Az Intergalactical Aerospace Expo keretében a fejlesztők ebben a Star Citizen Live műsorban válaszoltak a közösséget leginkább foglalkoztató kérdésekre, az összes hajóval kapcsolatban.

K: A Nomad és az MSR üzemanyagfelhasználása megfelelően működik?
V: Nem, jobban fogyasztják az üzemanyagot, mint kellene és ezt javítani fogják a 3.12-ben. Az üzemanyagot a csillagrendszerek alapján állítják be, így jelenleg úgy néz ki, hogy a Stanton rendszerben nyújtson megfelelő játékélményt. De az ez után érkező Pyroban sokkal kevesebb lesz a lehetőség a tankolásra. Már dolgoznak azon a rendszeren, ami a jövőben minden rendszerre vonatkozóan felhasználható lesz.

K: A Starfarerben jelenleg nincsenek helyek az alkatrészeknek és régóta úgy néz ki, hogy szükséges lesz egy nagyobb javítás.
V: Talán nem olyan, mint a modernebb hajók, de van benne hely. Amikor az új funkciók bekerülnek a játékba, akkor át kell majd nézni a már létező hajókat, hogy azok működjenek bennük, de az alkatrészek helyeire mindig gondoltak a tervezéskor.

K: Miért van jelentős, használaton kívüli tér az MSR-ben?
V: Mindig is meg kellett találni az egyensúlyt az esztétika és a funkcionalitás között. Az MSR esetében úgy tűnhet, hogy sok felhasználatlan hely van, azonban azok mégsem bizonyultak elégségesnek, amikor újabb helyiségeket akartak berakni, valamint gondolni kell az ezekhez a helyiségekhez kapcsolódó olyan tényezőkre, amik a hajó belső és külső része között helyezkednek el.

K: Elképzelhető, hogy az MSR-en lesz egy második kijárat?
V: Van rá esély, hogy ezt át fogják gondolni, talán az üres területet fel lehet használni ilyen célra.

K: Szóba került a 600i felülvizsgálata, erről lehet tudni valamit?
V: Egyelőre még nem, egy tervező átnézi és ötletekkel fog előállni a belső átdolgozásának lehetőségével, valamint további funkciókat is vizsgálnak, például dokkológyűrűk kialakítását, azonban a külső változatlan marad majd.

K: Van új hír a Carrack páncélozott hídjáról?
V: Még tervben van, nem vetették el, de a Carrack többi funkciójához van kötve, így amíg azokkal nem foglalkoznak, addig erre sem fognak időt felhasználni.

K: Mi a helyzet a Banu Defender fegyvereivel?
V: A hit-scan fegyverek valószínűleg nem térnek majd vissza a Defenderre, mivel sok problémát okoztak úgy, hogy egy mozgó hajóhoz voltak kötve.

K: A Constellationök hibáival foglalkoznak?
V: Az irányításukat átdolgozzák a 3.12-re, valamint a pajzsaikon lévő lyukakat is javítják. Amikor a Taurus bekerül, akkor akarnak foglalkozni velük.

K: Miért van a Razoron jobb pajzs, mint a Horneten?
V: A Super Hornet a pajzsok átvariálása után nem úgy teljesít, ahogy szeretnék, a méretosztályok változását pár hajó, köztük a Hornet rosszabbul viselték. Azonban a Razorban egy csomó dolog nincs, ami a Hornetben megtalálható, szóval mindig a teljes csomagot kell nézni.

K: Az újonnan készült hajók sokkal jobbak, mint a pár évvel ezelőtt kiadottak. Hogy tervezik rávenni a játékosokat, hogy megvegyék és használják a régebbi hajókat?
V: Biztosítanak mindenkit arról, hogy ugyanúgy működnek majd a játékelemek a régebbi hajókon is és a statisztikák alapján nem használják őket kevesebbet. A hibáikat pedig biztosan nem fogják figyelmen kívül hagyni.

A megjelenés a különböző gyártókként változó lesz, ami azt jelenti, hogy minden gyártó hajója más-más esztétikai szintet fog elérni, azonban minden hajó megjelenése egységes minőségű lesz. Minden egyes elkészített hajóval fejlődnek és az így tanultakat a régebbi hajóknál is fel fogják használni.

K: Hogy áll a hajók páncélja?
V: A 3.12-ben még csak egy sebzés-módosító lesz, amit kivezetnek a fizikai alapú sebzés elkészülése esetén, amin most is dolgoznak.

K: Korábban a CIG azt mondta, hogy a hajók alkatrészei nem csak méret, hanem típus alapján is be lesznek határolva, ez még mindig aktuális?
V: Erről beszéltek a hajó-élményt vizsgáló csapattal és arra jutottak, hogy nem fogják ilyen mesterséges korlátok közé szorítani a fejlesztési lehetőségeket. Azonban a típusok megmaradnak és mindegyiknek meglesz az előnye és hátránya.

K: A Carrack az egyetlen nem-capital hajó orvosi részleggel, de például a Kraken nem rendelkezik ilyennel. Láthatunk majd további, többfeladatú hajókon orvosi részleget?
V: A Kraken valószínűleg fel lesz szerelve orvosi részleggel. Természetesen nem céljuk, hogy csak három hajón legyen orvosi részleg, vagy orvosi ágy, azonban ez egy rendkívül erős funkció egy hajónál, így alaposan át kell gondolni, hogy melyik hajóra raknak, és melyikre nem.

