Ismét csütörtökön, késő este került LIVE szerverre az új frissítés, a 3.22, ami nem meglepő, hiszen egybeesett a munkaidőmmel, így egy kis késéssel számolunk be erről.

Ahogy a korábbi, 3.22.1-es frissítésnél megígértük, Herbert mindent meg fog tenni azért, hogy eljusson hozzátok a frissítés leírása és a teljes patchnotes magyar fordításban. Utóbbival – tekintettel a hosszúságára – egy kicsit később fog kiegészülni a cikk.

Szemétből kincs

Mindegy, hogy milyen feladatra születtél, az univerzum kalandra hív! Fedezd fel a Stanton rendszer vadonját, zúzz porrá hatalmas roncsokat az űr sötétjében, vagy ragadd meg a kedvenc fegyveredet és szerezd meg Jumptown felügyeletét, bármit is jelent számodra a kaland, az Alpha 3.22-ben meg fogod találni!

Roncsfeldolgozás – hajótest bontás[Játékmenet]

A roncsfeldolgozóknak végre nem kell hátrahagyniuk semmit, mivel az egész roncsot értékesíteni tudják. A roncsfeldolgozás a hajótest bontásának funkciójával végre megkapta a lehetőséget, hogy az űrt szennyező roncsokat teljes mértékben lebonthassák és értékesíthessék. Mindkét jelenleg is elérhető roncsfeldolgozó hajó, a Drake Vulture és az Aegis Reclaimer is megkapta a funkciót.

Új települések[Helyszín]

Találd meg és fedezd fel a 15 új települést a Stanton rendszer égitestjein. Van, amelyik elhagyott, néhány közösségi összejövetelek szervezésére jó és van, amit bandák laknak, akik nem igazán kedvelik a magadfajtát. Az új helyszíneken sok felfedeznivaló vár és a jövőben további települések is érkeznek majd.

Új frizurák, fejlesztett haj[SQ42 Tech]

A CitizenCon 2953-on nemrég bemutatott új frizurák végre benőtték magukat a Star Citizenbe és kiválaszthatóak lettek a karaktergeneráló képernyőn. Ez az új hajvágási technológia, amit a fodrászok évekig tanultak, csak a kezdete a karaktergenerálással kapcsolatos változásoknak.

Jumptown frissítés[Játékmenet]

Jumptown sokadik alkalommal tér vissza és sokkal veszélyesebb, mint korábban. (Nem tudom, hogy hova megy, amikor nincs itt, de a fentiek alapján nem kellene többször elengednünk oda – szerk.) A droglabort üzemelő bűnbandák megerősítették a már ismert üzemeiket és egy teljesen új labort is felhúztak Hurston festői szépségű bolygójára. Készülődj, mert december 22-én a káosz belép a légkörbe és pokollá változtatja a felszínt.

Személyes Tárolókonténerek[Játékos tárhely]

Tartsd kéznél a felszerelésedet és készülj fel mindenre az új tárolókonténerekkel, amiket a Stanton rendszer állomásainak rakodófedélzetein tudsz megvásárolni. A természetben az 1, 2, 4 és 8 SCU méretű konténerek fordulnak elő, amiket megfigyelve, elfogva, háziasítva bocsátanak a játékosok rendelkezésére és tökéletesek fegyverek, lőszerek, páncélok és plüssök tárolására.

Arena Commander frissítés, új pályák, módok és meccsfajták[Játékmenet]

A három, nagy lépcsőből álló frissítés második foka érkezett el az Arena Commanderbe, egy őrjítően izgalmas, új versenypályával (Bloodshot Ridge) és egy mutatóujjzsibasztó FPS zónával (Maker’s Point). Ezen kívül új experimental modok és összecsapások is érkeznek, valamint a többszemélyes hajók lehívhatósága lehetővé teszi, hogy soha nem látott módon okold a barátaidat egy esetleges kudarcért a barátaiddal vesd bele magad a játékba, kihasználva az igazi nagyágyúkat, például az Aegis Hammerheadet.

