Sziasztok, a CitizenCon összefoglalókat a negyedik panellel folytatjuk, ezúttal írásban, és most a repülési sebességek átdolgozásáról fogunk beszélni. Nézzük, hogy milyen tervekkel álltak elő:

A Star Citizenben található hajóknak különféle feladataik vannak és fontos, hogy a hajók tulajdonságai passzoljanak ezekhez a feladatokhoz. Ezek a szerepek nem csak harci feladtok lehetnek, ott van például a bányászás, a roncsmentés, vagy a szállítás, de a mozgás szempontjából mégis a harc a legmeghatározóbb elem.

Ennek fő képviselői a vadászok, amelyek közül megkülönböztetnek könnyű, közepes és nehéz vadászt. A könnyűvadászok számára a manőverezés az egyik legfontosabb elem és az egy az egy elleni küzdelemben kell kiemelkedniük. A nehézvadászok ezzel szemben kevésbé manőverezhetőek és inkább a több hajós összecsapásokban mutatkozik meg az erejük. A közepes vadászokat többfunkciósra tervezik, ami főként a jól módosítható felszerelhetőségüknek köszönhető, így az adott feladatra szabhatóak, de ezekben a feladatokban sosem fogják elérni egy arra a célra épített hajó teljesítményét.

A fentiek mellett vannak még versenyhajók, amiknek a gyorsulása kiemelkedő, valamint az elfogó vadászok, amelyek végsebessége nagyon magas, azonban a többi tulajdonságuk nem éri el a többi vadász képességét.

De itt vannak még a bombázók, amik nagy robbanószerkezetekkel vannak felszerelve és a nagyobb hajók ellen hatásosak, azonban a kisebb hajók ellen nem igazán bevethetők.
A nagyobb hajók, például a Constellation esetében a gyors, manőverező harc helyett inkább a hadihajókra jellemző viselkedésre akartak hagyatkozni, amikor az a fontos, hogy a pajzs megfelelő oldala nézzen az ellenség felé, valamint jól időzített lövésekkel iktassa ki a másik felet.

A hajók tulajdonságai nem lesznek azonosak, minden hajónak lesznek előnyei és hátrányai, amivel így izgalmas harci környezetet teremtenek.

A fentiek azonban a jelenlegi harci sebességek mellett nem működnek. Ez már egy régóta fennálló probléma, a hajók túl gyorsan haladnak, aminek során elég gyorsan nagy távolságra kerülnek egymástól és a harc átalakul lovagi torna szerűre. Ez azt jelenti, hogy a két hajó egymás felé robog nagy sebességgel, majd egy nagyon rövid idő áll rendelkezésre a tényleges támadásra, ez után pedig újra eltávolodnak egymástól.

Az új rendszer:

Ezzel szemben azt szeretnék, ha a harcok során a két hajó közelebb lenne egymáshoz és a fordulékonyság, valamint a manőverezés számítana, nem pedig a sebesség.

Egyértelmű tehát, hogy csökkenteni kell a sebességeket, azonban a Star Citizen világában ezt nem lehet korlátozás nélkül megtenni, mivel a harcok mellett az utazások során hatalmas távolságokat is le kell küzdeni. Az évek során próbálkoztak különböző dolgokkal, hogy lassabb sebességre ösztönözzék a játékosokat a harci helyzetekben, azonban gyors mozgás még mindig több előnnyel járt, így ezek nem váltak be.

Most úgy tűnik, hogy találtak egy működőképes megoldást, ez pedig arról szól, hogy a harcot és a gyors, hosszú távú utazást szétválasztják. Két különböző beállítást használhatunk hajókon, amiket angolul Master Modes-nak neveztek el.

Ebből az egyik az SCM, vagyis a Standard Control Mode (= Alapértelmezett Irányítási Mód), a másik pedig a QM, vagyis a Quantum Mode. Ennek a rendszernek az a nagyszerűsége, hogy korlátozhatják a harcok során elérhető sebességeket, de emellett megtartják a magasabb sebesség lehetőségét is az utazásokhoz, felfedezéshez.

