Cathcart

Csillagászati szempontból a Cathcart alapvetően üres, egy A típusú törpe csillag igazi bolygók nélkül, és csak a zöld sávtól messze keringő aszteroidák és világgömbök lazán meghatározott lánca.
Elméletileg nincs oka annak, hogy bárki is itt éljen.
A most ismert galaxis szeméttelepe szerény kezdetekből származik.
A rendszer először 2438ban lett fedezve Adelaide Lorris körözött szökevény által, sokan úgy hiszik, hogy a rendszert rejtekhelyként használta és csak akkor jelentette amikor az ugrópont közelében kutató felfedezőket látott. A rendszert arról a rendőrbíróról nevezte el aki üldözte őt.
Míg az UNE (United Nations of Earth) a lehetséges felhasználási lehetőségekkel foglalkozott, valójában soha nem tartottak igényt rá. Az elképzelések a mélyűri kommunikációs kutatástól a szállítási csomópontig terjedtek, de végül a rendszer a hadsereg szeméttelepe lett.

Az érvelés egyszerű volt: bolygók vagy egyéb jelentős égitestek nélkül az űrjárművek tárolása könnyű és nem kell félni attól, hogy a helyi lakosságot vagy ökoszisztémát zavarnák.
Egy pár előregyártott feldolgozó üzemet vontattak a rendszerbe és évtizedeken keresztül gyűjtötték a hadsereg különböző elavult űrhajóit: vadászok “parkoltak” az űrben, több száz kilóméteren át, elhagyatott rombolók, cirkálók, fregattok és hordozók, mindegyik megfosztva a szükséges vagy bizalmas jellegű rendszerektől, egymáshoz kötve ameddig a szem ellátott.

Kétszáz éven át nőtt a szemét a Cathcartban, szem elől és figyelmen kívül hagyva a katonai parancsnoki struktúra által.

Cathcart története itt homályossá válik. A rendszer hamarosan egy szemétrakás lett a hadsereg és a privát cégek számára, hogy lerakják a tönkrement hajótesteket, mérgező anyagokat és minden egyéb variációit ezeknek, de 2750-ben egy fiatal haditengerészeti pilóta, akinek egy összetört hajtótest lerakása volt a feladata, valami egészen hihetetlennel találkozott a szemét mélytengereiben.

Spider

Senki sem tudta, hogy Cathcart lakói ilyen jól elrejtőztek. Egyedül álló és kis létszámú törvényen kívüliek a katonai és civil hajók maradványaiból hozták létre az otthonaikat, utólag szükségszerűen felszerelték légkör forgató rendszerekkel és a nem szükséges élettereket kivágták. De a Spider néven ismertté vált állomás olyan méretű volt amit addig nem láttak. Egy, összetört űrhajók, elhagyatott kolonizálók és ősi platformok burjánzó tömege, az egész ragasztószalaggal, fémmel és imával összetartva. A Spider származási története inkább a mítosz birodalma, sem mint rögzített történelem.
Klán legendák szerint több tízezer kalóz és csempész dolgozott együtt, összekapcsolva a régi lakó modulokat, rombolókat, hordozókat és kolóniahajókat, hogy idővel egy élő, lélegző várost képezzenek.
Modern antropológusok valószínűtlennek tartják ezt a történetet, de bármi is a háttér, Spider most az egyik legérdekesebb terület az űrben: messze a legnagyobb hely a galaxisban ahol a kalózok nyíltan gyülekeznek.

A 30. század közepe felé a Cathcart törvényen kívüli népessége és a Spider létezése túlélte a Messereket, valamennyire normális részévé válva az univerzumnak. A Nexushoz és néhány más gazdátlan rendszerhez való közelségük okán az a szóbeszéd járta, hogy egyeztetések kezdődtek egy független, emberi kormány szervezéséről amiből a Spider lenne a főváros.

2931-ben minden megváltozik. Dean Kellar hihetetlen ámokfutása megkezdődik Spideren, mint egy kocsmai verekedés és öt rendszerbe áramlott át három tucat résztvevő bevonásával. A törvénytelenség dühödt csatája volt ez, ami arra késztette a UEE-t, hogy némi ellenőrzést kell gyakoroljanak a területen.