San’tok.yai közepes vadász[Repülhető hajó]

A San’tok.yai a Xi’an tervezés és gyártás csúcsa, amely valóban egyedi, idegen formát, pajzsot és meghajtást ötvöz egy félelmetes erősségű, nagyon jól manőverezhető vadászban, amely méltán veheti fel a versenyt bármelyik ember alkotta vadásszal.

A San’tok.yai hivatalos oldalát ide kattintva érheted el.

Origin X1 Széria[Elkészült jármű]

Kicsi, fordulékony és gyors, az X1 a tökéletes személyi szállítóeszköz. Elég kicsi, hogy beférjen számos hajóba, de közben nem adja fel az Origin védjegyének számító luxust és teljesítményt, amikkel a bolygón való utazást kihagyhatatlan élménnyé változtatja.

Az Origin X1 széria hivatalos oldalát ide kattintva érheted el.

Drake Cutter Rambler[Repülhető hajó]

A felfedezésnek semmi sem szabhat határt az új Ramblerrel, ami a már bevált Cutter hajótestre épülő új változat. A Rambler a kalandot a fejlesztett lakóterével és megnövelt üzemanyagtartályával támogatja, hogy a pilótának ne kelljen egyhamar visszatérnie a civilizációba. Ahova Drake hajóval lehet, hogy be se engednék.

A Drake Cutter Rambler hivatalos oldalát ide kattintva érheted el.

Luminália[Közösség]

A békesség a tojásából kikelt pókszerű lény képében, a szeret erejével cuppan a fejünkre, hogy a gyomrunkban egy kedves érzést helyezzen el, amely aztán a mellkasunkon boldogság és öröm formájában tör a felszínre.

Boldog Lumináliát mindenkinek!

Az ünnep hivatalos oldalát és a naponta nyitható ajándékokat ide kattintva találod.

Patch Notes – folyamatban

Star Citizen Patch 3.22.0

Mint minden frissítésnél, így most is azt ajánlják a fejlesztők, hogy töröljétek a USER és a Shader mappákat a telepítést követően, különösen akkor, ha különböző grafikai hibákat tapasztaltok, vagy a játék kifagy az indításkor. A USER mappa – alapbeállítás esetén – a C:Program FilesRoberts Space IndustriesStarCitizenLIVE útvonalon érhető el, a Shader mappa pedig a %localappdata%Star Citizen útvonalon.

Short Term Database Reset: Igen
Long Term Persistence Database Reset: Nem
Kezdő aUEC: 20,000

Ismert hibák

 • A San’tok.yai és X1 repülési képességei még nincsenek teljesen beállítva és azokat módosítani fogják az elkövetkező frissítésekben
 • a játékosok az Arena Commander bármely offline módjából történő kilépés esetén az “Exiting to Menu” üzenetnél ragadhatnak. A kilépéshez nyisd meg a konzolt és írd be a “quit” parancsot
 • az utolsó boss nem jelenik meg az Illegal Retrieve Consignment Mission teljesítése során (a Legal verziónál normálisan működik)
 • A PU-ban a karakter leszülethet fej nélkül, miközben az EVA célkereszt folyamatosan a látható
 • A torpedók, rakéták és bombák rövid utazást követően eltűnnek a PU-ban
 • A bunkerekben az ellenségek sétálás animációban ragadhatnak
 • Időnként, ha a hajóban lévő rakományt megragadjuk a vonósugárral, a rakomány kiteleportálódik a hajóból
 • Az ellenséges NPCk a kijelölt spawn closeten kívül is leszülethetnek
 • A bunkerekben előfordulhat, hogy az ellenséges NPCk egy része nem születik le
 • A PU-ban nem lehet megjavítani a soft death állapotba került hajókat
 • Az állomásra történő dokkoláskor a dokkolókar nem nyúlik ki
 • A hajó lehíváskor a számára kijelölt hangáron kívülre kerülhet
 • Area18 és GrimHex körül a játékosok elveszíthetik a felszerelésüket abban az esetben is, ha armistice zónában haltak meg
 • Ha több játékos próbál egy időben, egy helyen belépni a játékba, akkor előfordulhat, hogy megosztják egymással az ágyukat (nem a romantikus módon) és a később érkezett játékos az ágyba ragad
 • Ha egy hajó landol a 890 Jump hangárjában, akkor az ASOP terminálon nem lehet rendeltetésszerűen elrakni a hajót
 • Ha több játékos használja a vonósugarát egyazon ládán, azonos időben, akkor ezen játékosok vonósugara a jövőben nem feltétlenül működik rendesen az érintett ládán
 • Minden, energia alapú fegyver 0/0 lőszert mutat a természetes módon leszületett hajóknál és nem tudnak lőni
 • A karakter nem száll ki az ülésből, ha a belső gondolatos “Exit Seat” opciót használja