Most nézzük kicsit bővebben a két beállítást:

SCM beállítás:

Ez az a mód, ahol a hajók a feladataikkal foglalkozhatnak, bányászhatnak, harcolhatnak, vagy szétszedhetik a roncsokat. Ennél a módnál limitálva van a sebesség és fontos eleme, hogy a pajzsokat is csak ebben a módban tudjuk majd bekapcsolni. A sebességhatár 200-300 m/s körül van, amit nem igazán lehet átlépni. Kisebb időszakokra, kismértékben van lehetőség a limitált sebesség fölé menni a booster használatával, de ezt a magasabb sebességet nem lehet huzamosabb ideig fenntartani.

De a boost is változik, nem lesz egyenletes az eloszlása minden irányban, sokkal hatékonyabb lesz akkor, amikor előrefelé haladáshoz használjuk, mint amikor tolatáshoz.
Az SCM mód le fogja tiltani a kvantumhajtómű működését, az értelemszerűen csak QM-ben lesz elérhető.

QM beállítás:

Ez a mód elérhetővé teszi a maximális sebességet, amit a hajó képes elérni. Ebben a módban lesz egy új rendszer is, a Quantum Boost, ami a normális haladás és a kvantumugrás között helyezkedik el. A Quantum Boost korlátozott ideig használható és közel egyenes vonalú mozgást tesz lehetővé. A jelenlegi állapot szerint nagyjából 50.000 km-t lehet megtenni ezen a módon, rendkívül rövid idő alatt.

A QM tehát felemeli sebességlimitet 1200-1400 m/s körülire, van benne egy Quantum Boost lehetőség, amivel közepes távokat tehetünk meg, gyorsan, valamint elérhető a régről ismert kvantumugrás, amivel bolygók között utazhatunk.

De a QM módnak ára van, ilyenkor a Capacitor rendszer nem működik, mivel zavarná a kvantumbuborékot, ami lehetővé teszi a gyors haladást. Amint átlépünk ebbe a módba, a pajzsok megszűnnek, a fegyvereket sem lehet használni, mivel ha bármi kilépne a kvantumbuborékból, az tönkretenné azt, az elterelőket sem lehet használni és ebben a módban a hajtóművek sima boostja sem működik.

Összegzés:

A két mód közötti átváltás során van egy rövid időszak, 7-8 másodperc, ami alatt a pajzsok ereje folyamatosan csökkenni fog, a fegyverek nem működnek, de még gyorsan sem tudunk majd haladni, így bizonyos esetekben kockázatos lehet egyik váltani az egyik módról a másikra.

Azzal hogy létrehozták ezt a rendszert, lehetővé tették azt is, hogy az elfogásra tervezett hajók végre elfoghassanak más hajókat, vagy úgy, hogy megzavarják a másik hajó kvantumbuborékát, vagy úgy, hogy blokkolják a másik hajó rendszerét, hogy az ne tudjon váltani a két mód között. Emellett az elfogóvadászok kicsit magasabb SCM sebességgel is rendelkezhetnek, hogy utolérjék a többi hajót, de az is a lehetőségek között szerepel, hogy gyorsabban váltanak a két repülési mód között, így utolérve a célpontot QM módban, gyorsan átválthatnak SCM módra és már támadhatnak is.

A fenti változtatásokkal elérik, hogy a vadászok közelebb kerüljenek egymáshoz, így a manőverezésre, fordulásokra helyeződik a hangsúly, de a nagy hajók védekezőképessége is növekszik, mivel az új rendszerben nem lehet nagy sebességgel körözni körülöttük a vadászokkal, hanem közelebbről, lassabban haladva kell támadni, ami jobb lehetőséget ad a tornyoknak a támadó semlegesítésére.

Egyelőre még várnunk kell arra, hogy a fenti rendszer megjelenjen a játékban, mivel több, mint 100 hajó beállításait kell megváltoztatniuk, de dolgoznak rajta, hogy ez minél előbb megtörténjen.

Ezzel az összefoglaló végére értünk, találkozunk az univerzumban.