Az Argo most a pénteki Star Citizen Live műsor összefoglalóját hozta el nektek, ahol Jared Huckaby vendége John Crewe és Richard Towler volt, akik a hajókészítő csapatban dolgoznak. A műsor témája pedig egy általános kérdés-válasz volt a hajókkal, főként a már játékban lévő hajókkal kapcsolatban, de pár készülő hajóról is beszéltek.

 

K: Hogyan áll a fejlesztés a hajópáncélokkal és az alkatrészek sérüléseivel kapcsolatban?

V: Először is szét kell választani a kettőt, mivel ez két külön rendszer.
A páncélokkal kapcsolatban annyit mondtak el, hogy dolgoznak a fizikai sebzésrendszeren, egyelőre kis méretben próbálkoznak. Ha ezzel végeztek, akkor könnyedén át tudják ültetni azokat nagyobb méretre, az űrhajókra.
A fejlesztésbe a VFX csapat is nagy számban be van vonva, hogy a törések, eldeformálódások megfelelően nézzenek ki. A fizikai páncélok pedig a fizikai sebzések melléktermékei lesznek, így azzal együtt érkeznek.

A fizikai alkatrészek nem kapcsolódnak ehhez olyan szorosan, mivel képesek a sérülésüket a fizikai sebzésrendszer nélkül is modellezni, és várhatóan a nagyon közeli jövőben elkezdik bizonyos hajóknál az alkatrészek tényleges elhelyezését. Az újabb hajóknál ezeknek már megvan a helye, amiket a legtöbbször már meg is nézhettünk, a régebbieket pedig folyamatosan frissítik, de ez több hónapnyi munka. Ezekről a dolgokról többet fogunk hallani a harmadik, negyedik negyedévben.

 

K: Mi a terv a közepes méretű vadászokkal, mivel nem túl erősek és a könnyűvadászok megeszik őket?

V: Egyelőre figyelik, hogy miért erősebb, vagy gyengébb egy-egy hajó, próbálnak rájönni, hogy miért teljesít jobban egy hajó, mint a másik. Az egyik verzió, amit figyelnek, hogy csökkentik a harci sebességeket, ami segítene abban, hogy a hajók tulajdonságai jobban kijöjjenek.

 

K: Hogy haladnak a járműre és hajóra szerelt vonósugarakkal?

V: Van pár hajó, ami érkezik majd és fontos lesz rá a vonósugár. A kézi sugár már készen van és ennek a hajóra másolásával a munka kb. 70%-át letudják. Persze változni fognak a sugár adatai és a kinézete is.
Egyelőre a vonósugaraknak a hajókon nincs sok értelme, akkor lesznek fontosak, amikor a fizikai rakományrendszer a játékba kerül. Addigra ki kell dolgozniuk még a HUD-ot is, ami a sugár állapotát visszajelzi a játékosnak.
Emellett még vannak érdekes kérdések, amiket meg kell oldani, például az, hogy mi van akkor, ha a hajót, amit vezet valaki, egy másik játékos elkapja a vonósugárral.

 

K: Mi történt a hajók balanszolásával, amit még tavaly kezdtek? Azóta nem lehetett hallani róla és nem igazán lehet érezni, hogy bármi változott volna.

V: A munkát a hajók, a fegyverek és a különféle tárgyak kiegyensúlyozásával kezdték, ami nagyjából készen van. Ez után a következő lépéseket megtervezésére fókuszáltak és ez a korábban már említett harci sebesség csökkentése lehet, aminek segítségével egyedibb hajókat tudnak létrehozni. Ezeket a lépéseket nagyobb csomagokban szeretnék a játékba tenni, mert így gyorsabban tudnak haladni.

 

K: Miért akarják csökkenteni a harci sebességet?