Új tartalom

Helyszínek

 • További települések: újabb 15 települést húztak fel Stanton szerte, amelyekben küldetések, társasági események és boltok vannak. Az új települések Hurstonon és microTechen találhatóak, az elhelyezésük pedig a Rastar eszközzel történt, ami most már kibővített építőelemekkel rendelkezik. Néhány helyszín a Starmapról is látható, de vannak diszkrétebb is, amelyek pozícióját küldetéseken keresztül ismerhetjük meg. Az itt élő NPCk semlegesek, a Duster frakcióhoz tartoznak és már használják az új haj és ruházat technológiát.A hurstoni helyszínek: Zephyr, Maker’s Point, Ludlow, Pickers Field, Finn’s Folly, Weeping Cove, Cutter’s Rig, és Rappel.
  A microTechi helyszínek: Frostbite, Razor’s Edge, Bloodshot Ridge, Harper’s Point, Astor’s Clearing, Moreland Hills, és Dunboro.

Játékmenet

 • Roncsfeldolgozás – hajótest bontás: a hajótest bontás a következő lépése a roncsfeldolgozó szakmának, ami új funkciót ad a Drake Vulturenak és az Aeigs Reclaimernek. Lehetővé teszi, hogy a játékosok a hajóborítás mellett a hajótestet alkotó alapanyagokat is összegyűjtsék és azt eladják, vagy tárgyakat készítsenek belőle a dobozolóállomásokon. Az is megváltozik, ahogy a kinyert anyagokat a hajón tárolhatjuk, beveztésre kerül a belső tárhely, ami a kinyert alapanyagokat tárolja a bedobozolás előtt. Ez a Reclaimer esetében 240 SCU, a Vulture esetében pedig 13 SCU. A belső tárolóból a hajó automatikusan tudja kiadni a dobozokat, amiket már csak a helyükre kell pakolni. A Reclaimer esetében a hajótest bontása a másodpilóta üléséből érhető el. A hajó képes lesz 1, 2, 8 és 16 SCU méretű dobozok gyártására is.
  • A roncsfeldolgozás mostantól több fázisra lesz bontva, amelyek a roncsfeldolgozó módban érhetőek el (alapbeállítás: “M” billentyű)
  • Hajóborítás bontás (alapbeállítás: “G” billentyű). A már ismert roncsfeldolgozó rendszer, ami a roncsok borítását gyűjti be. A hajóborításhoz használt alapanyag elveszik, ha ez a fázis kimarad
  • Darabolás (fracturing mode – alapbeállítás: jobb Alt + W). Ez a mód szét fogja darabolni a hajótestet kisebb darabokra.
   A darabolás megkezdéséhez a hajó felé kell fordulni, belépni a fracturing módba, majd elindítani azt. Ezt követően a hajó egy bizonyos idő múlva – ami függ a roncs méretétől – darabjaira fog esni.
  • Szétbontás (disintegration – alapbeállítás: jobba Alt + S). Ez a mód a hajótest kisebb darabjait alapanyagra bontja szét.
   A szétbontás megkezdéséhez az újonnan keletkezett, kisebb darabok felé kell fordulni disintegration módban és elindítani azt. Ez a roncsdarabot részecskékre szedi, amiket aztán a hajó beszív a belső tárolójába.
  • Mind a darabolás, mind a szétbontás sebessége egyenesen arányos a pozíciótól és távolságtól
  • Amikor a belső tároló megtelt, akkor a dobozolóállomással be kell azt dobozolni, majd elhelyezni a raktérben
 • Tárhely – nyitható ládák: A 3.22-vel bekerültek kinyitható ládák, amelyekbe a játékosok különféle tárgyakat helyezhetnek el. Ezek 1, 2, 4 és 8 SCU-s méretben érhetőek el a boltokban és lehetőség van arra, hogy a hajó rakterére tapasszuk őket. A benne található tárgyakat külön is eladhatjuk, ahogy a konténert is, ebben az esetben a még benne található tárgyak a ládát tartalmazó tárhelybe kerülnek.Ezzel együtt a vonósugárral a raktérrácsra helyezett rakomány rögzítve lesz oda, ameddig a hajó állapota egy meghatározott szint fölött van és azt csak a hajó tulajdonosa, vagy a csapattársai vehetik le onnan. Törvénysértésnek számít, ha valaki más rakteréből lop el rakományt.

