A CON42 németek által szervezett közösségi esemény, ahova különböző vendégeket, fejlesztőket hívnak meg, hogy válaszokat kapjunk a kérdéseinkre. Itt a DEV Panel összefoglalóját láthatjátok, ahol a közönség kérdéseket tett fel Dan Trufin, Thorsten Leimann és Yogi Klatt-nek.

 

A játékosok mennyire fogják tudni változtatni a környezetet, például a bolygók felszínét?

Példa: Alagút alakítása egy hegyen keresztül, vagy a talaj kiegyenlítése.

 • A mi eszközeink, amikkel már most településeket helyezünk le, alapból képesek a talaj kiegyenlítésére, de jelenleg nem dolgozunk azon, hogy a játékosok is megtehessék ezt.

Lesz valaha nagyon mély túlélési rendszer, és ha igen, ez hogyan fog kapcsolódni a bolygók tervezéséhez?

Példa: Fák kivágása, amiből épületeket építhetünk vagy tüzet rakhatunk.

 • Nagyon komolyan vesszük a túlélési mechanikákat a játékban. Jelenleg ez kimerül az evésben, ivásban és a hőmérséklet általi akadályokban. Nyilván sokan szeretnének minecraft jellegű faházakat építeni, de inkább a SCI-Fi stílus felé vesszük az irányt. Lesznek majd különböző fajta sátrak, mobil menedékhelyek amiket le lehet telepíteni. De még nagyon sok idő lesz, mire ezek a játékba bekerülnek.

Jelenleg amikor hajóbontást végzünk akkor csak a bontó hajó tulajdonosa tudja eladni az anyagot. Ez jelenleg direkt van így? Mikor lesz lehetőség arra, hogy barátok, csapattársak is eladhassák ezeket, így csapat játékot generálva?

 • Nem, jelenleg ez nem direkt van így. A jövőben szeretnék engedélyezni azt, hogy más is eltudja adni, így megosztva a feladatokat a bontás és szállítás között. De jelenleg nem alkalmas erre a rendszerünk, vagy inkább még hiányosak/hiányoznak az ehhez szükséges rendszerek.

Mik a tervek a hajóbontással? Lesznek olyan rétegek amiket csak egy specifikus bontó hajó/fej tud majd leszedni? Vagy minden hajó képes lesz mindent lebontani?

 • Erre nem nagyon válaszolhatok. Mert először meg kell terveznünk a különböző hajótest anyagokat, és utána eldönteni, hogy szükséges-e csinálni különböző bontó hajókat. Mert jelenleg a burkolat bontás csak egy része az egésznek, egy kicsi része, és nem hiszem, hogy szükséges ennyire bonyolúltá tenni ezt a rendszert. Jelenleg csak szerettünk volna még egy relaxálós játék élményt nyújtani, kiegyensúlyozni a többi nem annyira relaxálós küldetésekkel, helyzetekkel.

Mi a jelenlegi helyzet a hajó páncélokkal?

 • Jelenleg van egy Gladius prototípusunk némi fizikai páncéllal felszerelve, de a játék jelenlegi helyzetében nincs elég erőforrásunk, hogy kidolgozzuk ezt minden hajóra. Szóval még messze van mire minden hajóra tudunk páncélt rakni.

A kérdésem a hajó asszisztens rendszerekre vonatkozna. Mi a helyzet a robotpilótával például?

 • Jelenleg ugye az NPC-k már rendelkeznek ezzel a robotpilóta funkcióval, de hogy ezt a játékosok kezébe fogjuk-e adni az egy jó kérdés. Én jelenleg nem hiszem. Ezt Chris Roberts-el kell megbeszélni, mert jelenleg nagyon mélyen részt vesz a repülési modell alakításában. Szóval én nem tudok erre válaszolni.

Mi a helyzet a különböző komponensekkel? Mikor láthatunk megint nagy különbséget köztük? Mikor tudunk újra ténylegesen különböző hajó build-eket csinálni, mint lopakodó hajó például.

 • Ha a fegyvereket említjük, akkor SQ42-ben már majdnem készen van az összes, különböző sebzéssel, lőszer sebességgel stb. Amint a maradék kész, mennek PU-ra. A komponensek átdolgozása jelenleg nagyon kötődik a mérnöki játékmenethez. Amikor azzal készen vagyunk, vagy legalábbis már látjuk az alagút végét akkor kezdünk hozzá a komponensek átdolgozásához.

Hogyan álltok a kereskedő, szállító küldetésekkel?

 • Van egy pár kezdeményezés már ennél a témánál. Csak jelenleg a csapat nagy része Pyro-n dolgozik akik ezzel tudnának foglalkozni. Jelenleg Pyro-n van a fókusz, hogy rengeteg küldetést csináljunk oda mire megjelenik. De amint Pyro megjelenik, Stanton prioritást fog élvezni az ilyen küldetésekkel kapcsolatban. 3.19-ben mivel változik a bányászás nagy mértékben, az ottani szerezhető anyagokkal lesznek nagy változások kereskedés téren. Szeretnénk itt fejleszteni a kereskedési mechanikákat.