V: Bizonyos sebesség fölött a harc átmegy abba, hogy a két hajó egymás felé megy, mint a lovagi tornán a lovak, elhúznak egymás mellett, majd amikor megfordulnak, már megint 2-3 km-re lesznek egymástól. Ők viszont közelebb akarják hozni a harcot, lelassítani, hogy jobban hasonlítson az egy igazi, repülők közötti párbajra, fontos legyen a jó manőverezés és így jobban kijöjjenek a hajók tulajdonságai, például a fegyvereik ereje.
A lassítást úgy tervezik bevezetni, hogy az az utazásra ne legyen hatással, ne lassítsa le az életet is az univerzumban.

 

K: A lopakodótechnológia mikor fog ténylegesen működni?

V: Már becsempésztek pár dolgot a játékba, amelyek csökkentik a lopakodóhajók jelkibocsátását.
De vannak további terveik, amik akkor kerülhetnek előtérbe, amikor a lopakodó funkció ténylegesen bekerül. Ekkor lehet majd beállítani, hogy milyen tulajdonságoktól legyen lopakodó a hajó és milyen hátránya legyen ezeknek az alkatrészeknek úgy, hogy mellette megmaradjon a hajó használhatósága.

 

K: Milyen előnye lesz egy többszemélyes hajónak egy vadásszal szemben?

V: Ezt is vissza lehet vezetni a sebességre. Ha le fogják lassítani a harcot, akkor a torony forgási sebességének köszönhetően könnyebben tudja majd követni a hajókat.
A kondenzátorok bevezetésével már most is erősödtek a többszemélyes hajók, emellett egy másik lényeges pont lesz az, hogy egy nagyobb hajót olcsóbb lesz fenntartani, tankolni, javítani, mint több kisebbet és gyorsabban oda fog érni távoli helyekre. Ez most még nem annyira szembetűnő, de Pyro megnyitásával már komoly tényezőnek fog számítani. A későbbi rendszerek bevezetésével a többszemélyes hajók élhetőbbek lesznek, mint a kis vadászok.

 

K: Milyen tervek vannak a pajzsok megkülönböztetésére méret, kategória és gyártó szerint?

V: Ezeket olyan szempontok alapján fogják beállítani, hogy az adott pajzs milyen erős, mennyi hőt termel, mekkora jelkibocsátása van, milyen energiaigénnyel rendelkezik, vagy hogy milyen hosszú az élettartama. Ezek ismeretében a játékosok kiválaszthatják azt a típust, ami a játékstílusukhoz leginkább megfelel.
A pajzsokkal kapcsolatban még egy fontos dolog van, ami egyelőre nincs bent a játékban, ezek pedig a pajzssugárzók, amik a hajó külsején fizikailag is meg fognak jelenni. Irányonként több ilyen is lehet, így a nagyobb hajók esetében nem fordul elő, hogy egyet kilőnek és megszűnik a pajzs, de ha megsemmisül egy oldal összes sugárzója, akkor megszűnik a pajzs is.

 

K: Mikor hívhatunk le kisebb hajókat, járműveket a nagyobb hajókban?

V: Sajnos ezt a funkciót egyelőre elhalasztották, viszont az általában nagyon jól működik, amikor a játékos kézzel beálla hangárba. Ilyenkor a hajó általában ott marad a következő belépések során is és ez a Persistent Entity Streaminggel még megbízhatóbb lesz.
De a későbbiekben mindenképpen meg akarják oldani, hogy a hajó lekérésekor valamilyen terminálon, vagy applikáción keresztül a kisebb hajókat, járműveket is lekérjük a hajónkba.

 

K: Van terv, vagy hír a ballisztikus lőszerkapacitás növeléséről?

V: Folyamatosan terítéken van a változás, így egyelőre nem is tudják megmondani, hogy milyen változásokra lehet számítani. A harci sebesség csökkentése erre is hatással lesz, mert így a ballisztikus lövedékek nagyobb százaléka fogja eltalálni a célpontot, tehát ezt is figyelembe kell venniük. Ami biztos, hogy az energiafegyvereknél jóval nagyobb sebzésért cserébe mindig is megmarad a ballisztikus fegyverek lőszerlimitje.