Hajók és járművek

 • Aopoa San’tok.yāi
 • Drake Cutter Rambler
 • Origin X1 (alap, Velocity, Force változatok)

Korábbi tartalmak frissítése

Karakterek

 • Haj javítás: a karaktergeneráló applikáció frissítést kapott, bekerül 20 frizura, amelyek már a Squadron 42 legújabb hajtechnológiáját használják. Ebben a 20 frizurában van már korábbról ismert, felújított, valamint teljesen új, hosszabb hajstílus is.

Helyszínek

 • Javítást kaptak microTech erdős területei, ami sűrűbb növényzetet eredményez
 • Megnövelték a Crusader körül keringő kommunikációs torony hatótávját, hogy az egész bolygón kifejtse a hatását

Játékmenet

 • Procedurális fegyvervisszarúgás és FPS harc-kiegyenlítés: bemutatkozik a procedurális fegyvervisszarúgás az FPS harcokban. Ezzel a kézifegyverek többségénél sikerült bevezetni a CitizenConon bemutatott visszarúgást, ami segít majd abban, hogy a fegyverek között nagyobb különbségek alakuljanak ki és mindegyik egyedi szerepet tölthessen be az univerzumban.
  Nagyobb változatosság lesz a fegyverek viselkedése és kezelése között.
 • Kézifegyver változások:
  • Az Archlight pisztoly teljesen át lett dolgozva, ami után képes lesz rövid sorozatokat is leadni az egyes lövések mellett
  • Az LH86 pisztoly teljes mértékben automatává alakult
 • Tüzgyorsaság változások:
  • A Demeco, S71 és P4AR tűzgyorsaságát megnövelték
  • a Lumin V rövid sorozatai közötti késleltetést csökkentették
 • Erőhatás változások: a lövedékek erőhatásain változtattak, hogy csak akkor lökje földre az ellenfelet, amikor annak tényleg meg kellene történnie. Ez általánosságban a megtántorodás és a hátralökés csökkentését jelenti.
 • A mesterlövészfegyvereken is változtattak, hogy azok ne legyenek képesek egyetlen lövéssel leteríteni egy nehézpáncélos ellenfelet. A közepes páncélzatú ellenféllel ez továbbra is megtörténhet.
 • A fegyverekkel kapcsolatos változtatások mellett a játékosok életerejét, sebesülési értékeit és az elsősegély hatékonyságát is változtatták, hogy több idő kelljen az ellenfél kiiktatásához.
 • A sebzésértékeket úgy állították be, hogy következetesebb harcok alakulhassanak ki. Visszavonták, hogy a végtagok alacsony életereje esetén gyorsabban csökkenjen az állóképesség és a sebesség. A medpenek pedig teljesen felgyógyítják a játékosokat.
 • A fenti változtatások a kíván kiiktatási idő eléréséhez vezető út első lépcsőfokát jelentik és a fejlesztők várják a visszajelzéseket.
 • Vonósugár és vontatás változások: az olvashatóság érdekében a kijelző elemeit átrendezték
 • Hajós bányászás változások: a bányászható sziklál méretein változtattak, hogy a Prospector a kívánt módon tudjon boldogulni.
 • A PU-ban megvásárolható új hajók:
  • MIRAI Fury széria
  • MISC HULL-C
 • Az undersuitok és flightsuitok kivételével növekedtek a páncélbolt árai