Jelenleg gondolkodtok szárnyasruhákon vagy ejtőernyőkön, hogy valahogy eltudjuk hagyni a hajónkat ha szükséges atmoszférában?

 • Nem nagyon tudok erre válaszolni. Nem a mi hatáskörünk, hanem az actor csapaté.

Most, hogy megjelent a hajóbontás, és nemsokára a komponenseket is kiszedhetjük az elpusztított hajókból, arra lennék kíváncsi, hogy lesz-e bármilyen intézkedés ezeknek az inflációjával kapcsolatban?

 • Ugye ez a mechanika 3.19-ben érkezik. Szóval nem biztos, hogy amit most fogok mondani 3.19-el érkezik, de az a tervünk, hogy pont ugyan úgy mint a fegyvereknél, páncéloknál, nem lesz minden komponens vehető a boltokban. A boltok kínálatából elfognak tűnni komponensek és lehet, hogy ezeket megkell majd szerezned más roncs hajókból. Például NPC hajókból. A jelenlegi komponens árak is fognak változni 3.19-ben.

Jelenleg nagyon sok hajót várunk. Rengeteg áll a sorban az orvosi hajóktól kezdve a finomítókig. De a legutóbbi a concept hajó a Galaxy volt. Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg mennyi áll aktív fejlesztés alatt, vagy, hogy mennyi hajó van még például a Galaxy előtt?

 • Arra nem tudok válaszolni, hogy a Galaxy előtt vagy után hány hajó van még vagy lesz. Én szerintem a hajók a játék lelke jelenleg. Az biztos, hogy új hajók mindig lesznek. 4.0 után 5.0 után is stb.

Van terv játékos flották irányítására? Távoli vezérlésre, például NPC legénységgel rendelkező hajó elküldése A ponton való vásárlásra, majd B ponton való eladásra?

 • Nem szeretnénk ilyet. Nem szeretnénk RTS játékot csinálni az SC-ből. Mindenképp szeretnénk, hogy játékosnak kelljen irányítani a hajókat. A jövőben szeretnénk viszont opciót adni flotta irányításra, parancsok kiadására más játékosoknak, hogy ez a hajó támadja meg B hajót, míg a C hajó fedezze őt stb. Tehát szeretnénk egy interfészt ahol a parancsok küldhetőek, láthatóak lesznek.

Különböző épületek össze lesznek kötve utcákkal, utakkal? Vagy nagyobban gondolkozva, egy település össze lesz kötve úthálózattal egy városhoz? A folyó tech-nek lesz ehhez köze?

 • Páran már dolgoznak egy út készítő eszközön. A folyók készítése segít ennek az eszköznek a létrehozásához. Szeretnénk egyébként igen utakat csinálni, akár még város és település között is, de nem egyszerű munka, mivel rengetek akadály van közbe mint például hegyek. Vagy a bolygó görbülete, és, hogy hány biom-on megy át az adott út, mivel egy sivatagi út nem úgy nézz ki mint egy dzsungelben lévő út. De igen utakra szükségünk van, tervben vannak.

Az enyém egy technikai jellegű kérdés a grafikus motorral kapcsolatban. Ugye az Amazon már nem támogatja a Lumberyard motort. Van valamilyen stratégiátok további fejlesztésre, vagy másik grafikus motorra való átálláshoz?

 • Nem nagyon tudok erre választ adni, de annyit elmondhatok, hogy a Lumberyard motorból már kevés maradt ami eredetileg volt.

Tudunk majd biztosítást kötni szerzett komponensekre, ha már nem vehetjük majd meg őket a boltban?

 • Az a tervünk és valószínűleg 3.19-ben bent is lesz, hogy ezek a komponensek ritkák lesznek és sokat fognak érni. Ha ezeket beszereled a hajódba, és felrobbansz vele akkor a komponens megsemmisül, vagy enyhe halál esetén ellopják tőled, és a claim (biztosítás) nem adja majd vissza.

Mi a helyzet az Aaron Halo-ban lévő nagy kapukkal? Jelenleg valaki dolgozik rajtuk?

 • Jelenleg megállt a munka rajta. Amint Pyro kint van, akkor csoportosítunk rá embereket.

Mi a helyzet a bányász zsákok ledobásával, összeszedésével a Prospectornál. Szeretnénk, nagyobb bányász eseményeket szervezni, hogy a szállítós játékosok is kitudják venni a részüket.

 • Jelenleg nagyon aktívan dolgozunk ezen. És szerintem hamarabb lesz ez elérhető mint gondolnátok. (Nagyon próbálta nem kimutatni ,elmondani, hogy mikor. Valószínűleg megpróbálják 3.19-be berakni, de lehet közbe jön egy hiba és akkor nem.)

Mi a helyzet a hajókon lévő oxigénnel? Ha találat éri a hajót, és benti tűz keletkezik, a játékosok fulladozni fognak?

 • Igen.

Bármilyen új információ a játékos általi boltokról? Mint például a BMM-nél?

 • Jelenleg nincs.

