Chris Roberts időnként levelet ír a közösségnek, amiben beszél az érzéseiről, a múltról és a jövőről. Nincs ez másképp a mostani levélnél sem, amiben egy szép jövő képét festi le nekünk. Nem is húzom tovább az időt, következzen az összefoglalónk a levélből:

A tavalyi évben a vírus miatti lezárásoknak köszönhetően elég nehézkesen fejlődött a projekt. Idén tudtak visszatérni az irodákba, elsőként Manchesterben, ahol Chris Roberts is tartózkodik. A frankfurti, austini és Los Angelesi stúdiók csak mostanában kezdtek visszatérni a rendes kerékvágásba.

A vírus kezdetén büszkék voltak arra, hogy mennyire zökkenőmentesre sikerült az átállás a home officera, de a későbbiek rámutattak arra, hogy ez sokat nehezít a munkán, sokkal körülményesebb megbeszélni a felvetődő problémákat, vagy megtervezni a bugok kijavítását. Ez az érkező frissítések csúszásán is érezhető volt.

Chris ez után beszélt az elmúlt évben érkezett frissítésekről, majd egy kis statisztika következett, megtudhattuk, hogy a legutóbbi Letter From The Chairman óta 50%-kal nőtt a naponta játszó játékosok száma, de kiderült az is, hogy már 2.000.000 accounttal logoltak be, a regisztrált accountok száma pedig közelít a 4.000.000-hoz. Emellett várható, hogy az idei évben a finanszírozás eléri az 500.000.000 dollárt.

Út az Alpha 4.0-ig

2017. decemberében jelent meg az Alpha 3.0, ami behozta Crusader három holdját, amelyekre már le lehetet szállni, de jöttek küldetések, fejlesztett vásárlás és új rakomány rendszer, valamint megduplázta a szerver férőhelyeket. Nem kérdés, hogy ez volt az eddigi legnagyobb előrelépés a Star Citizen történetében, ahogy az sem, hogy ekkor változtatták a verziók főszámát 2-ről 3-ra.

Idén ismét egy ekkora lépés előtt állnak, ami alapjaiban fogja megváltoztatni a Star Citizen által nyújtott élményt és valóságérzetet. Ennek az első eleme, a Persistent Entity Streaming (PES), ami az egyik alapja a Server Meshingnek, emellett technikailag a legnehezebb része.

A PES meg fogja változtatni azt, ahogy az univerzumot figyelik. Eddig a tárgyak nem maradtak meg az univerzumban kiloggolás, vagy kifagyás után, hacsak nem a karakternél, vagy egy hajó, állomás tárhelyében voltak, így ha eldobtunk egy puskát egy bolygón, vagy akár a hajónk belsejében, az a következő belépésnél már nem volt meg. A PES-nek köszönhetően ez meg fog változni és a szerver minden használati tárgyat követni fog, függetlenül attól, hogy az el van-e dobva, vagy van gazdája.

Figyelembevéve, hogy ezt a Star Citizen méretű univerzumban kell megoldani, nagyon megnehezíti a dolgot. Ezt követően Chris Roberts részletesebben is beszámolt arról, hogy mik kellenek ahhoz, hogy a PES életképes legyen, de a lényeg, hogy 18 mérnök, 3 ehhez a feladathoz rendelt QA-s és 4 producer 16 hónapnyi munkája után múlt héten végre működőképes verziót tudtak bemutatni egy belsős prezentáción.

A prezentációban Aberdeenen helyeztek el különféle kisebb tárgyakat, egy 809Jumpot és egy Anvil Arrowot, majd lekapcsolták a szervert és a klienst. Újraindítás után visszaugrottak Aberdeenre és minden elhelyezett tárgy továbbra is ott volt, ahova azokat elhelyezték.

2022 tesztelési és kiadási ütem

A fenti tervek miatt a 3.18 kiadása nem a szokásos ütemben zajlik majd, a rendszer megfelelő működése miatt extra hosszú PTU fázissal számolnak. Ez a becslésük szerint 3 hónapos lehet, ami kezdetben Evocati tesztelést jelent majd, de a későbbiekben szükség lesz az első és második hullám tesztelőire is, mivel a játékosok nagy tömege általában olyan dolgokat művel, amire korábban nem is számítanának. Ez jelentheti azt, hogy különféle tárgyakkal dobálják tele a leszállóhelyeket, de van tervük arra, hogy egy rendszer szelektálja, és a kevésbé fontos tárgyakat, például üres üvegeket szortírozza, ha túl nagy lesz a tárgysűrűség a helyszínen. De gondolkodnak valamilyen takarítószolgálaton, sőt azon is, hogy akár CrimeStat is járhat az űrállomáson szemetelő embereknek.

Az új rakományrendszer és a roncsmentő rendszer is már a PES alapján történik és a később érkező 3.18-ra várható, mivel nem lenne értelme, ha ezeket megcsinálnák a régi rendszerben, majd át kéne állítaniuk a PES-re.