Hajók és Járművek

 • A legtöbb motorról lekerültek a pajzsalkatrészek
 • A GravLev járművek mostantól felszíni járműnek számítanak az ASOP termináloknál
 • A GravLev járművek rugózásán finomítottak

Fegyverek és tárgyak

 • Az FS-9 ballisztikus könnyűgéppuska tárkapacitását 75-re csökkentették
 • Az R97 sörétespuska tárkapacitását 18-ra növelték
 • Csökkentették a Ksar Ballistic mesterlövészpuska sebzését és lövedékét
 • Csökkentették az LH86 pisztoly sebzését

Core Tech

 • Front-end stílus frissítés: átalakították a menü betűtípusát, színeit és a logókat. Újfajta gombok megjelenések és animációk vannak, bekerült az üzenet és kezelőfelület infó a barátok, csapat és értesítések listához. Frissítették a magyarázó ablakokat.
 • Teljesítmény optimalizálást kapott a gyalogos NPCk

Bugjavítások

 • Javítottak egy hibát, ami miatt számos NPC átesett a bunkerek padlóján és lépcsőin
 • Javítottak egy hibát, ami miatt az NPC ellenségek lassan reagáltak a játékos akcióira és mozgására
 • Javítottak egy hibát, ami miatt a konténerek csúszkáltak a hajók liftjein használat közben
 • Javítottak egy hibát, ami miatt több objektum töltődött be Orisonon, mint amennyinek kellett volna
 • Javítottak egy hibát, ami miatt az ellenséges hajók nem jelentek meg, ameddig a játékos nem ért 12 km-es körzetbe. A távolság most több, mint 20 km.
 • Javítottak egy hibát, ami miatt a járművek sokkal kisebb távolságnál kistreamelődtek, mint kellett volna
 • A játékosok hajóinak mostantól nem szabadna eltűnnie kvantumugrás közben, hátrahagyva az utasát a semmi közepén
 • Javították a Freelancer pilótafülkéjében és rámpáján észlelhető fénybugokat
 • Az undersuitoknak mostantól nem szabad végleg eltűnniük, ha a játékos sisakot vesz fel
 • További javításokat eszközöltek, hogy a földi járművek az atmoszférában, álló helyzetben ne remegjenek folyamatosan
 • Javítottak egy hibát, ami miatt a kliens oldali kijelzőn nem megfelelően jelent meg a játékos életereje
 • Javították a microTech erdőiben felbukkanó “Replace Me Balls” helykitöltőket
 • Javították a hajótestbontás kijelzőjét, ami nem mindig mutatott valós értéket
 • Javítottak egy hibát, ami miatt a játékos kikerült a saját “stream-köréből”, majd visszastreamelődésnél tárgyakba ütközött
 • A Tumbril Storm AA rakétái most már cserélhetőek a mobiglasson
 • Az NPCk a New Deal hajókereskedésben a továbbiakban nem osztoznak azonos hangon és szövegeken
 • Az orvosi pontokon lévő liftekben a hordágyaknak meg kell jelenniük
 • A Greycat STV utasülésének már a megfelelő interakciókat kell mutatnia
 • A játékosoknak a W megnyomásával ki kell tudnia szállnia a tömegközlekedési járművek üléseiből
 • A Lorville metró alagútjának a metró távozását követően már nem szabad teljesen feketévé válnia
 • Javítottak egy hibát, ami miatt az ARGO SRV bizonyos alkalmakkor nem tudott újra ráfogni a felszíni járművekre
 • A Vulture pilótafülkéjének ablakát már nem szabad, hogy elvakítsák különféle fények, amikor nem az alap festés van a hajón
 • Az Area18-on található aszfaltrétegnél már működnie kell az ütközés rendszernek