 

K: Hogyan fognak elindulni a mentőkabinok? Az új hajókon sem látni azokat a részeket, amelyekből a kabinok indulhatnának.

V: Több hajónál rejtve vannak ezek panelek alá, amik szükség esetén leválnak. Az is fontos, hogy attól, hogy a kabin a felső szinten található, még nem biztos, hogy arrafelé is fog indulni, lehet, hogy a hajó alja felé lesz kilőve, de mindegyik kabinnak van egy kijelölt útja a hajóból kifelé.
Felmerül az is, hogy nincs idő a használatukhoz, de a mentőkabinok működéséhez is kelleni fog a fizikai sebzésrendszer, mivel most a hajóknak életereje van és ha az eléri a nullát, akkor felrobban. A fizikai sebzésrendszerben megszűnik az életerő. Abban a rendszerben a hajó folyamatosan sérül majd addig a pontig, ahol már nem lesz működőképes. Ebben az esetben általában percek, de előfordulhat, hogy órák is rendelkezésre állnak majd onnantól, hogy a hajó nem reagál, egészen addig, hogy fel is robbanjon.

 

K: Mivel a hajóknak van VTOL módja, ezért fura, hogy azok fejjel lefelé, vagy orral a föld felé is minden probléma nélkül megtartják magukat. Vannak tervek arra, hogy ezen változtassanak és a hajókat a lebegéshez vízszintesen kelljen tartani?

V: Bár jelenleg másképpen viselkednek a hajók az űrben, mint a légkörben, még mindkettőben a nagyon erős fúvókák irányítják a mozgást, ezért lehet az, hogy most meg tudnak állni a hajók a felszín fölött bárhogy.
A jövőben azonban változtatni fognak ezen és a fúvóka alapú mozgatásról át akarnak majd térni az aerodinamikus mozgásra, amit a fúvókák segíteni fognak, de nem kontrollálnak teljes mértékben. Ez azt jelenti majd például egy Gladius esetében, hogy ha túl lassan megyünk, akkor veszíteni fog a magasságából. És innentől lesz értelme a VTOL hajóknak, amik képesek lesznek megállni és lebegni.
Emellett még fontos kérdés lesz az alkatrészek melegedése, erre szintén a Gladiust hozták példaként, amely meg tud majd állni úgy, hogy orral fölfelé néz és a fő hajtóműve tartja, viszont az túl fog melegedni, ha huzamosabb ideig így tartjuk. A túlmelegedés majd az erőforrásmenedzselés újratervezésétől fog komolyabb szerepet játszani.

 

K: Mikor kapunk jobb lámpákat a hajók külsejére? A MOLE esetében például vannak előre irányított reflektorok, azonban lefelé néző, a leszállást segítők nincsenek, valamint a bányászállomások sem rendelkeznek ilyennel.

V: Amikor a MOLE készült, volt egy meg nem nevezett problémájuk, ami meggátolta őket abban, hogy a tornyokra lámpákat tegyenek, de a Reclaimer miatt aktívan dolgoznak ezen.
A lámpák erősségével kapcsolatban arról beszélt, hogy itt folyamatos diskurzus van a fejlesztők között arról, hogy a rendkívül erős, de vakító lámpa a jó, vagy az, amelyikben a festések, színek megfelelően, szépen jelennek meg. Jelenleg arról beszélnek, hogy lenne egy távolsági- és egy tompított-fényszóró. Jared közben utalt éjjellátóra is, ami szintén szóba került már a fejlesztők között.

 

K: Hogy tervezik visszavezetni a lövegeket (cannon) az űrharcba?

