Az év végén, december 23-án a CIG bemutatta a régóta beharangozott új Roadmapet, aminek segítségével jobban rá fogunk látni arra, hogy éppen mit fejlesztenek, milyen terveik vannak és ez előreláthatóan mennyi időt vesz igénybe.

Újítás, hogy a Star Citizen és Squadron 42, mint külön kategóriák megszűntek, a fejlesztéseket pedig egyetlen, közös felületen jelenítik meg, amely két fő részből áll. Ezek között a bal felső sarokban elhelyezett Progress Tracker és Release View gombokkal válthatunk.

Az új Roadmappel kapcsolatban a szintén december 23-án megjelent Letter from the Chairman cikkben osztott meg gondolatokat Chris Roberts, amelyeket ennél a cikknél is felhasználunk. A levélben elmondta, hogy egyelőre úgy látják, hogy nem nagyon érdemes 4 negyedévnél távolabbi időpontokra becsléseket mondani, mivel ez az egy éves időszak is tele van ismeretlenekkel, ekkora időszakot is nehéz előre látni.

Progress Tracker

Az igazi újdonság, amely a Star Citizent és Squadron 42-t fejlesztő csapatokra lebontva mutatja meg, hogy milyen fejlesztéseken, tartalmakon dolgoznak, vagy fognak dolgozni. Chris Roberts elmondta, hogy 50 csapattal dolgoznak, amelyek létszáma 4-20 fő között mozog, ebből egyelőre, az új Roadmap első kiadásakor 20 került fel az oldalra. Hiányoznak a Core Tech fejlesztésekkel foglalkozó csapatok, akiket várhatóan januárban raknak fel a “térképre”.

Fontos, hogy az itt látható időpontok a tervezett időpontok, amelyek esetében előfordulhatnak csúszások, főleg ha egy távolabbi időpontról van szó. A fejlesztések időtartamát próbálták aszerint belőni, hogy általános, vagy új, ismeretlen fejlesztésről van szó, így egy leszállóhely, vagy új hajó elkészítésének időigényét viszonylag pontosan meg tudják szabni, azonban egy új technológia (pl. iCache, Server Meshing) esetében rengeteg az ismeretlen, ezért ennek megfelelően kerülnek majd fel az oldalra.

Release View

A már korábban megszokott, “kártyás” rendszer, amely a negyedévente megjelenő frissítésekbe sorolja be azoknak a fejlesztéseknek a kártyáit, amelyek megjelenése, játékba kerülése akkor várható. Itt egyelőre nagy újdonságot nem láthatunk.

Későbbi verziók

Az új Roadmap még közel sem teljes, nem csak a fent már említett fejlesztőcsapatok kerülnek fel, hanem további funkciók is, így például színkódokat is akarnak alkalmazni, amelyek alapján egyből láthatjuk majd, hogy mennyire számíthatunk egy új fejlesztés megjelenésére. Példaként Chris Roberts azt hozta fel, hogy világosszürkével jelölnék azokat a fejlesztéseket, amelyek minden bizonnyal elkészülnek a következő content patchig, sötétebb szürkével pedig azokat, amelyeket abba a frissítésbe terveznek, de komoly esély van a csúszásra. Ez a példa szerint azt jelenti, hogy a világosszürke fejlesztés elkészlésére kb. 90%, a sötétszürkére pedig kb. 70% esély van.

Elmondta továbbá, hogy a Release View egyelőre a 2021. év Q1 frissítését tartalmazza, a Q2, Q3 és Q4 kártyáit szintén januárban tervezik frissíteni.