Technikai

 • Javítottak 6 kliens crasht
 • Javítottak 5 szerver crasht
 • Javították a Service Crasht
 • Javították a kliens Deadlockot

Arena Commander 3.22.0

Arena Commander 3.22 introduces many exciting, new ways to play including the much anticipated addition of Multicrew Gameplay, brand new Experimental Modes, the next iteration of Master Modes, alongside an abundance of new quality of life, balance, and achievements. Check out all the details below and we look forward to playing with you all! o7

Multicrew & Spawn Locations

Multicrew finally comes to Arena Commander. Experience Multicrew gameplay in Squadron Battle, Team Tank Battle, Free Flight and Swarm modes. Spawn as Turret or Crew and battle it out with your opponents. Do not forget that you can customize your FPS loadout from the Frontend to equip gear to play scenarios or board enemy ships!

In-Game Vehicle Selection

Gone are the days when forgetting to pick your vehicle before the game starts locked you into a fierce battle of cat and mouse. In-Game Vehicle Selection now allows you to pick which vehicle you want to use in-game and switch between respawns in all dogfighting modes. This includes a new “Slots” system allowing you to switch and customize between 4 vehicle slots.

Endless Vanduul Swarm

Original Systems extends great appreciation to all those who partook in the “Master Modes: Endless Vanduul Swarm” Experimental Mode playtests. We’re pleased to announce after overwhelmingly positive and constructive feedback that the core Vanduul Swarm mode is being replaced with Endless Vanduul Swarm.

Following feedback from the Master Modes tests we have made changes to the difficulty & balance of the game mode.

See below for all the new achievements associated with the game mode!

Experimental Modes

Experimental Modes are limited time game modes which rotate throughout a patch cycle. Be sure to check in with Arena Commander each week to play a new Experimental Mode!

Play every experimental mode in a patch to be eligible for the “999th Test Squadron” Spectrum Badge!

You can view the schedule here: https://robertsspaceindustries.com/spectrum/community/SC/forum/1/thread/arena-commander-experimental-mode-schedule/6216752

Gun Rush

We wanted to first take a moment to announce here that Gun Rush, our first ever experimental mode, is now the first experimental mode to be promoted to a Core game mode. Experience Gun Rush anytime through the patch cycle as an ‘always on’ mode! To celebrate you can earn 1.5x REC for playing the mode!

Kill Collector

Kill Collector has players fight for more than just kills. In this fast paced 12 player elimination style mode where killing opponents drops more than their bodies. Collect the dropped trophies to earn points and ultimately, win.

Team Elimination

UEE vs Pirates, a tale as old as time. Battle it out in this 12 vs 12 team deathmatch mode and declare victory for your team.

Duo Showdown

Debuted during CitizenCon 2953 Arena Commander introduces Duo Showdown. Utilize teamwork and coordinate together in this best-of-three dogfighting mode that’ll put more than just your piloting skills to the test.

Tank Royale

Tank Royale faces players off in a free-for-all tank battle across various ground arenas. Prove your skill using the new tank tunings & improved physics in this elimination-based game mode. Now including the Tumbril Storm!

Team Tank Battle

Slightly larger scale than Tank Royale, Team Tank Battle pits two opposing teams against each other, push forward against the enemy team and declare victory for your team in this team-based elimination mode. Now including the Tumbril Storm. Those driving the Tumbril Nova can now allow multicrew, allowing team members to operate their main gun (“Turret” Spawn) or their Laser Repeater (“Crew” Spawn).

Single Weapon Elimination

Ever wondered how you’d fair on an even playing field? Put your aim to the test using the Gemini A03 Sniper Rifle.