V: Ezek most is bent vannak és lehet velük harcolni. A fegyverek tulajdonságainak újra-kalibrálásával azt akarták elérni, hogy a játékos célzottan tudjon felszerelést választani. A gyorsabb, ismétlőfegyverek a kisebb hajók, például a könnyűvadászok ellen hatásosak, a lassabb lövegeket pedig a közepes, vagy nehézvadászokkal szemben érdemes használni.

 

K: Miért nerfelnek minden hajót a Gladius és az Arrow kivételével?

V: Nem az a céljuk, hogy nerfeljenek bármit is, hanem az, hogy teljesen működő hajókat készítsenek és így a különböző tulajdonságaik, például a formájuk is nagy hatással van a teljesítményükre. De az is fontos, hogy minden hajónak rendeltetése van, így ehhez alakítják őket, nem pedig egy egységes elváráshoz, egy meghatározott szinthez.
Azt is elmondták, hogy az Arrow is kapott egy durva nerfet, amikor elvették az egyik pajzsgenerátorát, mert először hibásan kettőt kapott, pedig csak egyet kellett volna. De az igaz, hogy ha egy hajó nagyon kilóg a sorból valamilyen irányban, akkor arra odafigyelnek és megteszik a szükséges változtatásokat.

 

K: Milyen támogatásra számíthatnak a versenyzés szerelmesei?

V: Az Arena Command csapat dolgozik ezzel kapcsolatos dolgokon, viszont ők nem voltak itt a mostani műsorban, ezért erről többet nem tudtak mondani. Azt viszont megjegyezték, hogy a sebességcsökkentéseket úgy tervezik, hogy azok ne lehetetlenítsék el a versenyezni vágyókat.

 

K: Mi az Aurora tárolódobozának állapota?

V: A Cargo Refactor rendszerrel lehet használható a doboz. Nem biztos, hogy egyből a rendszer bekerülésével működni fog, de mindenképpen az után lehet érdemben foglalkozni vele.

 

K: Ha a parazitahajó túl messzire megy a hordozójától, akkor elveszíti annak a jelét. Ki fogják javítani ezt valahogy?

V: Tudatában vannak ennek és ez egy bug, a hajó jelölőjének nem szabadna eltűnnie, de erre megint csak nehezen tudnak válaszolni, mivel ez inkább az UI csapat feladata lesz. A problémán mindenesetre segíteni fog az új Starmap, az új jelölőrendszer, amivel meg lehet majd jelölni helyeket a térképen és akár elküldeni azt a barátoknak is.

 

K: Van fejlődés a játékos általi hajómodularitásban?

V: Nincs, akik ezzel foglalkoztak volna, a Sqaduron 42-re lettek átirányítva.

 

K: Lesznek felszíni üzemanyagtöltő járművek?

V: Igen, szeretnének ilyeneket készíteni, például amit a Vulcan grafikákon láthattunk. Már csak azért is szükség lesz ilyenekre, mivel a későbbiekben a felszíni járművek is használnak majd üzemanyagot és egy Starfarer nem feltétlenül a legjobb megoldás a megtankolására.

 

K: És vízi hajók lesznek?

V: Szeretnék, ha lenne, a technológia is megvan hozzá, de egyelőre nincsenek ilyen tervek, nincs is elég vízfelület hozzá.

 

K: Mi a Polaris jelenlegi állapota?

V: A Polaris belsejét teljesen áttervezték, egy kicsit meg is nőtt a hajó, talán 5%-kal. A legfontosabb hír a hangár méretének növekedése, ami igazodik is a standard méretekhez, így most XS méretű, amibe a Gladius méretű hajók férnek majd be. A hangár megtartotta a felfelé szélesedő formáját. Emellett a hajóra került egy megfelelő méretű dokkológyűrű is.
A hajó kívülről nem változott, a megjelenése ugyanaz. Képeket az új belsőről valószínűleg csak az Intergalactical Aerospace Expo környékén láthatunk.

 

K: Hogy áll a 600i gold standard?