Azonban nem akarják a játékosokat ilyen sokáig új játékelemek nélkül hagyni, ezért érkezni fog egy tartalmakban gazdag 3.17.2-es frissítés, a mostani, stabil kóddal, új küldetésekkel, helyszínekkel és játékelemekkel. Ezt június végére várhatjuk. Ezt követően pedig a harmadik negyedév végén, 2-3 hónap tesztelés után számíthatunk a 3.18 LIVE verziójára.

De a PES mellett egy másik nagyszerű munka is folyik, már lassan két éve, ez pedig a Gen 12 bevezetése, ami sokkal hatékonyabban tudja majd megjeleníteni a Star Citizent. Chris Roberts reméli, hogy ez is érkezhet a 3.18-as frissítéssel, még a Vulkan támogatás egy picit később, de még szintén ebben az évben követné.

Ez pedig elvezet a harmadik, nagyszabású technikai fejlesztéshez, a Server Meshinghez, ami pedig várhatóan magával hozza a 4.0-ás verziót. Ennek a kiadása várhatóan a 3.18-hoz hasonló lesz és az első verzióban egy statikus Server Meshing érkezik, ami azt jelenti, hogy a szerverek egy-egy helyszínhez fognak kötődni. Ezt később felváltja majd a dinamikus Server Meshing, ahol a szerverek már a terhelés alapján kerülnek elosztásra.

A 4.0-val pedig érkezik a második csillagrendszer, a Pyro, valamint az egyre több és több tartalom, hogy a játék eljuthasson a Betába. A CIG számára a Server Meshing és a 4.0 jelképezi azt a nagy ugrást, aminek segítségével a korábban ígért tartalommal és játékelemekkel tudják megtölteni az univerzumot.

A jelenlegi tervek szerint az idei év végén kerülhet ki az Evocati tesztelőkhöz a Server Meshing és a 4.0 első verziója, azonban ez nagyon függ attól, hogy mennyire lesz gördülékeny a PES bevezetése, így nem szabad meglepődni, ha a SM és a 4.0 a jövő év elejére csúszik. Ha elkezdődik a Server Meshing élő tesztelése és látják, hogy hogyan teljesít, akkor tudnak többet mondani arról, hogy mikor kerülhet LIVE-ra. Szeretnék, ha ez 2023 első negyedévének végére esne, de nem tudnak ígérni semmit.

Az életút

De nem csak a játék fejlesztése érdekes, a Star Citizen és a Squadron 42 mellett a stúdiót is építik. A kezdetben három fővel kezdték az alapítást, Ortwin, Sandi és Chris Roberts, valamint besegített nekik egy csapat a szabadidejében. Ezek között olyan nevek vannak, mint Forrest Stephan, David Haddock, David Swofford, Ben Lesnick, Hannes Appell, Sean Tracy, vagy Paul Reindell.

Mára elértek oda, hogy 780 fő dolgozik a cégnél, valamint több mint 130-an a Turbulentnél. Ezen kívül alkalmaznak egy 7 fős tehetségkutató csoportot, akik 2021-ben 168-embert, ez évben pedig idáig 128 embert irányítottak a CIG-hez. A tervek szerint ebben az évben 840 fő körülire fognak nőni és így még közelebb kerül a Squadron 42 kiadása.

CitizenCon

Bár már kezd kilábalni a világ a járványhelyzetből, de idén is úgy döntöttek, hogy nem tartanak élő CitizenCont. Egyrészt egy ilyen rendezvény szervezését már el kellett volna kezdeni, másrészt Los Angeles, ahova idén tervezték volna a showt, még eléggé kaotikus. Így olyan műsorra számíthatunk, mint ami tavaly volt, viszont jövőre már tervezik, hogy ismét élő rendezvényen találkozhassanak a támogatókkal.

Egy változást viszont terveznek, idén nem lesz keynote játékmenet videó, mivel ez komoly erőforrásokat vonna el mind a Gen12/Vulkan, mind a Server Meshing csapattól. Ismét lesznek viszont fejlesztők, akik bemutatják, hogy mit várhatunk a közeljövőben a Star Citizenben. A Squadron 42-vel kapcsolatban azonban továbbra is hallgatnak, mert még nem tartanak ott, hogy lerántsák róla a leplet.

Záró gondolatok

Ebben az évben még nagyon sok minden vár ránk, például a Crusader felhői között megrendezett Invictus Launch Week, a Persistent Entity Streaming, a roncsmentés, fizikai rakomány és fejvadászat v2, új események, küldetések. Új hajók, mint a Corsair, Vulture, vagy a Hull-C. A játék teljesítményének növekedése, amit már most is érezhetünk és nem utolsó sorban Pyro és a Server Meshing. Ezek a célok lebegnek a szemük előtt, amikor lemondtak a CitizenCon játékmenetéről, fontosabbnak tartják, hogy ezeket a játékosok is kipróbálhassák, mint azt, hogy prezentációkat nézzenek róluk.

Végül Chris Roberts köszönetet mondott a CIG különböző részlegeinek, valamint nektek, a támogatóknak is, hogy ez a projekt elkészülhet.