Master Modes: Squadron Battle, Classic Race, Free Flight & Endless Vanduul Swarm

Master Modes returns for another round of testing. With your excellent feedback from the 3.20/3.21 experimental modes, we have fine-tuned the basic Gladius FM and we are now expanding the setup to additional ships. Our goal for 3.22 is to find the baseline that brings meaningful differences between the fighter classes while avoiding a meta ship. That means we need a lot of play hours from you players dishing it out on each other. Please note that the UI has not been updated for this patch. We hear all the feedback on it and will address it in another upcoming patch.

• Ships: Buccaneer, Gladius, F7C-M Super Hornet, Vanguard Warden.

• Modes: Free Flight, Endless Vanduul Swarm, Classic Race, Squadron Battle (replacing Duel).

• A new racetrack around the Pyro Jump Point will feature in the Classic Race test to promote feedback on “speed racing” vs “corner racing”. We encourage you to try out swapping the master mode (“B”) to unlock higher speeds in NAV or high regenerations rates in SCM.

• Master Modes game modes will be active throughout the patch.

• See the bottom of this post for all the details on Master Modes.

New Maps

• Bloodshot Ridge: All Game Modes, (excl. Classic Race & Pirate Swarm)

• Maker’s Point: All FPS Modes

• Pyro Jump Point: Master Modes: Classic Race

Game Mode Adjustments

• Gun Rush

Gun Rush, our first ever experimental mode, is now the first experimental mode to be promoted to a Core game mode. Experience Gun Rush anytime through the patch cycle as an ‘always on’ mode! To celebrate you can earn 1.5x REC!

• Squadron Battle

With the introduction of Multicrew the mode has expanded! Squadron Battle now features almost all ships. Join a team-mates crew or go it solo, the choice is yours.

• Retired Core Modes

Duel, Battle Royale, Elimination. Core Game Modes are modes which flagship their target demographic. While we love these modes, we feel that there were too many game modes competing for the same player-base, diluting players across many game modes rather than concentrated on a few. Rather than having all these modes always active they will be added to the Experimental Mode collection, returning for weekly rotation, on occasion.

System & Balance

• Experimental & Special Event Banner & Timer: Below the game mode selection on the frontend you can now find a banner which details any currently running Experimental Modes and the countdown until the next rotation. This banner is overridden during special events, such as Luminalia, to display details for that instead.

• Friendly Fire System: Friendly Fire was among the systems lost to time, we’ve refactored the system to produce warnings and kick players once again for excessive friendly fire. In addition, the system now tracks distortion damage.

• Distortion Scoring: In our continued effort to facilitate and award support roles we’ve added scoring for applying distortion to hostile ships, with additional awards for fully disabling components.

• Disabled Ballistic Persistence: A few patches ago we enabled persistence of ballistics among other things in our flight modes, with pickups being the only way to restock. After several changes to ballistics, we are disabling persistence to monitor how ballistics are utilized when replenished upon spawn.

Classic Race Updates

• Race & Lap timings now include milliseconds.

• Race & Lap times will now show as notifications upon completing them.

• Racers will now be punished 5 seconds of their lap time for deaths during the race.

Death Recap

Re-enabled ‘Death Recap’ UI which details how you died and how you performed in that life alongside a collection of bug fixes that caused it to be disabled.

Achievements

Below are all achievements earnable in 3.22. Upon achieving each, a UI notification will appear confirming this. A client restart is required to see this reflected in-game. Each achievement earns you a Spectrum Badge, others may reward other goodies!

Rewards are disabled in Offline play.

• 999th Test Squadron

New Requirements. A player must participate, until match completion, in every Experimental Mode featured during this patch cycle. Note that leaving the match before the post-game scoreboard appears will not count towards the badge.

Modes include: Tank Royale, Team Tank Battle, Single Weapon Elimination, Master Modes: Squadron Battle (replaced Master Modes: Duel), Master Modes: Classic Race, Master Modes: Endless Vanduul Swarm, Kill Collector (FPS), Kill Collector (Vehicles), Duo Showdown, Team Elimination.

