, hogy lássák, kik számára is kedvező a politikája.

Titus Costigan (E): Kikérem magamnak ezt a kijelentést. Úgy tűnik, hogy LeSalle jelölt nem tud érdemben vitatkozni a felvetésemmel, ezért egy újabb személyes támadáshoz folyamodott.

Mira Ngo (Á): Valószínűleg azért, mert az álláspontja lényegében megegyezik Costigan jelöltével.

Moderátor: Hogy őszinte legyek, Sharrad jelöltön kívül mindenki támogatná a projekt támogatásának folytatását, de jobban működő felügyeleti rendszerrel. A különbség abból adódik, hogy ki hogyan érné el ezt a célt.

Mira Ngo (Á): LeSalle jelölt elképzelésével kapcsolatban megjegyzem, hogy a határidők, drasztikus büntetésekkel megtoldva csak két dologra jók, egyrészt hogy felületes, elsietett munkák szülessenek, másrészt hogy jó színben tüntessék fel a politikusokat. Én munkacsoportok felállítását tervezem, amelyek kisebb, elérhető célokra bontják a projektet. Most koncentráljunk arra, amire jelenleg szükségünk van, majd onnan haladjunk tovább, előre. Én hiszek abban az elképzelésben, amelyet Salehi imperátor felvázolt, csak biztos akarok lenni abban, hogy van mögötte egy olyan tervezés, amely megfelel a XXX. század követelményeinek.

Moderátor: Addison jelölt, itt az ideje, hogy csatlakozzon a beszélgetéshez. Hogyan illeszkedik a kutatási támogatások növelésével kapcsolatos tervei közé a Synthworld?

Laylani Addison (Független (F)): Úgy gondolom, hogy mások meghallgatása fontos eleme egy vitának, Rachel. Hallva az ellenfeleimet, én továbbra is elkötelezett vagyok a Synthworld fejlesztése mellett és úgy hiszem, hogy ez akkor is egy érdemes törekvés, ha a célját, hogy lakható világot építsünk, sosem érjük el. Az az igazság, hogy én még növelném is a projekt költségeit.

Illyana Sharrad (E): Ez egyszerűen… Miért én vagyok az egyetlen jelölt, aki aggódik amiatt, hogy a Synthworld eltúlzott ára javíthatatlan károkat okoz a birodalomban?

Laylani Addison (F): A többi jelölt nevében nem beszélhetek, de mindenképpen gondolok a költségekre. A kiadásokkal mindenképpen foglalkozni kell, de nem szabad megijedve elfutnunk ettől a kihívástól, meg kell találnunk a módját, hogy leküzdjük a pénzügyi akadályokat. Ezért is működnék együtt a Synthworld kutatóival és mérnökeivel, hogy előrébb sorolhassuk azokat a technológiákat, amelyeket a projekten kívül is hasznosítani lehet. Minél előbb érünk el technológiai fejlődést a Synthworldöt fejlesztő csapat részéről, annál előbb részesül mindenki ebből a munkából és annál inkább látni fogja a fontosságát.

Titus Costigan (E): Tényleg egy kis csapat mérnöknek kellene eldöntenie, hogy mi értékes az emberiségnek? Az én ötletem a teljes átláthatóságra lehetővé tenné a szabad piacnak, hogy azt tegye, amiben a legjobb és fejlesszen.

Mira Ngo (Á): Igen, természetesen. Mivel mind tudjuk, hogy a vállalati érdek mindig a birodalom érdekeit szolgálja… És bár üdvözlöm Addison jelölt elkötelezettségét a tudományos kutatások támogatások mellett, nem hiszem, hogy ha még több kreditet öntünk a Synthworldbe ebben a pillanatban, akkor annak pozitív következményei lesznek-e, vagy eléri az általa vágyott hatásokat.

Laylani Addison (F): Talán nem. De az is lehet, hogy a kutatás során egy olyan váratlan felfedezést teszünk, amely megváltoztatja a történelem menetét. Ha emlékszünk, akkor egy vezetékhiba miatti rövidzárlat volt, amely a Chan-Eisen mező felfedezéshez vezetett és így megnyitotta a lehetőségét a kvantumhajtóművekkel kapcsolatos kutatásoknak.

Illyana Sharrad (E): Bocsánat, de azért akarod növelni a Synthworld támogatását, mert hátha egy nem várt áttöréshez vezet?

Laylani Addison (F): Abban a reményben akarom növelni a projekt támogatását, hogy eléri az eredetileg kitűzött célját. Csak érvelek, hogy még akkor is, ha nem sikerül egy egész, élhető világot építeni, a befektetés akkor is megérheti a különféle fejlesztéseknek hála.

Paul LeSalle (C): Ez egész egyszerűen hazárdjáték az adófizetők pénzével.