K: Van fejlemény a moduláris hajókról?
V: Ezt a technológiát a jövő év elejére tervezik. Korábban a Dataforge rendszerbe történő adatáthelyezéssel kapcsolatos problémák miatt gátolták ezt a funkciót és azt, hogy más rendszerekkel együtt dolgozzon, valamint hogy a szobáknak legyenek olyan tárgyaik, amelyek kötődnek hozzájuk. Amikor elkészülnek, akkor a Retaliatort szeretnék kiadni, mint az első moduláris hajót, mivel ahhoz már elkészültek a felszerelések. Továbbá a hajóhoz tervben van egy orvosi modul is.

K: Milyen technológia gátolja azt, hogy el lehessen menteni a jelenlegi hajóbeállításokat?
V: Ennek megválaszolására nem ez a csapat a legalkalmasabb, azonban annyit elmondhatnak a hajókkal kapcsolatos szemszögből, hogy a kijelzőket újra akarják építeni az építőelemek segítségével és ennek részeként lehetőség lesz a hajó beállítások oldalt elküldeni a szervernek, ami ezt az információ elraktározza.

K: Az utóbbi évben a földi járműveket nem lehetett felemelni a liftekkel, itt várható fejlődés?
V: Ez a csapat meglátása szerint úgy néz ki, hogy a földi jármű a lift emelkedésével egyidejűleg teleportálódik felfelé, és amennyiben deszinkronizáció van, akkor a kereke a liftbe kerülhet, a rendszer pedig próbálja kitalálni, hogy melyik irányba lökje ki, hogy elkerülje az ütközést, így változó, hogy működik-e. Minden frissítésben foglalkoznak a problémával, de tudják, hogy még vannak bugok.

K: Lesznek további testreszabási lehetőségek, mint a 300i-nél?
V: Tervben van több ilyen, csak idő kérdése, hogy jöjjenek ezek és például a pilótafülke dekorációk. Azt szeretnék, ha a játékosok egyedi tárgyakkal díszítenék fel a hajóikat.

K: Ki lesznek javítva a pajzsok rései?
V: Igen, az SDF rendszer segítségével ki lesznek, addig pedig megpróbálják a lehető legjobban befoltozni őket.

K: Milyen technikai problémák vannak a hajóban történő járműlehívás területén?
V: A technológiai részét nézve ezeknek egy jó részét próbálják megoldani a Constellation és Merlin segítségével. Például előfordul, hogy az ember lehívja a Conniet Arena Commanderben, de a Merlinbe kerül, viszont a Conniet irányítja. A Constellation a Merlin összes rendszeréhez hozzáfér, így annak a fegyvereivel is tüzel, stb.

K: A pilótafülke búrájának bugja hogy tudta megfertőzni az összes együléses hajót?
V: Fura, hogy korábban csak kevés hajónál jelentkezett, mindegyiknél kellett volna. A 3.12-es Evocati frissítésben volt egy javítás, de más problémákra kellett visszavezetni, dolgoznak a hiba kijavításán.

K: Hogy történik a hajók sorrendjének megállapítása?
V: Nincs egy egyszerű kritériumrendszer ennek megállapítására. Függ attól, hogy milyen csapat szabad éppen. Minden év harmadik negyedévében összeülnek és megbeszélik, hogy melyik hajókat szeretnék a játékba tenni, melyikhez áll rendelkezésre csapat, melyiket tudják elkészíteni, melyik kapcsolódik érkező technológiákhoz. Ha ezek után marad még idő, akkor megnézik, hogy belefér-e még egy hajó, javítás, vagy átdolgozás.

K: Mi a helyzet a Redeemerrel?
V: White box fázisban van. Talán öt fős legénysége lesz és jól néz ki.

K: Mi a helyzet a Taurusszal?
V: Ez egy olyan hajó, aminek a fejlesztését könnyen szüneteltetni tudják, ha szükséges egy gyors frissítés, vagy egy gyors javítás.

K: Mi a helyzet a Polarisszal?
V: Egy újratervezési vizsgálaton van, megnövekedett, de még mindig a 100 méteres kategóriába esik. A belső elrendezését is vizsgálták, kapott egy dokkológyűrűt és a hangárt is rendbe rakták.

K: Mi a helyzet a Javelinnel?
V: Az egy nagy hajó. Az emberek láthatták a flotta héten, pár változtatással együtt.

K: Mi a helyzet a Hull C-vel?
V: Nincs aktív gyártás alatt, néhány tervezési munkát végeznek a Hull A-n, amit a C-re is át tudnak majd pakolni. Még mindig vannak gátló tényezők, például a dokkolás, a fizikai háló animálása, stb.

K: Mi a helyzet a Banu Merchantmannal?
V: Újra tervezés alatt van, nagyobb lett, de nem nőtte túl a leszállóhelyet, valamint a raktérkapacitását is megőrizte. Jelenleg a belső elrendezését tervezik.

K: Mi a helyzet a Starlinerrel?
V: Szükséges a tervek átnézése, mivel ez egy régebbi hajó, ami nélkülözi a modern méretezési rendszert.