• 2953 Vanduul Aggressor

Survive 25 Minutes Endless Vanduul Swarm. Additional Rewards: Vanduul Glaive Pledge Unlock

• 2953 Pirate Aggressor

Complete Pirate Swarm. Additional Rewards: Pirate Gladius Pledge Unlock and Pirate Caterpillar Pledge Unlock

• Tank Commander – Finish 1st place in either Tank Royale or Team Tank Battle

• Master-At-Arms – Finish 1st place in Gun Rush

There are also Several Special Event Achievements to be revealed closer to the events!

Experimental Modes: Master Modes (Detailed)

Featured Game Modes

• Master Modes: Squadron Battle

• Master Modes: Classic Race – Featuring an exclusive new racetrack around the Pyro Jump Point! Containing a mixture of long stretches, curves and tight complex turns.

• Master Modes: Free Flight

• Master Modes: Endless Vanduul Swarm

The experimental versions of existing game modes will NOT affect the original game modes.

Flight Model changes

These flight model changes apply to MM ships only

• Updated the MM tri-chording limiter, it is a lot less punishing when the accelerations push forward

• Updated Gladius FM (higher base accelerations, less boost)

• Added MM & FM setup for new archetypes: F7C-M (medium fighter), Vanguard (heavy fighter) and Buccaneer (medium interceptor)

• Boost: removed 150ms pre-delay

• Boost: will now spool up and down

• Boost: reduced rotational acceleration modifier

• Boost: rotational rates may now increase while boost is held

• Boost: adapted times for all archetypes

Master Modes

• New features still enabled (see details in 3.20, 3.21 patch notes)

• Press “B” to switch between SCM and NAV modes.

• SCM mode allows weapons and shield usage, regeneration times are shorter, however top speeds are harshly limited

• NAV mode disallows weapon and shield usage, regeneration times are longer, however ships can reach their full speeds – Capacitor gameplay moved from low-pool-high-regen to high-pool-low-regen Gunnery & Targeting

• New aiming system and targeting features still enabled (see details in 3.20, 3.21 patch notes) – Auto Gimbal mode deactivated (will not be available for the time being)

• Added MM variants of several weapon records

• Decreased fire time of Gatlings

• Massively increased weapon ranges

• MM variants have a mix of energy and ballistic weapons which cannot be adjusted Known issues:

• Lag PIPs do show up correctly around Security Post Kareah

• ESP does not use smoothed PIP positions yet

Bugfixing

Frontend

• Fixed an issue where a new player joining would unready all players.

• Fixed an issue where joining a lobby where players are already readied up caused desync with the ready system.

• Fixed an issue that caused the players name on the vehicle preview to appear as an invalid value.

• Fixed an issue that caused player names to duplicate in the lobby list.

• Fixed an issue that prevented inviting players from parties.

Maps

• In multiple racing maps, fixed inconsistencies in checkpoint inner-turn triggers.

• In Yadar Valley, restored multiple missing geometry.

Modes

• In Classic Race, fixed an issue where lap count would be incorrect in Offline mode.

• In Control, fixed an issue where the control area would appear the wrong size.

Systems / Misc

• Fixed an issue where attachments would not save for the second “primary” weapon.

• Fixed an issue where after using a medpen the wrong weapon would automatically pull out.

• Fixed an issue where Primary 1 & Primary 2 weapons were the wrong way around in the FPS Customizer vs In-Game.

• Fixed an issue that caused post-game victory and defeat voice lines to not trigger.

• Have now enabled suicide in game modes where it was previously disabled.

• Fixed an issue that caused desync with the pre-game ready system.

• Fixed an issue, related to fire-modes, that prevented guns from firing in FPS modes.

• Fixed an issue where suicide would not award negative score.

• Fixed an issue that caused “Damage” score to be added to only one player in the score feed, rather than separate entries.

• Fixed an issue where “Rounds Won” appeared on the scoreboard for non-round modes.

• Fixed an issue that caused repair pickups to inflict friendly fire punishment to attackers of the person who picked up the repair.