Nemsokkal ez után hivatalosan is visszafoglalták Nexus rendszert és kisöpörték a lakosokat akik ott éltek.
Míg páran átköltöztek Cathcartba és Taranisba, egy nagyobb erő ott maradt, elszántan arra, hogy ne adják fel olyan könnyen az otthonukat. Félelmetes módon visszaütöttek a megszálló UEE tömegnek: ez volt a 2935-ös Walzer mészárlás.

A UEE megtorlás gyors volt. Meggyőződve arról, hogy a támadás támogatói jelen vannak Spiderben, a haditengerészet intenzív bombázó támadást indított, hogy megsemmisítsék a felkelőket. A hatalmas roncs mezők megakadályozták, hogy a haditengerészet pontosan célba vegye Spidert, de a vesztességek így is jelentősek voltak.

Egyezmény

Az első dolog amire emlékezni kell, a Spider mindig változik. A csatahajó töredéke amire egy hónappal ezelőtt dokkoltál narkotikumot venni lehet, hogy ma egy agrár élőhely…vagy lehet, hogy kirobbantották az űrbe egy árazási vitát követően egy hülye vásárlóval. Spider is folyamatosan terjeszkedik: a Cathcartban található szemetet és összetört nyereményhajókat napi szinten adják hozzá a labirintushoz. Érthetően, egy rossz forduló extrém veszélyes lehet az egészségedre.

A hitelesítő adatok létrehozása trükkös lehet. A megfelelő kód nélkül – melyek elérhetőek a megfelelő áron a környező rendszerekben – nem élsz túl egy percet sem a rendszerbe érkezve. Miközben nincs szervezett kormányzati Cathcart őrjárat,
rengeteg alacsony kaliberű kalóz kószál az ugrópont körül, várakozva, hogy a szerencsétlen utazók áldozatukká váljanak.

Spideren átutazni önmagában zavaró protokolok és rituálék keveréke lehet. Az állomás elsődlegesen három törvénye kívüli csoport üzemelteti: Dace Clan, Fist & Nail és az NKZ. A saját területeiken vonatkozni fognak rád a szabályaik, szóval ne legyél velük tiszteletlen.

A Spider fedélzetén a kultúra megtévesztően kellemes: mindenki tudja, hogy tolvajok társaságában van és minden elvégzett üzlet többé-kevésbé olyan becsületes, mint amit Terra nyilvános terén találnál. Ne haragudj a helyiekre, természetesen, de ez jó tanács bármelyik világban. Egy fontos megjegyzés: Spider minden szegmense eltérő nyomáscsökkenési riasztással bír…tehát figyelj a felvillanó fényekre, csipogó szirénákra vagy bármire, ami próbálja felhívni a figyelmed…szóval legyen rajtad a sisakod és a nyomásálló ruhád.

Utazási figyelmeztetés

A Spiderhez utazók hozzáférnek különböző dokkoló porthoz különböző jelszavakkal. Vegye figyelembe, hogy ezek gyorsan lejárnak és az érvénytelen jelszó használata ellenségként jelöli meg!

Idézetek a rendszerről:
“A boomer előttem sétált a leszállóról a Dace szintre. Úgy beszélt és viccelődött ahogy szokott, aztán egyszer csak BUMM, a fal azon része kirobbant és kiszippantotta őt az űrbe. A legszomorúbb dolog amit valaha láttam…tartozott nekem 80 kredittel.”

Reg Wallen, idézet az Űr gyalogosok: Élet az alvilágból

“Mint építészeti teljesítmény, semmi sem megkapóbb számomra mint a Spider fejlesztése, különösképp figyelembe véve azt, hogy a legtöbb “mérnök” (már ha lehet őket annak nevezni) nem rendelkezett valós képzéssel amikor megépítették az élőhelyek és átjárók labirintushálóját.”

Kelsey Arthur Draft, interjú a Cross & Beam-től