V: A külseje szinte változatlan marad, a legnagyobb külső változás, hogy egy dokkológyűrű kerül a hajóra. A belseje viszont sokat változik, de megpróbálják a hangulatot megtartani. Logikusabb elrendezést akarnak úgy, hogy kevesebb fedélzetváltásra legyen szükség a különböző helyszínek között. A moduláris terem kerül majd a hajó hátuljába, a legénységi rész és a géptermek pedig középre, így a hajó első kétharamada azonos lesz és a hátulja fog változni a felfedező és a túraverzió között. De egyelőre ez még csak a tervezési szakaszban van.

 

K: Hogy áll a Retaliator gold standard?

V: Ezt a feladatot egyelőre leállították, mivel az emberekre máshol van szükség. De ahogy korábban mondták, szélesebb folyosókat kap, a dokkolórészt átalakítják, kap majd dokkológyűrűt, de szükséges az elavult pilótafülke átépítése is. Itt szükség lesz a külső átépítésére is, például a szélesebb folyosók miatt. A hajó valamennyivel teltebb lesz, mint ahogy most láthatjuk.

 

K: Hogy áll a Starfarer gold standard?

V: A hajó belseje át lesz építve, nem mondhatják el, hogy eddig miért nem tehették meg, de most belefoghatnak. Bizonyos részek változatlanok maradnak, például a híd és a mögötte található nyakrész, a raktér rész is várhatóan marad a régi, de ezen kívül várhatóan a teljes belső megváltozik, mivel ez az egyik első hajó volt és nem elég jó az elrendezése.

 

K: Milyen irányba halad az Aresok fejlesztése? Miért tették tönkre az Iont?

V: Ezzel kapcsolatban a rövid válasz, hogy a jelenlegi állapotok nem tükrözik azt, ami később lesz, tesztelnek különféle verziókat, most egy olyat használnak, ami működőképes a játéban, de mindenképpen egy erőteljes, nagyot ütő fegyvert akarnak elhelyezni a hajón, hiszen ez az egész hajó lényege.

 

K: Hogy áll a Constellation gold standard?

V: Az egyik dolog, amit velük kapcsolatban meg kell oldani, hogy az alkatrészek valóban bekerüljenek. Már látszanak a helyeik, de ezeket a megfelelő mérethez és mennyiséghez kell igazítani. Ezt úgy akarják megtenni, hogy a belső megjelenés a lehető legkevésbé változzon. A pilótafülke merevítőivel is akarnak kezdeni valamit, hogy az igazán zavaróak eltűnjenek és ne takarják a kilátást.

 

K: Miért helyeznek előtérbe bizonyos hajókat más hajókkal szemben?

V: Ezt minden hajónál másfajta okok indokolhatják, de az egyik lényeges része az erőforrás rendelkezésre állása. Például ha most nekiállnának a Polarisnak, az az angliai hajótervező csapat nagy részét lefoglalná 12-18 hónapra, ez pedig azt jelentené, hogy nem tudnának folyamatosan hajókat szállítani, ez idő alatt alig, vagy egyáltalán nem jönne új jármű.
Emellett az is fontos, hogy próbálnak olyan hajókat kiadni, amikhez van már játékmenet. Erer a Cruciblet hozták fel példának, amit megépíthetnének, de a javítás játékmenet nélkül csak repkedni lehetne vele.
Emellett a hajóépítések során több részlegnek is együtt kell dolgoznia, így ezek összehangolása, a különböző munkafolyamatok állapota is meghatározza, hogy mivel tudnak, vagy mivel érdemes foglalkozni.
Így tehát nem ignorálják a régebbi hajókat, csak sok esetében még nincs kész a játékmenet, a nagyobb, többszemélyes hajók esetében pedig szükség van a különböző munkaállomásokra, az erőforrás menedzselésre. Ezek nélkül olyanok ezek a hajók, mintha hatalmas Gladiusban ülnénk.