K: A rakomány rakodási időzítése benne lesz a 3.18-as verzióban?

V: Jelenleg nem változik semmi a rakodással kapcsolatban, automatikusan történik, ahogy eddig is.
Amint a kézi rakodás megvalósul, lehetőség lesz választani a kettő között. Ha azt választod, hogy az adott hely végezze el a rakodást, akkor annak a szolgáltatásnak költségei lesznek, és időbe telik így a hajód sem lesz elérhető, amíg a folyamat befejeződik, hasonlóan a jelenlegi finomító játékmenetéhez.

K: Az ISC-ben (Inside Star Citizen | Rakományrendszer és Rastar) említésre kerültek a rakományküldetések, milyenek lesznek ezek a küldetések, és hogyan fognak működni?

V: A 3.18 után szeretnék szétválasztani az árukereskedelmet (trade) és a teherszállítást (delivery jelenleg).
Az árukereskedelem magas kockázatú lesz, cserébe magas jutalom is várható. Ha nagy összeget fektetsz be, akkor a rakodás költségeiről, valamint a védelemről is gondoskodnod kell.
Viszont a teherszállításnál csak az NPC-k számára szállítasz dolgokat A pontból B pontba, így itt nincs szükség befektetésre részedről.

Első lépésként kibővítik a jelenlegi dobozszállító küldetéseket a teherszállító küldetésekkel, ez szintén akkor történik meg ha a kézi rakodás már lehetséges lesz. Először kicsiben kezdődik, aztán egyre nagyobbak lesznek ezek a rakományok, és a játékos csak a reputációját kockáztatja vele.

K: Az ellopott teherkonténereket az eladásnál lopottnak látszódik majd? Mi történik, ha átadom ezt a rakományt egy másik játékosnak, hogy adja el helyettem?

V: Amikor egy játékos árut vásárol, az annak a játékosnak a tulajdonát is képzi.
Mindenki másnak, aki megpróbálja azt eladni, egy olyan terminált kell használnia ahol a lopott rakomány eladható (“No Questions Asked” terminál), viszont nem kapja meg a teljes árat azért, amit el akar adni. Még ha egy barátnak is kerül átadásra, akkor is így kell eljárnia.
GrimHex egyébként pont egy olyan hely, ahol ezt meg lehet tenni.

K: 1 illetve 2 SCU méretű tároló dobozokat lehet majd venni?

V: A 3.18-as verzióban ez még nem lesz benne, de “soon™️”. 😉

K: A rakománykonténereknek lesz valamilyen jelük, hogy pingeléssel észlelhetőek legyenek (pl ha egy hajó felrobban és az dobozok az űrben lebegnek)?

V: A rakománykonténerek szkennelhetők, és jelölve lesznek a könnyebb észlelhetőség végett. Színkóddal lesz jelölve, hogy milyen árú van benne.

K: Lesz dinamikus árváltozás az árucikkeknél?

V: Az árucikkek árai nem fognak változni a 3.18-as verziónál. (/sad)
A kézi ki- és bepakolás jelentősen meg fogja változtatni a kereskedelmet, így majd akkor várható ez.

K: A nagyobb teherkonténerek továbbra is tervben vannak a refaktorral, mint pl ami a Rafron van?

V: Az 1 SCU-nál nagyobb konténerek továbbra is tervben vannak, de jelenleg még mindent 1 SCU-s teherkonténerként vásárolnak és adnak el.

K: Jönnek új árucikkek a 3.18-ban?

V: Az egyetlen újdonság az RMC (Recycled Material Composite), amit a hajótest lecsupaszítása után kapunk (Salvage t0, hull scaraping). Ezt majd a kioszkokban lehet eladni.

K: Ha már cargo refactor, és kalózkodás. Ezzel a funkcióval lehet ösztönözni a játékosokat, hogy több átszállás (boarding) legyen, egyik hajóról a másikra?

V: Erre utaltak az ISC-ben, és nem volt túl egyértelmű. A 3.18-as verzióval bevezetésre kerül a “soft death” koncepció.
Ez azt jelenti, hogy harc esetén egy hajó nem feltétlen semmisül meg, ha a hp-ja nullára csökken, hanem 70%os eséllyel megmarad a belső részével, így a rakománnyal, együtt.
A robbanásra, vagy más egyébre (pl akadályba ütközés, vízzel érintkezés) ez nem vonatkozik.

Ez azt jelenti, hogy az esetek 70%-ában te és a legénységed még életben lesztek, és a rakomány még mindig a hajóban lesz, a raktérhez rögzítve. Az esetek 30%-ában, amikor ez nem történik meg, a hajód felrobban, és a rakomány pedig szétszórodik (0-90% között marad meg, átlagosan 45%).

(megj: szóval igen, ez gyakorlatilag növeli a boarding esélyét, mert nem válik enyészetté a hajód mint most. Szőrős)

K: Szépen egymásra kell rakni a dobozokat, hogy a helyére kerüljön és regisztrálódjon ott? (értsd a cargo gridbe pakolásnál figyelni kell e a helyes elhelyezésére a doboznak, ez az eladásnál fontos)

V: A konténerek a raktérhez (cargo grid) rögzülnek, amikor a hajóba kerülnek.
Bármi, ami a hajóban van, vagy a raktérhez van rögzítve, eladható lesz az majd.

A rakományvásárlás ugyanúgy működik majd, mint most. Vásárolsz valamit, a rakomány automatikusan felkerül a hajóra, és a raktérhez rögzül. A fegyverszüneti zónán kívül szabadon mozgathatod és vonósugárral a rácshoz rögzítheted, ahogy akarod.

Kérdés példával: Egy Cutlassbe veszek 46 SCU árut, így az tele van. Útközben találok egy roncsot és abból megszerzek 10 ládát ami +10 SCU rakomány, ezt szintén a hajómon helyezem el. Amikor megérkezem a TDD-hez, hogy eladjam, 46 vagy 56 SCU-t látok majd?

V: Ezt így nehéz lenne összehozni, de amúgy persze. A raktérnek van egy maximális kapacitása. Minden más “Loose Items”-nek számít, és ha a hajón van, akkor eladhatod.

K: A Prospector, a MOLE és a RAFT külső teherkapszulái levehető és cserélhető lesz? Ha nem, mi történik a bányászott érccel és rakománnyal ezeken a hajókon, ha megsemmisülnek?

V: Jelenleg az összes ilyen hajó hasonlóan fog működni, mint most. A külső üzemanyag tartály (Starfarer) és oldalsó tároló zsák (Prospector, Mole) még nem lesz leválasztható a 3.18-as verzióban, ehhez még további munka szükséges.

Ami a külső rakományt illeti, azok a hajó megsemmisülésekor leválnak, ahogyan azt az ISC epizódban leírtuk (Hull szériánál, és Raftnál).