Laylani Addison (F): Ahogy az is hazárdjáték volt, amikor Nick Croshaw átrepült az első ugróponton, vagy amikor Akari terrai szenátor szembeszállt a Messerekkel, hogy a békéről tárgyaljon a Xi’anokkal. Ezt a birodalmat a bátor, és az életüket, vagy életmódjukat kockáztató emberek tették jobbá mindannyiunknak. Nem vagyok vak a korábban történt hibákat tekintve sem, de nem is hagyom, hogy ezek elijesszenek attól, hogy üldözzem az új ötleteket, amelyek rendkívüli és váratlan távlatokat nyithatnak meg.

Titus Costigan (E): Azt hiszem, hogy ez vakmerő és különösen veszélyes lenne, tekintettel arra, hogy a birodalom pár vezető tudósa által közölt figyelmeztetés ellenére is támogatod a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokat.

Laylani Addison (F): A korábbi vita során már részletesen beszéltem arról, hogy miért van értelme növelni a kutatások támogatásait, szóval most nem fogom ismételni magam. Inkább kihasználom a lehetőséget, hogy bejelentsem, hogy egy Addison kormány szintén támogatna egy olyan programot, amely keresné és remélhetőleg megtalálná az Artemist. Évszázadok teltek el úgy, hogy ez a kormány nem tett összehangolt erőfeszítést arra, hogy kiderítse, mi történt azokkal a bátor emberekkel, akik 2232-ben a hajó eltűnése során a fedélzeten voltak. A technológiánk és az univerzumról szerzett szélesebb tudásunk eléggé fejlett ahhoz, hogy egy újabb vizsgálatot kezdeményezzen a témában.

Illyana Sharrad (E): Addison jelölt imperátorra választása valahogy végtelen erőforrással látja el a birodalmat?

Titus Costigan (E): Talán ez a Synthworld egyik felfedezése. Egy szerkezet, amely segít finanszírozni a kampányígéreteket. Valami, amit te is tudnál használni, Sharrad jelölt.

Mira Ngo (Á): Felejtsük el, hogy milyen költségekkel járna felkutatni ezt a kezelhetetlenné vált MI-t. Milyen veszélyeket jelentene ez az emberiségnek? Úgy tűnik, hogy Addison jelölt az ellentétes állításai ellenére mégis be akarja vezetni a mesterséges intelligenciák korát, bármi is legyen. Ötezren haltak meg, amikor az Artemis eltűnt, hányan fognak még meghalni, ha megtaláljuk?

Laylani Addison (F): Én úgy gondoltam, hogy Ngo jelölt meg fogja érteni, hogy szükség van egy teljes perspektíva és fókuszváltásra a birodalomban. Részben nem pont ezt az érvet hoztad fel, amikor azt ígérted, hogy a birodalom fővárosát a Terrára költözteted?

Mira Ngo (Á): Sok más mellett. Ismét értékelem az egyedi nézőpontodat, és ha megválasztanak, akkor örömmel fogadom több témában is a véleményedet, de a szenátusban eltöltött évtizedek alatt megtanultam, hogy egy megválasztott tisztviselő feladata az is, hogy a lehető legtöbb tényező figyelembevételével hozza meg a döntését, még akkor is, ha azok valószínűsége igen alacsony. A politikában nem választhatunk aszerint, hogy ezt biztos érdekes lenne végrehajtani.

Illyana Sharrad (E): Köszönöm Ngo jelöltnek, hogy egy kis értelmet hozott ebbe a vitába. Mind Addison jelölt, mind Costigan jelölt újonc a politikai arénában és úgy gondolják, hogy a tapasztalatlanság egy jó dolog, de látva, hogy hogyan irányítják a kampányukat, aggódom és eszembe jut a kedvenc idézetem: “A szakértő az, aki látta a legrosszabb hibákat és rendelkezik a tudással, hogy a jövőben elkerülje azokat.” Most, hogy a birodalom komoly háborúba keveredett a Vanduulokkal, növekszik a bűnözés és felduzzadtak a kormányzati kiadások, nincs itt az ideje, hogy a birodalmat olyasvalakire bízzuk, aki nincs teljesen tisztában azzal, hogy hogyan történik a kormányzás.

Paul LeSalle (C): Mint a politikailag legtapasztaltabb ember ezen a vitán, azt mondom, hogy “úgyvan, úgyvan”.

Titus Costigan (E): És így a leginkább érintett a ma minket érintő problémákban. Miért kéne rád bíznunk, hogy helyrehozd a hibákat, amiket okoztál? Azt mondom, hogy egy új hang az, amire a kormánynak most szüksége van. Nem kell több elavult ötlet!

Laylani Addison (F): Egy új hang, aki a jelenlegi imperátor fia… Nos, ha meg vannak elégedve a birodalom jelenlegi állapotával, akkor azt hiszem világos, hogy melyik jelölt az Önök jelöltje. De ha hisznek abban, hogy több is elérhető, ha hisznek abban, hogy jobbak is lehetünk és másképp is mehetnek a dolgok, akkor én vagyok az Önök jelöltje!

Moderátor: Most el kell mennünk egy reklámszünetre, de az után visszatérünk, hogy folytassuk a beszélgetést a gazdaságról. A 2950-es választás végső vitája a reklám után folytatódik!