Vannak tervek org irányítással kapcsolatban, mint például különböző adók kiállítása a tagok felé, így ez az összeg egy org vezetői számlára érve?

 • Jelenleg még ezzel kísérletezünk. Dolgozunk egy ilyen prototípuson, de első lépés az Org rendszer játékon belüli megvalósítása.  De jelenleg nem nagyon van tervben. Nincs ezen fókusz.

Star Citizen fog kapni dolby atmos/vision támogatást?

 • Igen.

Mi a helyzet a szkenneléssel? Mivel Pyro elég nagy lesz, milyen eszközökkel tudjuk majd felfedezni? Lesz-e haszna a Terrapin-nak például?

 • Nem nagyon vagyok bevonva a szkennelés és radar techbe. Nem tudok rá választ adni.

Kapunk arra lehetőséget, hogy különböző előre összerakott outfit-eket egy kattintással átváltsunk?

 • Majd egyszer igen. Szükséges a játékba. Nem dolgozunk rajta.

Van terv különböző AI-ok beépítésére mint például chatGPT?

 • Nem terveztünk ilyet. De lehet ránézünk a lehetőségekre.

Van terv flottán belüli hajók festésére? Tehát, hogy az org flotta hajói ugyan azt a színt vagy szimbólumot viseljék?

 • Szerintem jelenleg nincs tervben. De ennek majd utánanézek, és ha hiányzik akkor hozzáadjuk mert szükséges ez is. De jelenleg nem prioritás.

Most, hogy dolgoztok a városi épületek belső terein, lesz alkalmunk leszállni a nagy Lorville épület hangárjaiba?

 • Jelenleg inkább a nagyon alap épületek, amikből sok van, belső terein dolgozunk. A jövőben majd szeretnénk megcsinálni.

Lesz a közel jövőben bármilyen változás a bűnügyi rendszerben? Crimestat változás?

 • Pyro fog hozni majd változást. Illetve dolgozunk azon, hogy saját hajódon, legálisan, birtok háborítás miatt megvédhesd magad.

Egyszer láttuk már a légszellőztető rendszer működését. Van terv arra, hogy egy hajó szállítson levegőt és eladja egy másik hajónak?

 • Kicsit ez kötődik a finomító rendszerhez amin dolgozunk. Igen, lesz ilyen majd.

Hogyan tervez a CIG a nagy capital osztályú hajókon dolgozni, hogy ne kelljen 10 évet várnunk rá?

 • Ezek a hajók közül, a legtöbbön nem szórakoztató játszani egyedül, főleg a hiányzó rendszerek miatt mint az erőforrás hálózat amin dolgozunk. Nincs még ezekhez kiépítve a multicrew játékmenet. Amint a rendszerek készen vannak, amik ezekhez a hajókhoz szükségesek, egyre több fog kapni prioritást.

Lesz lehetőségünk szerv kereskedelemre? Egy másik játékos szerveinek eladására valami sötét helyen?

 • Volt már erről szó csapaton belül, főleg amikor a hajó bontás játékmeneten dolgoztunk. Gondolkoztunk azon, hogy hajókba lenne egy daráló gép ami tudná hasznosítani a maradékot a játékos vagy NPC hullákból. De jelenleg sem tudjuk, hogy csak vicceltünk vagy megvalósul majd esetleg. Majd meglátjuk.

Mit tesztek a hackerek ellen? Mi a terv a különböző csalások ellen?

 • Van egy teljes csapatunk, akik ezzel foglalkoznak. Erről ők tudnának többet mondani.

Lesz lehetőségünk megjelölni helyeket bolygókon vagy űrben, hogy könnyen visszataláljunk oda?

 • Tervben van.

Mi a jelenlegi helyzet az adat szállítással, és a hackeléssel?

 • Nincs rá válaszom jelenleg.

Valamikor tudjuk majd vezérelni távolról, a mobiglass segítségével a hajónkon lévő ajtókat, rámpákat?

 • Valószínűleg ez is érkezik majd az erőforrás kezelő rendszerrel. Amikor a mérnöki játékmenet érkezik meg.

Mi a helyzet a multicrew játékmenettel? Mik a tervek a hajókon lévő különböző állomásokkal? Olyasmi lesz mint a Star Trek-ben? Mennyire lesznek ezek kidolgozva?

 • Szeretnénk ha a multicrew érdekes lenne. Nem szeretnénk Star Trek módra senkit se egy székhez kötni. Azt szeretnénk ha egy munka állomás több funkciós lenne. Akár egy állomásról, egy nagyon ügyes játékos 10 feladatot is elláthasson egyszerre.

Van arra terv, hogy lopott árukat tisztára mossunk és teljes áron adhassuk el őket?

 • Igen.

Mikor tudunk venni nagyobb konténereket amibe több páncél és fegyver fér? Mint például a 2 SCU-s konténer amit hajórobbantással tudunk jelenleg létrehozni.

 • Dolgozunk különböző konténereken jelenleg. Csak, hogy egy példát mondjak: Egy konténer amit ha fizikailag kinyittok, akkor több fegyver tartó is van benne. És azt is szeretnénk, ha ezek elnevezhetőek lennének.